BOŽIE MENO

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Tomáš Plechatý

Re: BOŽIE MENO

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Dušan Seberíni napísal:
hana napísal:Pan Dusan, so vsetkou uctou, co chcete vasim dokazovanim obhajit, prosim? Nejak mi uteka pointa.
Neobhajujem, len upozorňujem, že

- z Božieho Slova nepriateľ Boží odstránil meno Boha vyše 7000 krát (nielen na Slovensku, ale na celom svete)
- väčšina kresťanov to nevie, preto si ctia prezývku Boha, nevediac, že to Boha uráža
- úprimným kresťanom sa meno Boha hnusí, lebo si myslia, že je to len jeden z watchtowerských bludov
- preklady s prezývkou nie sú Božím Slovom, lebo podávajú klamstvá: Mojžiš nikdy so žiadnym Hospodinom nehovoril, Jozue nikdy nesľúbil, že chce slúžiť Hospodinovi, atď.
- existuje množstvo prekladov biblie v mnohých jazykoch, kde už urobili nápravu a Božie meno vložili tam kam patrí.
Rád bych tě upozornil bratře Seberíni, že překlady Božího slova nejsou klamstva.
Jsou to překlady!

Není pravda, že v bibli Mojžíš nemluvil s žádným Hospodinem.
Naopak v bibli mluvil Mojžíš právě s Hospodinem!

V bibli nikdy nemluvil Mojžíš s JHVH ani Jozue.

Maximálně tak toto: וַיֹּ֨אמֶר מֹשֶׁ֣ה אֶל־יְהוָה֮

čte se to cca takto: ,,Vajjómer Mošeh el-adonaj"

co jsem to tam napsal?

No to je hebrejsky začátek Exodu 4,10

,,Ale Mojžíš Hospodinu namítal:"

(adonaj znamená Pán a židé toto nahrazují, aby neřekli náhodou Boží jméno a neurazili ho) tedy přímo by tam na konci bylo něco jako ,,El-jhvah" (o fonetice/ správném znění se právě vedou ty dlouhosáhlé spory a dnes už nikdo neví, jak to znělo původně).

Takže houby Mojžíš, ale Mošeh, houby mluvil, ale Vajjómer a houby Hospodin, ale El-adonaj.

A vida, takže kdo to tady mluví s kým? No Mojžíš a Hospodin? Jak to víme? No musel nám to někdo přeložit.

NE !! NE !! TO JE URÁŽKA BOŽÍHO JMÉNA!!!!! BŮH SE ZA TO NA TEBE BUDE HNĚVAT!!!

Houby !!! Je to překlad, jinak bychom nevěděli ani to, že je tam hospodin, ani, že s ním mluvil Mojžíš (to je také překlad), ani to že je to v bibli (to je překlad/foneticky upravený přepis) nebo že je to slovo Boží (to je překlad).

Takže vše má být vždy co nejpřesnější - tak ti to vyhovuje?

Až na to, že kdyby nikdy nevznikly ty tvé klamné překlady, tak bys tady nestál a nemluvil o Mojžíšovi -nic moc bys o něm nevěděl, jen to co by ti říkala jedna velká církev, protože jen ta by si to mohla přečíst a tebe by držela v šachu. Možná by ti nakukala, že JHVH se čte papež.

Vážně znáš charakter, osobnost, pohnutky a Boží vůli když to ti překladatelé psali?
Martin Luther psal svůj překlad do němčiny 2 roky!!! Dva roky seděl a namáhal se na Božím slovem, slovníkem a modlil se, aby mohl dát svému národu to nejvěrnější.
Takže když už máš tu chuť urážet ta díla - přeložené bible, které mění znění původního slova Hospodin.

Mohl bys zkusit odsoudit i Ježíše, když na kříži nemluví k JHVH, ale říká doslovně aramejsky Eli?

,,Kolem třetí hodiny zvolal Ježíš mocným hlasem: „Eli, Eli, lema sabachthani?“, to jest: ‚Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?‘"
(Matouš 27,46)

Urazil podle tebe Ježíš JHVH nebo ne?

Možná nejlépe by bylo, kdybychom se všichni vypravili hledat ten původní jazyk, kterým mluvil Adam s Evou ještě před zmatením jazyků u babylónské věže. Tam bychom snad našli to jedinné správné vyslovení Božího Jména a také ten jedinný správný pohyb rtů mysli i zbytku těla, který to musí doprovázet.

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Kto sa chce dozvedieť základné otázky o Božom mene, doporučujem mu pozrieť si

https://www.youtube.com/watch?v=Hv4xMqSvvI8

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatý napísal:Rád bych tě upozornil bratře Seberíni ...
Milý Tomáš, som veľmi rád, že na tomto fóre si prvý, ktorý ma považuje za brata...
Tomáš Plechatý napísal:Není pravda, že v bibli Mojžíš nemluvil s žádným Hospodinem. Naopak v bibli mluvil Mojžíš právě s Hospodinem!
Tomu ďalšiemu sa však neteším, lebo klasický problém v otázke šírenia neprávd o Božom mene si práve ty. Zrejme si mal výborného hebrejčinára, ktorý ťa však hneď na začiatku spútal duchom lži. Našpikoval ťa veršíkmi z encyklopédií a naučil ťa, že Božie meno vyslovovať nesmieš, ale môžeš miesto toho vravieť čokoľvek iné, len nie meno Boha.
A tak si práve predniesol, že tvoje znalosti hebrejčiny sú k ničomu, kým sa neoslobodíš od lživého ducha, ktorý ťa núti podávať ten smiešny guláš, ktorým ťa tvoj hebrejčinár kŕmil zo dva semestre:
Tomáš Plechatý napísal: ... čte se to cca takto: ,,Vajjómer Mošeh el-adonaj" ,,Ale Mojžíš Hospodinu namítal:"
(adonaj znamená Pán a židé toto nahrazují, aby neřekli náhodou Boží jméno a neurazili ho) tedy přímo by tam na konci bylo něco jako ,,El-jhvah" (o fonetice/ správném znění se právě vedou ty dlouhosáhlé spory a dnes už nikdo neví, jak to znělo původně). Takže houby Mojžíš, ale Mošeh, houby mluvil, ale Vajjómer a houby Hospodin, ale El-adonaj.
Takže meno Boha je pre teba raz Hospodin, inokedy adonaj, inokedy zase ,,El-jhvah" ...

Ak by si sa dokázal zbaviť toho lživého ducha, tak by si videl, že EX 4:10 začína slovami

va jomer moše el jehova

http://www.obohu.cz/bible/index.php?wlc ... =WLC&kap=4

Tomáš Plechatý

To Dušan Seberíni:

1) Jsem chtěl jsem napsat, že překlad je překlad a to jako jeden celek.
Takže jestliže existuje ekumenická bible - celá přeložená, protože bible není původně v češtině - tak je to celé překlad.

Tedy tvrdit, že ,,v Bibli nemluvil Mojžíš s hospodinem" je nesmysl, protože právě v českém překladu toho díla (bible ekumenická např.) je český překlad jména (mojžíš) a ten mluví s Hospodinem (překlad JHVH).

Proto jsem chtěl poukázat na absurdnost, kdy si v překladu stěžuješ na přeložení jednoho jména, ale jinak ten překlad respektuješ a říkáš tomu slovo Boží, ačkoliv je to celé ,,překlad" tedy překlad slova Božího.

Takže si prosím ujasni, jestli slovo Boží je pro tebe jen pár konkrétních starých rukopisů z řečtiny, hebrejšitny a armaještiny. Potom asi vycházíme z úplně jiného pochopení písma.

Pro mne osobně je slovo boží i český překlad bible, i anglický, i německý. Ano sám uznávám, že ne všechno je zde přeloženo, napsáno v dokonalé shodě s původním záměrem původního jazyka, ale přesto je to pro mne slovo Boží - dílo, které pomáhal a vedl Bůh, o kterém je v díle řeč.

2) Já osobně jsem v Ježíši Kristu svobodný od hříchu díky jeho odpuštění a mám také úplnou svobodu říkat Bohu ,,Jehova" ,,Hospodin" ,,Bůh" ,,Ježíš" ,,Jahve" ,,JHVH" ,,God" ,,Lord" ,,Kyrios" ,,Christos" ,,Mesiáš" ,,Pomazaný" ,,Elohim" atd.

Mám narozdíl od tebe tu svobodu. Ty zřejmě nemáš svobodu říkat např. ,,Hospodin je můj pastýř, nebudu se báti zlého".

A přeji si dělat svým životem svému Bohu radost.
Ale naprosto nechápu, odkud ty bereš tu jistotu, že právě JEHOVA je správné znění Božího jména. Z bible to vyčíst nelze.

3) vztah k Bohu se dá poznat u člověka i na základě toho, co si člověk myslí o sobě - jaká je jeho vlastní identita (podle jeho vidění Boha)

Takže - dokud jsem sám viděl Jehovu jako tvrdého přísného, trestajícího nepravosti a odměňujícího poslušnost - tak jsem sebe viděl jako ,,služebníka nehodného" nebo ,,lidského červa" ,,hříšného hada, který jen z milosti není sesmahnut ohněv Boží spravedlnosti"

Když jsem pochopil více a přijal v srdci Boží lásku, milost a odpuštění, začal jsem teprve chápat další rozměr jeho podstaty. Jak říká Ježíš:

(Jan 15,15) ,,Už vás nenazývám služebníky, protože služebník neví, co činí jeho pán. Nazval jsem vás přáteli, neboť jsem vám dal poznat všechno, co jsem slyšel od svého Otce."

Je to až neuvěřitelné, jak je těžké to přijmout dokud mám stále jen představu, že jsem červ.

Rozum ví, že cokoliv říká písmo, je pravda, je o tom přesvědčen, ale srdce odpovídá, to snad nemůže být pravda - já a přítel??!!

Můžu si to dovolit o sobě říci nahlas? JSEM JEŽÍŠŮV PŘÍTEL!! A co před ostatními lidmi - nebude to znít jako rouhání?!!!!

A Ježíš jde ještě dál:
říká:
,,Vy se modlete takto: Otče náš, jenž jsi v nebesích....."

Bůh je najednou váš OTEC!!!

Bratře Dušane - kolik z tvých vlastních dětí nebo vnoučat ti říká: ,,Dušane Seberíni" , neříkají ti náhodou: ,,Tati" ? nebo ,,dědo" ?

Hněváš se snad na ně za to?

Římanům 8,14-16
Ti, kdo se dají vést Duchem Božím, jsou synové Boží.
Nepřijali jste přece Ducha otroctví, abyste opět propadli strachu, nýbrž přijali jste Ducha synovství, v němž voláme: Abba, Otče!Tak Boží Duch dosvědčuje našemu duchu, že jsme Boží děti.

Židům 2,10
Bylo přirozené, že Bůh, pro něhož je vše a skrze něhož je vše, přivedl mnoho synů k slávě, když skrze utrpení učinil dokonalým původce jejich spásy.
A on, který posvěcuje, i ti, kdo jsou posvěcováni, jsou z téhož Otce. Proto se nestydí nazývat je svými bratry, když říká:
‚Budu zvěstovat tvé jméno svým bratřím, uprostřed shromáždění tě budu chválit.‘
A jinde praví: ‚Také já svou důvěru složím v Boha.‘ A dále: ‚Hle, já a děti, které mi dal Bůh.‘
Protože děti spojuje krev a tělo, i on se stal jedním z nich, aby svou smrtí zbavil moci toho, kdo smrtí vládne, totiž ďábla,

Ježíš nás nazývá svými bratry.

Jan 10,30-36
Já a Otec jsme jedno.“
Židé se opět chopili kamenů, aby ho ukamenovali.
Ježíš jim řekl: „Ukázal jsem vám mnoho dobrých skutků od Otce. Pro který z nich mě chcete kamenovat?“
Židé mu odpověděli: „Nechceme tě kamenovat pro dobrý skutek, ale pro rouhání: jsi člověk a tvrdíš, že jsi Bůh.“
Ježíš jim řekl: „Ve vašem zákoně je přece psáno: ‚Řekl jsem: jste bohové.‘
Jestliže Bůh ty, jichž se týká toto slovo, nazval bohy – a Písmo musí platit –
jak můžete obviňovat mne, kterého Otec posvětil a poslal do světa, že se rouhám, protože jsem řekl: Jsem Boží Syn?

Ježíš říká, že Bůh dokonce některé nazývá Bohy!!!

Jestliže si tedy tyto slova a zaslíbení vírou přivlastníme, můžeme směle říkat, že jsme (nebo v jednotlivci, že já jsem) ,,dítě Boží" ,,obraz jeho Slávy" ,,syn Boží" ,,bratr Ježíše"

Jan 17,16-23
Nejsou ze světa, jako ani já nejsem ze světa.
Posvěť je pravdou; tvoje slovo je pravda.
Jako ty jsi mne poslal do světa, tak i já jsem je poslal do světa.
Sám sebe za ně posvěcuji, aby i oni byli vpravdě posvěceni.
Neprosím však jen za ně, ale i za ty, kteří skrze jejich slovo ve mne uvěří;
aby všichni byli jedno jako ty, Otče, ve mně a já v tobě, aby i oni byli v nás, aby tak svět uvěřil, že ty jsi mě poslal.
Slávu, kterou jsi mi dal, dal jsem jim, aby byli jedno, jako my jsme jedno
já v nich a ty ve mně; aby byli uvedeni v dokonalost jednoty a svět aby poznal, že ty jsi mě poslal a zamiloval sis je tak jako mne.

1 Janova 4,15-19
Kdo vyzná, že Ježíš je Syn Boží, v tom zůstává Bůh a on v Bohu.
Také my jsme poznali lásku, kterou Bůh má k nám, a věříme v ni. Bůh je láska, a kdo zůstává v lásce, v Bohu zůstává a Bůh v něm.
V tom jeho láska k nám dosáhla cíle, že máme plnou jistotu pro den soudu – neboť jaký je on, takoví jsme i my v tomto světě.
Láska nezná strach; dokonalá láska strach zahání, vždyť strach působí muka, a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce.
My milujeme, protože Bůh napřed miloval nás.

Takže můžeme říci i to, že jsme dostali slávu kterou dal Bůh Otec Ježíšovi. Že jsme takoví jako on zde na světě.

Ježíš směle řekl že On a otec jsou jedno!! chtěli ho za to ukamenovat.
O kus dál říká, že svou slávu dává nám učedníkům, aby i my jsme byli jedno s Otec a ním, jako on.

Když ale dnes řeknu já tomáš Plechatý - Já a Otec jsme jedno - kolik z vás začne v nitru vrčet a obrazně řečeno mne také chtít kamenovat?

To nevím, ale vím, že stačí, abych řekl před Tebou i méně - abych řekl Jen Hospodin, nebo Bůh, nebo Otec místo Jehova, a ty bratře seberíni mne hned nařkneš ze spoutanosti lživým duchem.

Galatským 5, 1 Tu svobodu nám vydobyl Kristus. Stůjte proto pevně a nedejte si na sebe znovu vložit otrocké jho.

Protože jsem byl vykoupen za nesmírně drahocenou krev, a JEŽÍŠ si koupil mne, aby mne mohl znovu vzít do rodiny, abych mohl znovu předstupovat k Bohu směle jako kdysi Adam s Evou (židům 4,6), abych mu mohl znovu říkat Abba, otče, tak si nenechám tuto draze vykoupenou výsadu a poctu vzít někým jako jsi ty, který mi říkáš, že Boha urážím, když mu neříkám JEHOVA.

Amen

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatý (ďalej len TP) napísal: Proto jsem chtěl poukázat na absurdnost, kdy si v překladu stěžuješ na přeložení jednoho jména...
Nesťažujem si na preloženie. Odmietam taký preklad, kde je Božie meno z neho vyhodené! To je predsa rozdiel. Preklad slova hospodin je gazda!
TP napísal:Ty zřejmě nemáš svobodu říkat např. ,,Hospodin je můj pastýř, nebudu se báti zlého".
Hospodin nie je môj pastier! Boh Stvoriteľ dal zapísať : Jehovah je môj pastier!
TP napísal: Ale naprosto nechápu, odkud ty bereš tu jistotu, že právě JEHOVA je správné znění Božího jména. Z bible to vyčíst nelze.
Práve pred tým varujem !!!!!!! Ak sa to nedá z biblie poznať, tak taká biblia nie je slovo živého Boha ale falzifikát!
A pokiaľ ide o ZNENIE, pozri si https://www.youtube.com/watch?v=Hv4xMqSvvI8 4,00 – 5,00 min.
TP napísal: A Ježíš jde ještě dál: říká: ,,Vy se modlete takto: Otče náš, jenž jsi v nebesích....."
To si odstrihol druhú časť verša nedopatrením?????

Vy sa tedy modlite takto: Náš Otče, ktorý si v nebesiach, nech sa posvätí tvoje meno! {Mt 6:9}
TP napísal:Bratře Dušane - kolik z tvých vlastních dětí nebo vnoučat ti říká: ,,Dušane Seberíni" , neříkají ti náhodou: ,,Tati" ? nebo ,,dědo" ?
Výborná a myslím, že principiálna otázka!
TP napísal:Římanům 8,14-16 Ti, kdo se dají vést Duchem Božím, jsou synové Boží. Nepřijali jste přece Ducha otroctví, abyste opět propadli strachu, nýbrž přijali jste Ducha synovství, v němž voláme: Abba, Otče!Tak Boží Duch dosvědčuje našemu duchu, že jsme Boží děti.
Zase si odstrihol pokračovanie v 17.verši!

Sám ten Duch spolu svedčí s naším duchom,
že sme deťmi Božími.
A jestli deťmi, tedy aj dedičmi,
dedičmi Božími
a spoludedičmi Kristovými;
akže spolu trpíme, aby sme aj spolu boli oslávení.
{Rim 8:16-17}

Vieš Tomy, môj syn mi môže vravieť oco, lebo ako syn má na to právo. Ale dediť bude v mene Dušan Seberíni. Tomu predsa rozumieš. Dedičská listina musí obsahovať MENO a samozrejme k menu priradený VZŤAH! Oboje je rovnako dôležité. Ale po vyjasnení vzťahu dominuje MENO!

Veľmi dobre ti rozumiem, Tomy! Mne to trvalo temer 10 rokov, kým som prešiel
od POZNANIA PRAVDY k HLÁSANIU PRAVDY.

Tomáš Plechatý

,,Práve pred tým varujem !!!!!!! Ak sa to nedá z biblie poznať, tak taká biblia nie je slovo živého Boha ale falzifikát!
A pokiaľ ide o ZNENIE, pozri si https://www.youtube.com/watch?v=Hv4xMqSvvI8 4,00 – 5,00 min."

Já varuji ostatní před tvým výše uvedeným způsobem uvažování.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Ano, uvažování Dušana je skutečně "svědkovské".
Tomu ďalšiemu sa však neteším, lebo klasický problém v otázke šírenia neprávd o Božom mene si práve ty. Zrejme si mal výborného hebrejčinára, ktorý ťa však hneď na začiatku spútal duchom lži. Našpikoval ťa veršíkmi z encyklopédií a naučil ťa, že Božie meno vyslovovať nesmieš, ale môžeš miesto toho vravieť čokoľvek iné, len nie meno Boha. A tak si práve predniesol, že tvoje znalosti hebrejčiny sú k ničomu, kým sa neoslobodíš od lživého ducha, ktorý ťa núti podávať ten smiešny guláš, ktorým ťa tvoj hebrejčinár kŕmil zo dva semestre:
S SJ, kterými jsem mluvil a bylo jich desítky, mi potvrdili, že neznají v jejich řadách nikoho, kdo by uměl řecky nebo hebrejsky. O to více mají odvahu diskutovat o tom, jak vyslovovat Boží jméno, jak chápat Písmo.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Tomáš Plechatý napísal: Ale naprosto nechápu, odkud ty bereš tu jistotu, že právě JEHOVA je správné znění Božího jména. Z bible to vyčíst nelze.
Z Bible to naopak vyčíst lze a to z Westminster - Leningradského kodexu, kde jsou doplněné samohlásky tak, že výslovnost Božího jména je psáno jako JeHoVaH. Podle pravidel hebrejštiny čteno bez koncového H.

Zde je odkaz na 62 veršů v nichž je použit tvar JeHoVaH.
http://www.obohu.cz/bible/index.php?hle ... Naj%C3%ADt

Že Jehova je správná výslovnost Božího jména tvrdí i žid Nehemia Gordon ve své knize The Pronunciation of the Name zabývající se hebrejštinou, archeologií a studiem Svitků od Mrtvého moře.

Jeho závěr je: Původní a jediná správná výslovnost je JEHOVAh, ne JAHVE.

http://obohu.cz/attachments/article/95/ ... don_CZ.pdf

Kdo by chtěl kratší pojednání o výslovnosti Božího jména může se podívat zde. Ani autor tohoto článk nebyl nikdy členem společnosti Strážná věž a s jejich učením nesouhlasí.
http://www.obohu.cz/uvahy/vyslovnost-boziho-jmena

Tomáš Plechatý

Dobře - dejme tomu, že správná původní výslovnost tetragramu zní: Jehova

Proč je v genesis jako první verš v bibli popisuje jako stvořil zemi Elohím?

Proč by mělo jméno Jehova být to J E D I N É správné? Správné přece je i Elohim, nebo Ježíš, nebo , Abba, nebo Eli

Protože tato jména jsou také v původním znění a píše onich bible, nebo je vyslovoval Ježíš.

A proč je pro vás problém, že překladači bible to jméno přeložili významově místo aby ho přepsali foneticky?

Co byste doporučovali národům, které ve svém jazyce nemají souhlásky a samohlásky, kterými by jméno Jehova správně vyslovili.

Apropo není důležitá podle vás také výslovnost ve smyslu intonace, přizvuku, rytmu a správné hrdelnice?

Pokud ano proč je a jak se naučíme tu původní? Pokud není, tak proč? myslel jsem že vaším záměrem je nazývat Jehovu správným uctivým jménem a to včetně znění.

Co jako má plynout z toho, že opravdu původní znění tetragramu je JEHOVA? Já se s tím klidně ztotožním, když mne bible přesvědčí.

Proč je to ale tak důležité mi prosím vysvětlete?

Mně nevadí, když mi na návštěvě v anglii budou říkat ,,Thomas" a nedokáží vyslovit správně ,,Plechatý" nebo kdyby to např. indiáni přenesli na nějaké vlastní slovo, které by mělo ten význam, co mne charakterizuje.

Přijde mi to jako prkotina.
Ale ptám se vážně a s úctou, třeba mi tu něco důležitého uniká :-)
Tomáš Plechatý

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných