Já myslel, že základní vklad - hřivnu ,,být člověkem" dostal každý z náš.
Krutý příběh= krutý Bůh ?
Re: Krutý příběh= krutý Bůh ?
Z celého príbehu mám jedno poučenie. Úplne stačí jedna žena, aby mal muž problémy. Keď sú ženy dve a navyše sokyne, je to z toho prúser. Abrahám z toho vychádza ako slaboch. Svoju zbabelosť prejavil aj pred faraónom, keď Sáru predstavil ako svoju sestru.
Byla by škoda,se na kontext příběhu dívat jen dnešním kulturním moralistickým pohledem,že mnohoženství je špatné.( Obzvlášť, když SZ primárně mnohoženství neřeší).Neregistrovaný napísal: ↑24 Nov 2024, 21:32 Z celého príbehu mám jedno poučenie. Úplne stačí jedna žena, aby mal muž problémy. Keď sú ženy dve a navyše sokyne, je to z toho prúser. Abrahám z toho vychádza ako slaboch. Svoju zbabelosť prejavil aj pred faraónom, keď Sáru predstavil ako svoju sestru.
-
- Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
- Kontaktovať používateľa:
Čo si myslíte, o akom Bohu, títo dvaja Židia s jasnými tvárami hovoria? Uvideli, kto je to - semeno ženy:
https://youtu.be/mtAC4UXcOVQ?si=LRtnLdKiUaHBDyZ-
--------
https://youtu.be/mtAC4UXcOVQ?si=LRtnLdKiUaHBDyZ-
--------
Ja som presvedčený že áno.
Pokud dítě je od narození přijímáno vyživováno a milováno, pak se naučí důvěřovat i milovat.
Pokud nějaké dítě od dětství bojuje o přežití a nemůže se spolehnout na své nejbližší a vlastně na nikoho, tak si víru nemá jak vybudovat, nezažilo ji a pud sebezáchovy mu nedovolí to zkoušet, protože kdyby to tehdy zkusilo nepřežilo by.
Zažil jsem i dospělou paní v Důchodu která byla milá inteligentní a naslouchala nám, ale na konci říkala, že i když je to hezké tak že nám tu víru závidí ale, že ona to tam v sobě prostě nemá.
Neumím soudit jak to měla uvnitř, ale když někteří říkají že nemají a někteří se tak i chovají a jde najít ty příčiny, tak myslím že prostě nemá každý toto.
Stačí si dohledat studie o psychopatech, kteří se také narodí bez funkční části mozku zodpovědné za stud, empatii nebo emoce. A tak je celý život jen napodobují.
Otázka by potom byla co to znamená hřivna ,,být člověkem" a vlastně když o tom přemýšlím tak ani tam si nejsem jistý jestli tu hřivnu dostal každý (myslím tím právě na ty od dětství postižené nebo traumatizované.)
Je snadné říci že tu víru dostal každý, ale když potom nějaký takový případ vidíme a neumíme mu pomoci ani poradit, přijdou mi ta slova planá.
Trochu rozmýšľania a prídeme na to že sme iba prázdne nádoby do ktorých čo nalejeme to tam bude ?Neregistrovaný napísal: ↑26 Nov 2024, 14:02
Stačí si dohledat studie o psychopatech, kteří se také narodí bez funkční části mozku zodpovědné za stud, empatii nebo emoce. A tak je celý život jen napodobují.
Otázka by potom byla co to znamená hřivna ,,být člověkem" a vlastně když o tom přemýšlím tak ani tam si nejsem jistý jestli tu hřivnu dostal každý (myslím tím právě na ty od dětství postižené nebo traumatizované.)
Je snadné říci že tu víru dostal každý, ale když potom nějaký takový případ vidíme a neumíme mu pomoci ani poradit, přijdou mi ta slova planá.
Sme len androidi ktorým dajú rodičia alebo okolie softvér ?
Přibližně z dvaceti procent software a z 80 procent výchova, vliv okolí, vlastní píle...Host napísal: ↑27 Nov 2024, 07:28 Trochu rozmýšľania a prídeme na to že sme iba prázdne nádoby do ktorých čo nalejeme to tam bude ?
Sme len androidi ktorým dajú rodičia alebo okolie softvér ?

Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný