BOŽIE MENO

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Pája

Re: BOŽIE MENO

Neprečítaný príspevok od používateľa Pája »

Milý Tomáši,

píšeš, že by ti nevadilo když ti budou říkat Thomas a když budou plést výslovnost tvého jména. Ale v otázce Hospodina je to úplně jiné:

Cituji (vysvětlivky k Bible21-podobně i Ekumenka):..Boží jméno JHVH v překladu nahrazujeme TITULEM Hospodin, jak je v českých překladech již po staletí zavedeno. Tímto archaičtějším synonymem ke slovu Pán nám čeština umožňuje reflektovat starodávnou praxi židovské zbožnosti....

Význam Božího jména JHVH je zjednodušeně: ten, který existuje. A ať to budeš překládat jakkoliv, nikdy se nedostaneš ke slovu pán.

Překladatelé sami říkají, že:
Boží jméno NAHRAZUJÍ a ještě k tomu TITULEM! To by bylo jako kdyby tě nazvali pánem a tvrdili, že je to tvoje jméno Tomáš vůbec není důležité!

Bůh používá téměř 7000 krát své jméno JHVH a lidé to podle tradice téměř 7000 krát nahrazují!

Matouš 15:6b Zrušili jste Boží slovo pro svou tradici."

Ale díky Bohu :-D je tu stále náš milující a odpouštějící Bůh, který je živý a Jr 29:12-13: " Když mě budete volat, půjdete a budete se ke mně modlit, vyslyším vás. Když mě budete hledat, naleznete mě, pokud mě budete hledat celým svým srdcem."

Když Ho poprosíme, budeme Ho pořádně hledat a nepůjde nám o nic jiného než jak On chce, abychom Ho oslovovali a chválili, jistě nás vyslyší, jak to již mnohokrát v našem životě udělal. Díky Mu za to!

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Pája napísal: Když Ho poprosíme, budeme Ho pořádně hledat a nepůjde nám o nic jiného než jak On chce, abychom Ho oslovovali a chválili, jistě nás vyslyší, jak to již mnohokrát v našem životě udělal. Díky Mu za to!
Milá Pája!
Ďakujem môjmu nebeskému Oteckovi, že ťa poslal na tento svet.
Iste si si všimla, že toto vlákno je najčítanejšie. To mi hovorí, že táto téma ľudí najviac zaujíma.
A iste si si všimla, že sa snažím vysvetľovať zo všetkých síl ... No hej, síl mám dosť, ale dôležité sú aj ostatné vlastnosti.
A teda iste si si všimla, že otázke Božieho mena dobre rozumiem, ale
iste si si všimla, že to neviem vyklopiť tak, aby to bola chutná potrava.

Tak sa tu mechrím stále na jednom mieste a zrazu sa z ničoho nič objavíš
a
akoby vyšlo slniečko.
Ďakujem môjmu nebeskému Oteckovi nielen za to, že ťa poslal na tento svet
ale aj za to, že ťa poslal na toto fórum.

Rim 1:8

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Hosť z 26.apríla 17:53 napísal:Zde je odkaz na 62 veršů v nichž je použit tvar JeHoVaH.
Páči sa mi tvoje stručné a výstižné predloženie faktov.
Visí tu však ešte jedna otázka: "Prečo nie je Božie meno v NZ."

Ja by som to vedel odpovedať, ale neviem to podať tak brilantne ako podávaš argumenty v tvojom príspevku.
A tak ťa prosím, skús predložiť aj túto háklivú, ale nesmierne dôležitú tému
    • Božie meno v NZ

Dušan Seberíni
Kontaktovať používateľa:

Tomáš Plechatý napísal:Dobře - dejme tomu, že správná původní výslovnost tetragramu zní: Jehova
Tomáško, pri tomto si poskočil kilometer dopredu...
Tomáš Plechatý napísal:Proč je v genesis jako první verš v bibli popisuje jako stvořil zemi Elohím?
Ufff !
Tu si sa pokĺzol (verím že nechtiac) a švacol si do mláky. Lebo otázka, ktorú dávaš je falošná!
Ako si zistil, že v prvom verši Biblie je "elohím" ?
No predsa tak, že si si prečítal text originálu. A to znamená, že vieš čítať hebrejsky.
Ak vieš prečítať Gn 1:1 určite vieš prečítať aj Gn 2:4.

A tak sa pýtam teraz pre zmenu ja teba:

" Ak prijímaš, že
Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi {Gn 1:1 Kral.}
a upozorňuješ, že text originálu uvádza hebrejský výraz Elohím

prečo ignoruješ Gn 2:4

Tiť jsou rodové nebes a země, (když stvořena jsou v den, v němž učinil Hospodin Bůh zemi i nebe) {Gn 2:4Kral}
Toto je rodopis nebes a země, když byly stvořeny. V den, kdy Hospodin Bůh učinil zemi a nebesa {Gn 2:4ČEP}

a prečo neupozorňuješ, že text originálu uvádza hebrejský výraz Jehovah Elohím ?

Keby boli preklady Božieho slova pravdivé, nielen ty, ale každý by si mohol prečítať, že
To sú rody nebies a zeme, keď boly stvorené, v deň, v ktorom činil JeHoVaH Bôh zem i nebesia.{Gn 2:4 ROHAV}

Eliška Partyková
Dátum registrácie: 27 Apr 2016, 09:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Eliška Partyková »

Tomáš Plechatý napísal:Dobře - dejme tomu, že správná původní výslovnost tetragramu zní: Jehova
.......
Co jako má plynout z toho, že opravdu původní znění tetragramu je JEHOVA? Já se s tím klidně ztotožním, když mne bible přesvědčí...
Proč je to ale tak důležité mi prosím vysvětlete? Ale ptám se vážně a s úctou, třeba mi tu něco důležitého uniká :-)
Milý bratře Tomáši,
je moc fajn, že se vytrvale ptáš. Uvedu několik proroctví, která se ještě nikdy nesplnila (nebo se splnila jen částečně) a na své plné naplnění teprve čekají. Na nich se Ti pokusím ukázat, jak velmi důležité a zásadní je Jehovovo jméno.

Běžně používám převážně Český studijní překlad, Pavlíkův studijní překlad. popř. Ekumenickou Bibli. Tam kde překladatelé dali přednost tradici před originálním zněním Písma a vložili místo Božího jména titul Hospodin jej vracím zpět, aby jsi mohl co nejlépe zahlédnout původní smysl verše a uvidět, proč je to tak důležité, aby Boží svaté jméno JEHOVA bylo v textu Bible přesně tam, kam jej Bůh dal zapsat.

Pozn. Nyní nemluvím o tom, jak různě můžeme Boha nazývat, ale pouze o tom, co je prorokováno o Svatém Božím jménu Jehova .

1.Sofonjáš 3:9 Tehdy změním národům rty v čisté, všichni budou vzývat Jehovovo jméno a budou mu svorně sloužit.

Toto Sofonjášovo proroctví se ještě nikdy nesplnilo a proto se teprve musí naplnit. Všechny národy ještě nikdy Bohu svorně nesloužily, ani nevzývaly Jehovovo jméno. Přijde doba, kdy se Jehovova jména budou dovolávat všechny národy.

2. Izajášovo proroctví říká, že v době Mesiášovy vlády bude země naplněna poznáním Jehovy.

Izajáš 11:1-9 I vzejde proutek z pařezu Jišajova a výhonek z jeho kořenů ponese ovoce. A spočine na něm Duch Jehovův: Duch moudrosti a rozumnosti, Duch rady a udatnosti, Duch poznání a bázně před Jehovou. Bude mít zálibu v bázni před Jehovou a nebude soudit podle toho, co vidí svýma očima, ani rozhodovat podle toho, co slyší svýma ušima, ale bude spravedlivě soudit chudé a podle práva rozhodovat pro pokorné v zemi. Bude bít zemi holí svých úst a duchem svých rtů usmrtí ničemu. Spravedlnost bude pásem jeho boků a věrnost pásem jeho beder. Pak vlk bude pobývat s beránkem a leopard uléhat s kůzletem. Tele, mladý lev a krmný dobytek budou spolu a malý chlapec je povede. Kráva i medvědice se budou pást, i jejich mláďata budou uléhat spolu. Lev bude požírat píci jako skot. Kojenec si bude hrát nad hadí dírou a odstavené dítě strčí ruku do doupěte zmije. Nikdo nikomu neublíží ani neuškodí na celé mé svaté hoře, protože země bude naplněna poznáním Jehovy...

3. Micheáš 5:1-3 A ty, Betléme efratský, který jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, kdo bude vládnout nad Izraelem, ten, jehož původ je odedávna, ode dnů věčných. Proto je vydá až do času, kdy rodička porodí. Pak se zbytek jeho bratří navrátí k synům Izraele. Bude stát a pást své stádo v Jehovově síle, ve vznešenosti jména Jehovy, svého Boha. A budou pobývat v bezpečí, protože bude veliký až do končin země.

Toto Micheášovo proroctví se zčásti splnilo při narození Pána Ježíše Krista. Další jeho část mluví o Jeho vládě nad Izraelem. To se zatím ještě nikdy nestalo, že by Pán Ježíš vládl nad Izraelem. Zde je o Něm napsáno, že to bude dělat v Jehovově síle, ve vznešenosti jména Jehovy, svého Boha. Micheášovo proroctví nám říká, že Ten, jehož původ je odedávna, ode dnů věčných, bude vládnout v Jehovově jménu a v Jehovově síle.

4. Izajáš 25:8,9 Navždy pohltí smrt a Panovník Jehova setře slzy z každé tváře; potupu svého lidu odstraní na celé zemi, neboť Jehova promluvil. A řeknou v onen den: Hle, toto je náš Bůh, očekávali jsme na něho a zachránil nás. Toto je Jehova, na něhož jsme očekávali, jásejme a radujme se v jeho záchraně!

V době, kdy Panovník Jehova navždy odstraní smrt budou zachránění lidé říkat: "Toto je Jehova, na něhož jsme očekávali, jásejme a radujme se v jeho záchraně!"

5. Izajáš 45:22 25 Obraťte se ke mně a zachraňte se, všechny končiny země, protože já jsem Bůh a jiného není. Při sobě jsem přísahal..., že přede mnou klesne každé koleno, každý jazyk bude přísahat: Jenom v Jehovovi, řekne, mám spravedlnost a sílu. Přijde až k němu, a všichni, kteří proti němu planou hněvem, se budou stydět. V Jehovovi budou ospravedlněni a jím se bude chlubit všechno potomstvo Izraele.

Ještě nikdy se nastalo, že by každý člověk řekl: Jenom v Jehovovi mám spravedlnost a sílu. Doba, kdy každý jazyk vyzná: „Jenom v Jehovovi mám spravedlnost a sílu.“ je teprve před námi.

6. Izajáš 66:23 A novoluní co novoluní, sobotu co sobotu bude přicházet veškeré tělo, aby se sklánělo přede mnou, praví Jehova.

7. Zacharjáš 14:6-9 I stane se v onen den, že nebude světlo, hvězdy pohasnou. Nastane jediný den, známý jen Jehovovi; nebude den a nebude noc, ale stane se, že ve večerním čase bude světlo. I stane se v onen den, že z Jeruzaléma bude vyvěrat živá voda, polovina jí poteče do moře východního a polovina do moře západního. Tak to bude v létě i v zimě. Jehova bude králem nad celou zemí. V onen den bude Jehova jediný a jeho jméno bude jediné.

I prorok Zachariáš ve své 13. a 14. kapitole přináší burcující poselství týkající se Jehovova dne. A mimo jiné říká: " v onen den bude Jehova jediný a jeho jméno bude jediné. "

Z výše uvedených biblických textů vyplývá, že:

1. Všechny národy se budou dovolávat Jehova jména. (Sofonjáš 3:9)
2. Celá Země bude naplněna poznáním Jehovy. (Izajáš 11:1-9)
3. Ten, jehož původ je odedávna, bude vládnout v Jehovově jménu a moci. (Micheáš 5:1-3)
4. Zachránění lidé budou říkat: „Toto je Jehova, na něhož jsme očekávali.“ (Izajáš 25:8,9)
5. Každý jazyk bude přísahat: „Jenom v Jehovovi mám spravedlnost a sílu.“ (Izajáš 45:22 25)
6. Každé novoluní a každý sabat budou všichni lidé přicházet, aby se skláněli před Jehovou. (Izajáš 66:23)
7. Přijde den, kdy bude Jehova králem nad celou zemí a v onen den bude Jehova jediný a jeho jméno jediné! Zacharjáš 14:6-9

Snad se mi alespoň trochu srozumitelně podařilo ukázat důležitost jména JEHOVA i s ohledem na čas, který je před námi. Mohla bych ještě dlouho pokračovat, protože Bible obsahuje mnoho proroctví o příchodu vlády Mesiáše, o posledním Jehovově dni, které se ještě nikdy nesplnila a musí se naplnit.

V drtivé většině biblických proroctví figuruje Jehovovo jméno.

Je nanejvýš důležité, aby se vše stalo tak, jak bylo Jehovou Bohem prorokováno a jak řekl náš Spasitel a Král, Pán Ježíš Kristus:

„... Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné nejmenší písmenko ani jedna čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. " (Matouš 5:18)
Naposledy upravil/-a Eliška Partyková v 08 Máj 2016, 11:02, upravené celkom 3 krát.

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

4. Ještě nikdy se před Jehovou nesklánělo veškeré tělo.
Izajáš 66:23 A novoluní co novoluní, sobotu co sobotu bude přicházet veškeré tělo, aby se sklánělo přede mnou, praví Jehova.Před Jehovou se bude sklánět veškeré tělo.
Hmm,zajímavé. Zkusil jsem se podívat na několik věcí. Co říká kontext pasáže a jak to tedy chápat? Kdy se proroctví naplní a naplní se na JHVH nebo na Kristu ? Je pasáž symbolická, nebo lze čekat úplné naplnění, jak radí Eliška?
„Hle, já stvořím nová nebesa a novou zemi. Věci minulé nebudou připomínány, nevstoupí na mysl.Iz 65:17
O jakou novou zem a nebe jde? Pokud minulé věci nebudou připomínány, tak jde o novou zem se spasenými lidmi.
Nikdy už tam nebude .. stařec, který by se nedožil plnosti věku, protože bude mladíkem, kdo zemře ve stu letech.Iz 65:20
Liidé budou stále umírat. Zajímavé je, že ve 100 letech bude člověk mladík, ale stejně zemře.
A smrti již nebude Zj 21:4
ti, kdo jedí maso z vepřů a to, co je hodno opovržení, dokonce myši, společně zajdou,“ je výrok Hospodinův.Iz 66:17
Myslím, že SJ vesele baští dodnes vepříky, společně tedy zajdou s hříšníky?
Také z nich (z pronárodů) si vezmu kněze, lévijce,“ praví Hospodin. Iz 66:21
To je ale proti samotnému Božímu příkazu, kněží mají být pouze z rodu Árona. Budou tedy další kněží, když se oběti SZ naplnily na Kristu a kněží již nejsou potřeba?
Až vyjdou, spatří mrtvá těla mužů, kteří mi byli nevěrní. Jejich červ neumírá, jejich oheň neuhasne; budou strašlivou výstrahou všemu tvorstvu.“
Iz 66:24
O každé sobotě se budou lidé dívat na mrtvoly, trochu morbidní, ne?

Z uvedených textů tedy vyplývá:
1.Lidé, kteří jedí vepřové, zajdou
2.lidé se budou dožívat plnosti věku, ale stejně zemřou
3.dále bude fungovat kněžská služba, tentokrát i z lidí, kteří nejsou rodem Áronovci
4.pro Boha bude i na nové zemi důležitý sobotní den a novoluní
5.ve stálém ohni budou hořet Boží protivníci, zřejmě zaživa

V NZ spíše čteme o tom, že se má sklánět veškeré tvorstvo před Ježíšem:
aby se před jménem Ježíšovým sklonilo každé koleno – na nebi, na zemi i pod zemí Fil 2:10
A v jeho jménu bude naděje národů.Mat 12:21
Ve jménu Krista bude naděje lidstva
všechny národy vás budou nenávidět pro mé jméno.Mat 24:29
Nenávist tedy přijde pro jméno Krista
budou vás vydávat synagógám na soud a do vězení a vodit před krále a vládce pro mé jméno.Luk 21:12
Bude to pro jméno Ježíš
Ale Přímluvce, Duch svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém J 14:26

Duch svatý je poslán ve jménu Krista
zachovej je ve svém jménu, které jsi mi dal J 17:11
Jaké že to dal Otec jméno Ježíšovi? JHVH?
on je mým nástrojem, který jsem si zvolil, aby nesl mé jméno národům Sk 9:15
podle všeho je to jméno Kristus
Jemu všichni proroci vydávají svědectví, že pro jeho jméno budou odpuštěny hříchy každému, kdo v něho věří.“Sk 9:15

Všichni proroci (starého zákona) vydávájí svědectví Kristu-kde?
aby ke cti jeho jména uposlechly a uvěřily všecky národy;Řím 1:5
evidentně jde o Ježíše
každý, kdo vzývá jméno Páně, bude spasen‘.
Aplikace Řím 10:13 je zjevně ja Ježíše Krista, on je tedy naplněním proroctví s jménem JHVH

Takže pozor na zjednodušování, zvláště u SZ proroctví.

Eliška Partyková
Kontaktovať používateľa:

Proč je v genesis jako první verš v bibli popisuje jako stvořil zemi Elohím?

Milý bratře Tomáši,

slovo ĕlôhîym se ve SZ vyskytuje na více než 2220 místech a je v převážné většině případů překládáno jako Bůh.

Bible však nepoužívá výraz ĕlôhîym výhradně na Nejvyššího Boha, ale jsou jím v Bibli nazvány i jiné mocné bytosti. 

ĕlôhîym má totiž v hebrejštině význam: MOCNÝ, SILNÝ. ĕlôhîym není jméno, ale titul, označení pro někoho kdo je mocný.

1. Bohem - ĕlôhîym - je nazván i Mojžíš. Sám Jehova Mojžíšovi říká: „.dal jsem tě faraonovi za Boha (ĕlôhîym) a tvůj bratr Áron bude tvým prorokem“ a jinde mu říká „On (Áron) bude tobě ústy a ty budeš jemu Bohem (ĕlôhîym)“ (Exodus 7:1, 4:16) Mojžíš měl být Bohem pro faraona i pro Árona. Sám Jehova dává Mojžíšovi titul ĕlôhîym.

Upozornění pro ostatní: HEBREJŠTINA A ŘEČTINA, jimiž je zapsáno Písmo, NEROZLIŠUJÍ VELKÁ A MALÁ PÍSMENA. To zda bude v české Bibli napsáno Bůh nebo bůh rozhodují překladatelé.

2. Bohem - ĕlôhîym - nazývá Jákob anděla. Genesis 32:2, 25-31 I Jákob šel svou cestou. Tu se s ním potkali Boží andělé... Pak Jákob zůstal sám a zápasil s ním nějaký muž až do východu jitřenky. Když viděl, že ho nepřemůže, udeřil ho do kyčelního kloubu, a Jákobovi se vykloubil kyčelní kloub, když s ním zápasil. Pak muž řekl: Pusť mě, neboť vyšla jitřenka. Jákob odpověděl: Nepustím tě, pokud mi nepožehnáš. I řekl mu: Jaké je tvé jméno? Odpověděl: Jákob. Nato řekl: Tvé jméno již nebude Jákob, ale Izrael. Protože jsi zápasil s Bohem (ĕlôhîym) i s lidmi a obstál jsi....Jákob to místo pojmenoval Peníel, neboť řekl: Viděl jsem Boha (ĕlôhîym) tváří v tvář a můj život byl zachráněn.

3. Také Manóach nazval Božího anděla ĕlôhîym.
Soudců 13:21,22  Více se už Jehovův anděl Manóachovi a jeho ženě neukazoval. Tehdy Manóach poznal, že to byl Jehovův anděl. Tu Manóach řekl své ženě: Jistě zemřeme, protože jsme viděli Boha.

4. ĕlôhîym ( Bohy) jsou nazváni někteří synové Nejvyššího.
Žalm 82:6 mluví o blíže neurčeném počtu Božích synů, které sám Nejvyšší Bůh nazývá Bohy (v originále opět použito slovo ĕlôhîym) Žalm 82:6  Řekl jsem: Jste bohové (ĕlôhîym), všichni jste synové Nejvyššího...

5. Stejným hebrejským slovem ĕlôhîym je označen i falešný bůh, který měl jméno Baal a také ostatní falešní bohové.
Soudců 6:31 ... Cožpak vy povedete při za Baala? .....Jestliže on je bůh (ĕlôhîym), povede při za sebe...
Exodus 23:32,33 Neuzavřeš smlouvu s nimi ani s jejich bohy (ĕlôhîym).... Když bys sloužil jejich bohům (ĕlôhîym), stalo by se ti to léčkou.

6. Titulem ĕlôhîym je nazván i Boží Syn.
Žalm 45:7,8 Tvůj trůn, Bože (ĕlôhîym), trvá navěky a navždy. Žezlo přímosti je žezlo tvého království. Miluješ spravedlnost a nenávidíš ničemnost. Proto tě, Bože (ĕlôhîym), tvůj Bůh (ĕlôhîym) pomazal olejem veselí nad tvé druhy.

Shrnutí:
Slovo ĕlôhîym je Biblí velmi používané slovo, vyskytuje na jejích více než 2220 místech a Bible jej nepoužívá výhradně na Nejvyššího Boha, ale i na jiné bytosti. Je jím označen Mojžíš, andělé, Boží Syn a dokonce i falešní bohové. ĕlôhîym není osobní jméno, je to titul.

Boží svaté jméno JHVH (yehôvâh) je však používané ještě mnohem více. Vyskytuje více než 6 820 krát. Což je o 4 600 výskytů více. Mimochodem je to nejčastější slovo SZ.
http://obohu.cz/ostatni/nejcastejsi-slo ... eho-zakona

I z toho je vidět jak Bohu na Jeho svatém jménu JEHOVA velmi záleží.

Pokud by jsi se chtěl podívat na konkrétní výskyty slova ĕlôhîym v Bibli najdeš je všechny na
http://www.obohu.cz/bible/index.php?hs= ... gnr=hledat

Všechny výskyty Božího jméno Jehova (yehôvâh) jsou zde:
http://www.obohu.cz/bible/index.php?hs= ... gnr=hledat

Bratře Tomáši přeji Ti
ať Ti Jehova žehná a chrání Tě!
Ať nad Tebou Jehova rozjasní svou tvář a je Ti milostiv!
Ať k Tobě Jehova pozvedne svou tvář a zahrne Tě pokojem!

(Numeri 6:24,25)

Doufám, že se mi v dohledné době podaří napsat Ti odpověď i na některou z Tvých dalších otázek

Srdečně zdraví Eliška

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Nie som taký dobrý v znalostiach pôvodného textu Biblie, ale tiež by ma zaujímalo, prečo je tak veľmi dôležité úplne správne znenie Božieho mena. Keď Eliška použila text, kde sa píše, že "v mene Jehovu", tak som si predstavil, ako by to vyzeralo, keby niekto niečo robil v mojom mene. Aj keby použil krstné meno, alebo priezvisko, alebo prezývku, dôležité by bolo, že sa jedná o mňa, nie aké presne meno použil ten človek. Keď sa žena vydá, jej meno sa zmení, ale je to stále tá istá osoba. Pán Boh je stále ten istý, nech ho nazveme akokoľvek. Dôležitejšie je, či vieme aký je, než ako presne znie Jeho meno.

Eliška Partyková
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:Nie som taký dobrý v znalostiach pôvodného textu Biblie, ale tiež by ma zaujímalo, prečo je tak veľmi dôležité úplne správne znenie Božieho mena.

Správné znění Božího jména JHVH potřebujeme vědět, protože je v originálních textech Písma uvedeno téměř 7000 krát. My však máme k dispozici překlady, kde většinou Boží jméno není uvedeno vůbec. Bylo z našich Biblí vyndáno. Přibližně všude kde je v našich Biblích napsáno slovo Hospodin má být Boží jméno Jehova.

Tvar Božího jména Jehovah uvádějí staré a vážené hebrejské texty jako je Westminster - Leningradský kodex a Biblia Hebraica Stuttgartensia, kterých se dnes používá při překládání SZ do národních jazyků.

Každý z nás se dnes může přesvědčit, že v Westminster - Leningradském kodexu i v Bibli Hebraice je uveden tvar Božího jména יְהֹוָה (JeHoVaH, vyslovováno Jehova)

http://www.obohu.cz/bible/index.php?hle ... Naj%C3%ADt
http://www.obohu.cz/bible/index.php?hle ... Naj%C3%ADt

I přes Boží varování, že k Písmu nemáme nic ubírat ani přidávat přetrvává na celém světě tradice nahrazování, která tento příkaz ignoruje a nahrazuje Boží jméno TITULEM. Nahrazováním je téměř 7000 krát z Písma ubráno Boží originální jméno JHVH a přidán titul znamenající Pán, popř. Bůh ( HERR, LORD, EL SEÑOR, ADONAY, HOSPODIN, BŮH, GOD, GOTT, DIOS.....)

Deuteronomium 13:1.. Nic k tomu nepřidávej ani z toho nic neubírej.
Zjevení Janovo 22:16-19„Já, Ježíš, jsem poslal svého anděla, aby vám ve sborech tyto věci dosvědčil. Já jsem kořen a rod Davidův, jasná hvězda jitřní.“... Já dosvědčuji každému, kdo slyší slova proroctví tohoto svitku: kdo by k nim něco přidal, tomu Bůh přidá ran zapsaných v tomto svitku;a kdo by ze slov svitku tohoto proroctví něco odejmul, tomu Bůh odejme jeho díl ze stromu života a ze svatého města, které byly popsány v tomto svitku.

Na nás je, abychom si ujasnili jestli budeme šířit dál tvrzení typu "Hospodin je jeho jméno", i když 100% víme, že Hospodin jeho jméno není.

Nikdo z nás, kdo čtou Bibli, se této otázce nemůže vyhnout. Bůh dal své Svaté Jméno zapsat do Bible s takovou četností, že na něj při čtení SZ narazíme v průměru 8-9 krát na jednu stránku Bible. Budeme číst Hospodin i když víme, že to tam nemá být? Nebo se budeme Boha ptát jak správně zní Jeho Svaté jméno?

Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

Eliška Partyková napísal:I přes Boží varování, že k Písmu nemáme nic ubírat ani přidávat přetrvává na celém světě tradice nahrazování ...
Keby sa adventisti držali tejto zásady nič k Písmu nepridávať ani z neho neuberať, museli by zrušiť aspoň polovicu svojich vieroučných bodov ... ::reead::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní