Katolická církev

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: Katolická církev

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Viktorrealita napísal: 10 Jan 2021, 11:34 Hovoríš tomu čo píšem, Kalvinistické evanjelium. No Kalvín a pod. len zdôrazňovali to, čo je v Písme. Nič zo seba nové nevymysleli.
Kalvín je některými právem považován za "ženevského diktátora". Stojí za několika rozsudky smrti včetně M. Serveta. (Vím, vyšla kniha na obhajobu Kalvína). Zdůrazňoval učení o predestinaci (od Augustina), které jeho žáci ještě více zradikalizovali, ač sám Kalvín byl radikál. Někdy je Kalvín chválen za to, že dal základ hodinářství, ale je třeba říci, že málem zlikvidoval zlatníky. Jenže zlatníci byli natolik chytří a přeorientovali se rychle na hodinky, takže živnost byla zachována. Arminius zpochybňoval kalvínský výklad 7. a 9. kapitoly Římanům. Když vypukl mor, Arminius pilně sloužil církvi. Kalvinismus byl k odpůrcům velmi netolerantní. Předůrazňováním některých věcí z Písma vzniká hereze, která je dnes dotažena do krajnosti, viz vznik kalvinistické Bible:

https://sitviry.cz/baptiste/vysla-kalvinisticka-bible/
Lída Rohalová napísala: Cit: Viktore, musím potvrdit, že Boha, kterého zde představuješ, nechci. Pokud by byl na světě jen jediný směr křesťanství kalvinismus či jeho "neo" a vůbec nic jiného, pouvažuji raději o ateismu.
Takže tak beriete ten váš ekumenizmus o ktorom píšeš, že sa mu chceš venovať. Predsa len máš skúsenosti s takzv. oddelenými bratmi a sestrami, ktoré mnohí katolíci nemajú. No a si žena, hľadajúca sebauplatnenie, ktoré ti RKC možno aj ponúka práve ekumenickom dialógu. No a ešte netreba zabudnúť na charizmatické hnutia, ktoré sú ako spojovník, pre uľahčenie ekumenickej spolupráce. Slovo Božie postaviť nabok a až vtedy sa s láskou budeme všetci objímať? Takto to nefunguje! Láska Božia, ide vždy s Pravdou Božou a nikdy bez nej. V klamstve niet lásky, ale len pokrytectvo. Ak je Boh Biblie iným Bohom, ako je Boh katolicizmu, tak ako sa to dá spojiť ekumenizmom? Aha, opustiť pravého Boha, ktorý sa identifikuje svojím Slovom Pravdy a isť za katolíckym bohom?
Když se dívám na ovoce kalvinismu, musím trvat na svém prohlášení, že tento Bůh mne neoslovil. Ve Tvých komentářích tolikrát vzpomínanou radost a pokoj nevidím.

Jsem žena a nehledám uplatnění. Pán se mnou vždy spolupracoval tam, kde jsem byla - ať už v církvi, nebo na návštěvách různých společenství. Díky Boží milosti jsem mohla posloužit lidem i tím, že si "vydechli" po rozhovoru, když je sužoval nějaký špatný teologický konstrukt nebo církevní praxe, a pak nalezli radost v Hospodinu. Mám další zájemce o rozhovory, pandemie nás však trochu brzdí. Má práce probíhá ve skrytosti, ale přece jen má nějaký vliv. Po kněžské sutaně opravdu netoužím, panu faráři budu spíše ulehčovat život občasnou bábovkou, čajem nebo vánočním cukrovím :).

Jako šel apoštol Pavel do Arábie po seznámení se s Ježíšem Kristem, tak já jdu zase do té své Arábie.

Když píšu o ekumenickém hnutí, vnímám ho jako nenásilné hnutí. KC nemá potřebu lidi přesvědčovat, aby k ní přestupovali, na žádném takovém setkání jsem to neviděla. Katolický mainstream alespoň u nás žije v poklidu svůj život, nepotřebuje se až tak vymezovat, jak jsem to zažila v některých protestantských společenstvích. Katolicismus jako celek vystupuje pozitivně, tj. vyzdvihuje Pána Ježíše. Protestantismus má větší potřebu vystupovat negativně, tj. na prvním místě oznamovat, co je špatné na jiných společenstvích, především ŘKC. To dělají hlavně radikální skupiny, nelze všechny hodit do jednoho pytle, stejně tak jako i v katolicismu existují různé radikální skupiny.

Poslední dva roky jsem hodně často pobývala v evangelikálních společenstvích. Přijala jsem od nich mnoho, tak jako i katolicismus vyzdvihuje jejich nadšení, zapálení pro misii a osobní svědectví. Avšak i díky tomu jsem si mohla zadefinovat, že nejsem 100% evangelikál.

KC vyznává svobodu svědomí a svobodnou vůli, což je pro mne důležité. Když je manželství katolíka s protestantem, katolík respektuje svobodu svědomí druhé strany, má to v "popisu práce". Přesto si však KC nemyslí, že je jedno jak a čemu věříme. S charismatiky jsem se také setkala, dokonce jsem se seznámila i s učením NAR (Novoapoštolská reformace). S protikatolickými postoji jsem se setkávala tak často, že jsem si řekla, že na tom katolicismu musí něco být a viděla jsem to i v praxi. Předně jsem přestala považovat katolíky za něco horšího než jsou protestanté. Vyznávám svobodu svědomí, a tak co se týče ekumenického dialogu, jsem jen účastníkem. Pokojně s lidmi diskutujeme naše chápání víry. Hlavním kritériem je pro mě vedení k Pánu. To ale těžko chápou stoupenci nějaké církve nebo hnutí, kteří si myslí, že jsou ti jediní "bibličtí". No taky jsem si tím prošla, tak Ti přeji tu skutečnou radost a pokoj v Pánu.

No co se týče ŘKC, tak je přece vše předurčeno, nebo ne?

To je z mé strany zatím vše, k čemu jsem se chtěla vyjádřit.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Co se týče Tridentu, tam ve formulaci "anathema sit" (ať je proklet, jak se to nešťastně překládá) nejde o přání něčeho zlého, ať se dotyčným něco zlého stane, ale jde zde o způsob církevního trestu exkomunikace z církve, který je poslední možností nápravy "hříšníka".
Nešťastný překlad?
Protireformační rozmach upevnil tridentský koncil, který ustanovil katolické vyznání víry, zhotovil Index zakázaných knih a připravil se k ofenzívě. Zvítězil nesmiřitelný jezuitský směr, jehož mluvčím byl Jakub Lainez. Na návoz jezuitů bylo rozhodnuto, že stačí přijímat pod jednou. (Čtení o reformaci, Amedeo Molnár, str.234 zkráceno).
Tridentský koncil reagoval na vznik protestantismu s cílem jej zničit teologicky i mocensky. Jasně definoval stanoviska katolické církve a prokletí byla zřejmá, nejedná se o špatný překlad, byla to opravdu nenávist. Je mi líto, že takové hlouposti o špatném překladu věříš.
V roce 1999 podepsali katolíci a lutheráni deklaraci o učení o ospravedlnění, kde se dotýkají také Tridentu.
ano, bratr Molnár a hlavně protestanté, kteří Trident zažili, se musí v hrobech otáčet
jeho kamarád protestantský kazatel psal práci na téma očistce a zhodnotil to jako dílo milosti.
zdá se, že pomýlených kazatelů je taky dost
Na KC se mi líbí to, že si nenechala vzít svou identitu a stále ví, kam směřuje.
kam směřuje vědí protestanté od středověku a někteří lidé to věděli i dříve
Protestantismus má větší potřebu vystupovat negativně, tj. na prvním místě oznamovat, co je špatné na jiných společenstvích, především ŘKC.
nesouhlasím, jen v této zmatečné době je třeba připomínat proč protest vlastně vznikl. V roce 1526 evangelicky smýšlející šlechtici prosadili svobodu vyznání (ještě nedokonalou ve smyslu "čí je země, toho víra"), ale katolíci na sněmu v roce 1529 toto zamítnuli. Proto evangelíci sněm opustili a v roce 1530 předložili Augsburské vyznání, aby nalezli co nejvíce společného s katolíky. To katolíci odmítli a následovala šmalkaldská válka. Katolíci sice vyhráli, ale po odstoupení císaře byl uzavřen mír a alespoň na části území Německa mohli lidé vyznávat protestantismus.
Je třeba ctít historická fakta a uvést, že i přes vstřícnost protestantů byla snaha ŘKC stále zvrátit dějiny. Je tomu dodnes, jen se věci prosazují jinak, nenápadněji, někteří poslouží nevědomky (viz. pomýlený evangelický farář pojednáním o očistci), ale vše skutečně směřuje k jednomu, jak předvídá bible.
KC vyznává svobodu svědomí a svobodnou vůli, což je pro mne důležité.
Papežové-např. Benedikt XIV. v roce 1751, Řehoř XVI., a mnoho dalších svými encyklikami prokleli svobodu svědomí. Byly tedy chybné, když byly vydány "ex catedra"?
Valdenští, Hus, Viklef, novokřtěnci, stará Jednota bratrská, lutheráni atd. by nevěřili vlastním uším. Něco se změnilo, že? Uvidíme, jak jestli to ŘKC vydrží.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Vypadá to jako konverze založená na emocích. Ale v podstatě jsou to jen takové hrátky. Mezi adventismem a katolicismem je minimální rozdíl asi jako mezi ježkem vychodním a západním. ::hi::

Rastislav

Neprečítaný príspevok od používateľa Rastislav »

ambassador napísal: 07 Jan 2021, 17:49Respektuji tvé rozhodnutí o vstupu nebo návratu do katolické církve (nevadí mi to, nechápu to, ale to je jen můj problém), ale nadále budu polemizovat (nikoliv odsuzovat
Myslím že táto veta stačí a nam vsetkým sa patrí len pokloniť rozhodnutiu ktoré spravila Lída.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Lída napísala: Kalvín je některými právem považován za "ženevského diktátora".
1Kor3 4 Lebo keď hovorí niekto: Ja som Pavlov, a iný: Ja Apollov, či azda nie ste telesní? 5 Ktože je tedy Pavel a kto Apollo krome toho, že sú služobníkmi, skrze ktorých ste uverili? A to každý, jako mu dal Pán: 6 ja som sadil, Apollo polieval, ale Bôh dal vzrast, 7 takže nie je ničím ani ten, kto sadí, ani kto polieva, ale Bôh, ktorý dáva vzrast.

Ty ma škatulkuješ, no ja nie som žiadny Kalvinov, ani Lutherov, ani pápežov, ale Kristov. Aj keby Kalvín neexistoval, tak stále by existovalo Slovo Biblie. Predsa neargumentujem tým, čo napísal Kalvín, ale priamo Bibliou, ktorú máš aj ty. Neargumentujem ani Mormónskou, ani bibliou Svedkov J. a pod. No a mnohí sa za reformáciu skrývali a zneužívali tento pojem na vybavovanie si účtov a na mocenské a politické šarvátky. No zneužívanie reformácie nie je reformáciou. RKC taktiež prekrútila a zneužila Kristove slová, aby legitimizovala titul pápeža. No a vieme, čo nasledovalo. Postavili slovo Pápeža, cirkvi, márne tradície nad Slovo Písma, čo malo ďalekosiahle následky.

Ako vidíme, zneužívajú sa aj Božie výroky. To predsa neznamená, že Božie Slovo nie je Pravdou. Každá z cirkví vzišlých z reformácie tvrdí, že nasledujú Krista v Pravde. No priepastný rozdiel od KC je v tom, že žiadna cirkev ani zbor z reformovaných cirkví, ktorí majú jedinú hlavu – Krista, nevyhlási, že je JEDINOU cirkvou, v ktorej je cirkev Kristova, teda že jedine ona, je to celé telo Kristove. Ak by to niektorá urobila, tak nehovorí pravdu! Navzájom sa nazývame bratia a sestry v Kristu a žiadni oddelení bratia! To len potvrdzuje to, čo píšem.

No tá, ktorá si myslí, že je jedinečná, výnimočná, jediná pravá, celé telo Kristove, tak nazýva ostatných mimo tejto cirkvi – oddelení, teda úprimne, ako bludári, heretici, kacíri, odpadlíci , úbožiaci a teda horší ako pohania, prekliatí. Vidíš, to?. Jediná záchrana pre nich je vraj iba v KC na čele s pápežom. No a žiadna z reformovaných nevytvorila úrad zástupcu Krista – Boha na zemi, aby tam dosadila človeka namiesto Krista. Urobila to len jedna, RKC- KC. Ostatní predsa majú Krista a Svätého Ducha poslaného na zem, ktorý ich uvádza do každej Pravdy. Nepotrebujú , aby bol niekto namiesto Krista. Cirkev, ktorá sa nepodriaďuje jedinej hlave Kristu, ale má vlastnú hlavu – pápeža, je nádor, ktorý sa vyreže a vyhodí. No a vedz, že Boh má presný skalpel.

KC pálila preklady Biblie a prenasledovala tých, ktorí ich rozširovali. Ospravedlňovala to vraj nepresnými prekladmi. Ak boli nepresné, tak ako to, že sa doteraz používajú? Bez reformácie, ktorú inicializoval Boh, by KC nikdy neumožnila, aby sa Biblia rozšírila po celom svete v hromadných množstvách a rôznych jazykoch. V čase začínania reformácie, ako keby zhodou okolností bola v Európe vylepšená knihtlač – rok 1450. Následne sa to rozbehlo, lebo Slovo Biblie sa dalo tlačiť na tú dobu v ohromných množstvách a veľmi rýchlo. Pokým sa KC spamätala, tak už to bolo nezastaviteľné. To, ale nie je náhoda, že sa to dialo v takomto rýchlom slede udalostí.
Lída napísala: Když se dívám na ovoce kalvinismu, musím trvat na svém prohlášení, že tento Bůh mne neoslovil. Ve Tvých komentářích tolikrát vzpomínanou radost a pokoj nevidím.
Ja nie som Kalvínov, ale Kristov. Ak niekto je pápežov, tak nech sa pozrie na ovocie KC v celých ich dejinách. Je zvláštne argumentovať zlým ovocím kalvinizmu, alebo reformácie a nevidieť ovocie tých, ktorí o sebe tvrdia, že sú jediný praví v ktorých je cirkev Kristova.
Lída napísala:Protestantismus má větší potřebu vystupovat negativně, tj. na prvním místě oznamovat, co je špatné na jiných společenstvích, především ŘKC. To dělají hlavně radikální skupiny, nelze všechny hodit do jednoho pytle, stejně tak jako i v katolicismu existují různé radikální skupiny.
Katolíci mi často namietajú – prečo poukazujete stále na KC, že sa tam dialo to, alebo ono. Veď sa pozrite, že podobné sa deje aj tam, alebo tam. Vážení katolíci, ale vaša cirkev vyhlasuje do sveta, že je JEDINÁ PRAVÁ, v ktorej je cirkev Kristova. Ak je to teda tak, tak by sa to malo prejaviť na dobrom ovocí KC, oproti všetkým ostatným mimo KC, čo sa ale nedialo, ale naopak, ovocie bolo veľmi zlé. Nemôže predsa vyhlasovať a tváriť sa, že je jediná pravá v ktorej je cirkev Kristova a súčasne byť plná modlárstva, mamonu, hriechu a ohavností všetkého druhu. No a obhajovať to tým, že aj ostatní majú smietka v oku je pokrytecké.
Lída napísala: Poslední dva roky jsem hodně často pobývala v evangelikálních společenstvích. Přijala jsem od nich mnoho, tak jako i katolicismus vyzdvihuje jejich nadšení, zapálení pro misii a osobní svědectví. Avšak i díky tomu jsem si mohla zadefinovat, že nejsem 100% evangelikál.
Niektorí evanjelikáli hlásajú evanjelium prosperity a teda mnohí zišli z cesty. Tu je to krásne ukázané vo svetle Písma: http://www.reformace.cz/zod-cislo-96/uzkou-branou
Lída napísala:No co se týče ŘKC, tak je přece vše předurčeno, nebo ne?
Niektorí si naozaj myslia, že Boh niečo predurčí, čo sa má stať a teraz len čaká, kedy sa to stane, lebo vie, že sa to stane. Nie! To Boh to všetko činí, aby sa to stalo, teda všetko, čo vyvolil, predurčil, aby aj udržal až dokonca. Aj falošné cirkvi musia byť, aby pritiahli tých, ktorí nie sú jeho. To, že sa vystríha pred nimi a poukazuje sa vo svetle Písma na ich falošné evanjelium je pre tých, ktorí čujú na hlas Krista.

Arminianizmus môžeme označiť ako nebiblický, nakoľko ak existuje Božie vyvolenie, čo z Písma vieme, že určite existuje, tak vyvolenie Bohom nie je to, ako to niektorí prekrúcajú a opovrhujú oživujúcou mocou Božou, že vraj si Boh dopredu vyvolil tých, o ktorých dopredu vedel, že sa z vlastnej vôle rozhodnú pre neho. Arminianizmus nepočíta s tým, že boli mŕtvi a neschopní vidieť svetlo Božieho Slova a Boh ich oživil v Kristu Ježišovi a to podľa vyvolenia milosti.

Najprv je vyvolenie a teda najprv je zapísanie do knihy života Baránka. Práve tých Boh aj oživí svojím oživujúcim zásahom a aj udrží svojou milosťou a mocou, až dokonca. Teda to Boh aktívne pôsobí oživujúco, aby vykúpený uveril a nie pasívne čaká, kedy sa rozhodne zo svojej vôle uveriť, lebo si ho vyvolil.

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Viktorrealita napísal: 11 Jan 2021, 12:41
Lída napísala: Kalvín je některými právem považován za "ženevského diktátora".
1Kor3 4 Lebo keď hovorí niekto: Ja som Pavlov, a iný: Ja Apollov, či azda nie ste telesní? 5 Ktože je tedy Pavel a kto Apollo krome toho, že sú služobníkmi, skrze ktorých ste uverili? A to každý, jako mu dal Pán: 6 ja som sadil, Apollo polieval, ale Bôh dal vzrast, 7 takže nie je ničím ani ten, kto sadí, ani kto polieva, ale Bôh, ktorý dáva vzrast.

Ty ma škatulkuješ, no ja nie som žiadny Kalvinov, ani Lutherov, ani pápežov, ale Kristov. Aj keby Kalvín neexistoval, tak stále by existovalo Slovo Biblie. Predsa neargumentujem tým, čo napísal Kalvín, ale priamo Bibliou, ktorú máš aj ty. Neargumentujem ani Mormónskou, ani bibliou Svedkov J. a pod. No a mnohí sa za reformáciu skrývali a zneužívali tento pojem na vybavovanie si účtov a na mocenské a politické šarvátky. No zneužívanie reformácie nie je reformáciou. RKC taktiež prekrútila a zneužila Kristove slová, aby legitimizovala titul pápeža. No a vieme, čo nasledovalo. Postavili slovo Pápeža, cirkvi, márne tradície nad Slovo Písma, čo malo ďalekosiahle následky.

Ako vidíme, zneužívajú sa aj Božie výroky. To predsa neznamená, že Božie Slovo nie je Pravdou. Každá z cirkví vzišlých z reformácie tvrdí, že nasledujú Krista v Pravde. No priepastný rozdiel od KC je v tom, že žiadna cirkev ani zbor z reformovaných cirkví, ktorí majú jedinú hlavu – Krista, nevyhlási, že je JEDINOU cirkvou, v ktorej je cirkev Kristova, teda že jedine ona, je to celé telo Kristove. Ak by to niektorá urobila, tak nehovorí pravdu! Navzájom sa nazývame bratia a sestry v Kristu a žiadni oddelení bratia! To len potvrdzuje to, čo píšem.

No tá, ktorá si myslí, že je jedinečná, výnimočná, jediná pravá, celé telo Kristove, tak nazýva ostatných mimo tejto cirkvi – oddelení, teda úprimne, ako bludári, heretici, kacíri, odpadlíci , úbožiaci a teda horší ako pohania, prekliatí. Vidíš, to?. Jediná záchrana pre nich je vraj iba v KC na čele s pápežom. No a žiadna z reformovaných nevytvorila úrad zástupcu Krista – Boha na zemi, aby tam dosadila človeka namiesto Krista. Urobila to len jedna, RKC- KC. Ostatní predsa majú Krista a Svätého Ducha poslaného na zem, ktorý ich uvádza do každej Pravdy. Nepotrebujú , aby bol niekto namiesto Krista. Cirkev, ktorá sa nepodriaďuje jedinej hlave Kristu, ale má vlastnú hlavu – pápeža, je nádor, ktorý sa vyreže a vyhodí. No a vedz, že Boh má presný skalpel.

KC pálila preklady Biblie a prenasledovala tých, ktorí ich rozširovali. Ospravedlňovala to vraj nepresnými prekladmi. Ak boli nepresné, tak ako to, že sa doteraz používajú? Bez reformácie, ktorú inicializoval Boh, by KC nikdy neumožnila, aby sa Biblia rozšírila po celom svete v hromadných množstvách a rôznych jazykoch. V čase začínania reformácie, ako keby zhodou okolností bola v Európe vylepšená knihtlač – rok 1450. Následne sa to rozbehlo, lebo Slovo Biblie sa dalo tlačiť na tú dobu v ohromných množstvách a veľmi rýchlo. Pokým sa KC spamätala, tak už to bolo nezastaviteľné. To, ale nie je náhoda, že sa to dialo v takomto rýchlom slede udalostí.
Lída napísala: Když se dívám na ovoce kalvinismu, musím trvat na svém prohlášení, že tento Bůh mne neoslovil. Ve Tvých komentářích tolikrát vzpomínanou radost a pokoj nevidím.
Ja nie som Kalvínov, ale Kristov. Ak niekto je pápežov, tak nech sa pozrie na ovocie KC v celých ich dejinách. Je zvláštne argumentovať zlým ovocím kalvinizmu, alebo reformácie a nevidieť ovocie tých, ktorí o sebe tvrdia, že sú jediný praví v ktorých je cirkev Kristova.
Lída napísala:Protestantismus má větší potřebu vystupovat negativně, tj. na prvním místě oznamovat, co je špatné na jiných společenstvích, především ŘKC. To dělají hlavně radikální skupiny, nelze všechny hodit do jednoho pytle, stejně tak jako i v katolicismu existují různé radikální skupiny.
Katolíci mi často namietajú – prečo poukazujete stále na KC, že sa tam dialo to, alebo ono. Veď sa pozrite, že podobné sa deje aj tam, alebo tam. Vážení katolíci, ale vaša cirkev vyhlasuje do sveta, že je JEDINÁ PRAVÁ, v ktorej je cirkev Kristova. Ak je to teda tak, tak by sa to malo prejaviť na dobrom ovocí KC, oproti všetkým ostatným mimo KC, čo sa ale nedialo, ale naopak, ovocie bolo veľmi zlé. Nemôže predsa vyhlasovať a tváriť sa, že je jediná pravá v ktorej je cirkev Kristova a súčasne byť plná modlárstva, mamonu, hriechu a ohavností všetkého druhu. No a obhajovať to tým, že aj ostatní majú smietka v oku je pokrytecké.
Lída napísala: Poslední dva roky jsem hodně často pobývala v evangelikálních společenstvích. Přijala jsem od nich mnoho, tak jako i katolicismus vyzdvihuje jejich nadšení, zapálení pro misii a osobní svědectví. Avšak i díky tomu jsem si mohla zadefinovat, že nejsem 100% evangelikál.
Niektorí evanjelikáli hlásajú evanjelium prosperity a teda mnohí zišli z cesty. Tu je to krásne ukázané vo svetle Písma: http://www.reformace.cz/zod-cislo-96/uzkou-branou
Lída napísala:No co se týče ŘKC, tak je přece vše předurčeno, nebo ne?
Niektorí si naozaj myslia, že Boh niečo predurčí, čo sa má stať a teraz len čaká, kedy sa to stane, lebo vie, že sa to stane. Nie! To Boh to všetko činí, aby sa to stalo, teda všetko, čo vyvolil, predurčil, aby aj udržal až dokonca. Aj falošné cirkvi musia byť, aby pritiahli tých, ktorí nie sú jeho. To, že sa vystríha pred nimi a poukazuje sa vo svetle Písma na ich falošné evanjelium je pre tých, ktorí čujú na hlas Krista.

Arminianizmus môžeme označiť ako nebiblický, nakoľko ak existuje Božie vyvolenie, čo z Písma vieme, že určite existuje, tak vyvolenie Bohom nie je to, ako to niektorí prekrúcajú a opovrhujú oživujúcou mocou Božou, že vraj si Boh dopredu vyvolil tých, o ktorých dopredu vedel, že sa z vlastnej vôle rozhodnú pre neho. Arminianizmus nepočíta s tým, že boli mŕtvi a neschopní vidieť svetlo Božieho Slova a Boh ich oživil v Kristu Ježišovi a to podľa vyvolenia milosti.

Najprv je vyvolenie a teda najprv je zapísanie do knihy života Baránka. Práve tých Boh aj oživí svojím oživujúcim zásahom a aj udrží svojou milosťou a mocou, až dokonca. Teda to Boh aktívne pôsobí oživujúco, aby vykúpený uveril a nie pasívne čaká, kedy sa rozhodne zo svojej vôle uveriť, lebo si ho vyvolil.
Izajáš 28, 10
Stále jenom: žvást na žvást, žvást na žvást, tlach na tlach, tlach na tlach, trošku sem, trošku tam.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Každý má právo být kde chce být nebo jít kam chce, on sám za to nese odpovědnost
a případné důsledky.
ALE
"Nikdo nežije sám sobě." - Jsme navzájem provázáni a ovlivnitelní v dobrém i zlém.
Každý ať má jistotu svého vlastního rozhodnutí a nebrání jiným v rozhodování.

Moje obecné vyjádření k ŘKC, následující myšlenky nesměřuji k žádné konkrétní osobě.
1. Početně má tato církev převahu, ale to není důkaz jejího prvenství.
2. Má delší dobu trvání přesto to není důkaz pravosti.
3. Má větší a delší trvání školství, ale není to důkaz krásy evangelia.
4. Církev nemůže sama sebe potvrdit, ale v kruhovém tvrzení se to děje.
5. Církev-organizační systém může tvrdit, že je veden Duchem Svatým ...
přesto to nemusí být pravdou. Duch Svatý vždy vede jen jednotlivce.

Zůstávám v řadách protestantismu kvůli Ježíši Kristu.
Kristus byl největší NZ "protestanský" učitel a kazatel, který neměl
pozemský titul, nevystudoval vysoké školy tehdejší doby, přesto
dosah JEHO myšlenek je bezkonkurenční.
Nasloucháme-li pozorně myšlenkám obsažených v evangeliích, pak se
nám může vyjevit JEHO "protestanské" smyšlení a právě to
bylo živnou půdou pro zrození protestantismu v křesťanských dějinách.
Kristus byl ve svém protestu dokonalý, jeho následovníci klopýtají, ale
ON je stále znova a znova svou Milostí pozvedává.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Neregistrovaný napísal: 10 Jan 2021, 22:21 Vypadá to jako konverze založená na emocích. Ale v podstatě jsou to jen takové hrátky. Mezi adventismem a katolicismem je minimální rozdíl asi jako mezi ježkem vychodním a západním. ::hi::
Konverze založená primárně na emocích to není. Sdílela jsem zde některé věci více z praktického života. Při konverzi hrálo hlavní roli přehodnocení některých teologických východisek. To ostatní je přidružené. Ta východiska jsem zde detailně nepopisovala.

Ano, katolicismus je s adventismem podobný. Jeden bratr mne na to stále upozorňuje :-).

Přeji vše dobré a pokoj v duši.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

ambassador napísal: 11 Jan 2021, 18:56 Každý má právo být kde chce být nebo jít kam chce, on sám za to nese odpovědnost
a případné důsledky.
ALE
"Nikdo nežije sám sobě." - Jsme navzájem provázáni a ovlivnitelní v dobrém i zlém.
Každý ať má jistotu svého vlastního rozhodnutí a nebrání jiným v rozhodování.

Moje obecné vyjádření k ŘKC, následující myšlenky nesměřuji k žádné konkrétní osobě.
1. Početně má tato církev převahu, ale to není důkaz jejího prvenství.
2. Má delší dobu trvání přesto to není důkaz pravosti.
3. Má větší a delší trvání školství, ale není to důkaz krásy evangelia.
4. Církev nemůže sama sebe potvrdit, ale v kruhovém tvrzení se to děje.
5. Církev-organizační systém může tvrdit, že je veden Duchem Svatým ...
přesto to nemusí být pravdou. Duch Svatý vždy vede jen jednotlivce.

Zůstávám v řadách protestantismu kvůli Ježíši Kristu.
Kristus byl největší NZ "protestanský" učitel a kazatel, který neměl
pozemský titul, nevystudoval vysoké školy tehdejší doby, přesto
dosah JEHO myšlenek je bezkonkurenční.
Nasloucháme-li pozorně myšlenkám obsažených v evangeliích, pak se
nám může vyjevit JEHO "protestanské" smyšlení a právě to
bylo živnou půdou pro zrození protestantismu v křesťanských dějinách.
Kristus byl ve svém protestu dokonalý, jeho následovníci klopýtají, ale
ON je stále znova a znova svou Milostí pozvedává.
.

Respektuji Tvou volbu, já udělala svou. O Milost nepřicházím. Ježíšův primární úkol nebyl protest, ale vtělení se a zájem žít a být pro lidi. Při své smrti neprotestoval vůbec, a tím jsme zachráněni :-).

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

https://cs.wikipedia.org/wiki/Protest

Jestli byl nebo nebyl Kristus v uvozovkách protestant je diskutabilní. Jeho pozemský život je trvale provázen
nesouhlasem /protestem) s tím co se dělo v židovské církvi.
V katolické církvi žijí protestanští věřící, jak v řadách prostých věřících, tak i mezi vzdělanci řkc.
Oni jsou formálně v katolické organizaci, ale myšlením jsou protestanté.
Milost není majetkem žádné církve, je udělena zadarmo bez církevního prostředníka a církevního souhlasu.
Jediným prostředníkem je pouze Ježíš Kristus.
Milost nás zastihuje na naši pouti životem, jako dar Lásky od Stvořitele vesmíru.

Tomáš Halík odpovedá na otázku čo ukázala pandémia o samotnej katolíckej cirkvi
"Dnes sú vo vnútri cirkvi obrovské rozdiely. Sú tam ľudia, ktorí neváhajú zneužiť strach a hneď hovoriť, že pandémia boží trest a hneď vedia aj koho má ten Boh potrestať, pretože tento pomstychtivý boh, ktorého si vymysleli, je obrazom ich vlastnej pomstychtivosti. To je patologická náboženskosť. Biblia hovorí celkom jasne proti tomuto zjednodušovaniu. Potom sú tu ľudia, ktorí v čase ohrozenia ponúkajú magickú poverčivú zbožnosť. To mi príde troška retro katolicizmus, ktorý do nášho sveta už nepatrí. Niektorí sa príliš upli na vysielanie bohoslužieb. Ak si ale ľudia príliš zvyknú ľudia, že omšu si zapnú v telke a dajú si k tomu kávičku, tak niektorí bohužiaľ už pri tom zostanú lebo je to pohodlnejšie. Sú niektoré veci, ktoré patria do posvätného priestoru. Pandémia je príležitosť ponúkať zamyslenia a úvahy aj neveriacim. Je možné osloviť teraz veľa ľudí, ktorí by do kostola nikdy neprišli. Keď uvidia, že z cirkvi zaznieva inteligentný hlas, zrozumiteľný hlas, ktorý ich berie vážne, a nemoralizuje a nestraší, tak otvára srdce ľudí,"

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 1 neregistrovaný