Sobota - šabat
Re: Takže by mi nikto nemal hovoriť či mám či nemám zachovávať sobotu.
Zaujímavý text na rozjímanie je z Galaťanom 2:14. Pavol píše:
"... pred všetkými som povedal Kéfasovi: „Ak ty, hoci si Žid, žiješ ako ľudia z iných národov, a nie ako Židia, ako to, že nútiš ľudí z iných národov žiť podľa židovských zvykov?"
"... pred všetkými som povedal Kéfasovi: „Ak ty, hoci si Žid, žiješ ako ľudia z iných národov, a nie ako Židia, ako to, že nútiš ľudí z iných národov žiť podľa židovských zvykov?"
Presne tak Charlíku
Kresťanovi by už nikto nemal hovoriť, ako tráviť ktorý deň, čo jesť a čo piť, s kým a kedy spať, ako si zarábať, akú hudbu počúvať, aké hobby mať a na čo vynakladať peniaze. Sme sami svojim svedomím.
Nooo, presne tak to nie je.
Dozvedel si sa Jaško, že si slobodný. Nemusíš sa snažiť žiť podľa pravidiel Zákona a nenechaj sa ním opäť zotročiť! Budem rád, ak si nasledujúce verše nájdeš v Biblii a pozrieš sa aj na kontext:Šašo Jašo napísal: ↑16 Aug 2021, 09:20 Kresťanovi by už nikto nemal hovoriť, ako tráviť ktorý deň, čo jesť a čo piť, s kým a kedy spať, ako si zarábať, akú hudbu počúvať, aké hobby mať a na čo vynakladať peniaze. Sme sami svojim svedomím.
"Pre takú slobodu nás oslobodil Kristus. Preto stojte pevne a nedajte sa znovu zotročiť." Galaťanom 5:1
Znamená to ale Jaško, že si môžeme robiť čo chceme? Biblia ti odpovie:
"Čo z toho vyplýva? Máme hrešiť, lebo nie sme pod Zákonom, ale pod nezaslúženou láskavosťou? V žiadnom prípade!" Rimanom 6:15
"Všetko sa smie, ale nie všetko je prospešné. Všetko sa smie, ale nie všetko posilňuje." 1. Korinťanom 10:23
Júda dokonca píše o takých ľuďoch v zbore, ktorí zrejme propagovali myšlienku, že treba čo najviac hrešiť, aby sa čo najviac "použila" Božia milosť.
"Lebo sa medzi vás vkradli istí ľudia, ktorí sú podľa Písma už oddávna určení na odsúdenie. Sú to bezbožní ľudia, ktorí nezaslúženú láskavosť nášho Boha zneužívajú na ospravedlnenie bezočivého správania a svojimi skutkami zapierajú nášho jediného majiteľa a Pána, Ježiša Krista." Júda 4
Ako to uzavrieť? LÁSKA. To je Kristov zákon. Ak miluješ Boha, budeš sa mu chcieť páčiť a teda: nebudeš počúvať napr. Dimmu Borgir. Budeš chcieť žiť oddelený od sveta, od nemravnosti /opäť som si spomenul na Skutky 15. kap./. Ak miluješ svojho blížneho, pomôžeš Samaritánovi, uprednostníš ho pred sebou, bude samozrejmosťou hovoriť mu o Bohu a o Kristovi, a pomodlíš sa dokonca za nepriateľa.
My ľudia nevydržíme byť slobodní
Vždy si potrebujeme osvojiť nejaké pravidlá. Ako ty Charlíku, chceš byť slobodný ale nevydržíš, potrebuješ si proste niečo naložiť na chrbát. Tak aj ja.
Re: My ľudia nevydržíme byť slobodní
???Šašo Jašo napísal: ↑16 Aug 2021, 22:03 Vždy si potrebujeme osvojiť nejaké pravidlá. Ako ty Charlíku, chceš byť slobodný ale nevydržíš, potrebuješ si proste niečo naložiť na chrbát. Tak aj ja.
Téma je predsa uzavretá.
Porozumel som, že ti vôbec nerozumiem.
Ak nerozumieš tak si spočítaj
Čo všetko si si zakázal a čo všetko si si prikázal. To je ten náklad ktorý si si naložil na chrbát. Chodíš s ním po ulici a hovoríš nám ako krásne sa ti s ním skáče.
Re: Ak nerozumieš tak si spočítaj
Nerozumiem ti. Láska predsa nie je žiaden náklad. Aspoň ja to tak nevnímam.Šašo Jašo napísal: ↑17 Aug 2021, 00:30 Čo všetko si si zakázal a čo všetko si si prikázal. To je ten náklad ktorý si si naložil na chrbát. Chodíš s ním po ulici a hovoríš nám ako krásne sa ti s ním skáče.
Re: Sobota - šabat
Dobrá otázka.John 3:16 napísal: ↑07 Apr 2016, 21:32 Zákon bol daný Izraelskemu ľudu na púšti skrze Mojžiša. Predtým nič také formulované nebolo. Bola to zmluva medzi vtedajším Izraelským národom a Bohom. A platil iba pre obrezaných. V ranej kresťanskej cirkvi na Jeruzalemskom koncile boli dohady o záväznosti zákona pre kresťanov zo Židov a pre kresťanov z pohanov definitívne vyriešené. Bodka. Zákon nerozlišovali na Desatoro a ceremoniálny zákon, to je umelé rozdelenie. Zákon bol chápaný v celku ako Tóra, t.j. Mojžišove knihy.
Napíšem to inak: Nájdite mi jeden jediný verš v Novom zákone kde sa potvrdzuje platnosť zachovávania soboty pre kresťanov. A vysvetlenie veršov Kolosanom 2,16-17 z pohľadu adventistov.
Re: Sobota - šabat
Dobrá otázka.Host napísal: ↑06 Aug 2023, 19:57 Napíšem to inak: Nájdite mi jeden jediný verš v Novom zákone kde sa potvrdzuje platnosť zachovávania soboty pre kresťanov.
[/quote]
Najdite mi jediny vers v Novom Zakone kde sa potvrdzuje platnost zakazu sulozit s hovädom.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný