Slabé body vierouky

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Re: Slabé body vierouky

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Michal napísal:
ambassador napísal:Kristus byl v pátek ukřižován. Podle evangelií to lze zhruba posoudit. Odpověď je tedy v evangeliích.
Domnievam sa, že Pán Ježiš bol ukrižovaný pravdepodobne v stredu, takže Večera pánova bola v utorok. Ten týždeň boli totiž dva šabaty. Jeden sivatočný a jeden týždenný, potom by sa aj naplnilo proroctvo o troch dňoch a nociach. Máš nejaký text z Biblie, ktorý tvrdí, že to bolo v piatok? Piatku sa to, myslím prisudzuje preto, že v Písme je napísané, že to bol deň príprav. Ale ten týždeň boli najpravdepodobnejšie dva dni príprav pred dvomi šabatmi.
Deň vzkriesenia je označený ako prvý deň týždňa, čiže tri dni:
- piatok (deň príprav)
- sobota
- nedeľa (prvý deň týždňa)

Michal

Neprečítaný príspevok od používateľa Michal »

"Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci."

"Bol prípravný deň pred Veľkou nocou a bolo okolo šiestej hodiny. Tu prehovoril k Židom: Hľa, váš kráľ! Nato oni začali kričať: Preč s ním, preč s ním! Ukrižuj ho! Pilát im povedal: Vášho kráľa mám ukrižovať? Veľkňazi odpovedali: Nemáme kráľa, iba cisára! Tak im ho teda vydal, aby ho ukrižovali. Prevzali teda Ježiša."

Michal

A ešte som zabudol dodať, že nedeľa nemusí byť deň vzkriesenia. Z Písma nie je jasné, kedy bol Pán Ježiš vzkriesený a tak to mohlo byť aj v sobotu večer, po troch dňoch a troch nociach.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Michal napísal:A ešte som zabudol dodať, že nedeľa nemusí byť deň vzkriesenia. Z Písma nie je jasné, kedy bol Pán Ježiš vzkriesený a tak to mohlo byť aj v sobotu večer, po troch dňoch a troch nociach.
ešte raz: písmo hovorí v súvislosti so vzkriesením o prvom dní týždňa

a prípravný deň:
Keďže bol Prípravný deň, Židia požiadali Piláta, aby ukrižovaným polámali nohy a sňali ich, aby nezostali telá na kríži cez sobotu, lebo v tú sobotu bol veľký sviatok.
Keď sa zvečerilo, pretože bol Prípravný deň, čiže deň pred sobotou, prišiel Jozef z Arimatey, významný člen rady, ktorý tiež očakával Božie kráľovstvo, smelo vošiel k Pilátovi a poprosil o Ježišovo telo.
"Ale v sobotu zachovali podlá prikázania pokoj. V prvý deň týždňa zavčas ráno prišli k hrobu a priniesli voňavé oleje, čo si pripravili."
Na druhý deň, ktorý bol po Prípravnom dni, zhromaždili sa veľkňazi a farizeji k Pilátovi a hovorili: "Pane, spomenuli sme si, že ten zvodca, ešte kým žil, povedal: "Po troch dňoch vstanem z mŕtvych." Rozkáž teda strážiť hrob až do tretieho dna…

Skôr sa mi zdá pravdepodobnejšie, že vtedy vyšla Veľká noc zároveň na sobotu, čiže v jeden deň boli dva sviatky - klasická sobota a veľkonočná sobota.

Ak bol Ježiš vzkriesený sobotu večer - čiže po našom sobotu po západe slnka, bol to v židovskom ponímaní prvý deň týždňa, čiže nedeľa.

Michal

Ktoré verše hovoria o tom, že Ježiš bol vzkriesený v prvý deň týždňa?

Ako môže platiť: "Po troch dňoch vstanem z mŕtvych." keď bol Ježiš podľa Teba ukrižovaný v piatok podvečer a podľa Teba vzkriesený v nedeľu?

Ako môže platiť: "Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci." keď by bol Pán Ježiš v hrobe len dve noci a jeden deň? Z piatku do soboty jedna noc, sobota jeden deň a zo soboty do nedele druhá noc?

Možno Ti to vychádza tak, že si mysliš že šabat Veľkej noci bol totožný s týždenným šabatom ale mne nie. Skôr to nasvedčuje, v kontexte viacerých textov z evanjelií, že šabaty boli dva, boli tesne po sebe, a Pán Ježiš bol ozaj, ako Písmo hovorí tri noci a tri dni v hrobe a vstal z mŕtvych po troch dňoch.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Michal napísal:Ktoré verše hovoria o tom, že Ježiš bol vzkriesený v prvý deň týždňa?

Ako môže platiť: "Po troch dňoch vstanem z mŕtvych." keď bol Ježiš podľa Teba ukrižovaný v piatok podvečer a podľa Teba vzkriesený v nedeľu?

Ako môže platiť: "Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci." keď by bol Pán Ježiš v hrobe len dve noci a jeden deň? Z piatku do soboty jedna noc, sobota jeden deň a zo soboty do nedele druhá noc?

Možno Ti to vychádza tak, že si mysliš že šabat Veľkej noci bol totožný s týždenným šabatom ale mne nie. Skôr to nasvedčuje, v kontexte viacerých textov z evanjelií, že šabaty boli dva, boli tesne po sebe, a Pán Ježiš bol ozaj, ako Písmo hovorí tri noci a tri dni v hrobe a vstal z mŕtvych po troch dňoch.
Pozeráš sa na výklad svojimi očami a nie očami vnímania tých dní Židmi. Ukrižovaný nebol v piatok večer, ale ešte cez deň. Potom prišiel večer.
Tu je jeden pohľad z mimoadventistického zdroja: http://redemptoristi.kske.sk/Q%20051-10 ... _druhy.htm

Michal

Je jedno ako sa na to pozerám. Diskutujem s Tebou, tak mi odpovedz, prosím, na otázky napísaním odpovede na ne tu, do diskusie. Ak niečomu veríš alebo vieš, že je napríklad na tom linku, či inom je odpoveď a veríš tomu, tak ju zformuluj a napíš sem.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Michal napísal:Je jedno ako sa na to pozerám. Diskutujem s Tebou, tak mi odpovedz, prosím, na otázky napísaním odpovede na ne tu, do diskusie. Ak niečomu veríš alebo vieš, že je napríklad na tom linku, či inom je odpoveď a veríš tomu, tak ju zformuluj a napíš sem.
A ešte čo mám a nemám robiť presne ako si ty želáš, Michal? :-)
Odpovede si dostal aj v mojich príspevkoch tu v diskusii, len nie také, aké chceš.
Iste, je jedno ako sa na to pozeráš ty, dôležité je skôr, ako sa na to pozerať správne (pričom ani ten môj pohľad nemusí byť správny). Ale vnímam to tak, ako to chápali Židia - na tretí deň vstal, čiže bol ukrižovaný piatok (ešte počas dňa), sobotu bol v hrobe a vzkriesený pravdepodobne medzi sobotným západom slnka a nedeľným ránom (čiže prvý deň týždňa).

Michal

Odpovede ale nie sú v Tvojich predošlých príspevkoch. Tak ktoré verše hovoria o tom, že Ježiš bol vzkriesený v prvý deň týždňa, podľa Teba večer po sobote, teda v nedeľu? Čo s tým: "Po troch dňoch vstanem z mŕtvych." a "Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci."? Ak je všetko tak, ako to chápali židia, ako chápali židia že Syn človeka bude v lone zeme tri dni a tri noci?

PS: Neprikazoval som Ti, čo máš robiť, iba som Ťa prosil aby si diskutoval so mnou tak, že svoje úvahy napíšeš sem a nebudeš ma odkazovať na nejaké linky. Ja Ti tiež môžem poslať linky na štúdie preukazujúce že išlo o dva sviatky a dva prípravné dni pred nimi. Ale to nie je diskusia, to je len ping-pong s linkami na externé zdroje.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Michal napísal:Odpovede ale nie sú v Tvojich predošlých príspevkoch. Tak ktoré verše hovoria o tom, že Ježiš bol vzkriesený v prvý deň týždňa, podľa Teba večer po sobote, teda v nedeľu? Čo s tým: "Po troch dňoch vstanem z mŕtvych." a "Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci."? Ak je všetko tak, ako to chápali židia, ako chápali židia že Syn človeka bude v lone zeme tri dni a tri noci?

PS: Neprikazoval som Ti, čo máš robiť, iba som Ťa prosil aby si diskutoval so mnou tak, že svoje úvahy napíšeš sem a nebudeš ma odkazovať na nejaké linky. Ja Ti tiež môžem poslať linky na štúdie preukazujúce že išlo o dva sviatky a dva prípravné dni pred nimi. Ale to nie je diskusia, to je len ping-pong s linkami na externé zdroje.
"Ked sa pominula sobota, na úsvite prvého dna v tyzdni prisla Mária Magdaléna a iná Mária pozriet hrob. Vtom nastalo velké zemetrasenie, lebo z neba zostúpil Pánov anjel, pristúpil, odvalil kamen a sadol si nan… Anjel sa prihovoril zenám: "Vy sa nebojte! Viem, ze hladáte Jezisa, ktory bol ukrizovany. Niet ho tu, lebo vstal, ako povedal. Podte, pozrite si miesto, kde lezal." Mt 28:1-6

Odpovede v mojich príspevkoch sú.
Výraz: "tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci" je pre mňa nejasný. Avšak v takých prípadoch sa vždy nechávam viesť tým, čo je jasnejšie, to sú ostatné časti evanjelií opisujúcu túto udalosť. I keď najpravdepodobnejšie je, že v Ježišových časoch výraz "deň a noc" znamenal vlastne aj časť dňa. Čiže aj malú časť dňa rátali ako deň ("deň a noc"). Toto uznávajú aj neadventisti.
Pre lepšie pochopenie je potrebné opierať sa nie o jeden dva verše, ale všetky časti popisujúcu túto udalosť v evanjeliách.
Napr.: Luk 24,13 hovorí začína "V ten istý deň...", podľa kontextu ide o pravdepodobný deň vzkriesenia. Potom je v Luk 24,21 je, že "dnes je však už tretí deň ako sa to všetko stalo". Ako to vypočítať spätne, po mojom, po tvojom po našom, či pohľadom vtedajšieho počítania Židov?
Teóriu o tom, že Ježiš bol ukrižovaný v iný deň, som čítal, iste, nájdeme v nej aj dobré argumenty, ale zatiaľ sa prikláňam k tradičnej verzii, ktorá sa mi zdá predsa len pravdepodobnejšia.

Ak by sme brali teóriu, že Pán Ježiš bol ukrižovaný stredu (či štvrtok?) tak či tak budeme mať problém s rátaním do nedele. Prečo? Lebo aký spôsob použiť pre označenie "dňa a noci"? Dnešný, vtedajší židovský, kombináciu?

A možno naozaj Pán Ježiš bol ukrižovaný iný deň, ako piatok, zmení sa niečo dramaticky u mňa, či u teba?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní