Môže, keď sa Boh stane aj človekom - Ježišom Kristom. Preto sa Boh aj stal človekom, aby doniesol dokonalú obeť za naše hriechy a to raz a navždy.Neregistrovaný napísal: ↑21 Okt 2024, 22:42 Židov iritovalo, že sa označoval za syna Božieho. Nikdy sa nestaval na úroveň Otca. Ani nepovedal učeníkom, že sa majú k nemu modliť. Podľa evanjelií zomrel. Môže nesmrteľný boh zomrieť? Tak potom nie je boh.
Tak poďme na to a to vyberiem len časť toho z Písma, kto je to Ježiš Kristus:
Vyhlasovať, že je Synom Božím, je vyhlasovať, že je Bohom. Povedať niečo také pred Židmi je vážna vec, ak vedeli, kde sa narodil a kto je jeho matka. Jána 8:58 Ježiš im povedal: Ameň, ameň vám hovorím, že prv než bol Abrahám, som ja.
Ak by ma niekto obvinil z toho, že som niečo sám o sebe vyhlásil a vedel by som, že moje slová len nejako zle pochopili, tak sa obhajujem tým, že to pred súdom vysvetlím, že. Teda to, z čoho ma obviňujú, som tak nemyslel a že je to tak a tak. Budem riskovať odsúdenie na smrť, lebo ma zle pochopili?
Ako to, že Ježiš ešte viac potvrdzuje to, z čoho ho obviňujú?
Ježiša v podstate nechceli kameňovať za skutky a ani ho neukrižovali za skutky, ale za to, čo svedčíl o sebe, čo považovali za rúhanie. Svoju identitu o ktorej svedčil, tak to nikdy nepoprel, ani nevyvrátil. Pokladali to, za priznanie a jasné rúhanie, lebo Židia tomu rozumeli, čo o sebe hovorí a Ježiš mal príležitosť im to vysvetliť, ak to nebola pravda, aby teda neboli v omyle. No Ježiš to nikdy neurobil, ani keď sa mu klaňali, ale naopak, utvrdzoval ich v tom - Jána 14:1 Nech sa neľaká vaše srdce! Veríte v Boha, verte aj vo mňa. Je to vo zmyslu to isté, ako keby povedal - verte vo mňa, som Boh.
Nikdy nepoprel to, z čoho ho obviňovali. Židia mali dve možnosti – buď je Ježiš iba človekom a iba sa robí Bohom a teda sa rúha, za čo je hoden smrti. Alebo je Bohom a teda to, čo o sebe svedčí je pravda. Ako vieme, tak sa priklonili k tomu, že sa iba robí Bohom, aby ho teda odsúdili. No Boh sa stal aj človekom, aby bola donesená dokonalá obeť za naše hriechy a to raz a navždy. Židia nevedeli, čo činia a ani Rimania.
Ježiš nikdy nezmenil ani neopravil veci, ktoré hovoril a učil; Nikdy nevrátil to, čo povedal; Nikdy nehádal – nepredpokladal, ani nehovoril neisto.
Ježiš svojim žalobcom priznal svoju identitu - svoje božstvo a za to bol odsúdený. Nikoho nezaujímalo, či je to pravda, ale všetci boli presvedčení, že je to rúhanie.
Celé Písmo svedčí, kto je to Ježiš Kristus a povedať , ja som – alfa a obega – prvý a posledný, sú jednoznačne Božie atribúty: Kto to hovorí, ak nie Ježiš Kristus: "Ja som prvý a posledný 18a ten Živý. A bol som mŕtvy, ale hľa, som živý na veky vekov. "
ZJ1 17A keď som ho uvidel, padol som k jeho nohám ako mŕtvy, a položil na mňa svoju pravú ruku a povedal mi: Neboj sa! Ja som prvý a posledný 18a ten Živý. A bol som mŕtvy, ale hľa, som živý na veky vekov. Ameň. A mám kľúče pekla i smrti. 19A tedy napíš, čo si videl a čo je a čo sa má diať po tomto.
Izaiáša 44:6 Takto hovorí Hospodin, Kráľ Izraelov, a jeho vykupiteľ, Hospodin Zástupov: Ja som prvý a ja som i posledný, a krome mňa niet Boha
Zjv 22, 13 Ja som Alfa i Omega, počiatok i koniec, prvý i posledný. 14 Blahoslavení, ktorí (perú svoje rúcha a) činia jeho prikázania, aby mali právo k drevu života a aby vošli bránami do mesta. 15 A vonku budú psi a čarodejníci a smilníci a vrahovia a modlári a každý, kto má rád a činí lož. 16 Ja, Ježiš, som poslal svojho anjela, aby vám toto svedčil po sboroch. Ja som koreň a rod Dávidov, hviezda, jasná a ranná.
Vie sa, kto to hovorí a o koho sa jedná. Anjel hovoril s Jánom a on sa mu chcel klaňať. Následne sa Ján obrátil, aby videl hlas, ktorý s ním hovoril. A uvidel Ježiša, ktorý položil na neho pravú ruku a povedal - "Neboj sa! Ja som prvý a posledný 18 a ten Živý. A bol som mŕtvy, ale hľa, som živý na veky vekov. Ameň."
Zj1 12 A obrátil som sa, aby som videl hlas, ktorý hovoril so mnou. A keď som sa obrátil, videl som sedem zlatých svietnikov 13 a v prostredku medzi siedmimi svietnikmi som videl podobného Synovi človeka, oblečeného v dlhom rúchu až po nohy a prepásaného na prsiach zlatým pásom. 14 A jeho hlava a jeho vlasy boly biele jako biela vlna, jako sneh, a jeho oči boly jako plameň ohňa, 15 a jeho nohy boly podobné mosadzi, jako rozžeravenej v peci, a jeho hlas bol ako hlas mnohých vôd. 16 A vo svojej pravej ruke mal sedem hviezd, a z jeho úst vychádzal ostrý dvojsečný meč, a jeho tvár bola jako slnko, keď svieti vo svojej moci. 17 A keď som ho uvidel, padol som k jeho nohám ako mŕtvy, a položil na mňa svoju pravú ruku a povedal mi: Neboj sa! Ja som prvý a posledný 18 a ten Živý. A bol som mŕtvy, ale hľa, som živý na veky vekov. Ameň. A mám kľúče pekla i smrti. 19 A tedy napíš, čo si videl a čo je a čo sa má diať po tomto. 20 Tajomstvo siedmich hviezd, ktoré si videl na mojej pravici, a sedem zlatých svietnikov je toto: Sedem hviezd sú anjeli siedmich sborov, a sedem svietnikov, ktoré si videl, je sedem sborov.
Teda presne vieme o koho sa jedná! Z jeho úst vychádza ostrý dvojsečný meč.
Zj2 12 A anjelovi sboru v Pergame napíš: Toto hovorí ten, ktorý má ten dvojsečný meč ostrý.
Ak sa jednalo o anjela, tak hovorí Jánovi, aby sa mu neklaňal. No Ján odrazu vidí niekoho, kto má dvojsečný meč vo svojich ústach a vieme, že to nie je anjel. No a vieme, ze to On položil na neho pravú ruku. A Ježiš pasie národy železným prútom.
Zj19 11 A videl som nebo otvorené a hľa, zjavil sa biely kôň, a ten, ktorý sedel na ňom, volal sa Verný a Pravdivý a v spravedlivosti súdi i bojuje. 12 A jeho oči boly jako plameň ohňa a na jeho hlave mnoho diadémov, a mal napísané meno, ktorého nikto nevie, iba on sám. 13 A bol oblečený v rúchu, pokropenom krvou, a jeho meno sa zovie: Slovo Božie. 14 A vojská, ktoré sú na nebi, išly za ním na bielych koňoch, odiati kmentom, bielym a čistým. 15 A z jeho úst vychádzal ostrý meč, aby ním bil národy. A on ich bude pásť železným prútom a on bude šliapať lis vína prchlivosti a hnevu všemohúceho Boha. 16 A na svojom rúchu a na svojich bedrách má napísané meno: Kráľ kráľov a Pán pánov.
To, čo Písmo zjavuje o Bohu nam má stačiť. To podstatné je zjavené v Písme. Absolútna jednota osoby Otca, Syna a Ducha Svätého je pre nás jedným a tým istým Bohom. Boh je skalou spasenia. Otec zjavuje v oživenom srdci človeka Krista a tak Kristus – to Slovo Božie - Boh, sa mu stáva skalou spasenia. Ako sa toto dá všetko pochopiť a prijať a to bez toho, aby sme nevideli tú absolútnu jednotu osoby Otca, Syna a Ducha Svätého, ako jedného a toho istého Boha?
Ak by bol Ježiš Kristus, iba človekom, tak ako môže niečo také človek o sebe tvrdiť, že je - prvým a posledným? Taktiež Ježiš nikdy nepovedal, že potrebuje vieru v Otca, ale hovorí, že Otec je v ňom – Ja a Otec sme jedno. To by taktiež bolo rúhanie, ak by to nebola pravda. My potrebujeme vieru v Ježiša, lebo iba skrz Ježiša prichádzame k Otcu. Bez tejto absolútnej jednoty Otca a Syna by to nebolo možné!
Pozri sa, čo hovorí ten, ktorý je - Alfa i Omega, počiatok i koniec, prvý i posledný – Ježiš Kristus. Ide o vodu života, ktorú Ježiš dáva tomu, kto žízni a to zadarmo! To je ten istý Ježiš, ktorý to hovorí aj v Zjavení Jána.
Zj21 6 A riekol mi: Stalo sa. Ja som Alfa i Omega, počiatok i koniec. Ja dám tomu, kto žízni, z prameňa vody života zadarmo. 7 Kto víťazí, zdedí všetko, a budem mu Bohom, a on mi bude synom.
A budem mu Bohom!
No a kto dáva tu Vodu Života : Ján7 37 Potom v posledný, v ten veliký deň sviatku stál Ježiš a volal: Ak niekto žízni, nech prijde ku mne a pije!
Ján4 14 ale kto sa napije z vody, ktorú mu ja dám, ten nebude žízniť na veky; ale voda, ktorú mu dám, obráti sa v ňom na prameň vody, vyvierajúcej do večného života.
Je to ten istý, kto hovorí: Zj21 6 A riekol mi: Stalo sa. Ja som Alfa i Omega, počiatok i koniec. Ja dám tomu, kto žízni, z prameňa vody života zadarmo. 7 Kto víťazí, zdedí všetko, a budem mu Bohom, a on mi bude synom.