Desiatky

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Re: Desiatky

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

Stále zůstává to, že NZ o kontinuitě desátků pro Novou smlouvu nehovoří.Pominul důvod je dávat, služba kněží skončila. Mluví se pouze o darech. Pokud někde vidíš, že by se měly desátky dávat, uveď texty.
Izrael není jen cirkev, ale i království (stát ), proto je potřeba realizovat Hospodinův nárok na desátky do dnešní doby jinak s úctou tohoto Božího nároků.Nejsou tam levité opomenutí, jen je rozšířen okruh potřebných.
Ne, není potřeba realizovat desátky do dnešní doby, Hospodin k tomu nedal žádný pokyn. Levité nejen, že jsou opomenuti, ale není s nimi počítáno, jejich úloha skončila, objevuje se nový typ církve.Čteme někde, že by v NZ církvi byli lévité ve službě?
Objevují se zde již peníze.
O penězích v souvislosti s desátky se píše v souvislosti, když měl vyznavač dalekou cestu. Pak naturálie zpeněžil, aby se s nimi netahal a na místě pak za peníze zakoupil to, co bylo potřeba.
Podle všeho ti, kteří neměli zdroj naturálních desátků, tak desátky nedávali, stejně jako chudí lidé.

O potřebných se skutečně píše, jsou podporováni ale dary, ne desátky.O žádném rozšíření okruhu nevím.
Spojení "Izrael není jen církev, ale i stát a proto je potřeba realizovat....desátky" moc nerozumím. Kdysi v Izraeli byla teokracie, ale to už dávno neplatí. Co jsi tím myslel v souvislosti s dneškem, je mi záhadou.
Kdo chce "desátkovat", ať to dělá, na druhou stranu kdo nedává,měl by mít svobodu, církev by neměla podmiňovat členství desátky a už vůbec ne jako slib při křtu.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Guy napísal:Stále zůstává to, že NZ o kontinuitě desátků pro Novou smlouvu nehovoří.Pominul důvod je dávat, služba kněží skončila. Mluví se pouze o darech. Pokud někde vidíš, že by se měly desátky dávat, uveď texty.
Izrael není jen cirkev, ale i království (stát ), proto je potřeba realizovat Hospodinův nárok na desátky do dnešní doby jinak s úctou tohoto Božího nároků.Nejsou tam levité opomenutí, jen je rozšířen okruh potřebných.
Ne, není potřeba realizovat desátky do dnešní doby, Hospodin k tomu nedal žádný pokyn. Levité nejen, že jsou opomenuti, ale není s nimi počítáno, jejich úloha skončila, objevuje se nový typ církve.Čteme někde, že by v NZ církvi byli lévité ve službě?
Objevují se zde již peníze.
O penězích v souvislosti s desátky se píše v souvislosti, když měl vyznavač dalekou cestu. Pak naturálie zpeněžil, aby se s nimi netahal a na místě pak za peníze zakoupil to, co bylo potřeba.
Podle všeho ti, kteří neměli zdroj naturálních desátků, tak desátky nedávali, stejně jako chudí lidé.

O potřebných se skutečně píše, jsou podporováni ale dary, ne desátky.O žádném rozšíření okruhu nevím.
Spojení "Izrael není jen církev, ale i stát a proto je potřeba realizovat....deátky" moc nerozumím. Kdysi v Izraeli byla teokracie, ale to už dávno neplatí. Co jsi tím myslel v souvislosti s dneškem, je mi záhadou.
Kdo chce "desátkovat", ať to dělá, na druhou stranu kdo nedává,měl by mít svobodu, církev by neměla podmiňovat členství desátky a už vůbec ne jako slib při křtu.
Pak netuším, proč jsi se odvolával na biblistů J. Beneše. Můžeš uvést něco čím zpochybnil desátky. NZ je bez SZ bezcenný. To patří neoddělitelně k sobě. To není o verších. Je to sdělení myšlenky. Křesťané jsou naroubování do Izraele.
Pouze realizace desátků a zahrnutí do desátkování je proměnné. V dnešní době je potřeba diskutovat o tom to.
Ve vztahu k Bohu neexistuje svoboda. Buď patřím Bohu a pak je tu poslušnost nebo neposlušnost.
Kdo uvěří jeho Panovníkem se stává Hospodin. Ten sdělil svou vůli ve SZ. NZ spisy nejsou novým zákonem, to je klamné pojmenování.
NZ církev stojí na Pravdě vyjádřené ve SZ a v NZ dochází k naplnění části proroctví, dále se děje očišťování od tradicionalistického balastu.
Ten kdo uvěří je očištěn od hříchu, není osvobozen od poslušnosti. Obsurdnosti v křesťanství bylo tvrzení, že SZ neplatí. Dnes dochází k postupnému probouzení ve vztahu ke SZ i v jiných církvích. Bůh princip desátků nezrušil.
Zvláštní je, ze část adventistů přebírá myšlenky zastaralých teologických protižidovských konceptů. To je pro mě záhadou.

Guy
Kontaktovať používateľa:

Pak netuším, proč jsi se odvolával na biblistů J. Beneše. Můžeš uvést něco čím zpochybnil desátky.
Beneš ve svých přednáškách (BT 2012) mluvil o tom, že již v knihách Mojžíšových je přehodnocena původní desátková praxe, o zrušení jsem nepsal.
Kdo uvěří jeho Panovníkem se stává Hospodin. Ten sdělil svou vůli ve SZ. NZ spisy nejsou novým zákonem, to je klamné pojmenování.
Hospodin zjevil v SZ svou vůli pro určitou dobu a určitý lid, většinou Izrael.To ale neznamená, že nevyjádřil svou vůli, někdy v zřejmém protikladu k původnímu, v NZ ! Nový zákon objasňuje, vysvětluje SZ, ne naopak.
SZ-chrámová služba a vše okolo NZ-bez chrámu a kněží, žádné oběti
SZ-obřízka znamení smlouvy NZ-bez obřízky
SZ- tělesný Izrael NZ-duchovní Izrael
Pouze realizace desátků a zahrnutí do desátkování je proměnné. Bůh princip desátků nezrušil.
Pak by jsi měl vysvětlit, komu by měl vyznavač desátek, spojený s chrámem, dávat a jak by měl desátkování realizovat.
Princip desátků špatný není, to nikdo netvrdí, opět se budu potýkat s obratem "Bůh princip desátků nezrušil. Co to znamená? Desátky zrušil a princip nezrušil? Pokud myslíš principem např.podpořit chudé, vdovy, či služby v církvi, tak ano.Tak by to mělo být vyučováno a vysvětlováno v CASD, ne jako stálý závazek či podmínku křtu.
V NZ jsou verše o sbírkách v mladé církvi, o tom, že Ananiáš a Zafyra si mohli nechat všechny peníze za pole, Pavel se dožadoval jakési hmotné podpory při cestování při kázání evangelia, nic o dávání desátků.
Zvláštní je, ze část adventistů přebírá myšlenky zastaralých teologických protižidovských konceptů. To je pro mě záhadou.
Co myslíš tímto "povzdechnutím" ? Něco proti mně? Myslíš, že toto hodnocení patří k tématu?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Ať nestojíme na jednom místě, osvětlí mi prosím co mám chápat pod tím "v zřejmém protikladu k původnímu. Jak chápeš slovo protiklad? Pak teprve můžeme pokračovat dál.
Nevzdychl jsem. Jen za tu dobu mého života pozoruji, že se problematika "zrušení" točí stále dokola.

Guy
Kontaktovať používateľa:

Ať nestojíme na jednom místě, osvětlí mi prosím co mám chápat pod tím "v zřejmém protikladu k původnímu. Jak chápeš slovo protiklad? Pak teprve můžeme pokračovat dál.
Ambassadore, zdá se mi, že mne chceš chytat za slovíčka.Neodpověděl jsi mi na několik otázek a tak je na místě oplatit stejnou mincí. ::spiteful::
Považuji takový způsob za odvádění od tématu a ten je "desátky".
Jen za tu dobu mého života pozoruji, že se problematika "zrušení" točí stále dokola.
Myslím, že se to netočí, nakonec v bibli je dost takových "zrušení" :
Ef 2:14n on dvojí spojil vjedno, když zbořil zeď, která rozděluje a působí svár. Svou obětí odstranil zákon ustanovení a předpisů, aby z těch dvou, z žida i pohana, stvořil jednoho nového člověka, a tak nastolil pokoj.
Žid 10:20 kterou nám otevřel zrušením opony – to jest obětováním svého těla.
Sk 15.k.Pohané musí přijmout obřízku a musí se jim nařídit, aby zachovávali Mojžíšův zákon.Proč tedy nyní pokoušíte Boha a chcete vložit na učedníky břemeno, které nemohli unést ani naši otcové ani my!
Gal 3:24 Zákon byl tedy naším dozorcem až do příchodu Kristova, až do ospravedlnění z víry.25 Když však přišla víra, nemáme již nad sebou dozorce.
2.Kor 3:14 Až do dnešního dne zůstává onen závoj při čtení staré smlouvy a zůstává skryto, že je zrušen v Kristu.
V knize ASD věří je několik vět, na kterých bych rád ukázal snahu legitimizovat desátky, občas zdůrazním některá slova:
-systém(desátků) poskytoval finanční prostředky pro podporu kněží..str.324
(desátky byly vždy odváděny v naturáliích)
-taková nahodilá zmínka ukazuje, že již v této rané době se jednalo o ustálený zvyk 324
(nahodilá zmínka není ustálený zvyk)
-Bůh znovu potvrdil zákon o dávání desátků (po Sínaji) 324/5
(žádný zákon o desátcích nebyl předtím vydán, resp. o tom nikde nečteme)
-Ježíš schválil dávání desátků 325
(kontext je o extrému v desátcích a neobráceném srdci,ne o schválení desátků pro NZ církev)
-zatímco ceremoniální zákony byly zrušeny...zákon o desátcích zrušen nebyl 325
(neuvedeny žádné verše, desátky byly těsně spjaty s SZ ceremoniemi, svátky a lévity)
-v Izraeli se desátek výlučně používal pro Levity, kteří neobdrželi žádný díl země 325
(desátek byl pro dárce, který ho jedl, pro sociálně slabé, zahrnoval Lévity, nebyli výluční, Lévité měli i svá pole, v pozadí je zřejmě myšlenka, že kazatelé jsou na místě Lévitů)
-po ukřižování se měly desátky stále používat na podporu služby Boží církve 325
(v NZ o tom není jediná zmínka, vždy se píše o darech, případně o podpoře evangelistů)
-nikde v NZ není systém desátků odvolán ani zrušen 326
(nikde v NZ není systém desátků pro církev ani naznačen, vždy je řeč o darech, argument z mlčení není úplně fér)
-jejich neúspěch v hmotných záležitostech je výsledkem jejich nevěrnosti ve finančních otázkách 327
(desátky se dávaly pouze v naturáliích, dle kontextu může spíše jít o manipulaci Lévitů s desátky od lidí)

Osobně rozhodně nemám nic proti štědrosti, dobrovolnému dávání desátků a třeba ještě více, než desetině příjmu.To, co mi vadí je překrucování a přidávání myšlenek tam, kde Písmo mlčí. Proto by podle mne bylo čestnější říci, že jako církev jsme převzali desátkový princip, který je ale ustanovením církve a člena nezavazuje ani při křtu ani při členství. Byl by pouze doporučován.To je ale neuskutečnitelné bez citelného zásahu do teologie, organizace církve a taky do díla EGW, která mnohokrát desátkový systém komentuje jako jediný správný.

ambassador
Kontaktovať používateľa:

Jen jsem chtěl vědět jestli ten termín vnímáme stejně! To je vše. Byla to moje potřeba, abych tomu druhému rozuměl v jeho výpovědích.

Ref33

Neprečítaný príspevok od používateľa Ref33 »

ambassador napísal:NZ spisy nejsou novým zákonem, to je klamné pojmenování.
Máš pravdu, NZ možno nie je novým zákonom, celkom iste však ide o novú zmluvu.
Desiatky boli jasnou súčasťou zmluvy s Izraelom. Otázka je, či sú takou nedeliteľnou súčasťou Novej zmluvy v Ježišovi Kristovi. Odpoveď je, že nie.

Skrko

Neprečítaný príspevok od používateľa Skrko »

CASD učí, že konanie kresťanov je motivované Božou láskou, s čím sa dá určite súhlasiť:
„Stálym vedomím, že Boh je vlastníkom všetkého a že nás neprestajne zahŕňa svojou nekonečnou láskou, prebúdza v nás odozvu vďačnosti a lásky.“ (ASD Veria, Kap.20 Správcovstvo)
Napr. aj o dodržiavaní desatora sa učíme, že to nerobíme preto, aby sme boli spasení, ale z vďaky za to, že sme spasení.

Zaujímavé však je, že desiatky sú výnimka. Desiatky nedávame z vďačnosti, ale preto, že musíme:
„Boh svojím nárokom na desiatok (Mal 3,10) nijako nevyzýva k vďačnosti alebo štedrosti. Aj keď vďačnosť má byť súčasťou celého nášho postoja k Bohu, desiatky prinášame preto, že je to príkaz Boží. Desiatok patrí Bohu a on žiada, aby sme mu ho odovzdali.“ (ASD Veria, Kap.20 Správcovstvo)

Ale autori knihy si vzápätí trochu odporujú, keď v tej istej kapitole píšu, že:
„Vďační kresťania však nezostávajú vo svojej obetavosti vo vzťahu k cirkvi len pri desiatku.“

A opäť v tej istej kapitole sa píše o pozitívnej úlohe vďačnosti pri dávaní desiatkov a darov:
„Nikde v Novej zmluve nečítame, že by systém desiatkov a darov bol odvolaný alebo zrušený. Pri porovnávaní našich predností a požehnaní s tými, ktoré mal Izrael, poznávame, že náš podiel v Ježišovi je väčší. Nájde naša vďačnosť zodpovedajúci výraz vo väčšej štedrosti, aby sa evanjelium o spasení čo najviac rozšírilo? Čím viac sa evanjelium šíri, tým je potrebná väčšia podpora.“

Zdá sa, že cirkvi sú všetky argumenty dobré. Hlavne, aby sa platilo, a je jedno z akých dôvodov. Na koho zaberá nátlak, tak nech dáva z povinnosti, na koho platí skôr milé slovo, tak nech dáva z vďačnosti ...

Ref33

Neprečítaný príspevok od používateľa Ref33 »

Členom cirkvi sa často pripomína text z Malachiáša, kde sú Izraelci vyzývaní, aby prinášali desiatky.
Ale ešte som nepočul žiadneho kazateľa citovať text Ámos 4,4, kde sú Izrealci kritizovaní za svoje hriechy (pojednáva o tom celá štvrtá kapitola), a medzi kritizovanými náboženskými úkonmi sa uvádzajú aj desiatky:
"Choďte do Bételu a hrešte, do Gilgálu a hrešte ešte viac, prinášajte ráno svoje obety a na tretí deň svoje desiatky."
Desiatky teda môžu byť len formálnym gestom bez osobnej zbožnosti, a to Boh nemal záujem.
Pred týmto nás ale cirkev nevaruje. Veď čo by z toho mala, iba ak nižšie príjmy ...

DWy

Neprečítaný príspevok od používateľa DWy »

Cirkev učí, že v Novom zákone "desiatky nikto nezrušil" a stále sú povinnosťou každého adventistu. Takéto tvrdenie vytvára klamlivý dojem, že (tak ako CASD dnes) aj prvoapoštolská cirkev žiadala od veriacich peniaze na zabezpečenie fungovania aparátu cirkvi.
Avšak Pavel, keď sa krátko pred svojim zatknutím v Jeruzaleme lúčil s veriacimi v Efeze, okrem iného povedal aj:
"Od nikoho som nežiadal ani striebro, ani zlato, ani odev." (Sk 20, 33)
Má za sebou dlhé roky aktívnej služby, založil množstvo zborov a pochodil kus sveta. Ak by novoobrátených kresťanov učil, že sú povinní pravidelne dávať peniaze na chod cirkvi a na platy kazateľov (a ešte by to bola podmienka krstu a služby v cirkvi), nemohol by povedať niečo takéto.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných