Neregistrovaný napísal: ↑18 Okt 2024, 10:19
Tzv. proroctvo o zbúraní chrámu bolo napísané až po udalostiach. Z prvého storočia nemáme ani jeden písomný záznam. Väčšina historikov i teológov sa zhoduje v tom, že evanjeliá boli spísané najskôr 40 - 65 rokov po udalostiach. Do tej doby nebolo ani potrebné ich spisovať, keďže druhý príchod Ježiša predsa mal nastať ešte počas života jeho nasledovníkov (tak ako to Ježiš sľuboval v nie jednom evanjeliu) a kto by strácal čas písaním príbehov pre budúce generácie, keď už bol koniec sveta za rohom.
To je častý spôsob spochybňovania a to tým, že to bolo spísané po udalostiach a preto to sedí. No a preto je vraj Biblia nedôverihodná. V čom máš istotu, že to bolo tak?
Každý vykúpený sa nadeje, že zažije príchod Krista. Taktiež vie, že deň jeho smrti je súčasne aj dňom jeho vzkriesenia a teda deň príchodu Krista a vzkriesenia všetkých vykúpených do oslávených tiel. No vie aj to, že ešte mnohí a to z mnohých národov majú uveriť, aby sa naplnil počet Božieho ľudu. Ako je napísané, tak živí v čase príchodu Krista nepredbehnú tých, ktorí zosnuli. Všetci naraz idú s Kristom. Vieme aj to, že ak nastane plnosť pohanov – tých ktorí majú uveriť z pohanov, tak aj mnohí z Izraelského národa uveria v Krista. To ešte nenastalo, ale z Božej moci nastane.
Každý to vidí, že Izraelský národ, ktorý bol rozohnaný medzi mnohé národy a to pre svoje mnohé prestúpenia, je znova navrátený z mnohých národov. Všetko to činí Boh, ale nie pre to, aký je dom Izraelov, lebo aj poškvrnili Božie sväté meno medzi národami, kam prišli:
“Takto hovorí Pán Hospodin: Nie pre vás to činím, dome Izraelov, ale pre meno svojej svätosti“
Ako vidíme Boh to všetko činí! A Boh im dá nové srdce v Kristu Ježišovi - živé a nového ducha :
“26 A dám vám nové srdce a nového ducha dám do vášho vnútra a odstránim to kamenné srdce z vášho tela a dám vám srdce z mäsa. 27 A dám svojho Ducha do vášho vnútra a učiním to, aby ste chodili v mojich ustanoveniach a ostríhali moje súdy a činili ich.“
Ez36, 22 Preto povedz domu Izraelovmu: Takto hovorí Pán Hospodin: Nie pre vás to činím, dome Izraelov, ale pre meno svojej svätosti, ktoré ste poškvrnili medzi národami, kam ste prišli. 23 Ale posvätím svoje veľké meno, poškvrnené medzi národami, ktoré ste poškvrnili medzi nimi, a poznajú národy, že ja som Hospodin, hovorí Pán Hospodin, keď sa posvätím vo vás pred ich očami. 24 Lebo vás poberiem z národov a shromaždím vás zo všetkých zemí a dovediem vás do vašej zeme. 25 A pokropím vás čistou vodou, a budete čistí; od všetkých vašich nečistôt aj od všetkých vašich ukydaných bohov vás očistím. 26 A dám vám nové srdce a nového ducha dám do vášho vnútra a odstránim to kamenné srdce z vášho tela a dám vám srdce z mäsa. 27 A dám svojho Ducha do vášho vnútra a učiním to, aby ste chodili v mojich ustanoveniach a ostríhali moje súdy a činili ich. 28 A budete bývať v zemi, ktorú som dal vašim otcom, a budete mi ľudom, a ja vám budem Bohom. 29 A zachránim vás zo všetkých vašich nečistôt a zavolám na obilie a rozmnožím ho a nedopustím na vás hladu. 30 A rozmnožím ovocie stromov a úrodu poľa, aby ste viacej nebrali potupy hladu medzi národami. 31 A rozpamätáte sa na svoje zlé cesty a na svoje skutky, ktoré neboly dobré, a budete sa oškliviť sami sebe pre svoje neprávosti a pre svoje ohavnosti. 32 Neurobím toho pre vás, hovorí Pán Hospodin, nech vám je to známe! Hanbite sa a styďte sa pre svoje cesty, dome Izraelov. 33 Takto hovorí Pán Hospodin: Toho dňa, ktorého vás očistím od všetkých vašich neprávostí, osadím mestá, a tie spustošeniny budú vystavené. 34 A zem, ktorá bola spustošená, bude zase obrábaná, miesto toho, čo bola pustinou pred očima každého, kto išiel tade. 35 A povedia: Táto zem, ktorá bola spustošená, je ako zahrada Éden, a mestá, spustošené, opustené a rozborené, sú ohradené obývané. 36 A zvedia národy, ktoré pozostanú vôkol vás, že ja Hospodin som vystavil tie zboreniny a vysadil spustošeniny. Ja Hospodin som hovoril a učiním. 37 Takto hovorí Pán Hospodin: Ešte i v tej veci sa dám najsť domu Izraelovmu, aby som im to učinil: Rozmnožím ich ako stádo ľudí. 38 Jako stádo posviatností, jako stádo Jeruzalema na jeho slávnosti, také budú tie spustošené mestá plné stáda ľudí, a zvedia, že ja som Hospodin.
Čo je na tom nedôverihodné, keď to aj sám vidíš, že sa to deje a nebolo to spísané po týchto udalostiach.
No a o Ježišovom druhom príchode nikto nevedel, kedy sa to nastane a sám Ježiš o tom predsa hovorí. Taktiež evanjelium sa najprv malo hlásať na svedctvo všetkým národom a až vtedy má byť koniec. To píšu Ježišoví učeníci a vedeli to od Ježiša. Ako mohli očakávať, že sa to stane počas ich života? Nejako to nesedí, že. Taktiež evanjelium ešte nebolo hlásané po celom svete na svedectvo všetkým národom. Izraelský národ ešte ani nebol rozohnaný medzi mnohé národy, ale stalo sa to po spustošení Jeruzaléma a zničeniu chrámu.
Prečítaj si proroka Daniela a Ježiš ho aj spomína práve pri tejto prvej významnej udalosti a to spustošenie Jeruzaléma a zničenie chrámu. Mesiáš má príjsť pred touto udalosťou a to je Ježišov príchod na túto Zem a nie jeho druhý príchod:
Mt 24, 15 Keď tedy uvidíte ohavnosť spustošenia, o ktorej hovoril prorok Daniel, že stojí na svätom mieste (Kto čítaš, rozumej!),
Alebo povieš, že aj kniha Daniela sa spísala, až po tejto udalosti? Predsa máš zapísané to, čo povedal Ježiš, keď mu učeníci ukazovali stavby chrámu. Ježiš jasne hovorí, že tu nezostane kameň na kameni, ktorý by nebol zborený. Jeho žalobcovia to využili a mnohí sa posmievali a hovorili:
Mat 26:61 a riekli: Tento povedal: Ja môžem zboriť chrám Boží a za tri dni ho vystaviť.
Mat 27:40 a hovorili: Hľa, ty, ktorý boríš chrám a za tri dni staviaš, pomôž samému sebe! Ak si Syn Boží, sostúp s kríža!
Mar 14:58 My sme ho počuli hovoriť: Ja zborím tento chrám, urobený rukami, a za tri dni vystavím iný, nie rukami urobený.
Mar 15:29 A tí, ktorí chodili popri ňom, rúhali sa mu pokyvujúc svojimi hlavami a hovorili: Há, ty, ktorý boríš chrám a za tri dni staviaš!
A to, že to pokolenie nepominie, keď sa to stane, tak to nie je o druhom príchode Krista, ale o spustošení Jeruzalema a zničení chrámu. Veď kto by takto klamal a napísal to pod Ježišovým menom a to ešte po tejto udalosti a súčasne aj citoval jeho žalobcov, ktorí Ježišove slová využili, aby ho obžalovali a aj sa mu posmievali. No a stalo sa! Chrám bol zničený, Jeruzalem spustošený a Židia rozohnaní medzi mnohé národy.
Bolo ešte okolo 40 rokov do zničenia chrámu, že. A tak bol čas na spísanie toho všetkého a teda Ježišových slov.
Vieme si predstaviť, čo sa dialo v tomto celom regióne po spustošení Jeruzalema, zničení chrámu, nesmierneho vraždenia a rozohnania Židov. To sa netýkalo len Jeruzalema, ale úplný chaos bol vtedy v celom tomto regióne. Utekali a kryli sa Židia, kresťania zo Židov aj z pohanov. To sa určite týkalo aj mnohých cirkví, ktoré v tom čase tam existovali a existovali aj po veľkej časti Rímskej ríše. Prečo týmto niekto argumentuje? Samozrejme boli spísané a z Božej moci aj zachované a potom zase opísané a neskôr skompletované a to do jednej knihy, ktorá sa volá Biblia.