Istota spasenia

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Re: Istota spasenia

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Lída Rohalová napísal: 29 Mar 2020, 12:12 Vlákno o jistotě spasení je zajímavé, jen škoda, že si ho sám zabíjíš svými výpady proti druhým.
Já si i myslím, že pro křesťany je toto téma potřebné.
Ano je to velmi zaujimava tema. A pravda je taka, ze vacsina krestanov sa k nej nevie nijako postavit. Z casu na cas nejaky kazatel ovplyvneny vacsinou nejakou americkou kaznou nejakej letnicnej cirkvi pride s myslienkou istoty spasy, no vacsina veriacich sa na to pozera velmi skepticky a nie bezdovodne. No myslim, ze sme z tejto temy uz vytazili dost, ti, co sa k tomu chceli vyjadrit, to uz urobili a ti co nemali co povedat nam to vlakno zabili, ale mozme ho s kludnym srdcom opustit.

log
Kontaktovať používateľa:

Lída Rohalová napísal: 29 Mar 2020, 12:26 Ani nevím, kde se vzal termín "jistota spasení". Když jsi chodil do sboru, tak jste to probírali?
Ano preberalo sa to, ved sa tomu venovala uz EGW. No predovsetkym som sa stretol v poslednej dobe s veriacmi, ktori sa priznali, ze v skutocnosti taku istotu nemaju a maju obavy zo sudneho dna. Istota spasenia ako tema myslim prisla hlavne od apostolskych, letnicnych cirkvi a postupne prenikla aj do dalsich, ale mozno sa mylim. Kazdopadne kazda cirkev sa musi k tejto otazke nejako postavit, ale ta teologia je velmi vratka, preto vacsina veriacich v skutocnosti nevie, co si o tom ma mysliet.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

log napísal: 29 Mar 2020, 12:27
Lída Rohalová napísal: 29 Mar 2020, 12:12 Vlákno o jistotě spasení je zajímavé, jen škoda, že si ho sám zabíjíš svými výpady proti druhým.
Já si i myslím, že pro křesťany je toto téma potřebné.
Ano je to velmi zaujimava tema. A pravda je taka, ze vacsina krestanov sa k nej nevie nijako postavit. Z casu na cas nejaky kazatel ovplyvneny vacsinou nejakou americkou kaznou nejakej letnicnej cirkvi pride s myslienkou istoty spasy, no vacsina veriacich sa na to pozera velmi skepticky a nie bezdovodne. No myslim, ze sme z tejto temy uz vytazili dost, ti, co sa k tomu chceli vyjadrit, to uz urobili a ti co nemali co povedat nam to vlakno zabili, ale mozme ho s kludnym srdcom opustit.
Ach to ego.
Téma ještě vyčerpané není. Nyní se ale jdu věnovat jiné činnosti, tak zase někdy příště.
Já si myslím, že termín "jistota spásy" není biblický.
Vidím to tak, že z Bible vyplývá, že lidé si byli jisti příbytkem, který je čeká. Pavel měl sžíravou touhu po Pánovi a těšil se, až bude s ním. Jan píše, že je třeba mít jistotu pro den soudu atd., ale sám ten termín "jistota spásy" je asi spíš pomůckou pro vyjádření nějaké skutečnosti.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

log napísal: 29 Mar 2020, 12:32
Lída Rohalová napísal: 29 Mar 2020, 12:26 Ani nevím, kde se vzal termín "jistota spasení". Když jsi chodil do sboru, tak jste to probírali?
Ano preberalo sa to, ved sa tomu venovala uz EGW. No predovsetkym som sa stretol v poslednej dobe s veriacmi, ktori sa priznali, ze v skutocnosti taku istotu nemaju a maju obavy zo sudneho dna. Istota spasenia ako tema myslim prisla hlavne od apostolskych, letnicnych cirkvi a postupne prenikla aj do dalsich, ale mozno sa mylim. Kazdopadne kazda cirkev sa musi k tejto otazke nejako postavit, ale ta teologia je velmi vratka, preto vacsina veriacich v skutocnosti nevie, co si o tom ma mysliet.
V logice EGW jsme to také probírali.
Děkuji za odpověď.

log
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 29 Mar 2020, 12:27 ... A pravda je taka, ze vacsina krestanov sa k nej nevie nijako postavit.
Tak ambassador sa k tomu pokusa nejako postavit.
ambassador napísal: 29 Mar 2020, 17:27 Mám zato, že je to psáno tak, aby jsme si jistotu spasení nemohli přivlastnit pouhým čtením, ale spolehnutím se na Toho, kdo je plnou zárukou této jistotu. Spolehnutí není záležitostí jen nějaké komunity, je to bytostně osobní rozhodnutí vydat se na Milost tomu kdo tuto Milost nabízí.
Znie to mudro, ale vlastne to nic nehovori. Slovne spojenie "vydat sa na milost" nic neznamena. Nie je mozne sa vydat na milost. To je s prepacenim blbost. Je mozne iba "vydat sa na milost a nemilost". Chcel toto ambassador povedat? Ze nakoniec Boh rozhodne nad kym sa zmiluje a koho zatrati? No to uz by bolo hrdinstvo takto sa vydat. Ziaden citatel Biblie nema absolutne ziaden problem vydat sa na milost. Ja sa tiez na 100% vydavam na milost. Prosim. A ked chcete, tak sa na 100% vydavam, Tebe Jahve, na milost a nemilost! Dokonca! Tu ma mate. No ambassador, uz som teraz spaseny?

log
Kontaktovať používateľa:

log napísal: 25 Mar 2020, 18:21 Na stranke https://www.adventistworld.org/assurance-of-salvation/ brat Moskala pise ze sme spaseni aj nie sme zaroven. No to je usmevne lebo to nie je mozne. Alebo aj vy zijete v takom pluralizme?
Zaujimave, baptisti pisu velmi podobne.
http://www.bpnews.net/28502/assurance-of-salvation
Ano aj nie. Alebo ak chcete, je to teologia "Ano, ale...". Zda sa ze ked splnime nejake kriterium, napriklad vieru, alebo odovzdanost, alebo pokanie, zachovanie desatora, dostaneme na otazku istoty spasenia odpoved "Ano, ale...". Potom splnime i to dalsie a zase nam povedia "Ano, ale..." Mate aj vy ten pocit?

Nebolo by naliatim si cisteho vina priznat si, ze ziadnu istotu nam nikto nagarantuje, pripadne ze nevieme definitivne ako spasenie ziskat, a ze vsetko je do poslednej chvile otvorene, nez pridavat dalsie a dalsie podmienky ci ukazovatele?

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Ján 11 25Ježiš jej povedal: Ja som vzkriesenie i život; ten, kto verí vo mňa, aj keby zomrel, žiť bude. 26A nikto, kto žije a verí vo mňa, nezomrie na veky; či veríš tomu?

Predsa práve tá istota spásy v Kristu – viera v Božie Slovo zasľubenia, ktoré je život a teda dáva vykúpenému skrze vieru život. Bez istoty spásy v Kristu niet života. Bez istoty spásy v Kristu niet pokoja ani radosti, ale len trpké očakávanie súdu.

Kto pochybuje o Božom zasľúbení v Kristu, tak vierou neprijal do srdca práve to, čo dáva život - Božie Slovo zasľubenia v Kristu Ježišovi.

V neistote niet pokoja ani radosti a teda niet života.

Istota spásy v Kristu, tak to je predsa viera v evanjelium. Je to najkrajší a najradostnejší dar pre človeka od Boha. Nič na svete sa tomu nevyrovná. Znovuzrodené večné vedomie života v Kristu, vypósobí nekonečnú radosť a pokoj, vypôsobí nový život na chválu Boha.

Kto Božiemu Slovu zasľúbenia uveril, tak práve jemu je adresované a tak sa aj raduje v Kristu. Je oživený Otcom na nebesiach a práve preto si to skrze vieru všetko uvedomuje. Potom už nezmýšĺa a ani nežije, ako keby neveril

Rim8 38Lebo som presvedčený, že ani smrť ani život ani anjeli ani vrchnosti ani moci ani prítomné ani budúce veci 39ani vysokosť ani hlbokosť ani niktoré iné stvorenie nebude môcť odlúčiť nás od lásky Božej, ktorá je v Kristu Ježišovi, našom Pánovi.

log
Kontaktovať používateľa:

No konecne Viktor, uz som sa o Teba bal. Takze mas 100% istotu ze budes v nebi? Ziadne ale? Raz spaseny, navzdy spaseny? Staci tomu uverit?

Prosim o vecne odpovede, strucne a vlastnymi slovami, dakujem.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Môžete mi prítomní kresťania vysvetliť, prečo nemáte jednoznačnú "istotu spasenia" ? Ako potom chcete oslovovať nekresťanov? Čo im vlastne chcete ponúknuť? Iba teórie? V skutočnosti nemám rád spojenie slov "istota spasenia", je to ako keby ste použili slová " som kresťan, ale úplne nedôverujem Ježišovi".

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Môžete mi prítomní kresťania vysvetliť, prečo nemáte jednoznačnú "istotu spasenia" ? Ako potom chcete oslovovať nekresťanov? Čo im vlastne chcete ponúknuť? Iba teórie? V skutočnosti nemám rád spojenie slov "istota spasenia", je to ako keby ste použili slová " som kresťan, ale úplne nedôverujem Ježišovi".
Odpovím za sebe, ne za ostatní, i když už jsem na to odpovídal Logovi.
Proč křesťané zápasí s nejistotou spasení? Je to kvůli tomu, že pocit jim může říkat něco jiného, než Písmo samo.
S oslovováním nekřesťanů to nemá až tolik společného, Ježíš dal křesťanům příkaz kázat evangelium, ne spekulovat o jistotě či nejistotě spasení. Ani já nemám rád spojení slov "jistota spasení", i když v bibli je více příkladů, kdy vyjádřili lidé, že Bohu důvěřují a že mají plnou jistotu pro den soudu.¨
Co chci nabídnout lidem okolo? Seznámení se s Pravdou, Cestou, Životem. Můžeme i zde na webu diskutovat až do nekonečna, ale jednou naše diskuze skončí. Ten, kdo měl vztah důvěry s Bohem, tak se bude radovat z věčnosti, druhý, který svobodně nechtěl přijmout Boží nabídku, zemře navěky. Je to jednoduché, budoucnost je lidí, kteří přijali Spasitele.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní