Sme v sekcii diskusie "Vierouka", debatujem preto na tému o vierouke adventistov. Prakticky som načrtol otázky, s ktorými som sa stretol ja alebo moji známi. Nikto mi nedal jasné a priame odpovede v zmysle:
"Vaša reč nech je: Áno — áno, nie — nie.". Každý sa krúti ako had, asi aj preto, že sa ešte nevie, kto sa pýta a o čo vlastne pýtajúcemu sa ide, veď čo ak odpoviem zle? Ale pritom ide o jasný vieroučný bod, bez ktorého adventisti nebudú adventistami, takže myslím si, nemali by sa zdráhať k jasnej odpovedi, veď sobota je v adventistickom evanjeliu.
Adventisti sa odlišujú niekoľkými bodmi od všetkých kresťanov ale v niečom sú podobný Jehovistom. Existuje tu téma "Slabé body vierouky" no medzi slabé body vierouky ASD diskutujúci už predomnou, asi zvačša adventisti, zaradili všetky tie body, ktoré robia adventistov adventistami. Išiel som sem hľadať podporu pre sobotu ale našiel som len sobotu uvedenú medzi slabými bodmi vierouky CASD. Keď som si prečítal komentáre, začal som študovať a začal som klásť otázky.
Pretože ma známi, ktorí sú adventistami presviedčali o dôležitosti, ba až nevyhnutnosti zachovávať sobotu, ale pritom každý inak a po svojom a aj ich kazateľ pri diskusii opať inak a po svojom, obrátil som sa naivne aj na túto diskusiu, aby som o sobote zistil možno aj iný pohľad veriacich.Od známich išlo o výstrahu pred evanjeliom od pána Barkóciho. Veď on hlása evanjelium LEN milosti, viery a Ducha, pretože on sa v sobote mýli a sobota je tak dôležitá pre spasenie (áno, pre adventistov pod Zákonom), a Desať Božích prikázaní určuje svätú Sobotu a Desatoro je podmienkou spasenia, 50% Desatoro a 50% milosť, a Desatoro nebolo súčasťou Zmluvy, Zákony boli viaceré - podľa charakteru, Mojžišov Zákon bol zrušený (potom by mali byť zrušené aj prikázania Miluj Hospodina svojho Boha a Miluj svojho blížneho) a v sobotu sa nesmie pracovať (ale kazateľ môže a musí pracovať aj za peniaze ale sestrička nesmie) ale pritom každý adventista v sobotu využíva nejaké služby, za ktorými je práca iných v ten deň a bla, bla, bla... guláš na gulás. Ďakujem.
Neskôr som nadobudol dojem, že známim ide len o (možno som to nesprávne odhadol) akúsi závisť, že pán Barkóci toľko stratených duší privádza k Bohu, k nedeli, toľkých krstí a ich cirkev rastie, ale v tých dvoch zboroch, ktoré poznám nemali krst ani si nepamätajú. A keď si spomenuli, koho naposledy pokrstili pred mnohými rokmi, zistili že to boli vlastne len deti veriacich adventistických rodičov, no už aj tak dvaja z nich do zboru nechodia a jedného vylúčili. Keď si spočítali, koľký odišli, koľkých vylúčili, koľký požiadali o výmaz a koľký pomreli .... je ich z roka na rok menej a menej, tak by mali radi mňa a nechceli by ma prenechať Barkócimu
Nezistil som ale ani tu iný pohľad, len hmla a hmla. V téme Čo je dobré na adventizme oproti inej Cirkvi alebo denominácii som chcel od adventistov vedieť prečo sa stať adventistom a nie trebárs baptistom, napríklad krstom brata Barkóciho. Chcel som vedieť o dôležitom adventistickom poznaní, teda podľa nich. Takže nemá žiaden význam stať sa adventistom, lebo kľúčový bod šabat, sami adventisti, svoju sobotu obhájiť nevedia ale cez sobotu sa pritom pozerajú na svet a hodnotia ostatných kresťanov