Píšeš, že nerozumiem. Ty už si vsetkému porozumel? Vybral si si správnu cirkev? Ideš do osobných invektív. Presne podľa schémy, kto so mnou nesúhlasí, je služobníkom satana.
Ne, neporozuměl jsem všemu, ale tomu základnímu evangeliu může porozumět každý. Žádná "správná církev" neexistuje, existuje ale "správný vztah" ke Spasiteli.
Ano, byl jsem trochu tvrdší, jde mi ale o to, aby jsi si něco uvědomil. Podobný scénář, v jakým jsi přišel, se zde občas na fóru objevuje-někdo začne útočit na adventistickou věrouku, zvláště EGW, ale i jiné věci. Když se ale debata rozvine, najednou se ukáže, že mu spíše jde o zpochybnění křesťanské víry jako takové. Bible to předpovídá, že tomu tak bude, nejsi ani první ani poslední. Vzhledem k tomu, že Písmo popisuje boj o duše lidí a snahu Boha lidi spasit a satana zahubit, je potřebné si vybrat jednu ze stran. Neutrální místo neexistuje. Ty jsi si vybral podle mne stranu velmi špatnou a před tím Tě chci varovat.
Ak bol Boh ochotný otvoriť Červené more Izraelitom, aby mohli odísť z Egypta a oslobodiť sa, prečo im neotvoril aj brány koncentračných táborov, aby mohli odísť a oslobodiť sa

Dáváš otázky (a sám si na to odpovídáš), které bible neřeší.
V této souvislosti jsem rád, že temná moc fašismu byla nakonec poražena a že lidé z koncentráků mohli být osvobozeni. O tom, jaké měl Hitler a další spojení s okultismem asi víš, koncentráky byl důsledek toho, čemu věřili (evoluce atd.).
Boh má veľmi zvláštne morálne zásady. Pomáha len vtedy, ak je príbeh o jeho pomoci možno zameniť stovkami iných mytologických príbehov ľudí zo staroveku bez možnosti overenia pravdivosti, avšak nikdy nepomôže tak, aby to bolo jasné, že to bol naozaj on . Kvôli svojmu inkognitu radšej nechá zabiť 6 miliónov členov svojho vyvoleného národa v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny.
S tím hodnocením Boha bych byl opatrný. Mytologické příběhy starých národů vzaly za své s těmi národy, ty už neexistují, byly to jejich nepravdivé mýty. Židé jsou ale dodnes, jejich historie se zachovala a potvrzuje se.
Co se týče vyvolení, je o tom řeč v NZ, kdo je vyvolený národ. Od doby Krista tam patří každý z jakéhokoliv národa.
Avšak je toto zlo spravodlivé? Boli počas Holokaustu vybraní iba tí, čo sa nesprávali podľa Hospodinových 613 prikázaní (tzv. micvot)? NIE. Boli to všetci zaradom, ktorí sa dostali do záberu puškohľadu vojakov SS bez rozdielov. Nezávisle od veku, pohlavia, sociálneho postavenia, vzdelania či sile viery. Prečo boli zabíjaní rad radom i rabíni a hlboko presvedčení ortodoxní židia, ktorí sa snažili poctivo dodržiavať všetky Božie prikázania? A prečo deti?
Výborne bola táto téma nespravodlivého Hospodina rozpitvaná vo filme "Boh pred súdom", v ktorom sa židia v koncentračnom tábore v Osvienčime deň pred poslaním do plynu rozhodli podľa židovskej tradície zvolať súd a obvinili v tomto prípade Boha za to, že nedodržal Zmluvu, ktorú s nimi spísal.
Boh holokaust odignoroval. Modlili sa k nemu milióny a nepomohlo to. Kde je lepší dôkaz toho, že ak nejaký Boh je, tak má minimálne dokonale v paži? Alebo ešte skôr - je to zlý Boh, ktorý si nezaslúži uctievanie, ani keby sa tu a teraz zjavil.
Na lidstvo, tedy na Tebe i na mne, dopadají důsledky toho, že žijeme v hříšném světě. Pokud budeš ignorovat přírodní zákony, můžeš si velmi ublížit nebo zemřít. Naši kulturu ovlivňují různé filosofie, v době, kterou popisuješ, to byla evoluční teorie, z kterých vyrostla zrůdná filosofie fašismu. Ta pak dopadla na Židy, jako národ, šlo o rasu, ne o náboženství. To je odpověď, proč byli zabíjeni.
Co se týče dodržování smlouvy, jsem rád, že jsi to uvedl, protože v bibli je mnohokrát popsáno, kdo porušil smlouvu s Hospodinem. Byli to sami Židé, ne Bůh.
Bůh tedy neignoroval holokaust, i dnes se miliony lidí modlí za lidstvo, včetně za Tebe, ale žel, u mnohých to nebude nic platné, navěky zahynou pro svou volbu. To nebude důkaz, že Bůh není, Bůh to ale jistě použije při soudu, aby ukázal, že jeho následovníkům záleželo na spáse jiných.
I kdyby se zde Bůh zjevil (a falešná zjevení jsou a budou ), k víře a uctívání to neprospěje, protože blahoslavení jsou ti, kdo neviděli, ale uvěřili.
Na závěr asi toto-já jsem docela rád, že jsme si vyjasnili, na jaké straně každý z nás je. Občas se snažím nějak rozproudit zamrzlou diskuzi a proto jsem reagoval na toto vlákno. Nakonec se ukázalo, že mnohem více jde o útok na křesťanství samotné, než na specifika adventistů. Za sebe Ti mohu pouze popřát vše dobré s varováním, že vědomé odmítnutí Boha většinou znamená, že se člověk dostane do područí jiných sil. Na druhou stranu vím, že se před Bohem nakonec skloní každý a uzná, že je Pán.