Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Host napísal: 06 Aug 2023, 19:57
John 3:16 napísal: 07 Apr 2016, 21:32 Zákon bol daný Izraelskemu ľudu na púšti skrze Mojžiša. Predtým nič také formulované nebolo. Bola to zmluva medzi vtedajším Izraelským národom a Bohom. A platil iba pre obrezaných. V ranej kresťanskej cirkvi na Jeruzalemskom koncile boli dohady o záväznosti zákona pre kresťanov zo Židov a pre kresťanov z pohanov definitívne vyriešené. Bodka. Zákon nerozlišovali na Desatoro a ceremoniálny zákon, to je umelé rozdelenie. Zákon bol chápaný v celku ako Tóra, t.j. Mojžišove knihy.
Napíšem to inak: Nájdite mi jeden jediný verš v Novom zákone kde sa potvrdzuje platnosť zachovávania soboty pre kresťanov. A vysvetlenie veršov Kolosanom 2,16-17 z pohľadu adventistov.
Dobrá otázka.
Ježíš věděl dopředu, že se bude sobota zachovávat i po jeho smrti a nikdy jeji zachovávání nezrušil a ani nemohl, protože Desatero platí dokud je nebe a země a nepomone ani čárka ze Zákona.

Několik desetiletí po vzkříšení Ježíše židé neměli utíkat v sobotu, protože v sobotu je Sabat Hospodina, kdy je zakázáno cokoliv dělat a v tomto případě i zbytečně utíkat.
CSP Český studijní překlad (2009)
Mt 24:20: "Modlete se, aby k vašemu útěku nedošlo v zimě nebo v sobotu."

Mt 5:17-21: "„Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem je zrušit, nýbrž naplnit. Neboť amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné nejmenší písmenko ani jedna čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane. Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království Nebes nazván nejmenším. Kdo by je však činil a učil, ten bude v království Nebes nazván velkým. Neboť vám pravím: Nebude-li vaše spravedlnost o mnoho převyšovat spravedlnost učitelů Zákona a farizeů, do království Nebes určitě nevstoupíte.“ „Slyšeli jste, že bylo řečeno předkům: ‚Nezavraždíš.‘ Kdo by zavraždil, propadne soudu."

Zj 14:12: "Zde je vytrvalost svatých, kteří zachovávají Boží přikázání a Ježíšovu víru."

Všechny tři verše mluvi o zachovávání Božích přikázání ve kterých je obsaženo celé Desatero vč. soboty. Desatero Bůh Otec nikdy nezrušil, jinak by to Ježíš i apoštolové jistě mnohokrát potvrdili.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Mikim

Tak mi teda povedz, podľa akých kritérií tú sobotu dodržuješ, lebo ako tak pozorujem, tak chceš sa odlišovať od ostatných tým, že poukazuješ práve na svoje dodržiavanie soboty, ako na nejaké jedno spásonosné prikázanie a to dôležitejšie od ostatných prikázaní. Pri neustálom zdôrazňovaní dodržiavania dňa odpočinku - siedmeho dňa - si presne nedefinoval , ako si predstavuješ dodržiavanie dňa odpočinku, aby som ho teda neporušil.

Môžem dobre činiť aj v siedmy deň? Ak povieš – áno, tak definuj, čo všetko je dobre činiť a čo nim nie je, aby som ho teda neporušil. Podľa Písma, ak viem činiť dobre a nečiním, tak mám hriech. Tak čakám, že presne to definuješ, aby som nemal hriech, ak by som neučinil iným dobre a súčasne, aby som nemal hriech z porušenia dňa odpočinku. Ak staviaš na striktnom dodržiavaní siedmeho dňa odpočinku, tak by si mal to všetko presne definovať na dnešnú dobu, ako to robili zákonníci a farizeji na svoju dobu. Do akých absurdností ich to doviedlo, si môžeš prečítať v Biblii.

Ostatné prikázania sú jasné.

No Písmo učí, že ak zachovávam celý zákon a poklesnem v jednom, tak som sa previnil proti všetkým.

Ak porušujem niektoré z prikázaní, tak to, že podľa nejakých svojich predstáv dodržujem siedmy deň odpočinku je mi na nič. Je to, ako keby som porušil všetky a teda aj siedmy deň odpočinku. Ak poruším siedmy deň odpočinku a zachovávam ostatné, tak mi je to tiež na nič, lebo je to, ako keby som porušil všetky. Otázka ale stojí, ako presne definovať dodržiavanie siedmeho dňa odpočinku a ako ho dodržiavať, aby som ho neporušiť a to z Božieho pohľadu.

Preto je dôležité dodržiavať prikázania, no keď prišiel Kristus, tak ten deň odpočinku je už v Kristu a skrz Krista napĺňame tento deň odpočinku. To je ten siedmy deň odpočinku, do ktorého vstupuje vykúpený vierou v Krista. Je to spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom. Milovať svojho Boha nad všetko a svojho blížneho, ako seba samého.

A ešte

Matúša 5:44 Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov; dobrorečte tým, ktorí vás preklínajú; čiňte dobre tým, ktorí vás nenávidia, a modlite sa za tých, ktorí vás potupujú a prenasledujú,

Dobre robiť môžeš aj v siedmy deň, Mikim a to aj nepriateľom.

Lukáša 6:9 Vtedy im povedal Ježiš: Pýtam sa vás: čo sa sluší v sobotu - dobre činiť a či zle činiť, život zachrániť a či zatratiť?
Jakubov list 4:17 Kto tedy vie dobre činiť a nečiní, má hriech.
Matúša 12:12 A o koľko viac je človek než ovca! Preto sa smie v sobotu dobré robiť.

mikim

V bibli máš uvedeny všechny věrše, které skre přikazy Boží mluví o zachovávání soboty co máš nebo nemáš dělat, abys ji nepurušil. Už jsem je tady v minulosti dával. Nic víc dělat nad to co neni v Bibli nepotřebuješ.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Mikim

Neodpovedal si mi, keď som sa pýtal, na učeníkov, ktorí trhali v sobotu klasy a na uzdraveného, čo niesol v sobotu ležisko.

Tak sa smie hladnému v sobotu trhať klasy? Smel uzdravený niesť v sobotu ležisko, ak mu to povedal Ježiš?

Dodržuj si sobotu v akýkoľvek deň v týždni, o ktorom si myslíš, že je ten správny, no nikoho nestraš nedodržiavaním.

mikim

Viktorrealita napísal: 11 Aug 2023, 07:11 Mikim

Neodpovedal si mi, keď som sa pýtal, na učeníkov, ktorí trhali v sobotu klasy a na uzdraveného, čo niesol v sobotu ležisko.

Tak sa smie hladnému v sobotu trhať klasy? Smel uzdravený niesť v sobotu ležisko, ak mu to povedal Ježiš?

Dodržuj si sobotu v akýkoľvek deň v týždni, o ktorom si myslíš, že je ten správny, no nikoho nestraš nedodržiavaním.
Proč mi to píšeš? Přečti si komentáře dozadu už jsme to tady v minulosti řešili. Říká snad Zákon, že se v sobotu nesmí trhat klasy nebo, že se nesmí nosit předměty pro osobní potřebu? Ne neřiká.
Sabat je v sobotu v 7 den tak jak Bůh Otec 7 den odpočinul a je to Jeho posvátný den a žádný jiný. Pokud budeš zachovávat např. neděli namísto soboty přestupuješ zákon Desatera nebudeš spasený a skončíš v pekle :).

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Numeri 15:
...No ak niekto zhreší úmyselne, či domorodec alebo cudzinec, ten sa rúha Pánovi, taký človek musí byť vyhubený spomedzi svojho ľudu. 31 Opovrhol Pánovým slovom a porušil jeho príkaz. Takého človeka nech bez milosti zahubia a jeho vina ostane na ňom!“ 32 Keď boli Izraeliti na púšti, prichytili istého muža, ktorý v sobotňajší deň zbieral drevo. 33 A tí, čo ho prichytili pri zbieraní, priviedli ho k Mojžišovi a Áronovi a k celej izraelskej pospolitosti. 34 Oni ho uväznili, lebo sa ešte nevedelo, čo s ním treba urobiť. 35 Tu povedal Pán Mojžišovi: „Ten muž musí zomrieť. Celá izraelská pospolitosť ho ukameňuje mimo tábora.“ 36 Celá izraelská pospolitosť ho teda vyviedla pred tábor a tam ho na smrť ukameňovali, ako prikázal Pán Mojžišovi.

Toto platilo len pre Izraelitov alebo je to platné doteraz?
https://www.sekularne-nebo.sk/l/praca-pocas-sabatu/

mikim

Neregistrovaný napísal: 12 Aug 2023, 16:12 Numeri 15:
...No ak niekto zhreší úmyselne, či domorodec alebo cudzinec, ten sa rúha Pánovi, taký človek musí byť vyhubený spomedzi svojho ľudu. 31 Opovrhol Pánovým slovom a porušil jeho príkaz. Takého človeka nech bez milosti zahubia a jeho vina ostane na ňom!“ 32 Keď boli Izraeliti na púšti, prichytili istého muža, ktorý v sobotňajší deň zbieral drevo. 33 A tí, čo ho prichytili pri zbieraní, priviedli ho k Mojžišovi a Áronovi a k celej izraelskej pospolitosti. 34 Oni ho uväznili, lebo sa ešte nevedelo, čo s ním treba urobiť. 35 Tu povedal Pán Mojžišovi: „Ten muž musí zomrieť. Celá izraelská pospolitosť ho ukameňuje mimo tábora.“ 36 Celá izraelská pospolitosť ho teda vyviedla pred tábor a tam ho na smrť ukameňovali, ako prikázal Pán Mojžišovi.

Toto platilo len pre Izraelitov alebo je to platné doteraz?
https://www.sekularne-nebo.sk/l/praca-pocas-sabatu/
Samozřejmě, že to platilo jen pro židy a ty, kteří s nimi šli do zaslibené země. To je podle Bible jediný připad kdy někoho ukamenovali za porušení zachovávání soboty. Možná to měli židé v platnosti do r. 70 než zanikl Izraelský národ a obětní aj. zákony. Od té doby to určitě židé nepraktikovali a to platí až dodnes a nevím zda to bylo původně zahrnuto i v Mojžíšovém Zákoně.
Možná to bylo od Boha trochu kruté, ale zaručeně to pomohlo vychovávat Izraelity v zachováváni soboty jak si přeje Bůh. Musíme mít stále na paměti, že Bůh nás miluje i trestá. On nás stvořil a On určuje všechna pravidla.

Neregistrovaný

Boh nás miluje, len občas mu "prepne".

Neregistrovaný

On nás stvořil a On určuje všechna pravidla.

Ja odmietam takého Boha Stvoriteľa. Je to ako celý život žiť s autoritárskym rodičom, ktorý o mne všetko vie, určuje mi čo mám a nemám jesť, ktorý deň mám zakázané pracovať, s kým spím, a za to všetko ho musím nadovšetko milovať a on naopak nemusí nič. A keď nejaký prikaz poruším, tak pokiaľ ho nepoprosím o odpustenie, čaká ma hrozná smrť. Absurdné, že?

Sasko Jasko

Neprečítaný príspevok od používateľa Sasko Jasko »

Neregistrovaný napísal: 14 Aug 2023, 00:28 On nás stvořil a On určuje všechna pravidla.

Ja odmietam takého Boha Stvoriteľa. Je to ako celý život žiť s autoritárskym rodičom, ktorý o mne všetko vie, určuje mi čo mám a nemám jesť, ktorý deň mám zakázané pracovať, s kým spím, a za to všetko ho musím nadovšetko milovať a on naopak nemusí nič. A keď nejaký prikaz poruším, tak pokiaľ ho nepoprosím o odpustenie, čaká ma hrozná smrť. Absurdné, že?
To bola taká doba. Potom prišiel nový Boh, Ježiš, ktorý už taký prísny nie je. Oveľa modernejší a oveľa milší.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní