Skúsim to po lopateNeregistrovaný napísal: ↑19 Dec 2023, 09:31
Komu sloužil Správce, který okradl svého pána pro pár přátel.
Bohu nebo Mamonu?
Jestliže Bohu - máme to dělat taky = kecáš.
Jestliže Mamonu - proč ho potom správce Pochválil?
Je podle tebe správce symbolicky Bůh?
Berme tu do úvahy dve roviny – svetskú a Božiu. Deti zo sveta a deti Božie. Deti Božie nie sú z tohto sveta, ale sú na tomto svete. Ježiš dáva ako príklad opatrnosť deti zo sveta, v ktorých srdciach vládne mamon a nespravodlivosť, aby podobne boli opatrní aj deti Božie a to vo svojej vernosti Bohu a teda aj vo svetských veciach - mamone. Predstavme si Boha, ktorý si žiadá vydať počet od tých, ktorí mu slúžia. Opatrnosť je v tom, aby ich nenašiel nepripravených, keď ich požiadá o počet, čo im bolo zverené. Pripravenosť Božích detí vydať počet je to, že ich nájde robiť tak, aby boli hodní vojsť do večnosti s ním, teda že nasledujú Ježiša Krista vo všetkom.
Tu je niečo v tom zmysle, aby tomu bolo lepšie rozumieť
Mat24 45 Ktože je tedy tým verným sluhom a opatrným, ktorého ustanovil jeho Pán nad svojou čeľaďou, aby im dával pokrm na čas? 46 Blahoslavený ten sluha, ktorého, keď prijde jeho pán, najde tak robiť. 47 Ameň vám hovorím, že ho ustanoví nad celým svojím majetkom.
A tu je zdôraznená neopatrnosť:
48 Ale keby povedal ten zlý sluha vo svojom srdci: Môj pán ešte dlho neprijde, 49 a začal by spolusluhov biť a jesť a piť s opilcami - 50 prijde pán toho sluhu v deň, v ktorý sa nenazdá, a v hodinu, ktorej nezná, 51 a rozpoltí ho a jeho diel položí s pokrytcami; tam bude plač a škrípanie zubami.
Bohatý pán a jeho správca predstavuje deti zo sveta. Pánom Božích detí je Boh a oni sú na tomto svete, kde vládne mamon, ale mamon nemá vládnuť v ich srdciach. Majú byť opatrví a verní Bohu, aj v svetských záležitosťiach – mamone. To znamená, že nemá vládnuť v ich srdciach mamon, ale Boh, lebo sa nedá súčasne slúžiť dvom pánom.
Správca slúžil svojmu pánu, ktorý ho zamestnával. Staral sa o majetok svojho pána. Ježiš nehovorí, že tento správca je dieťa svetla – Božie dieťa, ale hovorí, že je to nespravodlivý správca – zo sveta, ktorý je ale opatrný. Ak teda zistil, že môže byť vyhodený zo zamestnania svojím pánom, tak si to vyriešiel podľa svojho srdca – svojou chytrosťou a podvodom s tým, že jeho pán na to nepríde a všetko bude v poriadku. To sa aj stalo a jeho pán ho pochválil, ale nie pre to, že ho podviedol, ale pre to, že všetok počet, o ktorý ho žiadal jeho pán, bol v poriadku – inventúra sedí.
Všímnime si slová podobenstvá – Luk16 8 A pán pochválil nespravedlivého správcu, že opatrne urobil.
Máme tu slovo – “pán pochválil“ . Teda všetka správa majetku sedí a jeho pán je spokojný a pochválil ho.
A všimnime si pridané slová , čo s vyjadrením pána toho správcu nemajú nič spoločné - nespravodlivý správca a opatrne urobil. Pán správcu v podobenstve nevie, čo vieme my z podobenstva a teda, že má nespravodlivého správcu, že mu nesedia účty a že ho podviedol, aby na to jeho pán neprišiel a nevyhodil ho z práce. Predsa by to nenazval - opatrnosťou. Absurdné!
Nie je možné si to vykladať nejako ináč. Je predsa logické, že žiadna firma ma nepochváli za to, že ako správca jej majetku som ju podviedol a okradol, že. A ešte by to nazvala mojou opatrnosťou a pochválila ma? Taktiež sa Boh nedá nejako podviesť.