Michal napísal:Odpovede ale nie sú v Tvojich predošlých príspevkoch. Tak ktoré verše hovoria o tom, že Ježiš bol vzkriesený v prvý deň týždňa, podľa Teba večer po sobote, teda v nedeľu? Čo s tým: "Po troch dňoch vstanem z mŕtvych." a "Tak ako bol Jonáš v útrobách veľkej ryby tri dni a tri noci, tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci."? Ak je všetko tak, ako to chápali židia, ako chápali židia že Syn človeka bude v lone zeme tri dni a tri noci?
PS: Neprikazoval som Ti, čo máš robiť, iba som Ťa prosil aby si diskutoval so mnou tak, že svoje úvahy napíšeš sem a nebudeš ma odkazovať na nejaké linky. Ja Ti tiež môžem poslať linky na štúdie preukazujúce že išlo o dva sviatky a dva prípravné dni pred nimi. Ale to nie je diskusia, to je len ping-pong s linkami na externé zdroje.
"Ked sa pominula sobota, na úsvite prvého dna v tyzdni prisla Mária Magdaléna a iná Mária pozriet hrob. Vtom nastalo velké zemetrasenie, lebo z neba zostúpil Pánov anjel, pristúpil, odvalil kamen a sadol si nan… Anjel sa prihovoril zenám: "Vy sa nebojte! Viem, ze hladáte Jezisa, ktory bol ukrizovany. Niet ho tu, lebo vstal, ako povedal. Podte, pozrite si miesto, kde lezal." Mt 28:1-6
Odpovede v mojich príspevkoch sú.
Výraz: "
tak bude aj Syn človeka v lone zeme tri dni a tri noci" je pre mňa nejasný. Avšak v takých prípadoch sa vždy nechávam viesť tým, čo je jasnejšie, to sú ostatné časti evanjelií opisujúcu túto udalosť. I keď najpravdepodobnejšie je, že v Ježišových časoch výraz "deň a noc" znamenal vlastne aj časť dňa. Čiže aj malú časť dňa rátali ako deň ("deň a noc"). Toto uznávajú aj neadventisti.
Pre lepšie pochopenie je potrebné opierať sa nie o jeden dva verše, ale všetky časti popisujúcu túto udalosť v evanjeliách.
Napr.: Luk 24,13 hovorí začína
"V ten istý deň...", podľa kontextu ide o pravdepodobný deň vzkriesenia. Potom je v Luk 24,21 je, že
"dnes je však už tretí deň ako sa to všetko stalo". Ako to vypočítať spätne, po mojom, po tvojom po našom, či pohľadom vtedajšieho počítania Židov?
Teóriu o tom, že Ježiš bol ukrižovaný v iný deň, som čítal, iste, nájdeme v nej aj dobré argumenty, ale zatiaľ sa prikláňam k tradičnej verzii, ktorá sa mi zdá predsa len pravdepodobnejšia.
Ak by sme brali teóriu, že Pán Ježiš bol ukrižovaný stredu (či štvrtok?) tak či tak budeme mať problém s rátaním do nedele. Prečo? Lebo aký spôsob použiť pre označenie "dňa a noci"? Dnešný, vtedajší židovský, kombináciu?
A možno naozaj Pán Ježiš bol ukrižovaný iný deň, ako piatok, zmení sa niečo dramaticky u mňa, či u teba?