Hosť napísal: ↑30 Mar 2020, 18:31
Môžete mi prítomní kresťania vysvetliť, prečo nemáte jednoznačnú "istotu spasenia" ? Ako potom chcete oslovovať nekresťanov? Čo im vlastne chcete ponúknuť? Iba teórie? V skutočnosti nemám rád spojenie slov "istota spasenia", je to ako keby ste použili slová " som kresťan, ale úplne nedôverujem Ježišovi".
Také odpovídám za sebe, i když odpověď Hosta přede mnou se mi líbí.
Ke své "jistotě spasení" jsem se již vyjádřila - nepotřebuji to řešit, zmizel strach z vyšetřujícího soudu, z Boha, který sedí na obláčku a hledá někoho, koho by mohl potrestat či načapat ve slabé chvíli. Takovéto popisy Boha neodpovídají Bohu, kterého znám z Písma.
"Jistota spasení"?
Existuje jistota, o které mluvím, a pak existuje falešná jistota spasení. Kdokoliv si může být naprosto jist, že bude v nebi, ale přitom nebude "obrácený". Také se může stát, že bych třeba došla k přesvědčení, že jsem marťan, a budu o tom nezvratně přesvědčena (neironizuji, jen se to snažím trochu vyhrotit k lepšímu pochopení). No a na konci věků se ukáže, že jsem nebyla marťan, ale pozemšťan.
Mám jistotu spasení, protože je založena na Ježíši, ne na mě, a doslova si toho užívám.
Věřit Ježíšovým slibům je svoboda, věřit sobě je vězení.
Pokud bych se dívala na sebe, dost bych pochybovala, a přesně to je princip vyšetřujícího soudu - neustále se hlídat, tj. soustředit se na sebe, nikoliv na Ježíše. Soustředění se na sebe je zásadní princip všech teologií, které chtějí odloučit věřícího od Ježíše. Je to i základní princip zákonictví.
Co nabízet nekřesťanům? Já jim nenabízím nic, jen zvěstuji evangelium, někdy může být připojena výzva nebo modlitba, ateisté modlitbu berou většinou pozitivně. Můžu Ti uvést i pár příkladů, když budeš chtít (ale jen obecně), ale až jindy. Avšak není to nutné.
Pokud se mám ve sboru opravdu hlásit ohledně jistoty spasení, nadále nebudu spolupracovat, ten termín tahá za uši, ač si nemyslím, že by to bylo zle myšleno.
Hoste, jak zvěstuješ evangelium Ty? Jak s tím souvisí Tebou zmiňovaná "jistota spasení"?