Slabé body vierouky

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Slabé body vierouky

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Tomáš Plechatý napísal:
ambassador napísal:Ex 16,29 Odpověď pro opravdového hledajícího je ve verší Ex 16,35. Kdo hledá Boha nehledá slabé body, hledá sílu v Bohu, kterému se nevyrovná žádný bod víry. Bod víry není samonosná konstrukce a proto dochází k chápání vyjádřené v myšlence "slabé body víry".
Tleskám ambassadore ::clapping::

To je příspěvek!!!!
Takže na svobodném fóře, se založeným vláknem: ,,Jaký je podle vás nejlsabší bod věrouky a proč?"

Jsi napsal, že všichni, kdo hledají Boha, tak nehledají slabé body.
Tedy vlastně všichni, co si dovolili tu přispět, tak nehledají Boha.

Opravdu tleskám této manipulaci a zastrašování pomocí nálepek::clapping::

A naopak opravdový hledající si přečte právě tvůj citát z Exodu, který mluví k národu v době 3400 let staré a nalezne tam odpověď (nevím na co konkrétně, možná že na všechno). Vlastně dva citáty.

Kdo hledá Boha, by měl vědět, že Hospodin dal Izraelcům den odpočinku, tedy v ten den neměli sbírat manu. A ta padala celých 40let co byli na poušti.

ještě jednou tleskám ::clapping::
Pokud by jsi jen osvětlil, jak je to s tou manou, tak by to byl smysluplný dialog, ale takto. Nebudu už používat ty smajlíky, pro mne postrádají význam. Jestli se chceš jen bavit je to tvůj problém. Já hledám odpovědi a to je někdy bolestné. Také dávám odpovědi, dle toho jak jsem tomu porozuměl. Tak proč to bylo na stránce cesta viry uvedeno, jako důvod, že nedodržujeme sobotu podle SZ. Potom jsem si všiml, ze to bylo smazáno.
Ten dotaz nebyl určen tobě, byl pro Michala! On také uvedl tuto otázku, jako důvod proti našemu postoji v otázce soboty!
Možná jsem měl dát jen tu otázku, bez té další poznámky!

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Michal napísal:
ambassador napísal:Můžeš prosím, jasně napsat konkrétně text, který máš na mysli?
Aký bol v SZ (aj v NZ za čias Pána Ježiša) trest za nedodržanie či porušenie šabatu?
Ak potrebuješ konkrétny verš tak si vyhľadaj.
Diskuze není o tom, že bych měl dodat nějaký text z Bible na obhajobu. Diskuze je o tom, že některé body jsou podle navrhovatele slabé až nevhodné. Proto je nutné pro konstruktivní námitku uvést text, který není oprávněný "podepřít bod viry"
Část zádrhele je v nesprávném pochopení poslání věrouky a její použití, jako masážního "prostředku". Tomu se lze bránit na úrovni sborového společenství. Žel tam se ne každému chce nést část tihy na "reformě myšlení". No a to bolí....
Pokud je námitka k trestu ve SZ. a chce ho kdokoliv konfrontovat, pak je potřeba aspoň ten text z TORY. Teprve potom lze hledat řešení a zda to rezonuje s NZ. Jen čekat, že v NZ bude věrná kopie, to přinese hodně zklamání a rozčarování nad věroukou casd. To byla cesta mého hledání.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Ambassadore myslím, že mi Bůh klade na srdce abych se ti omluvil. Vím, že jsi si psal v diskusi s někým jiným, než se mnou a já jsem do toho vůbec nebyl zapojený. Omlouvám se, že jsem si tak rýpnul a že tě to mohlo zranit.

Zalila mne horlivost hájit zájmy ostatních, kteří si dovolili říci, že znají nějaký slabý bod věrouky. Asi jsem poznamenaný tlakem ,,napravovačů" natolik, že reaguji příliš rychle a příliš silně na jakoukoli známku ,,napravování" nebo něčeho, co by vlastně vysvětlovalo mne a ostatním, že nemají právo na svůj byť kritický názor.

Ale to není a nesmí být má obhajoba. Prostě prosím promiň mi. Vždyť ty i já máme jednoho Otce v nebi, bez kterého bychom byli na dně. Musím si to připomínat, že jsme na stejné lodi.

A jinak si cením, že s lidmi, kteří stojí o bližší diskusi diskutuješ a zapojuješ se. I bez tebe by toto fórum nebylo úplné.
Díky, že jsi a že hledáš upřímně Boha.
Tomáš Plechatý

Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

lukas napísal: ... odkáži tě na zajímavý článek, který napsal člověk, který nepatří do žádné církve, takže to můžeš brát jako nezávislý pohled. http://www.obohu.cz/biblicke-rozbory/sabat-sobota
Ahoj Lukáš, dík za link na tú prácu. (Až sa mi to nechce veriť, že autor nie je z casd. No ale dobre, Michal ho pozná, tak asi je to tak.)
Pár poznámok.
V prvej časti autor správne píše v súvislosti so sobotou len o Izraelcoch. Boh urobil zmluvu s nimi, nie s celým ľudstvom. Im dal desatoro, ktoré žiadal dodržiavať, vrátane soboty.
Ale v časti Nový zákon autor zrazu vzťahuje povinnosť svätiť sobotu na všetkých ľudí: "budeme pracovat šest dnů", "Bůh řekl, že máme světit šabat" a pod. Chýba mi tam dôvod na takéto zovšeobecnenie. Kedy prešla povinnosť svätiť sobotu na všetkých ľudí?
Končí sice naoko pádnym argumentom "Ježíš říkal, že dokud bude existovat nebe a země, nepřestane platit zákon - a tedy i desatero Božích přikázání", ale ak stále platia všetky zákony, tak aj obriezka, obete ... Takže tento dôvod nepovažujem za dostatočný; zrejme ide o nepochopenie toho, čo chcel Ježiš povedať.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Layman napísal: vzťahuje povinnosť svätiť sobotu na všetkých ľudí: "budeme pracovat šest dnů", "Bůh řekl, že máme světit šabat" a pod. Chýba mi tam dôvod na takéto zovšeobecnenie. Kedy prešla povinnosť svätiť sobotu na všetkých ľudí?
Končí sice naoko pádnym argumentom "Ježíš říkal, že dokud bude existovat nebe a země, nepřestane platit zákon
Dobry den, ak mame tuto povinost svetenia soboty aj mi vsetci ludia ako ju mame byt poviny svatit? Ako mame dodrzat ze 6dni mame pracovat a co mame a nemame v sobotu robit?
Dakujem

Neregistrovaný

Dobry den.
Vraj mate veceru panovu aj s umyvanim noh. Myslim ze je to nezmysel, kazdy sa na to dokladne pripravi a nohy si poumyva riadne predtym. Asi to znamenalo nieco ine ked to robil Jezis ucenikom spinavim. Preco to robite? Nie je to fraska? Preco nemate veceru panovu vecer?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:Dobry den.
Vraj mate veceru panovu aj s umyvanim noh. Myslim ze je to nezmysel, kazdy sa na to dokladne pripravi a nohy si poumyva riadne predtym. Asi to znamenalo nieco ine ked to robil Jezis ucenikom spinavim. Preco to robite? Nie je to fraska? Preco nemate veceru panovu vecer?
Na takovou otázka není snadná odpověď. Není tu jasný cíl otázky. Proto kladu vedle otázku stejného typu. Otázka neznámého hosta zní:
"Preco nemáte veceru panovu vecer?" Moje otázka zní: "Proč se neslaví v ten samý den týdne, kdy ji slavil Kristus s učedníky?" Přijít do společnosti fyzicky čistý je požadavek dnešní kultury. Pro učedníky to byl "šok"! Oni dobře věděli kdo je určený k takové očistné, podřadné službě. V te době bylo rozdělení na dva druhy služebníků. Kristus vyjádřil a také skutečně tak učinil, vzal na sebe prakticky službu druhého podřadnější otroka. Ten počin byl pro učedníky těžkým soustem, v dané chvilce tomu moc nerozuměli. Je to znát na protichůdném postoji Petra. Napřed naprosté odmítání a pak chce být "vykoupán" celý!
Stále platí, myslet si může každý co chce, pokud to vyjádřím nahlas už je to názor, který je potřeba obhájit či objasnit. Někdy je to jen otázka viry.

Neregistrovaný

ambassador napísal:
Na takovou otázka není snadná odpověď. Není tu jasný cíl otázky. Proto kladu vedle otázku stejného typu. Otázka neznámého hosta zní:
"Preco nemáte veceru panovu vecer?" Moje otázka zní: "Proč se neslaví v ten samý den týdne, kdy ji slavil Kristus s učedníky?" Přijít do společnosti fyzicky čistý je požadavek dnešní kultury. Pro učedníky to byl "šok"! Oni dobře věděli kdo je určený k takové očistné, podřadné službě. V te době bylo rozdělení na dva druhy služebníků. Kristus vyjádřil a také skutečně tak učinil, vzal na sebe prakticky službu druhého podřadnější otroka. Ten počin byl pro učedníky těžkým soustem, v dané chvilce tomu moc nerozuměli. Je to znát na protichůdném postoji Petra. Napřed naprosté odmítání a pak chce být "vykoupán" celý!
Stále platí, myslet si může každý co chce, pokud to vyjádřím nahlas už je to názor, který je potřeba obhájit či objasnit. Někdy je to jen otázka viry.
Dobry den.
Ktory je ten isty den v tyzdni?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:
ambassador napísal:
Dobry den.
Ktory je ten isty den v tyzdni?
Kristus byl v pátek ukřižován. Podle evangelií to lze zhruba posoudit. Odpověď je tedy v evangeliích. Protože nevím zda diskutuji s jednim člověkem musím být stručný a opatrný. Pod otázky z mé strany jsou: Kdy byl u výslechu? Kdy se modlil v zahradě? Kdy byl zatčen? ..........

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

ambassador napísal:Kristus byl v pátek ukřižován. Podle evangelií to lze zhruba posoudit. Odpověď je tedy v evangeliích.
Domnievam sa, že Pán Ježiš bol ukrižovaný pravdepodobne v stredu, takže Večera pánova bola v utorok. Ten týždeň boli totiž dva šabaty. Jeden sivatočný a jeden týždenný, potom by sa aj naplnilo proroctvo o troch dňoch a nociach. Máš nejaký text z Biblie, ktorý tvrdí, že to bolo v piatok? Piatku sa to, myslím prisudzuje preto, že v Písme je napísané, že to bol deň príprav. Ale ten týždeň boli najpravdepodobnejšie dva dni príprav pred dvomi šabatmi.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní