Můžeme se snažit, jak chceme, ale naše desátkování je jen adventistické.
Se zájmem jsem si prolistoval knihu Jiřího Moskaly Příběhy Boží milosti, v které rozebírá situaci v době Ezdráše a Nehemjáše.
Dostal jsem se až na str.104 do kapitoly-Desátky, moudré Boží opatření. Je to okrajové téma celé knihy a zabírá sotva tři stránky.
Zaujalo mne pár věcí:
-bratr píše, že první desátek dal Abraham po vítězství v bitvě nad králi a uvádí texty z Gen 28:14-20.
To je pravda, ovšem kniha Žid 7:4 uvádí, že tento desátek byl z kořisti, nelze jej tedy spojovat s později zavedenými desátky v Izraeli.
-také další zmínka o trochu vyděračském slibu Jákoba, že bude dávat desátky, když mu bude Hospodin žehnat, nic neříká, zda Jákob slibu dostál a jakým způsobem (komu) desátky případně dával, protože žádní kněží Hospodinova domu tehdy ještě neexistovali...
-bratr tvrdí, že byly tři typy desátků a tzv.1. desátek byl pro Hospodina. Jednalo se o podporu služby ve svatyni, s čímž se dá souhlasit.
Aplikuje jej ale do NZ církve, že je údajně tento desátek dnes určen těm, kdo zvěstují evangelium, ve smyslu 1K 9:14.(obživa z evangelia).
K tomu uvádí texty, který prý vyzývají k tomu, abychom desátky dávali.Zde je jejich přehled:
Mat 23:23 - text není o dávání desátků křesťany, ale Pán Ježíš konstatuje, že farizeové dávají zbytečné desátky ze zahradních rostlin, ale nechápou, co je nejdůležitější.
Žid 6:20-7:4 tyto texty nejsou výzvou pro křesťany, aby desátky dávali, spíše jsou popisem historie a postavení Melchisedecha
1Tim 5:18..desátky nejsou zmíněny, ale je zmíněno, že starší, kteří káží a vyučují, by měli dostat dvojnásobnou odměnu
Mal 3:8-10 starozákonní text nemůže být výzvou pro křesťany k dávání desátků, často zneužívaný text k desátkům
Druhý desátek-sloužil k obživě při výročních svátcích, které měli Izraelci nařízeno slavit v Jeruzalémě (3x za rok). Jedná se tedy spíše o odkládání prostředků na dovolenou, v NZ již věřící v Krista tyto svátky nedrží, odpadá tedy povinnost tohoto desátku.
Třetí desátek-pro chudé, každý třetí rok
Asi nejvíce mne zklamalo, že bratr nejen, že neuvádí jediný text, který by ukazoval na povinnost desátků pro křesťany (všechny uvedené texty se toho netýkají), ale aplikuje SZ nařízení pro Izrael pro křesťanskou církev.Jakkoliv je převzetí principu vhodné, lze být pouze doporučováno, ale ne vyžadováno, jako podmínka členství či Božího požehnání. Bratr totiž v závěru pasáže přímo píše, že .."otázka desátků je totiž zásadní pro naše prožívání spokojenosti ...při naší cestě s Bohem". S tím souhlasit nemohu, obětí JK skončil ceremoniální zákon, který byl živen z desátků a křesťané se na něm nepodílejí. Lze hovořit pouze o darech a jak br.Moskala sám uvádí, starší, kteří nesou břemeno kázání a vyučování by měli dostávat dvojnásobnou odměnu. Evangelisté by měli být podporováni (knižní, zdravotní..), také z darů. Kazatelé dnes nejsou na místě kněží a lévitů, mohou ale, stejně jako jiní členové, některé úkoly církve nést. Pak by jim také patřila část z darů členů.
Naše desátkování je opravdu jen adventistické..