MODLITEBNÝ TÝŽDEŇ 2024: “Spisy E. Whiteovej – Božie Slovo“

Diskusia o všetkom ostatnom.
Lidka Rohalová

Re: MODLITEBNÝ TÝŽDEŇ 2024: “Spisy E. Whiteovej – Božie Slovo“

Neprečítaný príspevok od používateľa Lidka Rohalová »

Petr:

Zde se také rozloučím. Po novém roce kouknu, jestli zde náhodou nevisí odpověď, ale když ne, tak se nic neděje. Jinak třeba po roce, po dvou kouknu, anebo taky ne. Anebo dle potřeby, však jsme si příslušný článek našli. Každopádně budu mimo dění. A třeba budu mít chuť něco zpropagovat, uvidíme :)

Nemyslím si, že adventisté, kteří nepřijímají myšlenku odchodu, by měli mít nějaké špatné svědomí nebo byli nějací zápecníci. Někteří třeba takoví jsou, ale nelze paušalizovat. Myslím si, že většina lidí to neřeší a žijí svoji víru dle svého, aniž by museli stoprocentně spoléhat na veškeré doktríny. Taky si myslím, že většině lidí jsou ex post dost jedno ::reead::

Ano, ex post nebývají vždy pochopeni (někdy i často), ale přece si myslím, že je důležitější obhájit si své rozhodnutí sami před sebou, zároveň ale nesklouznout k manipulování druhých ke stejnému řešení. Tady je víc než důležité dát druhému prostor k dojití ke vlastnímu názoru. K odchodu musí každý dojít sám a pokud člověk k tomu nedojde, ale je v adventismu spokojený, je to tak za mě v pořádku. Tím neříkám, že se nesmí nic psát, publikovat nebo kriticky hodnotit. V některých věcech bych s Tebou souhlasila a řekla bych, že nezávisle na sobě máme v něčem podobné smýšlení a podobnou zkušenost. V některých věcech zase ne.

Pokud je v rodině adventista, pravděpodobně se další dostanou k přednáškám modlitebního týdne. Je ale na rozhodnutí každého, zda si to přečte celé, nebo jen část, nebo vůbec. Není to žádná tragédie, je to naopak skvělá příležitost promluvit o tom, jaké hodnoty máme teď, na čem nám záleží, co vidíme jinak a nechat zároveň prostor tomu druhému, aby nám o tom taky vyprávěl z adventistické perspektivy. Pobavit se o modlitbách, jak jsme to měli tehdy, jak to máme teď. V jakém společenství je naše místo atd. Osobní rozhovor má úplně jiné klima než psaní a chápu, že se každý nebude chtít sdílet v prostředí, kde se necítí bezpečně. A já jako katolík tady nebudu brát přednostní postavení adventistům k řešení jejich věcí :). Měla jsem zde teď pár vstupů a upřímně jsem koukala, co tu řešíš po deseti letech. Mně přijde psát o adventismu neúplné, jako že už to bylo strašně dávno. Vždyť člověk zažívá daleko více jiných věcí. Tak každý to má asi jinak. Přesto však stále platí, že děkuji za komunikaci alespoň ze začátku, i když nedokončenou. Třeba ji dokončíme (anebo taky ne) ve sboru Církve bratrské - taky tam jsem občas pozvaná, i když tam chodím už málo, mám v domovské farnosti dost aktivit a nemůžu být všude. Po návštěvách ale trajdáme stále. Tak adminové nechť zde dál vládnou jemnou rukou a díky za vše ::bye::

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 1 neregistrovaný