Viktorrealita napísal: ↑05 Aug 2020, 12:41
ambassador napísal: ↑04 Aug 2020, 20:05
Věřit neznamená být zbaven všech pochybnosti. Věřit není 100% vědění. Věřit neznamená všemu rozumět.
Věřit znamená následovat.
Veriť v Božie Slovo znamená nepochybovať o Pravde Božej, pretože iba tak sa dá túto Pravdu následovať. Pochybovaním o pravde Božej sa ju nedá predsa následovať. Môžem uveriť iba vtedy, ak som presvedčený, že to čo som počul je Pravdou Božou.
Potom je otázka, ako odlíšiť, čo je Pravda Božia a teda uveriť jej a následovať ju a čo nie je pravdou.
Stačí si vyhľadať, koľko-krát sa objavuje v Písme :
"kto má uši na to, aby počul, nech počuje". Táto Pravda je adresovaná iba tým, ktorí maju uši na to, aby to počuli.
Potom sa vynárajú ďalšie otázky: Skade má niekto uši na to, aby počul a prečo niekto nemá uši na to, aby počul túto Božiu Pravdu a uveril jej? Majú teda niektorí uši na to, aby to počuli a to sami zo seba, alebo je to dané od Otca?
Aj na to Písmo jasne odpovedá a to mnohými spôsobmi, len to netreba ignorovať:
Rim 11:8 Zrovna jako je napísané: Bôh im dal ducha hlbokého spánku. oči, aby nevideli, a uši aby nepočuli, až do dnešného dňa.
Ján 10:26 ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec, ako som vám už povedal.
Čo na to arminiáni, ako to vykladajú?
Predsa neverili Ježišovi preto, lebo nie sú z jeho oviec. To platí všeobecne a to až do terajších čias. To znamená len jedno a to, že jeho ovce sú ovcami ešte predtým, ako uveria a to vyvolením od Otca. Ak je to tak, čo podľa Písma určite je, tak vôľa človeka nie je niečo prvotné a rozhodujúce, ale vôľa Otcova. Niektorým sú dané uši od Otca na to, aby počuli, porozumeli , uverili a následovali svojho Pastiera a niektorým nie sú dané.
Ján 17:6 Zjavil som tvoje meno ľuďom, ktorých si mi dal zo sveta. Tvoji boli, a dal si ich mne, a zachovali tvoje slovo.
Takže Otec dáva zo sveta a teraz pozor – svojích ľudí a dáva ich Kristu tým, že im dá uši na to, aby počuli a uverili.
Ján 10:3–5 „… a ovce čujú jeho hlas [vieme, prečo čujú jeho hlas], a svoje vlastné ovce volá podľa mena[ak ovce volá podľa mena, tak to znamená, že ich zná - vyvolenie] a vyvodí ich a keď vyženie všetky svoje vlastné ovce, ide pred nimi, a ovce idú za ním, pretože znajú jeho hlas [dané sú im uši na to, aby znali jeho hlas a následujú svojho Pastiera]. Ale za cudzím nikdy nepojdú [nikdy! To znamená, že vyvolených nikto nezvedie - neodpadnú a Boh ich udrží až do konca ], ale utečú od neho, pretože neznajú hlasu cudzích [Ako vidíme, tak hlas cudzích pastierov ich nepritiahne a utečú od ních a pôjdu za pravým Pastierom - Kristom].“
Ján 10:26–30 „ale vy neveríte, pretože nie ste z mojich oviec [nie všetci sú jeho ovce], ako som vám už povedal. Moje ovce čujú môj hlas, a ja ich znám, a nasledujú ma, a ja im dávam večný život [garancia spasenia jeho ovciam], a nezahynú na veky [istota spásy v Kristu u jeho oviec], a nikto ich nevytrhne z mojej ruky [bezpečnosť spasenia]. Môj Otec, ktorý mi ich dal [vyvolenie], je väčší od všetkých, a nikto ich nemôže vytrhnúť z ruky môjho Otca [bezpečnosť spasenia]. Ja a Otec sme jedno.“
Cit: Ján 6:37 „Všetko, čo mi dáva Otec, príde ku mne [Všetko! Ako vidíme, nebude jeho stratených oviec, ktoré by zahynuli, ale ako dobrý Pastier ide a navráti ich], a toho, kto príde ku mne, nevyženiem von [istota spásy v Kristu ].“
Ján 6:39 „A to je vôľa toho, ktorý ma poslal, Otcova, aby som nestratil ničoho z toho, čo mi dal [Tak my sa rozhodujeme z vlastnej vôle, alebo Otec zo svojej vôle dáva ľudí zo sveta Kristu?], ale aby som to všetko vzkriesil v ten posledný deň [Istota spásy v Kristu u tých, ktorých dal Otec zo sveta Kristu].”
Ján 6:45 „Je napísané v prorokoch: A všetci budú učení od Boha[ Ktorí všetci?]. A tak tedy každý, kto počul od Otca a naučil sa[ teda každý komu sú dané uši, tak počuje], ide ku mne [No a tí čo počujú, tak idú ku Kristu a následujú ho]“.
Na mnohých miestach je to potvrdené Písmom :
Ján6 65A vravel: Preto som vám povedal, že nikto nemôže prijsť ku mne, keby mu to nebolo dané od môjho Otca. Ján 6:37 Všetko, čo mi dáva Otec, prijde ku mne, a toho, kto prijde ku mne, nevyženiem von.“ Ján 6:44 Nikto nemôže prijsť ku mne, keby ho nepritiahol Otec, ktorý ma poslal, a ja ho vzkriesim v posledný deň Ján 14:6 A Ježiš mu povedal: Ja som cesta i pravda i život; nikto neprijde k Otcovi, len skrze mňa
Ignorovanie týchto slov Ježiša Krista znamená len jedno. Nie všetci majú uši od Otca na to, aby to počuli a tomu rozumeli.
Milionkrát jsme to již probírali (zatím to nejsi vůbec schopen pochopit) zde některé předchozí komentáře z jiných článků:
Bůh Otec nikoho nepřitahuje násilím, každému z nás dal Bůh Otec svobodnou vůli se rozhodnout pro dobro nebo zlo, život s Bohem nebo bez něj.
Bůh stvořil člověka takového, aby skrze své myšlení, mluvu a skutky mohl sám rozhodovat. Objeví-li se před jeho vnitřním zrakem nedobrá myšlenka, tak ji může klidně, ale jistě odmítnout. Když přitom zůstane pevný ve svém rozhodnutí, musí zlo ustoupit a nemůže nad ním získat žádnou moc. Člověk sám svou svobodnou vůlí rozhoduje o svém osudu. "Člověk jedná podle své vůle. Jaká je vůle, taková je myšlenka. Myšlenka vede člověka k činu."
Adam byl stvořen k obrazu Božímu. Byl stvořen jako svobodná a rozumná bytost. Mohl činit vlastní rozhodnutí. Byl stvořen jako dokonalý člověk s možností žít ve spravedlivosti.
O tuto výsadu člověk Adam přišel. A právě proto musel přijít člověk Ježíš a napravit Adamovo selhání.
Musel být v podobném postavení jako Adam a čelit zkouškám jejichž cílem bylo zmařit skutečnost, že Boží stvoření člověka bylo dobré. Ježíš přišel osvobodit lidstvo od účinků Adamova pádu.
To nejdůležitější: Ježíš se svobodně rozhodl stát se člověkem, podstoupit zkoušku, položit za nás život a tím potvrdit, že satan nemá právo na další existenci.
Byla to zkouška: přijal lidství, byl v situaci Adama i v tom, že mohl podlehnout pokušení.
Zkouška je skutečná pouze v případě, že existuje možnost ve zkoušce selhat!
Ježíš ani Otec nevěděli jaký bude výsledek zkoušky.
Bůh dal svému stvoření svobodnou vůli a to znamená,že neví co se stane s člověkem v budoucnosti. Svoboda je projev Boží lásky.
Kdyby Ježíš ve zkoušce neobstál Otec by ztratil Syna a Syn život. Zemřel by jako člověk nebyl by vzkříšen k nebeskému životu.
A právě nauky o trojici a hypostatické jednotě úplně snižují lásku Otce i Syna a říkají, že vlastně o nic nešlo.
Naopak šlo o vše. Byl to boj ve kterém šlo o budoucnost lidstva a světa. Satan svedl člověka a dělal si nárok na vlastnictví země. Tím, že Ježíš ve zkoušce obstál, zcela zpochybnil tyto satanovy nároky. Kdyby Ježíš ve zkoušce neobstál, ztratil by věčný život a lidstvo by nebylo osvobozeno od hříchu.
Jeho odpůrci satanovi šlo také o jeho existenci.
Satan věděl, že zkouška je regulérní jinak by vše napadl - šlo o jeho život!
Pokud by totiž Ježíš nemohl zhřešit, nebyla by jeho pokušení reálná.
Oběma stranám šlo o věčný život – zkouška byla podle pravidel, jinak by neměla žádnou hodnotu.
Bůh by mohl určit vývoj událostí jedince i národa a znát výsledek. Takovou moc má.
K čemu by v takovém případě došlo? Stvoření by přišlo o dar svobodné vůle.
Stvořitel by byl v takovém případě zodpovědný za veškeré zlo v celém vesmíru!
Viktor nech se antikalvinisticky vyšetřit u nějakého vymítače

Je nad slunce jasné, že o svém budoucím osudu rozhoduje každý jedinec sám a nikdo jiný a to již za svého života:
Tady to máš z Bible černé na bílém v mnoha překladech:
http://www.obohu.cz/bible/index.php?styl=PR&kap=30&k=Dt
Dt 30:19
CSP Povolávám dnes proti vám za svědky nebesa i zemi. Předložil jsem ti život a smrt, požehnání a kletbu. Zvol si život, abys zůstal naživu ty i tvé potomstvo,
MPCZ Za svědky proti vám jsem dnes povolal nebesa a zem; předložil jsem tvé tváři život i smrt, požehnání i zlořečení, ať se můžeš rozhodnout pro život, abys žil, ty i tvé símě,
CRP Za svědky povolal jsem dnes proti vám nebesa a zemi; život a smrt předložil jsem tobě, požehnání a kletbu, vyvol si tedy život, abys byl živ, ty a potomci tvoji,
BKR Osvědčuji proti tobě dnes nebem a zemí, žeť jsem život i smrt předložil, požehnání i zlořečenství; vyvoliž sobě tedy život, abys živ byl ty i símě tvé,
NBK06 Volám si dnes proti vám za svědky nebe a zemi: Dnes jsem vám předložil život a smrt, požehnání a prokletí. Vyber si život, a budeš živ ty i tvé símě.
B21 Volám si dnes proti vám za svědky nebe a zemi: Dnes jsem vám předložil život a smrt, požehnání a prokletí. Vyber si život, a budeš živ ty i tvé símě.
B21P Volám si dnes proti vám za svědky nebe a zemi: Dnes jsem vám předložil život a smrt, požehnání a prokletí. Vyber si život, a budeš živ ty i tvé símě.
JB Beru si dnes proti vám za svědka nebe i zemi: předkládám ti život nebo smrt, požehnání nebo prokletí. Vyvol tedy život, abyste ty i tvé potomstvo žili
HEJCL Za svědky vyzývám dnes nebe a zemi, že jsem vám dnes předložil život i smrt, požehnání i zlořečení. Vyvol si tedy život, abys živ byl ty i potomstvo tvé;
KLP Povolávám dnes jako svědky proti vám nebe a zemi: Předložil jsem ti život i smrt, požehnání i kletbu. Zvol si život, abys byl živ ty i tvé potomstvo
VS Volám za svědky pro vás nebe i zemi, že jsem před vaše zraky položil život i smrt, požehnání a prokletí věčné! Zvol tedy život, abys žil ty i potomstvo tvé,
PKM Nebesa a zemi si dnes beru za svědky, že jsem ti předložil život a smrt, požehnání a prokletí, abys žil ty a tvé sémě a zvolil život.
ROH Za svedkov volám dnes proti vám nebesia i zem, že som ti predložil život i smrť, požehnanie i kliatbu. A vyvolíš si život, aby si žil ty i tvoje semeno,
SKP Za svedkov proti vám volám nebo i zem: Predložil som vám život i smrť, požehnanie i kliatbu! Vyvoľ si život, aby si zostal nažive ty aj tvoje potomstvo,
SEP Dnes volám za svedkov proti vám nebesia i zem. Predložil som vám život i smrť, požehnanie i kliatbu. Vyvoľ si teda život, aby si zostal nažive aj so svojím potomstvom.
SEVP Nebesá i zem povolávam dnes za svedkov proti vám. Predložil som ti život i smrť, požehnanie i kliatbu. Vyvoľ si teda život, aby si zostal živý ty i tvoje potomstvo:
BOT Nebo a zem volám dnes za svedkov proti vám: predkladám ti život alebo smrť, požehnanie alebo kliatbu. Vyvoľ si teda život, aby si zostal nažive ty i tvoje potomstvo.
Arminianismus
Arminianismus je teologický systém vyvinutý Jakubem Arminiem na přelomu 16 a 17 století v řadách nizozemských umírněných kalvinistů. Tento systém vyzdvihuje svobodnou vůli člověka a její schopnost odmítnout Boží milost. Učení lze shrnout následujícími pěti body:
To co jsem zvýraznil s tím naprosto osobně jako Arminián souhlasím:
Svobodná Lidská Vůle – Přestože člověk padl (díky prvotnímu hříchu), není jím úplně ovlivněn a může svobodně zvolit Boha. Jeho vůle není omezena a zotročena hříšnou přirozeností.
Podmíněná Elekce – Bůh zachraňuje lidi na základě předzvědění, kde se Bůh dívá do budoucnosti a sleduje, jak kdo zareaguje na poselství evangelia.
Univerzální Smíření – Pozice, která uvádí, že Ježíš nesl hříchy každého, kdo kdy žil.
Odolatelná Milost – Učení o tom, že člověk může odmítnout Boží milost.
Pád od Milosti – Učení o tom, že člověk může ztratit svou spásu.