Tento týždeň Izraelci bombardovali Gázu a zabili pri tom možno aj deti, hoci na nich necielili. Znamená to, že trestali deti za čin ich otcov alebo že trestali všetkých Palestíncov za činy Hamasu ? Zložité politické a vojenské udalosti sa nedajú interpretovať skratkovito.Neregistrovaný napísal: ↑22 Okt 2023, 12:49 Pokud Sodoma a Gomora nebo všichni lidé před potopou měli mezi s sebou malé děti, kteří nemohli za hříchy které se tam děli a byli klidně ještě velice malí - přesto se utopili nebo byli spáleni.
Bible......?
Re: Bible......?
Tu spočinul na Jiftáchovi duch Hospodinův a on táhl Gileádem a Manasesem do Mispy gileádské a z Mispy gileádské táhl proti Amónovcům.Sasko Jasko napísal: ↑22 Okt 2023, 12:46To nie je Hospodinov trest dcér za hriech otca ale hlupost Jiftu. Ty predsa nie si Viktor Realita aby si kladol čin Gibeonskeho kráľa alebo nerozvážnosť Jiftu na Božiu zodpovednosť, alebo áno ?Neregistrovaný napísal: ↑22 Okt 2023, 12:38 Pak je tu ne trest potomka za hřích otce.
ale
Soudcům 11,29-39
Slib Jiftaha Soudce Izraele otce při spočinutí Duchem Hospodina, že když vyhraje bitvu obětuje Hospodinu první osobu ze svého domu která mu vyjde naproti ze vrat obětuje Hospodinu jako oběť zápalnou.
Přišla mu naproti jeho dcera.
A svůj slib taky splnil.
Jiftách složil Hospodinu slib: „Vydáš-li mi Amónovce opravdu do rukou,
ten, kdo mi vyjde naproti z vrat mého domu, až se budu vracet v pokoji od Amónovců, bude patřit Hospodinu a toho obětuji v zápalnou oběť.“
Tu spočinul na Jiftáchovi duch vraždění za jakoukoliv cenu a on táhl Gileádem a Manasesem do Mispy gileádské a z Mispy gileádské táhl proti Amónovcům.
Jiftách složil Hospodinu slib: „Vydáš-li mi Amónovce opravdu do rukou,
ten, kdo mi vyjde naproti z vrat mého domu, až se budu vracet v pokoji od Amónovců, bude patřit Hospodinu a toho obětuji v zápalnou oběť.“
Tak mi vysvětli ten rozdíl - afekt msty hněvu a krvežíznivosti svaté horlivosti tam není - je tam Duch Hospodinův.
V Numeri 24 máš příběh proroka na kterém spočíval Hospodinův duch a musel mluvit to co mu řekl - i když nechtěl.
Bileám viděl, že se Hospodinu líbí, aby Izraeli žehnal. Neuchýlil se tedy jako podvakrát předtím k zaklínadlům, nýbrž obrátil se tváří k poušti.
Když se Bileám rozhlédl, spatřil, jak Izrael táboří kmen vedle kmene. Tu se ho zmocnil Boží duch
a on pronesl svou průpověď: „Výrok Bileáma, syna Beórova, výrok muže jasnozřivého,
výrok toho, jenž slyší řeč Boží, jenž mívá vidění od Všemocného; když upadá do vytržení , má odkryté oči.
Jak skvělé jsou tvé stany, Jákobe, tvé příbytky, Izraeli!
Rozprostírají se jako úvaly, jako zahrady nad řekou, jako vonné stromoví vysázené Hospodinem, jako cedry při vodách.
Z jeho věder se řinou vody, jeho símě je hojně zavlažováno, jeho král bude vyvýšen nad Agaga, jeho království bude povzneseno.
Bůh, který ho vyvedl z Egypta, je mu jako rohy jednorožců. Zhltne pronárody, své protivníky, rozhryže jim kosti, protkne je svými šípy.
Stočil se a lehl jako lev, jak lvice. Donutí ho někdo, aby povstal? Kdo ti bude žehnat, buď požehnán, kdo tě bude proklínat, buď proklet.“
Tu Balák vzplanul proti Bileámovi hněvem. Tleskl rukama a osopil se na Bileáma: „Povolal jsem tě, abys mé nepřátele zatratil, a ty jim jen žehnáš, dokonce již potřetí.
Tak si běž, odkud jsi přišel! Přislíbil jsem ti převelikou poctu, avšak Hospodin tě té pocty zbavil.“
Bileám odvětil Balákovi: „Což jsem neříkal už tvým poslům, které jsi ke mně poslal:
I kdyby mi Balák dal svůj dům plný stříbra a zlata, nemohl bych přestoupit Hospodinův rozkaz a učinit z vlastní vůle něco dobrého nebo zlého. Budu mluvit, co řekne Hospodin!
Takže možná byl jen Jiftah blbý, ale možná skrze něj mluvil Bůh.
"Už som Ti predsa povedal, že o Adamovi a Eve viem, ako o jedinom biblickom prípade dedicneho hriechu."
Hriešna prirodzenosť sa dedí. Smrť je dôsledkom hriechu. Každý život sa končí smrťou. Prach si a v prach sa obrátiš.
Keby sa nás Adamov hriech netýkal, rodili by sme sa ako nesmrteľní.
Síce rozprávkam v Biblii neverím, ale takto to vysvetľujú teológovia.
Hriešna prirodzenosť sa dedí. Smrť je dôsledkom hriechu. Každý život sa končí smrťou. Prach si a v prach sa obrátiš.
Keby sa nás Adamov hriech netýkal, rodili by sme sa ako nesmrteľní.
Síce rozprávkam v Biblii neverím, ale takto to vysvetľujú teológovia.
a já jsem ti hned jako první dal ten příklad Davida a smrti jeho syna. Ale tobě to nebylo dost dobré.Neregistrovaný napísal: ↑22 Okt 2023, 13:08 "Už som Ti predsa povedal, že o Adamovi a Eve viem, ako o jedinom biblickom prípade dedicneho hriechu."
Bůh ho zabil jako trest pro Davida ne jako trest pro to dítě místo davida?
blablabla
Vysvětli to tomu dítěti že to nebylo nic osobního.
Zhřešil David, trest byl že mu zemřelo dítě - je to jasné napsané, kvůli tvému uhýbání jsem se snažil zbytečně dát další příklady z bible které už se jen poobaly nebo blížily a byly pro nás morálně pochybné ale ty jen na všem hledáš výmluvy abys mohl pronést svou oduševnělou přemoudřelou větu, že víš jen o Adamovi a Evě.
Věř si čemu chceš. Jen jsem zrovna od tebe čekal trochu racionality / objektivity.
"Zhřešil David, trest byl že mu zemřelo dítě - je to jasné napsané, kvůli tvému uhýbání jsem se snažil zbytečně dát další příklady z bible které už se jen poobaly nebo blížily a byly pro nás morálně pochybné ale ty jen na všem hledáš výmluvy abys mohl pronést svou oduševnělou přemoudřelou větu, že víš jen o Adamovi a Evě."
qui non volunt, non intelligunt

qui non volunt, non intelligunt
Taký je môj názor. Neberiem Ti Tvoj že to bolo naopak.Neregistrovaný napísal: ↑22 Okt 2023, 13:28 Bůh ho zabil jako trest pro Davida ne jako trest pro to dítě místo davida?
Ale já s tebou souhlasím, ale jde o to že je to vlastně jedno - v tomto věku. Akorát to dítě nikdy neslyšelo, za co to má.
Vem si že by dítěti bylo 10 let a už tomu rozumělo.
Ta druhá možnost i kdyby mu to Bůh vysvětlil by přece nikdy nemohla nastat. To dítě by se oprávněně zeptalo a za co mám zemřít? Proč mám dostat tento trest? A odpověď je - jako trest pro tvého otce kvůli hříchu tvého otce.
Aha Bože takže to není nic osobního vůči mne jen holt musíš potrestat mého otce
vs.
Aha Bože takže to vlastně není osobní za mé činy, jen holt musíš potrestat mne za činy mého otce.
Je úplně jedno jestli ti řeknu - zabiju tě jako tvůj trest kvůli hříchu tvého otce.
Nebo
- Zabiju tě jako trest pro tvého otce kvůli jeho hříchu.
V obou případech se bude dítě cítit, že za to nemůže a že trestající ho trestá za něco co neudělal.
Když ti na to Bůh řekne - to není trest pro tebe ale pro tvého otce - přestává to tím být trest pro tebe a přestáváš mít právo se na Boha za to zlobit?
Rozdíl je jen v motivaci. Ale to že nějaký přestupek někoho jiného může klidně vést k ukončení života jiného to je stejné.
Každopádne aj v dnešnej dobe majú veriaci tendenciu veriť v božiu odplatu a hnev, či už ide o prírodné katastrofy, epidémie, ale aj úmrtia v rodine. A čo je ešte horšie, keď hľadajú vinníka, t.j. hriešnika. Prví na rane bývajú neveriaci, inoverci, homosexuáli, v histórii to boli Židia.
Som presvedčený, že náboženstvá priniesli viac zla ako prínosu.
Som presvedčený, že náboženstvá priniesli viac zla ako prínosu.
Ano vo vysledku je to rovnake. Siahnut na rodinu, deti, to je taktika mafie, vydieracov, teroristov. Funguje. Nic tak neublizi cloveku, ako ked niekto siahne na jeho rodinu.Neregistrovaný napísal: ↑22 Okt 2023, 14:25 Vem si že by dítěti bylo 10 let a už tomu rozumělo.
Ta druhá možnost i kdyby mu to Bůh vysvětlil by přece nikdy nemohla nastat. To dítě by se oprávněně zeptalo a za co mám zemřít? Proč mám dostat tento trest? A odpověď je - jako trest pro tvého otce kvůli hříchu tvého otce.
Aha Bože takže to není nic osobního vůči mne jen holt musíš potrestat mého otce
vs.
Aha Bože takže to vlastně není osobní za mé činy, jen holt musíš potrestat mne za činy mého otce.
Je úplně jedno jestli ti řeknu - zabiju tě jako tvůj trest kvůli hříchu tvého otce.
Nebo
- Zabiju tě jako trest pro tvého otce kvůli jeho hříchu.
V obou případech se bude dítě cítit, že za to nemůže a že trestající ho trestá za něco co neudělal.
Když ti na to Bůh řekne - to není trest pro tebe ale pro tvého otce - přestává to tím být trest pro tebe a přestáváš mít právo se na Boha za to zlobit?
Rozdíl je jen v motivaci. Ale to že nějaký přestupek někoho jiného může klidně vést k ukončení života jiného to je stejné.
A preto to bolo v Tore zakazane.Sasko Jasko napísal: ↑23 Okt 2023, 09:28 Ano vo vysledku je to rovnake. Siahnut na rodinu, deti, to je taktika mafie, vydieracov, teroristov. Funguje. Nic tak neublizi cloveku, ako ked niekto siahne na jeho rodinu.
Ze sa k tomu sam Boh rozhodol ? To uz je jeho biznis.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných