JE "ODPOČINOK" Z LISTU ŽIDOM 4: 9, SIEDMY DEŇ SOBOTY?

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
hust

Re: JE "ODPOČINOK" Z LISTU ŽIDOM 4: 9, SIEDMY DEŇ SOBOTY?

Neprečítaný príspevok od používateľa hust »

Potom již zbývá jen pochopit co to znamená vejít do sobotního odpočinutí.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

hust napísal: 24 Júl 2023, 17:32 Potom již zbývá jen pochopit co to znamená vejít do sobotního odpočinutí.
No jasně asi do toho Kanánu měli Izraelci taky chodit vždycky jen od pátku večer na 24h.

Nebo obráceně bychom měli odpočívat od vlastních skutků a umírat sami sobě a činit Boží vůli jen těch 24h týdně?

Jo a v nebi budeme taky vždycky jen na sobotu;-).

Nebo snad máte od doby uvěření v Ježíše úplně přestat pracovat a až do skonání světa a jen sedět ve sboru a mít sobotní školu a kázání na střídačku?

hust

Neregistrovaný napísal: 24 Júl 2023, 20:20
hust napísal: 24 Júl 2023, 17:32 Potom již zbývá jen pochopit co to znamená vejít do sobotního odpočinutí.
No jasně asi do toho Kanánu měli Izraelci taky chodit vždycky jen od pátku večer na 24h.

Nebo obráceně bychom měli odpočívat od vlastních skutků a umírat sami sobě a činit Boží vůli jen těch 24h týdně?

Jo a v nebi budeme taky vždycky jen na sobotu;-).

Nebo snad máte od doby uvěření v Ježíše úplně přestat pracovat a až do skonání světa a jen sedět ve sboru a mít sobotní školu a kázání na střídačku?

Zapomněl jsem dát za větu otazník!

Co znamená vejít do JEHO odpočinutí?

Tomáš Plechatýý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatýý »

Uznávám, že taky nevím, co to přesně znamená to vejití do odpočinutí, jen se domnívám.

Ale upřímně řečeno není to jedno?

Kdo z vás tady by po nějakém přesném výkladu bible a pochopení verše svůj každodenní život nějak změnil?

Skoro bych se vsadil že nikdo.

Sice se tváříme, že naše životy žijeme podle bible, ale v praxi žijeme naše životy podle nějakých přesvědčeních a zkušeností - co se nám tam nehodí, na to stejně kašleme a umíme si to obhájit.

Vlastně bych řekl, že dokud nám záleží na nějakých potvrzeních u něčeho co jinak cítíme svědomím jako správné, že prostě nemáme koule se spolehnout sami na sebe a nevěříme Ani Bohu, který nám dal rozum a svobodnou vůli ani jeho zaslíbení, že nám dává svého Ducha.

A navíc jak říkáme už malým dětem - dělat chyby je normální. Problém je nedělat sami nic, jen abychom neudělali chybu.

Neseme zodpovědnost za své činy zde na zemi a zodpovídat se budeme vševědoucímu stvořiteli.

On přece zná bibli, ale i to že jí nerozumíme, ale také naše srdce a svědomí - kdy něco děláme protože víme že to tak má být, a kdy něco děláme přestože cítíme že to není dobře nebo neděláme i když cítíme, že bychom měli.

To se spíš bojíme, co tomu řeknou ti naši nejbližší nebo ti lidé, na které chceme udělat dojem a na jejichž soudu nám záleží.

Klidně by vejití do odpočinutí mohlo znamenat i to, že konečně přestaneme koukat na to co si o nás myslí druzí a přestaneme dělat činy, jen abychom se někomu zalíbili.

Vlastně vejití do odpočinutí by vlastně mohlo znamenat, že konečně máme hodnocení a názory druhých u prdele.

Ježíši taky bylo vlastně úplně šumák, co si o něm druzí myslí nebo mluví.

Jo takže tohle je můj názor a to si z toho verše odnáším já, a zkusím tedy se k tomu podepsat, protože by mi to přece mělo být jedno - jasně nějaká část z vás už mě nebude považovat za křesťana a nějaká už mě dávno nepovažuje.

A nějaká část kvůli tomu bude mít důvod zavrhnout a shodit i to co jsem říkal někde dřív a jinde i když by to možná dávalo smysl. Tak ať. Jako to udělali někteří se stránkami Pavla Škody, když tam kromě teologie CASD přidal stvoření a evoluci.

Tak přesně tohohle jsem se bál a vím že tohle byl a je můj problém. Že mi záleží a tom co si o mě tady někdo z vás myslí. Protože jsem chtěl mít nějaký dobrý vliv na církev a bál jsem se že když nahlas řeknu něco už hodně přes čáru tak zahodíte i to co si myslím, že bylo rozumné a zkousnutelné.

Takže i když to tady může být kdekomu jedno pro sebe to tu píšu protože to sobě dlužím. Psal jsem tady na fóru dlouho a často.

Jako horlivec.
Nejprve jsem v životě horlil za pravověrnost adventismu a před spolužáky ve škole se snažil být tím nejlepším vzorem a tak jsem nebyl úplně sám sebou.
Pak jsem horlil za reformaci adventismu nebo za nápravu jeho učení směrem k ,,biblickému křesťanství" .
Pak jsem ale zažíval zklamání i z toho jak jsem já chápal bibli a zkusil podle ní žít - duchovní dary, zázraky, uzdravování a vzkříšení, vyhánění démonů.
Teologie, které jsem věřil v praxi nefungovala, i když jsem na ní nenacházel v teorii nic špatného.
Zemřeli 3 nemocní lidé za které jsem se modlil aby žili - dva lidé za které jsem se modlil aby byli vzkříšeni zůstali mrtví a ani paní za kterou jsem se na ulici modlil, aby z ní odešli démoni, tak zůstala švihlá/ pod vlivem.

Došel jsem navíc k závěru, že některé další problémy vidím i v jiných církvích.
Nejprve jsem to řešil životem jako neorganizovaný křesťan, ale po nějaké době jsem došel k závěru, že problémy vyplývají ze samotných textů bible a jeho obecných výkladů ve všech křesťanských církvích.
Takže jsem nejprve došel k závěru, že zkrátka různé texty z bible jsou napsané špatně z chybami a nevyjevují Boha tak jaký je, ale odrážejí omezení lidských autorů a jejich představ.

V době kdy jsem se tu na fóru hádal s člověkem s přezdívkou Log, který provokoval, jsem nevěřil že v něčem nakonec budu mít stejný názor jako má on.
Že biblí se dá obhájit skoro každé učení a každý si v něm svoje texty vyzdvihne a jiné potlačí.

Exkluzivita, kterou jsem vyčítal CASD a která vede k povyšování se nad ostatní - tu jsem začal vnímat obecněji u všech křesťanů nad nekřesťany a jinověrci. Pýcha na bibli a pýcha na Ježíše - to je to co mi začalo vadit.

Když tuhle část vidím přiznávám se, že tohoto se nemůžu účastnit.
Věřit v jednoho milujícího věčného a vševědoucího Boha stvořitele, který odpouští - to dokážu.

Ale věřit v jednoho konkrétního Ježíše jako osobu v konkrétní době na konkrétním místě s konkrétními činy které teprve zachraňují celé lidstvo to ne.

Znamená to totiž, že najednou lidé, kteří nevěří záznamu psaným v knize, kterou napsali lidé a v různých opisech a sestavili co do ní bude patřit zase jen lidé.

Věřím v Boha,
Otce všemohoucího,
Stvořitele nebe i země.

I v Ježíše Krista,
Syna jeho jediného,
Pána našeho;

jenž se počal z Ducha svatého,
narodil se z Marie Panny,
trpěl pod Pontiem Pilátem,
ukřižován umřel i pohřben jest;
sestoupil do pekel,
třetího dne vstal z mrtvých;
vstoupil na nebesa,
sedí po pravici Boha,
Otce všemohoucího,
odtud přijde soudit
živé i mrtvé.

Věřím v Ducha svatého,
svatou církev obecnou,
společenství svatých,
odpuštění hříchů,
vzkříšení těla
a život věčný.

Celá ta část po prvním odstavci už je jen spolehnutí se na výpovědi nějakých svědků v minulosti v nějaké jiné zemi a kultuře. A působí to rozdělení. Protože když půjdete do světa zvěstovat takové evangelium a bibli a najdete další lidi, kteří také věří v jednoho Boha stvořitele, ale v to ostatní ne, tak kvůli tomuto je nepřijmete a můžete považovat za ztracené.

Ale kdyby ti samí lidé přišli odjinud sem a hlásali obrácení se k víře v jednoho Boha stvořitele - řekli bychom jim rovnou, že v něj už věříme taky, ale ve chvíli kdyby k tomu přidali nějaké další učení z jejich jediné knihy, a vlastní vyznání a rituály na vstup do společenství toho jediného Boha podle jejich kultury a jejich knihy už bychom asi nebyli tak ochotní k uvěření.
A kdyby navíc tito všichni vlastně vyznávali že naše dosavadní kultury a víra byly z Božího dopuštění pouze omyly a zbloudilá cesta, nebo dokonce pohanství a démonské bludy, tak bychom je asi rovnou vyhodili.

Ale přesně tohle křesťané po světě dělají jiným náboženstvím.

Už slyším ty námitky jak jiná náboženství obětují lidi a zvířata a dělají kdeco špatného - ano někdy ano, Hodlám rozsuzovat jednotlivé činy a motivy srdce a ne vnější systém nauk - v bibli se ta svinstva taky děla a taky schvalovala.

Ale přichází hodina, ano, již je tu, kdy ti, kteří Boha opravdově ctí, budou ho uctívat v Duchu a v pravdě. A Otec si přeje, aby ho lidé takto ctili.
Bůh je Duch a ti, kdo ho uctívají, mají tak činit v Duchu a v pravdě.“

Takže klidně sám sebe můžu prohlásit za někoho kdo již podle apoštolského vyznání není křesťanem. Spíš nějaká verze NEW AGE nebo agnosticismu (ti přiznávají, že neví jak to je),
Zůstává mi víra v Boha stvořitele nebe a země a to dobrého a milujícího a také víra v to , že jsme z něj k jeho obrazu a jeho podobě.

To jen abychom měli jasno když mě tu někteří zkouší vařit na malém písmenku ,,b".

Stejně jste pro mne lidé, které jsem asi nikdy naživo neviděl a když se potkáme, tak to, co o vás poznám, bude váš charakter a chování a ne spousta slov a vyznání.

Tak jako to zde před nějakou dobou uzavřela Lída R. tak i já už si přeji abych se v sobě vypořádal s adventismem , křesťanstvím a hlavně s potřebou pořád se nějak přít o názory a někam něco psát.

Část mě už je ze mě znechucená, že tu pořád straším a že mne vždy něco chytne reagovat zde na někoho , o kom vlastně pak věřím, že ani o můj příspěvek nestojí a ani mu můj příspěvek nijak nepomůže.
Dokonce mám dojem, že to není poprvé kdy jsem se tu snažil už rozloučit a skončit psát.

Takže přeji vám všem (speciálně Mikimovi, ale i Ambassadorovi, Viktorovi, Logovi, Šaško Jaškovi, Milanovi, Jenbovi, hustovi, a dalším registrovaným i neregistrovaným) vše nejlepší a plodné dny vašeho života. V lásce v poznání Boha i v jednání s lidmi.

Tomáš Plechatý

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Ty jsi se rozepsal jakoby tě někdo někde zase nasral :)
New age aj. hudbu to občas poslouchám od Ekvádorských indianů na Youtube kde hrajou naživo několikrát týdně teď si vydělávaji někteří v Polsku u moře jako každé léto nebo se to dá zdarma poslechnout v top kvalitě i třeba zde hned ten první odkaz doporučuji přivede tě to na jiné myšlenky:
https://fswuauquikuna.bandcamp.com/album/deluxe-edition

https://raimysalazar.bandcamp.com/

https://luiswuauquikunamusic.bandcamp.com/music

https://atipakchristian.bandcamp.com/al ... u-takishun

Modlil jsi se za někoho a oni zemřeli to mi potvrzuje to, že 99% modliteb Bůh u lidí přímo nevyslýchá a to ani u těch nejsvatějších z nejsvatějších, proto když se někdy pomodlím tak to dělám už jen velmi krátce pro dobrý pocit, protože už dopředu vím, že se nic nestane a zase jsem mluvil do luftu :). Možná Bůh nechá zachránit anděly nějaké dítě, ale u dospělých nad +- 30 let se zkrátka dnes už zázraky příliš nedějí a dotyční vážně nemocní většinou i kdyby se za ně modlilo 200 a více lidí jak třeba za kazatele A. Chlebka a stejně umřel.
Takže modlitby nevím proč vůbec dnes už téměř vůbec nefungují.
Bibli si dali dohromady lidé a podle toho to tak vypadá jen chaos a zmatek např. mezi Ježíšem a ap. Pavlem a rozdílným evangeliem aj. Každý to vykládá jinak a je v tom ještě větší hokej než si dovedeme představit. I kvůli tomu zemřeli v minulosti hlavně ve středověku miliony křesťanů.
Čím více věřím v Boha a v biblický chaos tím více na druhé straně závidím i ateistúm, mohl jsem mít pohodový ateistický život, ale uvěřil jsem Bohu a to mně navždy poznamenalo :) a tak musím s tím chaosem bojovat, přece se na všechno nevy.eru a nevzdám to před cílem. No ne?

hust

Někdy je dobré Tomáši čas od času se vrátit a podělit se o své vlastní posuny ve víře v Boha a chápání v proměnách času.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

"Exkluzivita, kterou jsem vyčítal CASD a která vede k povyšování se nad ostatní - tu jsem začal vnímat obecněji u všech křesťanů nad nekřesťany a jinověrci. Pýcha na bibli a pýcha na Ježíše - to je to co mi začalo vadit."

Týmto som si prešiel takisto, tzv. exkluzivita adventistov mi začala vadiť, a to nielen exkluzivita voči neveriacim/inoveriacim, ale aj exkluzivita niektorých "významnejších členov" v rámci cirkvi. Začal som s pribúdajúcimi rokmi viac pozorovať rozpor v učení a v praxi. Nakoniec som sa utvrdil v tom, že výnimočnosť casd je postavená na omyloch priekopníkov adventizmu. Členom inej cirkvi som nebol, len pozorovateľ. V súčasnosti sa nepovažujem za plnohodnotného kresťana, lebo sa nezúčastňujem bohoslužieb a vlastne nikam nepatrím.

Sasko Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

Takže klidně sám sebe můžu prohlásit za někoho kdo již podle apoštolského vyznání není křesťanem. Spíš nějaká verze NEW AGE nebo agnosticismu (ti přiznávají, že neví jak to je),
Zůstává mi víra v Boha stvořitele nebe a země a to dobrého a milujícího a také víra v to , že jsme z něj k jeho obrazu a jeho podobě.

Presne tak, v dnešnom globálnom svete je už vidieť že kresťanstvo je iba určitý miestne maly svet niektorých ľudí z niektorych storoči ale z pohľadu planéty vlastne iba malá a krátka epizóda. Keď zasvietilo svetlo poznania o našej planete, ukázala sa veľkosť a rôznorodosť sveta o ktorej naši prapredkovia ani netušili.

hust

Křesťanem je ten kdo žije křesťansky a někdy na to nepotřebuje ani nauku církve a sobotu.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný