Desiatky

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Michal

Re: Desiatky

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

Odvádzaj desiatok z celej úrody svojej sejby, ktorú každoročne prináša pole. Na mieste, ktoré si Hospodin, tvoj Boh, vyvolí za príbytok svojho mena, budeš pred ním jesť desiatok zo svojho obilia, z muštu, z čerstvého oleja a prvorodené z dobytka a oviec, aby si sa učil báť sa Hospodina, svojho Boha, po všetky dni. Keď ťa Hospodin, tvoj Boh, požehná a miesto, ktoré si Hospodin, tvoj Boh, vyvolí za príbytok svojho mena, je od teba vzdialené a cesta k nemu je priďaleká, takže svoj desiatok by si ta nemohol zaniesť, zameň ho za peniaze. Tie vezmi a choď s nimi na miesto, ktoré si vyvolí Hospodin, tvoj Boh. Tam za peniaze kúp, čokoľvek sa ti zažiada: dobytok, ovce, víno, iný opojný nápoj a všetko, čo budeš chcieť; jedz tam pred Hospodinom, svojím Bohom, a raduj sa ty aj tvoj dom. Ani levitu, ktorý je v tvojich bránach, nenechaj opusteného, lebo nemá s tebou ani podiel, ani dedičné vlastníctvo. Na konci každého tretieho roka zanes celoročný desiatok zo svojej úrody a zlož ho v bránach mesta. Potom príde levita, ktorý nemá podiel ani dedičné vlastníctvo s tebou, alebo cudzinec, sirota a vdova, ktorí sú v tvojich bránach, nech sa najedia dosýta, aby ťa požehnával Hospodin, tvoj Boh, pri každom diele tvojich rúk, ktoré budeš konať.
Dt 14:22-29

Majko

Neprečítaný príspevok od používateľa Majko »

stihl napísal:Ja mám občas dojem, prepáčte mi to, že desiatky sú jediný dôvod existencie cirkvi.
"Nech sa nikto necíti slobodný nedávať desiatky alebo ich používať podľa vlastného uváženia. Človek nemá právo ani v naliehavých prípadoch použiť tieto prostriedky pre seba, ako to sám považuje za vhodné, aj keby to bolo niečo, čo pokladá za Božie dielo.“ (9T 247)

Citáty ako tento ma presviedčajú o tom, že takáto požiadavka nemohla byť "zjavená". Ide o úplný rozpor z Božou starostlivosťou o chudobných. Za pomoc chudobným Boh sľubuje požehnanie. Aké požehnanie chce dostať cirkev za vyššie uvedený prístup? Dalo by sa to parafrázovať ako "Radšej umri od hladu, ale zaplatiť musíš". ::cry::

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Majko napísal:
stihl napísal:Ja mám občas dojem, prepáčte mi to, že desiatky sú jediný dôvod existencie cirkvi.
"Nech sa nikto necíti slobodný nedávať desiatky alebo ich používať podľa vlastného uváženia. Človek nemá právo ani v naliehavých prípadoch použiť tieto prostriedky pre seba, ako to sám považuje za vhodné, aj keby to bolo niečo, čo pokladá za Božie dielo.“ (9T 247)

Citáty ako tento ma presviedčajú o tom, že takáto požiadavka nemohla byť "zjavená". Ide o úplný rozpor z Božou starostlivosťou o chudobných. Za pomoc chudobným Boh sľubuje požehnanie. Aké požehnanie chce dostať cirkev za vyššie uvedený prístup? Dalo by sa to parafrázovať ako "Radšej umri od hladu, ale zaplatiť musíš". ::cry::
Možno by bolo zaujímavé zistiť, za akým účelom, komu a pri akej príležitosti bol citát pôvodne určený. A podľa toho potom, pri akej príležitosti, situácii... je správne použiť ho dnes.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Rajon: Zase kľučkuješ? Ja to vidím jednoznačne napisané. A vedenie cirkvi sa stále drží línie platenia desiatkov od čias zakladateľov cirkvi, nevšimol som si, žeby povolilo výnimky.
Naposledy upravil/-a John 3:16 v 09 Mar 2016, 08:42, upravené celkom 1 krát.

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

John 3:16 napísal:Rajon: Zase kľučkuješ? Ja to vidím jednoznačne napisané. A vedenie cirkvi sa stále drží línie platenia desiatkov od čias zakladateľov cirkvi, nevšimol som si, žeby povolilo výnimky.
to, čo ty nazývaš kľučkovanie, je seriózny prístup k akémukoľvek historickému textu vrátane Biblie

Kontaktovať používateľa:

ešte by som dodal, že takéto "sväté výpalnictvo" môže niektorých dohnať až k psychickým problémom

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Citovaný odstavec 9T-247 je dost hrubě ořezaný z většího celku. Celý závěrečný díl 9svazku nese název "ČASOVÉ RADY" tam je oddíl s názvem "VĚRNÉ ŠAFAŘENÍ". Myšlenka zde citovaná je účelově vytržena ze souvislosti.

Vše, co podle Písma odloženo bylo, jako Pánu náležející, je příjem díla evangelia a není to již naším vlastnictvím. Rouhati se Bohu není horším hříchem, než vzíti něco z domu Božího, aby tím posloužil sobě, nebo jiným v jejich světském podnikání. Někteří chybili tím, že to, co náleželo na oltář Boží a mělo být posvěceno výhradně Pánu, použili k jiným účelům. Každý by měl tyto věci vidět v pravém světle. Nikdo nemá práva, i když přijde do těžkého postavení, vzít něco z peněz věnovaných na účely náboženské a použít je ve svůj vlastní prospěch, a to ani tehdy ne, když své svědomí uchlácholí myšlenkou, že to později vrátí. Mnohem lepší je zmenšit svá vydání podle příjmů omezit svá přání a nežít nad možnosti, než používat Božích peněz na světské účely.

Věta, která byla opomenuta, vynechána souzní s NZ myšlenkami o dobrovolnosti a vlastním rozhodnutí dát Bohu, které má být dárcem zváženo, aby potom nemusel své rozhodnutí měnit a to je to okrádání - slib je podmíněn dodržením slibu.

Mezi adventním lidem se nacházejí různí lidé. Nejtěžší skupinou jsou ti co účelově vytrhují citáty z díla EGW a je jedno jestl pro a nebo proti casd. Mezi nimi pendluje "vyvážená" část adventistů, která se stává fackovacím panákem. Jednou přiletí facka z jedné strany a vzápětí z druhého křídla.

Kontaktovať používateľa:

Ambassador: V poriadku, problem vytrhavania z kontextu z diel EGW (a nielen) je všeobecne známy. Ale jedna vec je čo píše EGW, a druhá ako sa k tomu stavia vedenie casd. Doteraz som nepostrehol, že v otázke financovania, desiatky vs dobrovoľné dary, by došlo k nejakému posunu. A vidím v tom problém, ak sa z kazateľníc obhajuje zavedený systém platenia 10%, bez výnimky akoby to bolo Božie nariadenie. Dá sa tomu rozumieť aj tak, že v cirkvi NESMÚ byť chudobní, lebo potom by im Boh asi nepožehnával.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

DObry den.
Vsimol som si na videu z bohosluzby jedneho zhromazdenia adventistov ze pred kazanim sa robila zbierka dobrovolnych darov pre potreby zboru. Je to sucast tych desat percent ktore musite platit alebo je to naviac? Po zbierke uvadzac dakoval za dary ze to ludia priniesli "Bohu na oltar". Je to Bohu na oltar alebo pre pre ten zbor? Na co ten zbor tie peniaze pouzije?
Dakujem

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

John 3:16 napísal:Ambassador: V poriadku, problem vytrhavania z kontextu z diel EGW (a nielen) je všeobecne známy. Ale jedna vec je čo píše EGW, a druhá ako sa k tomu stavia vedenie casd. Doteraz som nepostrehol, že v otázke financovania, desiatky vs dobrovoľné dary, by došlo k nejakému posunu. A vidím v tom problém, ak sa z kazateľníc obhajuje zavedený systém platenia 10%, bez výnimky akoby to bolo Božie nariadenie. Dá sa tomu rozumieť aj tak, že v cirkvi NESMÚ byť chudobní, lebo potom by im Boh asi nepožehnával.
Díky za reakci na můj komentář, aby jsme se někam posunuli, potřebuji tvou a pomoc všech, které to zajímá a hledají odpověď. Napište mi sem nějaký citát, text s odkazem, kde je napsáno dále uvedené:
Kde se v písemnostech EGW nalézá výklad, že desátek je 10% a pak to můžeme prodiskutovat. Nezajímá nás vyjádření církve! Tak že postupně, napřed EGW! Možná to hledání bude jak detektivka. Dopředu předesílám, že jsem se tím zatím nezaměstnával. Nemám tedy žádný náskok.

Dodatek k chudým. To je záležitost toho koho se to konkrétně týká. Je to výsměch " věrnosti" donest do sboru desátek a jít na "úřad" pro podporu! Dary jsou vždy dobrovolné! Desátek je vedený jako dar! Není veden jako členský příspěvek! Chudé má vést místní cirkev v patrnosti. Učit je hospodařit, případně pomoci je-li to nezbytně nutné! Ve většině se jedná o nesprávné hospodaření! Menší příjem - větší požadavky! Jen menší % jsou skuteční chudí. Někteří jedinci se nechají táhnout dobovým tlakem standartu a někdy až nadstandartu.
Co všechno potřebuji k životu dnes?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní