Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Michal

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

Tak fajn. Vlastne zisťujem, že keď sobote vôbec nerozumiem, nie je to vlastne so mnou vôbec zlé, pretože na akúkoľvek otázku ohľadom adventistickej soboty dostávam od adventistov len hmlu. Nie je teda rozdiel, či sa pýtam adventistov v zbore alebo adventistov na diskusnom fóre. Vlastne nikto poriadne nevie. Hmla a hmla. Koľko veriacich toľko výkladov, koľko teológov toľko teórií, koľko diskutujúcich toľko názorov ale nevadí, CASD si na sobote postaví svoje učenie a je to hlavný odlišujúci znak.
Náboženská praxe potřebuje pravidelnou aktualizaci jinak přestane mít Boží oslovující, proměňujíci náboj pro život z viry. Stává se jen mrtvou tradicí bez moci Boží.
a při tom zdůrazňujeme, že boží přikázání se musí ponechat, jak jsou, a člověk si je nesmí přizpůsobovat.
Adventisti si teda podľa toho pravidelne aktualizujú Bože nariadenie o nepracovaní, prerušení, odpočívaní v siedmy deň ale zároveň toto Božie prikázanie učia ako nemenné, bez možnosti prispôsobenia? Takéto pnutie, rozpory medzi názormi na sobotu medzi adventistami, rozdielne výklady či aplikácie na dobu Novej Zmluvy sú aj na pri ostatných prikázaniach? Sú medzi prikázaniami napríklad rozdielne výklady prikázania Cti otca i svoju matku alebo Nescudzoložíš!, Nepokradneš!? Tiež ich v praxi treba pravidelne aktualizovať?

Ale poďme od teórie do praxe:
Môže sestrička - zdravotnícky pracovník, ktorá by sa stala adventistkou a pracuje v geriatrickom ústave v sobotu ísť do služby, keď jej podľa rozpisu vyjde na smena na sobotu? Keby táto sestrička sa u vás pokrstila, oznámite jej, že si musí hľadať iné zamestnanie alebo vymieňať si do dôchodku alebo skončenia práce sestričky svoje služby tak, aby v sobotu nepracovala?

Akým spôsobom mám zachovať (svätiť či pamätať) podľa adventistov siedmy deň, keď v prikázaní sú zahrnuté aj deti každého? Pretože mám deti, ktoré pracujú a majú svoje aktivity v sobotu, ako toho mám dosiahnuť?

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Můj komentář jsi z netvořil ke své potřebě! Hrubě jsi věty vytrhl a ořezal. Ten druhý si okopíroval tak, že to vypadá na první pohled, že je to od adventistů.
Málo kdo si dá tu práci přečíst v celé šíři, děláš z toho paskvil.
Svým dětem představ Boha tak, jak nejlépe jsi schopen a pros Boha a hlavně se neodvolavej na adventisty.
Když sobotě nerozumíš tak se nad tím netrap, je zřejmé, že nejsi hledající, ale toužící po diskuzi stylu šou.
Nežijeme v Židovském "státě", tam kde žiješ jsou jiné státní zákony.
Státní zákony někdy někde hrubě zasahují do svědomí člověka, pokud jsi to neprožil, tak nevíš o čem je řeč.
Tvoje sestra je nesvéprávna? Neřeš za ní něco co se nestalo, snad má svědomí a svobodu rozhodování.
Proč neustále nerozlišuješ kmenové uspořádání v Izraeli a naše kulturně odlišné. Pokud jsou tvé dětí plnoleté musíš se pouze dohodnout na něčem, co pokládáš za hodně důležité pro vzájemné soužití.
Přestaň se ptát na to co ve skutečnosti nechceš dělat. Zásadně neřeším: "Co bude po tom co je teď"! Nejsem si jistý jestli jsi vůbec křesťan a zda ti jde o věrnost Bohu nebo svému pohodlí. Je docela dost rad v BIBLI v otázce soboty. K čemu je ti modlitba?
Naposledy upravil/-a ambassador v 27 Feb 2016, 19:24, upravené celkom 1 krát.

Michal

Keď nepoznáš odpoveď prečo tu rozoberáš toho, kto sa pýta? Prečo si ako adventista taký podráždený? Na jasné otázky napíš jasné odpovede. Keď nemáš odpoveď, nesúď pýtajúceho sa. Podľa Teba tu v diskusii nikto nevie čítať, každý všetko prekrúca, nikto nechápe nič v kontexte a každému chýba ambassadorov nadhľad? Nie je jedno, či som kresťan alebo nie? Tvoj úsudok nie je podstatný. O akej vernosti Bohu píšeš? Máš na mysli Boha Starého Zákona a vernosť Desatoru a zákonom skutkov podľa Starej Zmluvy alebo Bohu podľa Novej Zmluvy a Kristovmu Zákonu v moci Ducha? Myslíš vernosť Bohu aby som obdržal spasenie alebo vernosť preto, že som už spasený milosťou?

Sestričke v zbore A povedali, že samozrejme nesmie pracovať v sobotu. V zbore B jej povedali, že keď je to výnimočne a preto že slúži ľuďom a robí dobre, podobne ako Pán Ježiž robil v sobotu, tak môže. Ale manželia zo zboru B jej povedali, že hovorili o nej s kazateľom a ten povedal, že ano, výnimočne môže ale len bez nároku na plat za ten deň, lebo inak by to bola práca, keby to bolo za peniaze.

O moje deti nejde, ide o mňa. Ako podľa adventistov mám dodržať štvrté prikázanie, pretože adventisti majú vo svojej vierouke Desatoro a nenazývajú ho Zmluvou ako Ty a vypichujú práve prikázanie o siedmom dni.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Bůh je jen jeden! Spaseni je pouze z milosti TEČKA, žádný dodatek! Vše ostatní je proměňujíci Boží Milost působící předivně v člověku. Ten se dobrovolně poddává tomuto Božskému působení a nebo se vzpírá. Tento proces nelze dost dobře představit v několika větách. Je to zázrak znovuzrození.
Naposledy upravil/-a ambassador v 27 Feb 2016, 19:21, upravené celkom 1 krát.

Michal

Sme v sekcii diskusie "Vierouka", debatujem preto na tému o vierouke adventistov. Prakticky som načrtol otázky, s ktorými som sa stretol ja alebo moji známi. Nikto mi nedal jasné a priame odpovede v zmysle: "Vaša reč nech je: Áno — áno, nie — nie.". Každý sa krúti ako had, asi aj preto, že sa ešte nevie, kto sa pýta a o čo vlastne pýtajúcemu sa ide, veď čo ak odpoviem zle? Ale pritom ide o jasný vieroučný bod, bez ktorého adventisti nebudú adventistami, takže myslím si, nemali by sa zdráhať k jasnej odpovedi, veď sobota je v adventistickom evanjeliu.

Adventisti sa odlišujú niekoľkými bodmi od všetkých kresťanov ale v niečom sú podobný Jehovistom. Existuje tu téma "Slabé body vierouky" no medzi slabé body vierouky ASD diskutujúci už predomnou, asi zvačša adventisti, zaradili všetky tie body, ktoré robia adventistov adventistami. Išiel som sem hľadať podporu pre sobotu ale našiel som len sobotu uvedenú medzi slabými bodmi vierouky CASD. Keď som si prečítal komentáre, začal som študovať a začal som klásť otázky.

Pretože ma známi, ktorí sú adventistami presviedčali o dôležitosti, ba až nevyhnutnosti zachovávať sobotu, ale pritom každý inak a po svojom a aj ich kazateľ pri diskusii opať inak a po svojom, obrátil som sa naivne aj na túto diskusiu, aby som o sobote zistil možno aj iný pohľad veriacich.Od známich išlo o výstrahu pred evanjeliom od pána Barkóciho. Veď on hlása evanjelium LEN milosti, viery a Ducha, pretože on sa v sobote mýli a sobota je tak dôležitá pre spasenie (áno, pre adventistov pod Zákonom), a Desať Božích prikázaní určuje svätú Sobotu a Desatoro je podmienkou spasenia, 50% Desatoro a 50% milosť, a Desatoro nebolo súčasťou Zmluvy, Zákony boli viaceré - podľa charakteru, Mojžišov Zákon bol zrušený (potom by mali byť zrušené aj prikázania Miluj Hospodina svojho Boha a Miluj svojho blížneho) a v sobotu sa nesmie pracovať (ale kazateľ môže a musí pracovať aj za peniaze ale sestrička nesmie) ale pritom každý adventista v sobotu využíva nejaké služby, za ktorými je práca iných v ten deň a bla, bla, bla... guláš na gulás. Ďakujem.

Neskôr som nadobudol dojem, že známim ide len o (možno som to nesprávne odhadol) akúsi závisť, že pán Barkóci toľko stratených duší privádza k Bohu, k nedeli, toľkých krstí a ich cirkev rastie, ale v tých dvoch zboroch, ktoré poznám nemali krst ani si nepamätajú. A keď si spomenuli, koho naposledy pokrstili pred mnohými rokmi, zistili že to boli vlastne len deti veriacich adventistických rodičov, no už aj tak dvaja z nich do zboru nechodia a jedného vylúčili. Keď si spočítali, koľký odišli, koľkých vylúčili, koľký požiadali o výmaz a koľký pomreli .... je ich z roka na rok menej a menej, tak by mali radi mňa a nechceli by ma prenechať Barkócimu :)

Nezistil som ale ani tu iný pohľad, len hmla a hmla. V téme Čo je dobré na adventizme oproti inej Cirkvi alebo denominácii som chcel od adventistov vedieť prečo sa stať adventistom a nie trebárs baptistom, napríklad krstom brata Barkóciho. Chcel som vedieť o dôležitom adventistickom poznaní, teda podľa nich. Takže nemá žiaden význam stať sa adventistom, lebo kľúčový bod šabat, sami adventisti, svoju sobotu obhájiť nevedia ale cez sobotu sa pritom pozerajú na svet a hodnotia ostatných kresťanov ::nea::

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Jak je to vlastně se sobotou, šabatem? Kde najit pochopení a porozumění?

Ježíš řekl:
"Proste a bude vám dáno, hledejte a naleznete, tlučte a bude vám otevřeno. Neboť každý, kdo prosí, dostává, kdo hledá, nalézá, a tomu, kdo tluče, bude otevřeno."
ev. podle Matouše 7,7-8
Naposledy upravil/-a ambassador v 27 Feb 2016, 20:48, upravené celkom 1 krát.

Michal

Príspevok naposledy upravil ambassador dňa 27 Feb 2016, 19:21. Príspevok upravený celkovo: 1 krát.
Zaujíma ma, prečo si temer celý svoj pôvodný príspevok zmazal? Ako jediný od Teba, mi dával ako tak zmysel aj keď v ňom nebola konkrétna odpoveď a začínal som rozumieť tomu, prečo sú všetky Tvoje príspevky také "Laodicejské" (z môjho pohľadu).
Ani studené ani horúce :)

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Když se vás někdo zeptá jakou naději máš v prožívání a respektování soboty co by konkretního dne a on tvé odpovědi zašlape do země, věz že nestojí o pochopení. Jaký význam má sobota, že se nejedná o zachraňujicí moc soboty, ale.....
Chce tě zesměšnit v sobotě a vest tě aby jsi přestal věřit v Krista, který dal sobotě patřičnou náplň a odpověď na všechny otázky, jak prožívat sobotu. V sobotu je správné dobře činit. Kdo má rozum porozumí a naplní sobotu dobrými skutky. Tomu se potřebujeme, jako adventisté naučit, aby nás naše okolí pochopilo a respektovalo odlišnost bez odsouzení. Naplnění soboty nevede k odsuzování jiných věřících z jinou zkušenosti.

Michal

Nejde o hľadanie a nachádzanie, o klopanie a otváranie, o osobné poznanie jednotlivca ale o vierouku CASD (pretože píšem do témy Vierouka), a výklad (oficiálny či neoficiálny) aj toho, čo je to "dobré" čo sa môže ešte činiť v sobotu. Keby to vo vierouke CASD bolo ponechané na voľnosti veriaceho, na jeho svedomí a vzťahu k Bohu, podľa toho čo nájde pri svojom hľadaní na modlitbe atď., tak to by bolo iné. Keby to bol len ďeň stretávania sa ale nie podmienka vierouky a podľa niektorých aj spasenia, tak ok. No, nie je tomu tak.

Výklady toho, čo sa môže a čo nie, čo je vhodné a čo nevhodné sa rôznia, človek od človeka, zbor od zboru a kazateľ od kazateľa, obdobie od obdobia. Ani to by nebolo najhoršie, že takáto nejednotnosť panuje ale najhoršie podľa mňa je to, že touto nejednotnosťou sú pomeriavaní, odsudzovaní (niekedy aj riešení, ako som sa dozvedel) členovia v zboroch tými druhými členmi, ktorí majú iný pohľad na sobotné "mantinely".

Kazatelia učia, že všetko jedlo na sobotu sa má pripravovať ešte v piatok tak, aby sa v sobotu nevarilo, len ohrialo a takto sú aj vedení týmto kazateľom členovia zboru, ale ten istý kazateľ spolu s ostatnými kazateľmi pri spoločnom stretnutí kazateľov išli do reštaurácie na spoločný obed, ktorý v tej reštaurácii varili pre nich čerstvý v sobotu dopoludnia ale neohrievali im jedlo z piatka. Nevadí, že im posluhovali čašníčky a personál reštaurácie, nevadí že si dali navariť, hlavne že oni sami nevarili? Ale obed vyplatili vopred, ešte v piatok, pretože v sobotu sa nesmie platiť a narábať s peniazmi! No zbierka vo zbore sa už môže robiť a pokladník môže po bohoslužbe počítať peniaze a tak isto predávanie literatúry je bežné.

Pre vysvetlenie, toto nie je moje počudovanie sa nad praktikami šabatu v CASD, nad týmto sa pohoršovali sami niektorí členovia zo zboru a vyplynulo to až pri diskusii a ich snahe medzi sebou si povedať a dohodnúť sa na tom čo áno v sobotu a čo nie.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Někdy používáme množné číslo. Množné číslo dostalo takovou oblibu, až chorobnou zamilovanost. Sobota - šabat, co dělat a nedělat, když je ta sobata -šabat. Potřebuji v sobotu - šabatu vést za ručičku. A nevím si s tím rad, protože je známo, že všichni adventisté to tak dělají. Dále je známe, že všichni kazatelé to tak dělají. Všichni adventisté to říkají, Korunou všeho je že všichní kazatelé tahnou za jeden provaz a říkají to přes kopirák! To nejdůležitější je, že to všichni totálně potvrzují!

Vlastně už nejde o Bibli, nejde o Ježíše, o Boha, ale o názory které jsou více než Písmo.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných