Ježíš věděl dopředu, že se bude sobota zachovávat i po jeho smrti a nikdy jeji zachovávání nezrušil a ani nemohl, protože Desatero platí dokud je nebe a země a nepomone ani čárka ze Zákona.Host napísal: ↑06 Aug 2023, 19:57Dobrá otázka.John 3:16 napísal: ↑07 Apr 2016, 21:32 Zákon bol daný Izraelskemu ľudu na púšti skrze Mojžiša. Predtým nič také formulované nebolo. Bola to zmluva medzi vtedajším Izraelským národom a Bohom. A platil iba pre obrezaných. V ranej kresťanskej cirkvi na Jeruzalemskom koncile boli dohady o záväznosti zákona pre kresťanov zo Židov a pre kresťanov z pohanov definitívne vyriešené. Bodka. Zákon nerozlišovali na Desatoro a ceremoniálny zákon, to je umelé rozdelenie. Zákon bol chápaný v celku ako Tóra, t.j. Mojžišove knihy.
Napíšem to inak: Nájdite mi jeden jediný verš v Novom zákone kde sa potvrdzuje platnosť zachovávania soboty pre kresťanov. A vysvetlenie veršov Kolosanom 2,16-17 z pohľadu adventistov.
Několik desetiletí po vzkříšení Ježíše židé neměli utíkat v sobotu, protože v sobotu je Sabat Hospodina, kdy je zakázáno cokoliv dělat a v tomto případě i zbytečně utíkat.
CSP Český studijní překlad (2009)
Mt 24:20: "Modlete se, aby k vašemu útěku nedošlo v zimě nebo v sobotu."
Mt 5:17-21: "„Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem je zrušit, nýbrž naplnit. Neboť amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné nejmenší písmenko ani jedna čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království Nebes nazván nejmenším. Kdo by je však činil a učil, ten bude v království Nebes nazván velkým. Neboť vám pravím: Nebude-li vaše spravedlnost o mnoho převyšovat spravedlnost učitelů Zákona a farizeů, do království Nebes určitě nevstoupíte.“ „Slyšeli jste, že bylo řečeno předkům: ‚Nezavraždíš.‘ Kdo by zavraždil, propadne soudu."
Zj 14:12: "Zde je vytrvalost svatých, kteří zachovávají Boží přikázání a Ježíšovu víru."
Všechny tři verše mluvi o zachovávání Božích přikázání ve kterých je obsaženo celé Desatero vč. soboty. Desatero Bůh Otec nikdy nezrušil, jinak by to Ježíš i apoštolové jistě mnohokrát potvrdili.