Čo sa stalo 600 - 400 p.n.l

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Tomáš Plechatýý

Re: Čo sa stalo 600 - 400 p.n.l

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Hosť napísal: 04 Apr 2020, 19:57
Problém je Hoste v tom, že názory Realisty, nebo gnostiků až new age jsou obsaženy i v bibli.
Že Lidé jsou Bohové
Že lidé mají být jedno s Bohem i Kristem
Že Lidem Bůh stvořitel dal spolu s Kristem vše
Že mají mysl Kristovu
Že jsou jako on
Že tajemství evangelia je Kristus v nás
Že Slávu, kterou dal Otec Ježíši, dal Ježíš dál lidem
Popis nauk gnostiků a New age je třeba zde:
https://www.sisyfos.cz/clanek/879-gn-i-i-oze
http://streetzurnal.cz/jezis-kristus-vs-hnuti-new-age/

Základ gnostiků je "poznání", samozřejmě, které má pouze nějaká elita, nepotřebují Boha, Spasitele (mají božství v sobě), neuznávají Písmo jako Boží slovo ("pravá evangelia jsou ta tajná, nově nalezená) apod. Samozřejmě zneužívají bibli a překrucují význam textů. Základ je ale ten, který jsem popsal-je to ozvěna slov satana z ráje "nezemřete smrtí a otevřou se vám oči". Proto je satan gnostiky oslavován, protože vysvobodil lidstvo z "nevědomosti".
Teze, které jsi uvedl-mít mysl Kristovu neznamená, že jsem Bůh, Kristus ve mně neznamená, že jsem Bohem, že Bůh dal lidem vše neznamená, že jsem Stvořitel a Vykupitel.
Tomáši, dost jsi mne těmito příklady zklamal..
Hoste našel jsi si znění těch veršů v jejich kontextu? Zajímá tě vůbec kde se v bibli nacházejí, nebo už máš řešení?

Jinak ono i znění genesis je v češtině napsáno tak, že vlastně ten satan měl v něčem pravdu.

Bůh řekl ,že zemřou, Satan že nezemřou ale budou jako Bůh.

V tu chvíli nezemřeli ale Bůh i o kus dál, řekne, teď je člověk jakoby jedním z nás, tak já mu zabráním alespoň žít věčně.

Kdyby člověk už nebyl naučený jak co vykládat tak z toho textu to zní že Bůh snad chce nesmrtelnost a jedinečnost poznání a dobra a zla jen pro sebe. Ale přitom to tam nechal.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

"Hoste" předesílám, že pokud nezačneš poctivě reagovat na mé odpovědi a podněty, považuji jakoukoliv vzájemnou debatu za marnění času a nebudu v ní pokračovat.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 Zdá se, že se za ty 3-4 lety posunul, připomenu některé jeho starší příspěvky:
Stále se posunuji, pozná(vá)ní je u mě neukončený proces.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 Je zajímavé, že plně se ke gnosi přihlásil teď.
Pochop "hoste", pokud v gnosi nalézám pravdivé myšlenky a ideje, nedělá to ze mě člena nějakého hnutí, nebo snad "neognostika". Nemusím se k ničemu hlásit, jsem svobodný, to je podstata gnose.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 To samozřejmě pravda není, je to lež. Člověk byl stvořen jako rozumná bytost
Když už jsi začal vytrhávat některé mé starší příspěvky, tak by sis je mohl alespoň pořádně přečíst:

Realista napsal: To je ale v protikladu s dalším křesťanským předpokladem, že člověk byl stvořen Bohem jako rozumná bytost.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 Fyzické zlo je údajně iluzí, no, snad se tedy nebude Realista rmoutit, když opilý řidič porazí jeho děti-vždyť stvořený svět je iluze a zlo taky.
Možná jsem se v lecčem posunul, ale to co jsem napsal před lety, stále platí. Ve vztahu k duchovní podstatě světa je vše hmotné iluzí. Veškerá hmota podléhá změnám, je pomíjivá, bezpodstatná. Vztah ducha ke hmotě je asi takový jako vztah věčnosti k časnosti. Nejde o iluzi ve smyslu kouzelnického triku. Mám tělo, nejsem však tělem, vztahuji sebe k duchu. Jsi darebák "hoste", pokud do této debaty zatahuješ mé děti.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 A gnoze není rozhodně zdroj křesťanství, naopak, je namířena naprosto proti křesťanství, snaží se dát "poznání" na místo Ježíše, člověka na místo Boha.
Gnose tu byla už před křesťanstvím. Jak postupně došlo k adopci gnostických myšlenek do vznikajícího křesťanství ukazují už jen spisy samotných církevních otců a jejich zlomyslné, nesmyslné a protiřečící si pomluvy gnostiků (nemravnost, tajné zasvěcenectví), ze kterých křesťanská apologetika dodnes čerpá. Tím není vyloučeno, že se nikdy nevyskytly nebo nevyskytují upadlé formy "gnose" jako mix gnose a křesťanství nebo judaismu. Neodpověděl jsi "hoste", zda jsi pročetl protikacířské spisy Ireneje, Klementa Alexandrijského nebo Hyppolyta... Mimochodem po celé dějiny křesťanství byla gnose brutálně potírána a byla zde snaha ji vykořenit a zcela zničit.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 Píšeš o mravním zákonu v sobě samém-co to je? je-li to zákon, jaká má podobu, jak rozlišíš, co se dobré a co ne?
Kdyby si pozorně a poctivě četl mé odpovědi, tak bys to již věděl:

Dobro je vše co buduje mír a pokoj mezi lidmi a vytváří harmonický životní prostor. Je úkolem člověka vytvářet prostor pro mír uprostřed přírodního boje o přežití, neboť původ člověka je nebeský (shora). Pravda je shoda tvrzení se skutečností, v širším smyslu skutečnost sama o sobě. Láska v nejvyšším smyslu je nesobeckost, vyjadřuje vztah k sobě a ke světu nezakalený potřebami ega a jeho gravitací. Měřítka pro dobrého člověka jsem popsal jasně. Vztahuje sám sebe k dobru, pravdě a lásce ne ke zlu, lži a nenávisti - tedy ke kriminalitě.

Budoval snad nacismus mír a pokoj mezi lidmi? Co to používáš za argumenty "hoste"? Pokud nemáš srdce "na pravém místě", tak Ti zákony k ničemu nepomohou. Zloděj snad nezná zákony? Neví, že krádež je proti zákonu? Člověk, který vztahuje sám sebe k dobru, rozpozná bez váhání, že krádež není prostředkem pro budování míru a pokoje mezi lidmi aniž by musel kdy zákony studovat. Tak ostatně zákony vznikly, totiž jako vnější kodifikace vnitřních kvalit dokonalého člověka.
Hosť napísal: 04 Apr 2020, 14:38 prakticky všechny falešné nauky tvrdí, že se člověk může stát bohem a mít nesmrtelnost, to provází lidstvo od počátku.
Klasické nepochopení gnose a východní školy, která vůbec nemá představu nějakého Boha jako hybatele dění, tak se těžko může gnostik chtít takovým Bohem stát. Vždyť to vůbec nedává smysl, bylo by to zcela proti podstatě gnose. Gnostik vede pravý život tady a teď - v tom je jeho "nesmrtelnost", neboť vztahuje sám sebe k věčně jsoucím hodnotám ducha a tak může stát rovně, na rozdíl od světského člověka, který je vždy natočený po směru převládajícího větru ve společnosti! Gnostik netouží po nesmrtelnosti těla, vždyť by to byla věčná tortura, je nesmrtelný duchem. Spasení, vzkříšení těla a podobné nápady - to je váš problém, tím se gnostik nezaobírá.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Tomáš Plechatýý napísal: 04 Apr 2020, 20:51

V tu chvíli nezemřeli ale Bůh i o kus dál, řekne, teď je člověk jakoby jedním z nás, tak já mu zabráním alespoň žít věčně.
Jedna věc je Genesis číst tak jak víš, "že se má číst". Druhá věc je číst s otevřenýma očima. Tora, krásné příběhy pro budování morálky člověka už od útlého dětství, třeba do sobotní školky a do omalovánek. Averze k poznání (strom poznání), řemeslům a umění (potomci Kaina), prolévání krve jako oběť přijatelnější než polní plodiny (Kain a Ábel), hra s lidskými emocemi je ok (Abrahame obětuj syna, fajn tak teda nemusíš), vychytralost, zrada a podvod se vyplácí (Jákob - Izrael! vs Ezau, vs Lában), hrůzné vraždění prvorozených lidí a dobytčat (Egypt) je důvodem k oslavě (Pesach), vraždění žen a dětí (Midján), idea vyvoleného národa s právem od Boha na hubení národů v zemi zaslíbené… no ani se mi nechce pokračovat... A to je to "Slovo Boží"? Takový nacionalistickošovinistický pamflet? Z toho máme čerpat věčné pravdy?

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Realista napísal: 04 Apr 2020, 22:07

Jedna věc je Genesis číst tak jak víš, "že se má číst". Druhá věc je číst s otevřenýma očima. Tora, krásné příběhy pro budování morálky člověka už od útlého dětství, třeba do sobotní školky a do omalovánek. Averze k poznání (strom poznání), řemeslům a umění (potomci Kaina), prolévání krve jako oběť přijatelnější než polní plodiny (Kain a Ábel), hra s lidskými emocemi je ok (Abrahame obětuj syna, fajn tak teda nemusíš), vychytralost, zrada a podvod se vyplácí (Jákob - Izrael! vs Ezau, vs Lában), hrůzné vraždění prvorozených lidí a dobytčat (Egypt) je důvodem k oslavě (Pesach), vraždění žen a dětí (Midján), idea vyvoleného národa s právem od Boha na hubení národů v zemi zaslíbené… no ani se mi nechce pokračovat... A to je to "Slovo Boží"? Takový nacionalistickošovinistický pamflet? Z toho máme čerpat věčné pravdy?
Tiež mám pocit, že kniha Genesis bola písaná niekomu "namieru".

log
Dátum registrácie: 06 Nov 2017, 06:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa log »

Hosť napísal: 04 Apr 2020, 22:17
Realista napísal: 04 Apr 2020, 22:07

Tiež mám pocit, že kniha Genesis bola písaná niekomu "namieru".
Prosim vas, Genesis je najlepsia kniha celej Biblie. Nic vas tak dobre nepripravi na skutocny zivot, ako tato kniha. Preto by sa mala vyucovat nie len v sobotnej, ale v kazdej skolke.

Neregistrovaný

Ja mám názor, že malým deťom by nemali čítať príbehy zo Starého Zákona.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Realista napísal: 04 Apr 2020, 19:07
ambassador napísal: 04 Apr 2020, 12:59 Označil jsem snad přímo tebe?
Reagoval jsi na mě, tak je logické to tak brát. Já nekritizuju křesťany, ale křesťanství. Obyčejní křesťané jsou většinou normální dobří lidé, až na těch pár vůdců-manipulátorů, ti se ovšem najdou a realizují v každém hnutí. Dobrý clověk si vyzobe z křesťanství a bible to dobré a to zlé zatlačí mimo vědomí, v podstatě tím totiž vnitřně trpí. Trvalá změna je dost divné spojení slov, respektive má dva významy.
Pokud by jsi kritizoval projevy jednotlivých křesťanů, tak to bych pochopil. Kritizovat samotné křesťanství je už hodně daleko.
Organizované křesťanství sice může někdy vnášet do křesťanství to, co tam nepatří. To samotné organizování může být někdy podstatný problém, v tom vnášení povinností, které nejsou slučitelné s tím co učil Kristus. Přesto organizovanost má své místo v životě lidí, není tedy sama o sobě zlem. To děláme někdy my lidé.
Vyzobat si dobré? Zvláštní mechanismus dělení na to co je dobré a zlé. Jakoby to záleželo na "chuti", že by ta "chuť" nemohla být i zvrácená? "Chuť" se dá ovlivnit a změnit.
Zlom v životě lidí může někdy nastat v nějaké kriticky zátěžové situaci. Kterou jedinec neunese a zavrhne něco čemu začínal věřit. Tak to je někdy možné vnímat zpětně v životopisu různých lidí. Zlomová situace a následuje zavrhnutí a nebo dozrání. Jak rozdílná reakce v životě jednotlivců.

tomplechaty

Neprečítaný príspevok od používateľa tomplechaty »

Hosť napísal: 04 Apr 2020, 22:44 Ja mám názor, že malým deťom by nemali čítať príbehy zo Starého Zákona.
Také si myslím, že to je až pro jedince od určitého věku - moc drsné a často bez ponaučení, nebo s podivným ponaučením.

Neregistrovaný

Pochop "hoste", pokud v gnosi nalézám pravdivé myšlenky a ideje, nedělá to ze mě člena nějakého hnutí, nebo snad "neognostika". Nemusím se k ničemu hlásit, jsem svobodný, to je podstata gnose.
Ano, konečně jsi to vyjádřil,jsi prostě (neo)gnostik. Mohl jsi to ale udělat dříve a nemlžit. Píšeš jako gnostik, přemýšlíš jako gnostik, sám víš, že gnostici nebo New age si na nějaké členství, jako klasické církve, nepotrpí.
Podstata gnose (chybná) je, že máš gnosi, poznání, lepší, než druzí, je to takové elitářství. Svobodu nemáš, pravá gnose by Tě měla vést k tomu, že svobodný nejsi (jsi smrtelný, hříšný, soběstředný) a potřebuješ vykoupit, spasit. Ježíš řekl všem, tedy i gnostikům "poznáte pravdu a pravda vás osvobodí..když vás Syn osvobodí, budete skutečně svobodní". Snad k tomu někdy dojdeš, to je pravá gnose.
Ve vztahu k duchovní podstatě světa je vše hmotné iluzí. Veškerá hmota podléhá změnám, je pomíjivá, bezpodstatná. Vztah ducha ke hmotě je asi takový jako vztah věčnosti k časnosti. Nejde o iluzi ve smyslu kouzelnického triku. Mám tělo, nejsem však tělem, vztahuji sebe k duchu. Jsi darebák "hoste", pokud do této debaty zatahuješ mé děti.
Hmotné iluze není, až se opatříš horkou vodou, vzpomeneš si na to. Hmota podléhá změnám, to je fakt, ale není bezpodstatná, jako lidé jsme tělem a to je určující pro tento svět.
Co se týče dětí, dobře si znovu přečti, proč jsem ten příklad uvedl-protože tvrdíš, že "Projevený stvořený svět je iluzí. Tedy i fyzické zlo je iluzí." Nejlepším lékem na tyto myšlenky je nějaká pořádá rána-třeba dostat facku, pak asi (třeba na chvíli) nebudeš tvrdit, že fyzické zlo je iluzí. Darebák jsi tedy Ty.
Gnose tu byla už před křesťanstvím. Jak postupně došlo k adopci gnostických myšlenek do vznikajícího křesťanství ukazují už jen spisy samotných církevních otců a jejich zlomyslné, nesmyslné a protiřečící si pomluvy gnostiků (nemravnost, tajné zasvěcenectví), ze kterých křesťanská apologetika dodnes čerpá. Tím není vyloučeno, že se nikdy nevyskytly nebo nevyskytují upadlé formy "gnose" jako mix gnose a křesťanství nebo judaismu. Neodpověděl jsi "hoste", zda jsi pročetl protikacířské spisy Ireneje, Klementa Alexandrijského nebo Hyppolyta... Mimochodem po celé dějiny křesťanství byla gnose brutálně potírána a byla zde snaha ji vykořenit a zcela zničit./quote]
Problém gnose prozkoumali detailně jiní, já jsem hned viděl, že od Tebe "fouká nějaký divný vítr", protikřesťanský, protibiblický. Máš na to samozřejmě právo, já reaguji pouze na zkreslování Písma v Tvých příspěvcích. Jedna ze stránek, které se věnují gnosi a křesťanství je zde: http://www.david-zbiral.cz/Gnoze-prehled.htm
Budoval snad nacismus mír a pokoj mezi lidmi? Co to používáš za argumenty "hoste"? Pokud nemáš srdce "na pravém místě", tak Ti zákony k ničemu nepomohou. Zloděj snad nezná zákony? Neví, že krádež je proti zákonu? Člověk, který vztahuje sám sebe k dobru, rozpozná bez váhání, že krádež není prostředkem pro budování míru a pokoje mezi lidmi aniž by musel kdy zákony studovat. Tak ostatně zákony vznikly, totiž jako vnější kodifikace vnitřních kvalit dokonalého člověka.
Miliony Němců si mysleli, že nacismus budoval mír a pokoj, pro mnoho zlodějů je "normální", že někomu věci vezmou. Spoléháš na jakýsi "přirozený smysl pro dobro, mravnost", ale to je ošidné. Myslím, že by jsi byl brzy usvědčen z toho, jak chybně jednáš, nakonec, překrucování smyslu bible je hřích, zlo. Staří slované spali se svými sestrami, možná dcerami a bylo to pro ně "normální", Solunští bratři s nimi měli dost práce.
Zákony vznikly proto, aby jasně vymezily co je dovoleno a co je, za co bude represe. Bylo to proto, že lidé jsou velmi, velmi nedokonalí.
Jako nejdokonalejší vidím Boží zákon, ten nám ukazuje pravdivě jací jsme a vede nás k tomu, kdo bude jednou našim Soudcem i Obhájcem.
Klasické nepochopení gnose a východní školy, která vůbec nemá představu nějakého Boha jako hybatele dění, tak se těžko může gnostik chtít takovým Bohem stát. Vždyť to vůbec nedává smysl, bylo by to zcela proti podstatě gnose. Gnostik vede pravý život tady a teď - v tom je jeho "nesmrtelnost", neboť vztahuje sám sebe k věčně jsoucím hodnotám ducha a tak může stát rovně, na rozdíl od světského člověka, který je vždy natočený po směru převládajícího větru ve společnosti! Gnostik netouží po nesmrtelnosti těla, vždyť by to byla věčná tortura, je nesmrtelný duchem. Spasení, vzkříšení těla a podobné nápady - to je váš problém, tím se gnostik nezaobírá.
Ne, to jsem nepsal, psal jsem o tom, co bible říká, že lidé se budou chtít stát "bohy", tedy nezávislí na Bohu, ať jeho popřením, nebo popřením jeho moci, vykoupení. A že budou věřit v jakousi "přirozenou nesmrtelnost", protože si myslí, že ji mají v sobě.To jsi napsal správně, že východní škola a gnose nemá představu Boha, protože jsou "bohy" sami sobě. Na gnosi je záludné, že odvádí lidi od možnosti věčnosti s Bohem, Stvořitelem. Sami gnostici se připravují o věčnost, to je na tom to, co je k politování. Žijí skutečně v iluzorním světě.
Jsem rád, že jsme si věci vyjasnili a že je jasné, jak kdo vnímá tento svět.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Hosť napísal: 05 Apr 2020, 18:38 ....Podstata gnose (chybná) je, že máš gnosi, poznání, lepší, než druzí, je to takové elitářství.....
To mi řekni Hoste, prosím, jestli se pletu, ale v křesťanství, také je podstata, že máš pravdu (že znáš Pravdu-Krista) a tím jsi na tom v životě i po smrti lépe než ostatní. Je to také takové elitářství.

Není to snad stejný princip?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný