Krutý příběh= krutý Bůh ?

Táto sekcia je určená pre vaše vlastné práce. Možno občas dáte na papier zaujímavú úvahu založenú na vašom vlastnom štúdiu Biblie a radi by ste sa nimi podelili ... Tu je ten priestor.
Neregistrovaný

Re: Krutý příběh= krutý Bůh ?

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Biblia a najmä SZ je plná krutých a častokrát nezmyselných príbehov, kde je ťažké nájsť morálne ponaučenie aj napriek snahe kazateľov a teológov. Nedá sa všetko "ospravedlniť" tým, že to bola iná doba. Aj sám Ježiš popiera tzv. Mojžišove zákony. To známe oko za oko, či vzťah k ženám.
Nepotrebujem svätú knihu, aby som pochopil čo z toho je morálne neprípustné a zastaralé v modernej spoločnosti. Nemyslím si, aby nejaké knihy z doby bronzovej a železnej nám mali dávať pravidlá k tomu, aby sme sa vedeli slušne správať. Navyše ani sami kresťania nesúhlasia s pravidlami, ktoré sú dve až tri tisícročia staré.

Viktorrealita
Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Viktorrealita »

Ako toto môže byť časom zastaralé? Vždy to bude aktuálne, pokým bude človek na zemi.

Nezabiješ, nepokradneš, nezcudzoložíš atd. miluj svojho blížneho, ako seba samého a dokonca miluj aj svojho nepriateľa. No a miluj svojho Boha nad všetko a to toho Boha, ktorý to všetko vyriekol.
Ak trest za porušenie zákona je krutosť, tak kde by bola spravodlivosť?

Sudca je krutý, keď odsúdi zločinca za lupežnú vraždu nejakej rodiny, alebo uplatňuje spravodlivosť podľa zákona?

Neregistrovaný

Na to aby som nekradol, nezabil, nesmilnil, neklamal, ctil si rodičov, nepotrebujem žiadne sväté knihy. Máš typický selektívny pristup kresťana. Povieš A, ale zároveň opomenieš B. Aké sú tresty za porušenia nariadení? Pôjdeš v sobotu zbierať drevo? Mal by si byť ukameňovaný. To je spravodlivosť podľa SZ.
A vlastne aj Ježiš sa odvoláva na zákon:
"Nemyslite si, že som prišiel zrušiť zákon alebo prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť; lebo veru vám hovorím: Dokiaľ sa nebo a zem nepominú, nepominie sa ani jediné písmenko, ani jediná čiaročka zo zákona, kým sa všetko nestane."

Host

Neprečítaný príspevok od používateľa Host »

Neregistrovaný napísal: 14 Dec 2024, 12:45 Na to aby som nekradol, nezabil, nesmilnil, neklamal, ctil si rodičov, nepotrebujem žiadne sväté knihy.
Trochu som som sa zamyslel na nad touto vetou. V každej krajine alebo národe od východu po západ je nejaké náboženstvo e ctia nejakého Boha. Je jedno či ho nazveš šiva, višna, jahve alebo alah. V každom národe bol boh ktorý formoval morálku. To že to prebrala občianska spoločnosť ktorá s toho vytesnila Božstvo je následok "technologického pokroku".
Odvrátená strana tejto mince je že bez spirituality duša krváca.

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Mohli by ste odcitovať nejaké učenie, kde by niekto učil, ako to učil Ježiš - milovať aj svojích nepriateľov, neodplácať zlým za zlé.

Neregistrovaný

Nespochybňujem učenie Ježiša, ale narážal som na Desatoro. Tam nie je zmienka o milovaní nepriateľov. Dokonca ani zákaz otroctva.

Neregistrovaný

Viktorrealita napísal: 15 Dec 2024, 13:23 Mohli by ste odcitovať nejaké učenie, kde by niekto učil, ako to učil Ježiš - milovať aj svojích nepriateľov, neodplácať zlým za zlé.
Mohli - zabralo to asi 5minut hledání na internetu:

Ničení a zraňování živých bytostí se budu zdržovat.
Braní toho, co není dáváno se budu zdržovat.
Nesprávných sexuálních aktivit se budu zdržovat.
Zraňujícího a nepravdivého mluvení se budu zdržovat.

https://www.buddha.cz/recitace/

„Dělej dobro a dobro se ti vrátí.“
,,Hněv překonávej srdečností, zlé oplácej dobrým, lakomého překonávej dary, pravdou překonávej lháře. "
,,Hněv se nepřekonává hněvem, ale láskou.“
,,Jen milovat je málo. Člověk musí milovat svého bližního více než sebe. Teprve pak se cítí být božsky milován."
,,Láska je odvaha, která se nebojí ničeho na světě.“"
,,Nebudeš potrestán za tvůj vztek, ale potrestán tvým vztekem."
,,Nikdy nebude na světe nenávist vymýcena nenávistí. Nenávist vymýtí láska. "
,,Nakládejte s mými slovy jako se zlatem - rýpejte do nich, přetavujte je a zušlechťujte. Dobře mou nauku prozkoumejte, protože by se neměla přijímat z prosté úcty k mé osobě."

https://www.databazeknih.cz/citaty/sidd ... utama-8272

Takže bych to zakončil jiným citátem:
,,Hledejte a naleznete.... Kdo hledá nalézá."

Viktorrealita
Kontaktovať používateľa:

Nevidím v Budhizme niečo také, ako - milovať svojich nepriateľov, takže sa mi zdá, že si sa unáhlil.

Mat 5 44 Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov; dobrorečte tým, ktorí vás preklínajú; čiňte dobre tým, ktorí vás nenávidia, a modlite sa za tých, ktorí vás potupujú a prenasledujú,

Skús niečo nájsť v tom hore uvedenom zmysle, ako učil Ježiš.

Neregistrovaný

Hoci kresťanstvo a budhizmus v niektorom zmysle učia prekonať nenávisť láskou, je otázka nakoľko je to reálne. Otázka je vôbec či si môže človek zvoliť koho bude milovať a koho nie. V prisnom materializme alebo kalvinizme si človek nemôže zvoliť vôbec nič, nie to už vôbec koho bude milovať. Ale aj v reálnej skúsenosti si väčšinou nedokážeme lásku nanútiť vlastnou vôľou, je to cit. A milovať svojho nepriateľa je už vôbec z vlastného rozhodnutia nemožné, iba ak v stockholmskom syndróme.

Neregistrovaný

V Novom Zákone je viacero nezmyselných, iracionálnych tvrdení. Skúste sa podľa nich riadiť v bežnom živote. Dokážete milovať svojich nepriateľov? Naozaj sa to dá?
Boh nás potom mohol stvoriť ako robotov, bez emócií. Bolo by to jednoduchšie.
Ďalší nezmysel je: "nestarajte sa o svoj život, čo budete jesť, ani o telo, čím sa odejete. Lebo život je viac ako pokrm, a telo viac než odev. Povážte vrany, že nesejú ani nežnú, ktoré nemajú komory ani stodoly, a Bôh ich živí. A o koľko drahší ste vy nad vtákov."
Skúste takto nejaký čas žiť. Keby sme to mali vziať doslova, tak skončíme ako bezdomovci. Lebo každý rozumný človek musí plánovať a mať základné znalosti z ekonomiky.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných