Víra versus věda

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Neregistrovaný

Re: Víra versus věda

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Keďže na počiatku bolo slovo tak pred tým muselo byť nutne vedomie. Bez vedomia neni nič. Vôbec nič.
To ale bible neříká, ale uvádí, že na počátku bylo Slovo, tedy Bůh.
Jak je to s Božím "vědomím" se můžeme dohadovat, ale do lidských kategorií se určitě nevejde.
Bůh existuje od věčnosti, je Stvořitel a Spasitel. Tyto základní věci stačí k základu víry.

Neregistrovaný

Neregistrovaný napísal: 29 Sep 2023, 19:20
Keďže na počiatku bolo slovo tak pred tým muselo byť nutne vedomie. Bez vedomia neni nič. Vôbec nič.
Jak je to s Božím "vědomím" se můžeme dohadovat, ale do lidských kategorií se určitě nevejde.
Bůh existuje od věčnosti, je Stvořitel a Spasitel. Tyto základní věci stačí k základu víry.
No jasně chápeme, že někteří lidé nepřekročí ve svém myšlení rámec a slovník bible, protože by to mohlo být ,,bludné".

Ledaže by se našel na světě nějaký překlad bible, který byl ideálně v původním jazyku nebo starém významu měl v Janovi 1,1 na počátku bylo .......slovo ,,vědomí", potom by ti to ovšem samozřejmě v hlavě dávalo najednou veliký smysl a viděl bys tam ty souvislosti a úžasné myšlenky.
Potom bys to ve výkladu kázání vzal v pohodě.

Ale že tu myšlenku píše někdo na nebezepečném fóru anonymně a dovolí si používat mozek asociace a zkušenosti místo pouze citací a překladače z originálních jazyků tak to vědomí určitě být nemohlo.

::reead:: ::dash:: ::rtfm:: ::rtfm:: ::rtfm:: ::rtfm:: ::jew:: ::jew:: ::jew:: ::jew::

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Neregistrovaný napísal: 29 Sep 2023, 19:20
Bible říká v originále BÚH BYL TO SLOVO. A ne že to Slovo bylo Bůh jako by to měl orý být Ježíš a podobné nesmysly.
Takže Bůh Otec byl to Slovo a nikdo jiný!

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Boh je večný a jeho meno je - SOM, KTORÝ SOM
Bez vecného vedomia Boha, nemôže existovať nič.

2Moj 3 14A Bôh riekol Mojžišovi: SOM, KTORÝ SOM. A ďalej riekol: Takto povieš synom Izraelovým: SOM ma poslal k vám.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

mikim napísal: 29 Sep 2023, 20:18 Bible říká v originále BÚH BYL TO SLOVO. A ne že to Slovo bylo Bůh jako by to měl orý být Ježíš a podobné nesmysly.
Ale tu je predsa jasné o čo sa jedná - o absolutnu jednotu osoby Otca, Syna a Ducha Svätého.

Ján1 14 A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný milosti a pravdy

To Slovo bolo u Boha, teda vo večnom vedomí Boha. Je taktiež večné a to bolo na počiatku všetkého. No a to Slovo sa stalo telom - Kristom. Otec sa stotožňuje vo svojom Slove a preto Otec a Syn sú jedno.

Neregistrovaný

"Veda nevie všetko. Náboženstvo nevie nič."

Je rozumnejšie spoliehať sa na vieru, ktorá môže ponúknuť MAXIMÁLNE tak náhodu, že sa trafíte do správneho záveru alebo na vedu, ktorá dáva vysokú pravdepodobnosť postavenú na svedomitom testovaní, pochopení podstaty, simulovaní a overovaní?
Sami teda rozhodnite, či chcete postaviť svoj život na nepodloženom presvedčení bez dôkazov alebo na vysokopravdepodobnej predpovedi.

Keby sa ktokoľvek z tých, čo tu na fóre obhajujú Bibliu, narodili napríklad v muslimskej krajine a v rodine muslimov, tak by obhajovali Korán a islam. Nie je to Božia prozreteľnosť, že veria v Krista. Je to výsledok pravdebodobnosti. Keby bol Boží plán, aby všetci v Neho uverili, tak by existovalo jedno svetové náboženstvo. Kresťanské.
Obľúbený verš v NZ je Ján 3,16. Ale prečo Boh zabudol v minulosti na Indiánov, Aborigincov, Papuáncov, ostrovné národy v Tichomorí a ďalších? Oni nemali možnosť spoznať Krista vykupiteľa až do relatívne nedávnej doby. Niektoré izolované kmene boli objavené až v 20.storočí. To je ďalší dôkaz, že šírenie kresťanstva, evanjelia bolo v ľudskej réžii, nie Božou mocou.

Neregistrovaný

Prv, než mi začnete protiargumentovať, nájdite mi verš, kde je napísané, že budú zachránení aj tí, ktorí neuverili v Krista.

mikim

Viktorrealita napísal: 30 Sep 2023, 07:31
mikim napísal: 29 Sep 2023, 20:18 Bible říká v originále BÚH BYL TO SLOVO. A ne že to Slovo bylo Bůh jako by to měl orý být Ježíš a podobné nesmysly.
Ale tu je predsa jasné o čo sa jedná - o absolutnu jednotu osoby Otca, Syna a Ducha Svätého.

Ján1 14 A on, to Slovo sa stalo telom a stánilo medzi nami, a hľadeli sme na jeho slávu, na slávu jako jednorodeného od Otca a bol plný milosti a pravdy

To Slovo bolo u Boha, teda vo večnom vedomí Boha. Je taktiež večné a to bolo na počiatku všetkého. No a to Slovo sa stalo telom - Kristom. Otec sa stotožňuje vo svojom Slove a preto Otec a Syn sú jedno.
Logos má desitky významů mimo jiné i slovo nikoliv s velkým S jak si ho svévolně zvětšila většina trinitářských překladatelů v oné době.

mikim

Neregistrovaný napísal: 30 Sep 2023, 08:55 Prv, než mi začnete protiargumentovať, nájdite mi verš, kde je napísané, že budú zachránení aj tí, ktorí neuverili v Krista.
Všichni jdo uvěřili v Boha Otce budou spasení tedy minimálně všichni takoví ze SZ...

CEP77 Ekumenický překlad, 1979 (podle katolického a pravoslavného kánonu)
Iz 43:10-26: "„Mými svědky jste vy, je výrok Hospodinův, a můj služebník, jehož jsem vyvolil. Tak mě poznáte a uvěříte mi a pochopíte, že to jsem já. Přede mnou nebyl vytvořen Bůh a nebude ani po mně. Já, já jsem Hospodin, kromě mne žádný spasitel není. Já jsem oznamoval a zachraňoval, já jsem ohlašoval, a nikdo cizí mezi vámi. Jste moji svědkové, je výrok Hospodinův, a já jsem Bůh! Já jsem byl dřív než první den a není, kdo by z mých rukou vysvobodil. Kdo zvrátí, co já vykonám?“ Toto praví Hospodin, váš vykupitel, Svatý Izraele: „Kvůli vám pošlu do Babylónu a srazím všechny ty útočné hady, Kaldejce, plesající na lodicích. Já, Hospodin, jsem váš Svatý, stvořitel Izraele, váš Král.“ Toto praví Hospodin, který razí cestu mořem, dravými vodami stezku, jenž přivádí vozbu i koně, vojsko a válečnou moc i dokáže, že pospolu lehnou a nepovstanou, dohořeli, zhasli jako knot. „Nevzpomínejte na věci dřívější, o minulosti nepřemítejte. Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky. Čest mi vzdá zvěř pole, šakalové i pštrosi; obdařil jsem poušť vodou a pustou krajinu řekami, abych napojil svůj vyvolený lid. Lid, jejž jsem vytvořil pro sebe, ten bude vyprávět o mých chvályhodných činech.“ „Nebyl jsem to já, koho jsi vzýval, Jákobe, kvůli mně ses neobtěžoval, Izraeli! Své jehňátko v oběť zápalnou jsi pro mne nepřivedl, nectil jsi mě svými obětními hody. Nenutil jsem tě sloužit mi obětními dary, ani kadidlem jsem tě neobtěžoval. Vonné koření jsi mi za stříbro nenakoupil, tukem svých obětí jsi mě neobčerstvil. Jenom svými hříchy chtěls mě nutit k službě, svými nepravostmi jsi mě obtěžoval. Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu. Připomeň mi to, můžem se spolu soudit, sám si spočítej, pro co bys mohl být ospravedlněn."

Neregistrovaný

Neregistrovaný napísal: 30 Sep 2023, 08:55 Prv, než mi začnete protiargumentovať, nájdite mi verš, kde je napísané, že budú zachránení aj tí, ktorí neuverili v Krista.
Římanům 2 studuj.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný