Ellen Gould White
Asi si si ma s niekým poplietol
Z Whiteovej môžu byť sklamaní iba tí ktorí si ju predtým zbožtili pretože si ju zbožtiť túžili. Ona za to nemôže. Je to "katolícka mentalita" maľovať si si sväté obrázky. Ja som s ňou taký problém nikdy nemal. S inými autormi áno, ale i to pominulo. Nevzrušujem sa tým že nejaká kniha bola či nebola vydaná, nik ma nič čítať nenutí.
Re: Aj mňa Pán povolal aby cezo mňa prehovoril.
Šašo Jašo napísal: ↑24 Nov 2021, 13:12 Väčšina ľudí je tu presvedčená že ich Pán používa aby cez nich prehovoril, respektíve sa považujeme za jeho nástroj. Ja celkom určite. Alebo je tu niekto z vás kto vie že tu tliacha vlastné nezmysly či tvrdí niečo proti Pravde alebo má podozrenie že Pán cez neho rozhodne neprehovára ? Kto ? Nech sa hrdinky prizná.
O tom, zda jsme nebo nejsme Božím nástrojem nerozhoduje naše přesvědčení. Rozeznávání patří k duchovním darům (Bohem obdarovaným lidem) ve společenství církve. Je to tedy na posuzování jiných. Osobní zkušenost povolání být Božím nástrojem se musí projevit v životě.
Přiznání, že tlachám nesmysly? Samozřejmě, povede se... Nejsme dokonalí, podstatné je uvědomit si to, a poučit se.

No a čo...
iem to ja, vieš to Ty, vie to každý v církvi od najmenjšieho po najväčšieho. Mnohí kladli na ňu nerealistické očakávania a potom zostali obarení keď sa im ilúzie rozptýlili. Preneste sa cez to. Život sa tým nekončí. V niekom ste sa sklamali. No a čo ? Vadí vám jej stále zvýrazňovaná rola v církvi adventistov ? To sa za vašich životov nezmení. Nemárnite silami. Nájdite si inú církev.
Takhle jednoduché to není.
Nerealistické očekávání byla "politikou" Generální konference, již za života autorky a rovněž po její smrti (konference v roce 1919), kdy bylo rozhodnuto pokračovat v "kultu Ellen Whiteové". Je zcela zřejmé, že po období snahy o vyvážený postoj, na přelomu osmdesátých a devadesátých let 20. století, se současné vedení GK snaží navázat na sto let starou tradici...
Když člověk uvěří v Boha, znamená to pro něj zásadní změnu v mnoha oblastech života. Pokud je mu v tomto období poznávání a hledání představena autorita proroka a z ní vyplývající nároky, samozřejmě se snaží být věrný Bohu a tím i novým požadavkům, které se za Boží vůli vydávají. Není to tedy zcela svobodné a poučené rozhodování. Míra zklamání je přímo úměrná míře osobního nasazení. To je vždy větší u lidí opravdových, zapálených, než u lhostejných a ledabylých. Někdo dokáže zklamání překonat a zůstat součástí společenství, někdo to nedokáže a pak je řešením najít si jiné společenství víry.
Ale není to "no a čo"...S každým odchodem upřímných a zapálených lidí ze společenství církve ztrácíme také my, kteří zůstáváme. Ztrácíme osobnosti a s nimi i příležitosti-možnost spolupráce, sdílení se, vzájemné podpory, nastavení zrcadla...
Re: No a čo...
Ak zdravo uvažujem malo by mi viac záležať na sebe a mojej spiritualite ako cirkvi - inštitúcií. Preto je odchod kľúčový pre ďalší duchovný rast.
Odchod býva málokedy riesenie
Odchod býva málokedy riesenie a je vhodný iba pre tých ktorí majú s Whiteovou "neprekonateľný problém". Že po odidení príde duchovný rast je krajne neisté. Nie je totiž veľmi kam odísť, iné cirkvi majú podobné problémy ktoré sa skôr či neskôr ukážu a si zas tam kde si bol. Z mnohých sa stanú osamotení ľudia, spoločenského človeka to stiahne dolu alebo si nájde to čomu mnohí hovoria "svetska" spoločnosť.
Ak sa dostaví po Whiteovej iba ľahká nevoľnosť
A ak nepredstavuje "neprekonateľný problém", je lepšie sa zmieriť s tým ako to je. Církev sa svojich základov nikdy nikdy nevzdá, to treba prijať ako fakt. Už by to potom neboli adventisti ale úplne iná církev. To sa proste nikdy nestane. Kto dúfa alebo sa snaží o to odstrániť zo zreteľa Whiteovú, toho nečaká nič len sklamanie.
Re: Sorry jako
Tak zpracovaných důkazových citací od příspěvku nepomohly. Budeme se tedy chytat za slovo....Šašo Jašo napísal: ↑25 Nov 2021, 16:48 Ani v jednom z uvedených textov Whiteová sama o sebe nepovedala, že by bola veľká, neomylná či nesmrteľná.
Na moju otázku si nenašiel odpoveď.
To znám...pak už se to začne točit jen na "lepším" překladu.....
To je zajímavé, jak nestačí ovoce po několika generací. Stačí se zamyslet, jak se chovají její čitatelé, jakou "pokojnou atmosféru" vytvářejí její skalní příznivci, jak ve vedení církve, tak ve sborech. Kolik nenávisti zasela jen za svého života.(Není tajné, jak až neúměrně operovala se slovním vydíráním satana, až na úkor radostné zprávy).
Kolik nesnášenlivosti vyjadřuje ve svých spisech(zejména v 5.díle Drama věků...a to nepomohlo, ani "lektorování" antisemitských a protikatolických výpadů.)
Neochotu poskytnout svobodu střední cesty k jejím spisům(kterou zde obhajujete) v žádném případě nepřipouštěla:
Pár věcí na zvážení( podotýkám, že zdroj je z dalších nekončících advokátských přednášek po sborech CASD

http://www.cestaviry.cz/?p=1285
Nebo zde-odkazy-citace lze vždy zkontrolovat.
https://www.facebook.com/CirkevNedostatkov
Jsem zvědavý čím toto hodíme do autu.....asi měl pravdu komentující,že možná jde někomu o to, jenom něco rozvrtat, nikoliv o posun a blížení se k pravdě.
Petr u Teba vidím ten "neprekonateľný problém""
Neprekonateľný problém nielen s Whiteovou ale asi i s mnohými bodmi vierouky. Osobne myslím že by Ti opustenie církvi veľmi ale veľmi prospelo.
Takmer žiadnu historickú postavu nenaformujete tak
Aby uľahodila čitateľovi v 21 storočí. Márna snaha. Obzvlášť u náboženských vodcov to platí dvojnásobne. Ani Whiteovú ani Luthera ani Kalvína ani Rutherforda ani Wojtylu už nikto nepodá tak aby mu dnes vznikol Fanklub. Je to očakávanie ktoré skončí iba sklamaním.
Re: Petr u Teba vidím ten "neprekonateľný problém""
Já nemám nic proti Ellen(obzvlášť když má dnes narozkyŠašo jaso napísal: ↑26 Nov 2021, 19:52 Neprekonateľný problém nielen s Whiteovou ale asi i s mnohými bodmi vierouky. Osobne myslím že by Ti opustenie církvi veľmi ale veľmi prospelo.

Mně (a nejen mně) vadí lhaní a podvody.
To takto ordinuješ všem opuštění církve, když na něco poukážou ?
No to to musí u vás ve sboru vypadat......
Nicméně jsem církev opustil(a nejen já) již dříve(neboj) už jenom právě pro takovéto dlouholeté "neodpovědi" na konferencích ze strany církve.
Ale pozor : Do církve jsem nepřišel kvůli tobě a ani jsem ji neopustil kvůli lidem jako jsi ty.
Odešel jsem pro učení. O tom se tady bavíme...tak fakt by to nemuselo přecházet do osobních útoků.
Nicméně ...jak už tady někdo poukázal...tobě nejde (jako některým diskutujícím ) o transparentní se postavení k danému problému.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní