Katolická církev

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Neregistrovaný

Re: Katolická církev

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Pavel je mylně pokládám za hlavního pastýře oveček jen proto, že má v NZ největší písemné zastoupení. Tradice, tedy svědectví církve od počátku však svědčí jinak. Zde vidíte její důležitost. Ne nadřazenost, nebo podřazenost Písmu, ale zcela přirozené doplňování se. Navíc, sám Pavel svědčí o tom, co je sloupem a oporou pravdy - nikoli sola scriptura, ale církev. 1 Tim 3,15

Kdo ustanovil pravidlo, že prvotní výskyt pojmu v Písmu je určující? To je hermeneutický předpoklad, který si ustanovili lidé. Neříkám, že je zcela mylný, ale je to lidská pomůcka. První výskyt života člověka v Písmu, ze kterého odvozujete, že žádná jeho část není přirozeně nesmrtelná ale pouze popisuje, že před stvořením člověka prostě žádný neexistoval. To, o čem se bavíme my je ale jiné téma. Jestli od té doby lidé mizí do nevědomí až do vzkříšení, nebo ne. O tom Písmo podává svědectví podporující oba výklady. Chcete-li tedy stát pouze na Písmu, měl bys zaujmout čestně postoj - Písmo to nezjevuje zcela jednoznačně. Necháme to na Bohu. Tomu se nijak nepříčí odmítání spiritismu, který samozřejmě ČKC odmítá také.
Pavla pokládám za hlavního pastýře třeba já, protože jeho činnost je dost zmapována v NZ, je autor většiny listů a tam vyjadřuje svou péči o církev. Byl to podle mne dobrý pastýř. O Petrovi svědčí (pouze) tradice, neznám ji, ale předpokládám, že to bude o tom, že Petr se stal biskupem v Římě a pak po něm byli další biskupové. Tradici nepovažuji za důležitou, myslím, že vzhledem k okolnostem (byl to prostý člověk) působil v Izraeli a nebyl cestovatelem jako Pavel, podle mne Řím nenavštívil. Tím ale nechci snižovat, že by o ovečky nepečoval.
Co se týče, že církev je "sloup a opora pravdy" (1.Tim 3:15) v textu vidím to, že církev není pravdou samotnou (neurčuje pravdu, tou je Písmo a zosobněný Kristus), ale je sloupem a oporou pravdy. V církvi by se měla pravda Božího slova skutečně podepírat, to nejen, že nevylučuje "sola scriptura", ale naopak uvádí, že pravda existuje a tou je Boží slovo. Církev Boží slovo pouze (v tom lepším případě) podporuje, žel v historii církví tomu mnohokrát tak nebylo.
Ano, pravidla hermeneutiky jsou od lidí, přesto si myslím, že tato pravidla dal k rozpoznání lidem sám Pán.
Vzhledem k tomu, že na začátku bible Hospodin říká, že přestoupením lidé "propadnou smrti" a pak je v dalších biblických knihách rozvedeno, co to znamená (zaniknou myšlenky, nepodílí se na ničem..) a satan naopak říká, že "smrtí nezemřou" (půjdou třeba do nevědomí), raději věřím Hospodinu. Nemohu spekulovat, že lidé v nějaké formě po smrti existují, proto beru, že smrt je zánik, konec.
Pokud mám tento postoj, pak nemohu věřit, že mi ze záhrobí odpovídají lidé např. na modlitby, to je spiritismus. Domnívám se, že v některých případech mohou být spiritistické projevy v ŘKC tolerovány nebo chybně interpretovány, protože katolíci věří na nějakou existenci lidí po smrti a jejich účasti na dění na světě.

Lída R.
Dátum registrácie: 28 Nov 2021, 19:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída R. »

Neregistrovaný napísal: 16 Dec 2021, 12:34
Zvu všechny lidi z fóra, kteří mají ke katolické církvi nějaké otázky, nebo jí chtějí jen naslouchat, nebo by ji rádi třeba jen zkritizovali, aby se zúčastnili synody, která probíhá právě teď.
Lído, Ty jsi přece rozumná žena, opravdu si myslíš, že je to vhodný nástroj ke komunikaci?
Protestanté mají obecně ke katolické církvi tyto otázky či námitky:
-3xsola (katolíci mají jiný koncept)-tj. bible proti tradici a nad tradicí
-nenutit k víře násilím, svoboda vyznání (základní věc)
-odpustky (ani vymáhat, ani za ně spasení, ani za peníze...)
-apoštolskou sukcesi
-ŘKC jako předpovězená šelma v bibli, pronásledující křesťany
-svobodné čtení Božího slova (bez výkladu katolické církve), ve svém jazyce, dostupnost pro všechny
-inkvizice (pronásledování jinověrců, bezvěrců, nekatolíků)
-Mariánský kult

Pak jsou další a další témata:
-křest dospělého na vyznání víry
-desátky (vyžadované dříve církví)
atd.

Diskuze na úrovni "kostela" je zbytečná, může akorát rozházet vztahy. Jako kdyby v SK fotbal Zábrodí chtěli řešit problémy Premier League.
Píšu to s vědomím, že jsem poznal v životě katolíky, skvělé lidi, po pracovní stránce, lidské nebo jako aktivní občany, sloužící druhým. Nevím, co tím katolická církev sleduje-zmapovat náladu vůči ŘKC? Ověřit si potencionální nepřátele (přátele)? Tisíc let hegemonie církve z historie prostě nelze jen tak vymazat, církev se nějak projevovala a tak nedůvěra mnoha lidí je velká. To, o co se snažíte, pokud je to "čisté", je skvělé, stejně se mi ale zdá, že za tím je nějaká "čertovina", odpusť toto vyjádření.
Ano, myslím si, že je to vhodný nástroj ke komunikaci. Skupinky se osvědčily již v minulosti.
Nedoporučovala bych něco, o čem si myslím, že je úplně mimo.

Námitky protestantismu samozřejmě znám, zde jde ale o setkání na osobní úrovni. A ty bývají velmi podnětná, pokud jsou obě strany zralými lidmi.
Dokonce bych řekla, že jsou nesmírně podnětná.

O diskusi na úrovni kostela si myslím, že je zcela správná a užitečná. Ukazuje se to už teď. Od papeže Františka je to velký krok a cílem je zapojit do chodu církve více laiků.
Ty k tomu přistupuješ s určitým předporozuměním, vidíš to ve své optice věci.

Já třeba poslouchám pořady, kde mluví historikové, ale bez ideologického zabarvení, kdy je oblíbený předmět diskuse adorován a neoblíbený zcela zavrhován.
Historikové většinou povídají vyváženou rétorikou.
Čertoviny za synodou nevidím.
A čas ukáže, co to přineslo nebo nepřineslo.
Všichni lidé se určitě nezapojí, je to dobrovolné.
Ale těší mě ten zájem.

Protože synoda je skutečně o tom našem společném putování farníků a okolního světa, je to jedinečná možnost přispět svou troškou do mlýna.
I když se tam objeví od někoho nějaký věroučný důraz, nevadí to, my sami je probíráme.

Neregistrovaný

Z hlediska církve to čisté je. Papež František fakt není šelma v rouše beránčím. Ohledně námitek vůči církvi:

-3xsola (katolíci mají jiný koncept)-tj. bible proti tradici a nad tradicí - OK, máme různá východiska
-nenutit k víře násilím, svoboda vyznání (základní věc) - to fakt už od II vatikánského koncilu nee
-odpustky (ani vymáhat, ani za ně spasení, ani za peníze...) - jako fakt za peníze ne, ani vymáhat...
-apoštolskou sukcesi - jasně, rozcházíme se
-ŘKC jako předpovězená šelma v bibli, pronásledující křesťany - to je interpretace CASD, jinak Písmo o tom nemluví, nebo fakt myslíš, že stovky let dopředu bible varuje před nějakou organizací? Jen tak mimochodem, pokud Bůh nvzal zpět věrnost Izraeli i když mnohokrát strašlivě selhal, myslíš, že ji odejme i církvi?
-svobodné čtení Božího slova (bez výkladu katolické církve), ve svém jazyce, dostupnost pro všechny - někdy fakt přijďte se podívat, pořádáme biblické hodiny kde se svobodně čte Písmo, já kážu a dělám výklady Písma bez omezení
-inkvizice (pronásledování jinověrců, bezvěrců, nekatolíků) - tak to je dávno, připomínat nám to dnes - synové nejsou odpovědni za hříchy otců
-Mariánský kult - jasně, PM ctíme

Jinak ta synoda není o věrouce, ale spíš o společném životě ve společném domově Zemi.
Já si vážím Tvých odpovědí, kdyby byli všichni katolíci takoví (a ve všech dobách), jak by bylo na zemi lépe.
Mám stejně pochybnosti o nenásilnosti-existují v ŘKC třeba Jezuité, kteří se nezřekli zásad Ignáce z Loyoly a pronásledování jinověrců. Řád byl ustanoven na potírání reformace. Papež je, myslím, jezuita..myslím, že synové nemají být odpovědni za hříchy otců, ale tato evangeliu nepřátelská organizace by měla být z církve vyřazena, jak už jednou byla. Důvody pro to jsou stále podobné.
ŘKC jako pronásledující šelma není výmysl adventistů, ale tak viděli (a právem) katolickou církev evangelíci od 16.století a někteří již dříve. Opravdu si myslím, že bible varovala stovky let před konkrétní organizací či spíše před mocí, která církev ovládla.
Jak to je s Izraelem, nechci komentovat, určitě jsou pod péčí Hospodina, křesťanská církev (jako celek církví) má stále také Boží milost. Bible jasně říká, že je nevěsta a nevěstka, symboly jsou jasné-věrná a nevěrná církev. Nevěrná církev bude nakonec zahubena.
Podle mne každý (katolíci, adventisté..) vykládá Písmo už s určitým předporozuměním, katolíci jsou jistě ve výkladech širší, než adventisté. Proto dělat výklady bez omezení je prakticky nemožné.

Lída R.
Dátum registrácie: 28 Nov 2021, 19:51
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída R. »

Ano, milý Neregistrovaný, v životě máme různá předporozumění všichni. Jedno jsem také měla a dosti silné.
Naučilo mne to být opatrnější v přijímání čehokoliv a zejména nekritických výkladů a obhajob.
Stála jsem pomalu na cestě k ateismu, o kterém jsem vážně přemýšlela.
Jsem ráda, že mě zachránil Kristus - Slovo.
Musím jít. Ahoj.

Neregistrovaný

Čertoviny za synodou nevidím.
A čas ukáže, co to přineslo nebo nepřineslo.
Všichni lidé se určitě nezapojí, je to dobrovolné.
Ale těší mě ten zájem.

Protože synoda je skutečně o tom našem společném putování farníků a okolního světa, je to jedinečná možnost přispět svou troškou do mlýna.
I když se tam objeví od někoho nějaký věroučný důraz, nevadí to, my sami je probíráme.
Jednou jsem byl na setkání adventistů s katolíky, je to už dávno. Iniciátory byli bývalý katolík, který se stal adventistou a jedna katolička, která navštěvovala kurzy bible u CASD. Mělo to být přátelské setkání u ohně a písniček. Většina zúčastněných lidí byla mladších. Po představení mladá katolická dívka popisovala jakousi oběť Bohu, když si zranila prst, snažila se nějak vyjádřit, že bolest obětovala Bohu. Nikdo z adventistů tomu nerozuměl a když pak řekla, že se modlila k Marii, vše zazdil jeden adventista, který se zeptal, kde je v bibli napsáno, že se máme k Marii modlit. Hned na začátku pak bylo po dobré atmosféře.
Třeba se po těch letech něco změnilo, ale na takové setkání bych doporučil jít pouze skutečně duchovně vyspělým asd. Katolíci jsou zřejmě obecně tolerantnější, i když ne všichni, zažil jsem i fanatiky.
Dokud budou spolu lidé (různověrci) diskutovat, je to skvělé, když diskuze ustanou, budou boje.

Martin Lejsal
Dátum registrácie: 18 Jún 2018, 07:42
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Martin Lejsal »

Ve společném se podporovat, v odlišném tolerovat a respektovat. Někdy mi připadá, když sleduji fóra ultra konzervativních adventistů, že spíše než oni, bych se já měl bát jich. Ale pravdou je, že ultras v ŘKC jsou taky výživní. Naši a vaši ultras si jsou nesmírně podobní.

Přijde doba a už je tu, kdy bude tak zle, že už nebude obsahem našich hovorů co nás spojuje, ale jen Bůh. A že já čtu i deuterokanonické knihy, nebo mám jiný pohled na eucharistii atd, to myslím nebude podstatné.

Bude tak těžko, že vychladne láska mnohých. Zamysleme se, jednou z hlavních věcí, před kterou Kristus varuje před jeho návratem není ztráta správné nauky, ale vychladnutí lásky - k Bohu i lidem. Znám mnoho adventistů, kteří milují Boha i lidi i když věří tomu, čemu věří. U nás v ŘKC je to stejné. A naopak, znám adventisty, kteří jsou jedovatí a proti každému ušinutí od pravověří bojují jako lvi. U nás rovněž.

Tam se nechci dostat.

Neregistrovaný

Já zkusím uvést pár věcí:
-rytíř Inigo Lopéz (pozdější Ignác z Loyoly) četl životopisy svatých a měl vznětlivou mysl. Po mystických vytrženích před obrazem Marie ho napadlo založit řád
-spolu s několika dalšími složil roku 1534 slib, chtěli nejdříve sloužit mezi muslimy, ale pak hlavní energii nasměřovali k potlačení reformace
-Ignác vypracoval tzv. Duchovní cvičení, hodně zřetelné je vzdání se vlastní vůle ve prospěch nadřízeného, tato Cvičení jsou dodnes základem řádu
-1539 složili slib bezpodmínečné poslušnosti papeži
-na Tridentském koncilu (1545-63) se prosadil nesmiřitelný jezuitský směr, který zamítl přijímání pod obojí a přijal články proti evangelíkům. V nich proklel přijímání pod obojí, spasení milostí, proklel vlastně vše a všechny, kteří nesouhlasí s katolickou naukou. Písmo mělo být pouze v latině, zdůraznil svátosti.
-"ovoce" řádu se projevilo v pronásledování, intrikách, ovládání politiky (proto ten důraz na vzdělání, aby řád mohl ovlivňovat mocné světa), nakonec byl protivný většině mocných lidí a zrušen v roce 1772 samotným papežem Klementem XIV.
-řád byl obnoven v roce 1814
-v Čechách byli jezuité fanatickými pronásledovateli evangelíků, pálili jim knihy, posílali do vězení, jejich školství bylo ale špičkové, masy ale udržovali v nevědomosti...
Paní historička je zřejmě velkou podporovatelkou lepšího obrazu ŘKC.
Na zamyšlení je hlavně začátek-jaké síly ovládaly Ignáce ? a pak ovoce, které to přineslo.

Neregistrovaný

Neregistrovaný napísal: 16 Dec 2021, 14:19
Já zkusím uvést pár věcí:
-rytíř Inigo Lopéz (pozdější Ignác z Loyoly) četl životopisy svatých a měl vznětlivou mysl. Po mystických vytrženích před obrazem Marie ho napadlo založit řád
-spolu s několika dalšími složil roku 1534 slib, chtěli nejdříve sloužit mezi muslimy, ale pak hlavní energii nasměřovali k potlačení reformace
-Ignác vypracoval tzv. Duchovní cvičení, hodně zřetelné je vzdání se vlastní vůle ve prospěch nadřízeného, tato Cvičení jsou dodnes základem řádu
-1539 složili slib bezpodmínečné poslušnosti papeži
-na Tridentském koncilu (1545-63) se prosadil nesmiřitelný jezuitský směr, který zamítl přijímání pod obojí a přijal články proti evangelíkům. V nich proklel přijímání pod obojí, spasení milostí, proklel vlastně vše a všechny, kteří nesouhlasí s katolickou naukou. Písmo mělo být pouze v latině, zdůraznil svátosti.
-"ovoce" řádu se projevilo v pronásledování, intrikách, ovládání politiky (proto ten důraz na vzdělání, aby řád mohl ovlivňovat mocné světa), nakonec byl protivný většině mocných lidí a zrušen v roce 1772 samotným papežem Klementem XIV.
-řád byl obnoven v roce 1814
-v Čechách byli jezuité fanatickými pronásledovateli evangelíků, pálili jim knihy, posílali do vězení, jejich školství bylo ale špičkové, masy ale udržovali v nevědomosti...
Paní historička je zřejmě velkou podporovatelkou lepšího obrazu ŘKC.
Na zamyšlení je hlavně začátek-jaké síly ovládaly Ignáce ? a pak ovoce, které to přineslo.
V dějinách adventismu také najdeš období, kdy Whiteová a vedení hnutí odmítalo Sobotu, jedlo vepřové, odmítalo trojici, a Věřilo v zavřené dveře (tedy už ani nikoho neevangelizovalo, protože už všichni mimo ně mají smůlu).
A později se to změnilo.

Tak buď dovol i největší církvi vyrůst ze svých omylů a chyb, ve kterých již dnes nepokračuje, nebo navrhni stejný osud ŘKC i CASD, nebo zkus bránit i zaútočit proti mne a dále mít zavřené oči nad chybami CASD a vytrvej v pohledu na chyby ŘKC.

Mimochodem to píšu jako člověk, který z adventismu a křesťanství přechází někam do náboženského synkretismu - new age, reinkarnace, a kdoví čeho ještě. Zůstává mi milující stvořitel a jednota bytostí ve vesmíru spojená jeho zdrojem a láskou. Psáno dosti neotesaně.

Kdo se zaměřuje na rozpory uvidí více a více rozporů, kdo se zaměřuje na společné uvidí více a více společného.
Energie následuje pozornost.
Nebo bibličtěji co člověk zaseje to také sklidí, kdo zasévá do ducha kdo do těla, kdo myslí na nebeské věci, kdo na pozemské.

Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu.
A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši.
Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu.

Neregistrovaný

V dějinách adventismu také najdeš období, kdy Whiteová a vedení hnutí odmítalo Sobotu, jedlo vepřové, odmítalo trojici, a Věřilo v zavřené dveře (tedy už ani nikoho neevangelizovalo, protože už všichni mimo ně mají smůlu).
A později se to změnilo.

Tak buď dovol i největší církvi vyrůst ze svých omylů a chyb, ve kterých již dnes nepokračuje, nebo navrhni stejný osud ŘKC i CASD, nebo zkus bránit i zaútočit proti mne a dále mít zavřené oči nad chybami CASD a vytrvej v pohledu na chyby ŘKC.

Mimochodem to píšu jako člověk, který z adventismu a křesťanství přechází někam do náboženského synkretismu - new age, reinkarnace, a kdoví čeho ještě. Zůstává mi milující stvořitel a jednota bytostí ve vesmíru spojená jeho zdrojem a láskou. Psáno dosti neotesaně.

Kdo se zaměřuje na rozpory uvidí více a více rozporů, kdo se zaměřuje na společné uvidí více a více společného.
Energie následuje pozornost.
Nebo bibličtěji co člověk zaseje to také sklidí, kdo zasévá do ducha kdo do těla, kdo myslí na nebeské věci, kdo na pozemské.
Zkusím na Tvoji zprávu reagovat. Je otázkou, od kdy chceš počítat dějiny adventismu, nejsou totiž totožné s dějinami Církve adventistů. Hnutí mileritů nebylo jednotné a doktríny se tvořily postupně, až nakonec byla založena církev v roce 1863. EGW a někteří další ale zachovávali sobotu dříve, někdy od roku 1844. Nedá se tedy tvrdit, že vedení hnutí odmítalo sobotu a už vůbec ne, že vedení církve odmítalo sobotu. Co se týče vepřového, podle údajů v knihách EGW měla vidění o zdravotní reformě v roce 1865, tedy dva roky po založení církve. Je tedy pravda, že první asd baštili vepřové a to se změnilo. Učení o zavřených dveřích je z let 1844-1851, jedná se tedy o učení některých skupin hnutí (podle všeho i EGW), ne ale o učení církve. Je to potřeba rozlišovat, abychom byli féroví.
Já nikomu nebráním vyrůst z chyb, nakonec diskutující z řad katolické církve je za chyby nepovažují a věří v jejich správnost. Poukázal jsem na to, co třeba ani sami nevědí, že ustanovení koncilů stále platí, tedy např. i Tridentu o pronásledování jinověrců...
Nechci to nazvat "chybami", ale v učení, které je zjevně protibiblické, ŘKC pokračuje i v moderní době, není tedy pravda, že v nich dnes nepokračuje.
Osud ŘKC i CASD je v Božích rukou, kdo já jsem, že bych ho navrhoval? Věřím, že Bůh je spravedlivý a milostivý.
Nemám v úmyslu na Tebe útočit, nevím, jak jsi z příspěvků vyčetl, že bych zavíral oči nad chybami CASD..je jich na tomto fóru plno zdokumentováno.
No, nevím, zda si odchodem od křesťanství k New age či jinam pomůžeš, vždyť New age čí, že člověk sám je Stvořitelem, je to antropocentrická filosofie, navíc hodně spojená s okultismem. Ale každý má svobodu volby, co člověk zaseje (hlavně do svého života), to skutečně sklidí.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní