Tomáš Plechatý napísal:Dobře - dejme tomu, že správná původní výslovnost tetragramu zní: Jehova
.......
Co jako má plynout z toho, že opravdu původní znění tetragramu je JEHOVA? Já se s tím klidně ztotožním, když mne bible přesvědčí...
Proč je to ale tak důležité mi prosím vysvětlete? Ale ptám se vážně a s úctou, třeba mi tu něco důležitého uniká
Milý bratře Tomáši,
je moc fajn, že se vytrvale ptáš. Uvedu několik proroctví, která se ještě nikdy nesplnila (nebo se splnila jen částečně) a na své plné naplnění teprve čekají. Na nich se Ti pokusím ukázat, jak velmi důležité a zásadní je Jehovovo jméno.
Běžně používám převážně Český studijní překlad, Pavlíkův studijní překlad. popř. Ekumenickou Bibli. Tam kde překladatelé dali přednost tradici před originálním zněním Písma a vložili místo Božího jména titul Hospodin jej vracím zpět, aby jsi mohl co nejlépe zahlédnout původní smysl verše a uvidět, proč je to tak důležité,
aby Boží svaté jméno JEHOVA bylo v textu Bible přesně tam, kam jej Bůh dal zapsat.
Pozn. Nyní nemluvím o tom, jak různě můžeme Boha nazývat, ale pouze o tom, co je prorokováno o Svatém Božím jménu Jehova .
1.Sofonjáš 3:9 Tehdy změním národům rty v čisté,
všichni budou vzývat Jehovovo jméno a budou mu svorně sloužit.
Toto Sofonjášovo proroctví se ještě nikdy nesplnilo a proto se teprve musí naplnit. Všechny národy ještě nikdy Bohu svorně nesloužily, ani nevzývaly Jehovovo jméno. Přijde doba, kdy se Jehovova jména budou dovolávat všechny národy.
2. Izajášovo proroctví říká, že
v době Mesiášovy vlády bude země naplněna poznáním Jehovy.
Izajáš 11:1-9 I vzejde proutek z pařezu Jišajova a výhonek z jeho kořenů ponese ovoce. A spočine na něm Duch Jehovův: Duch moudrosti a rozumnosti, Duch rady a udatnosti, Duch poznání a bázně před Jehovou. Bude mít zálibu v bázni před Jehovou a nebude soudit podle toho, co vidí svýma očima, ani rozhodovat podle toho, co slyší svýma ušima, ale bude spravedlivě soudit chudé a podle práva rozhodovat pro pokorné v zemi. Bude bít zemi holí svých úst a duchem svých rtů usmrtí ničemu. Spravedlnost bude pásem jeho boků a věrnost pásem jeho beder. Pak vlk bude pobývat s beránkem a leopard uléhat s kůzletem. Tele, mladý lev a krmný dobytek budou spolu a malý chlapec je povede. Kráva i medvědice se budou pást, i jejich mláďata budou uléhat spolu. Lev bude požírat píci jako skot. Kojenec si bude hrát nad hadí dírou a odstavené dítě strčí ruku do doupěte zmije. Nikdo nikomu neublíží ani neuškodí na celé mé svaté hoře, protože
země bude naplněna poznáním Jehovy...
3. Micheáš 5:1-3 A ty, Betléme efratský, který jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde
ten, kdo bude vládnout nad Izraelem, ten, jehož původ je odedávna, ode dnů věčných. Proto je vydá až do času, kdy rodička porodí. Pak se zbytek jeho bratří navrátí k synům Izraele.
Bude stát a pást své stádo v Jehovově síle, ve vznešenosti jména Jehovy, svého Boha. A budou pobývat v bezpečí, protože bude veliký až do končin země.
Toto Micheášovo proroctví se zčásti splnilo při narození Pána Ježíše Krista. Další jeho část mluví o Jeho vládě nad Izraelem. To se zatím ještě nikdy nestalo, že by Pán Ježíš vládl nad Izraelem. Zde je o Něm napsáno, že to bude dělat v Jehovově síle, ve vznešenosti jména Jehovy, svého Boha. Micheášovo proroctví nám říká, že
Ten, jehož původ je odedávna, ode dnů věčných, bude vládnout v Jehovově jménu a v Jehovově síle.
4. Izajáš 25:8,9 Navždy pohltí smrt a
Panovník Jehova setře slzy z každé tváře; potupu svého lidu odstraní na celé zemi, neboť Jehova promluvil. A
řeknou v onen den: Hle, toto je náš Bůh, očekávali jsme na něho a zachránil nás.
Toto je Jehova, na něhož jsme očekávali, jásejme a radujme se v jeho záchraně!
V době, kdy Panovník Jehova navždy odstraní smrt
budou zachránění lidé říkat: "Toto je Jehova, na něhož jsme očekávali, jásejme a radujme se v jeho záchraně!"
5. Izajáš 45:22 25 Obraťte se ke mně a zachraňte se, všechny končiny země, protože já jsem Bůh a jiného není.
Při sobě jsem přísahal..., že přede mnou klesne každé koleno,
každý jazyk bude přísahat: Jenom v Jehovovi, řekne, mám spravedlnost a sílu. Přijde až k němu, a všichni, kteří proti němu planou hněvem, se budou stydět.
V Jehovovi budou ospravedlněni a jím se bude chlubit všechno potomstvo Izraele.
Ještě nikdy se nastalo, že by každý člověk řekl: Jenom v Jehovovi mám spravedlnost a sílu.
Doba, kdy každý jazyk vyzná: „Jenom v Jehovovi mám spravedlnost a sílu.“ je teprve před námi.
6. Izajáš 66:23 A novoluní co novoluní, sobotu co sobotu bude přicházet
veškeré tělo, aby se sklánělo přede mnou, praví Jehova.
7. Zacharjáš 14:6-9 I stane se v onen den, že nebude světlo, hvězdy pohasnou. Nastane jediný den, známý jen Jehovovi; nebude den a nebude noc, ale stane se, že ve večerním čase bude světlo. I stane se v onen den, že z Jeruzaléma bude vyvěrat živá voda, polovina jí poteče do moře východního a polovina do moře západního. Tak to bude v létě i v zimě.
Jehova bude králem nad celou zemí. V onen den bude Jehova jediný a jeho jméno bude jediné.
I prorok Zachariáš ve své 13. a 14. kapitole přináší burcující poselství týkající se Jehovova dne. A mimo jiné říká:
" v onen den bude Jehova jediný a jeho jméno bude jediné. "
Z výše uvedených biblických textů vyplývá, že:
1. Všechny národy se budou dovolávat Jehova jména. (Sofonjáš 3:9)
2. Celá Země bude naplněna poznáním Jehovy. (Izajáš 11:1-9)
3. Ten, jehož původ je odedávna, bude vládnout v Jehovově jménu a moci. (Micheáš 5:1-3)
4. Zachránění lidé budou říkat: „Toto je Jehova, na něhož jsme očekávali.“ (Izajáš 25:8,9)
5. Každý jazyk bude přísahat: „Jenom v Jehovovi mám spravedlnost a sílu.“ (Izajáš 45:22 25)
6. Každé novoluní a každý sabat budou všichni lidé přicházet, aby se skláněli před Jehovou. (Izajáš 66:23)
7. Přijde den, kdy bude Jehova králem nad celou zemí a v onen den bude Jehova jediný a jeho jméno jediné! Zacharjáš 14:6-9
Snad se mi alespoň trochu srozumitelně podařilo ukázat důležitost jména JEHOVA i
s ohledem na čas, který je před námi. Mohla bych ještě dlouho pokračovat, protože Bible obsahuje mnoho proroctví o příchodu vlády Mesiáše, o posledním Jehovově dni, které se ještě nikdy nesplnila a musí se naplnit.
V drtivé většině biblických proroctví figuruje Jehovovo jméno.
Je nanejvýš důležité, aby se vše stalo tak, jak bylo Jehovou Bohem prorokováno a jak řekl náš Spasitel a Král, Pán Ježíš Kristus:
„... Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné nejmenší písmenko ani jedna čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. " (Matouš 5:18)