několik odpovědí na Tvé komentáře:
…Co by mali teologovia casd prehodnotit, je ucenie o stave po smrti. Osoba sa sklada z troch casti - duch, dusa a telo. Uvediem niekolko odkazov: Luk 8,54.55, Mat 10,28, Jak 2,26, 1Kral 17,21.22, Fil 1,21-24, 2Kor 5,6-8
Tak se na to pozreme dobre?
KB:Lukáš 8:53 I posmívali se jemu, vědouce, že jest umřela.54 On pak vyhnav ven všecky, a ujav ruku její, zavolal, řka: Děvečko, vstaň! 55 I navrátil se
duch její, a vstala hned. I kázal jí dáti jísti.
Matouš 10.28[CSP]A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale duši zabít nemohou. Raději se bojte toho, kdo může i duši i tělo zahubit
v Gehenně.
Podle židovské tradice znamenalo tedy odsouzení ke spálení v "gehenna" ztrátu budoucího života.
V Kristově době byla "gehenna" pro Židy nejsrozumitelnějším obrazem "druhé smrti" (Zj 20,14.15).
Jakub 2.26 [CSP]Neboť jako je tělo
bez ducha mrtvé, tak je mrtvá i víra bez skutků.
Jakub 2.26 [ROH-AV]Lebo jako je telo
bez ducha mŕtve, tak je i viera bez skutkov mŕtva.
1.Královská 17.21-22 [KB1613] 1Kr 17:21 A roztáh se nad dítětem po třikrát, zvolal k Hospodinu a řekl: Hospodine Bože můj, prosím, nechť se navrátí
duše dítěte tohoto do vnitřností jeho.
[SEB]Potom sa tri razy sklonil nad dieťaťom a volal k Hospodinovi: Hospodin, Bože môj,
oživ, prosím, toto dieťa.
And Hashem heard the voice of Eliyahu; and
the nefesh of the yeled returned to him again, and he came alive.
http://biblehub.com/ojb/1_kings/17.htm
Zde je duše myšlena to samé jako duch či dech života, a znamená oživení člověka.
…Stav vedomia duse po smrti trva nadalej: Zjav.6,9-11, Zjav 20,4, Mat22,31.32 kde Jezis hovori, ze Abraham, Izak, Jakob su stale zivi.
[KB1613] Zj 6:9 A když otevřel pečet pátou, viděl jsem pod oltářem
duše zmordovaných pro slovo Boží a pro svědectví, kteréž vydávali.
To jsou ti, kteří odešli s Ježíšem po Jeho vzkříšení do nebe a nikdo jiný od té doby nebyl vzkříšen a neodešel do nebe či pekla.Dokaž, že ne!
[KB1613] Zj 20:4 I viděl jsem stolice, a posadili se na nich, i dán jest jim soud,
a duše stínaných pro svědectví Ježíšovo a pro slovo Boží, a kteříž se neklaněli šelmě, ani obrazu jejímu, a aniž přijali znamení jejího na čela svá, aneb na ruce své.
A ožili, a kralovali s Kristem tisíc let.
To jsou naopak jednoznačně ti lidé, kteří teprve ožijí při 2PJK a budou s ním kralovat 1000 let a nikoliv ti co po smrti už šli do nebe. Ten verš mluví naprosto jasně.
Matouš 22:27 Nejposléze pak po všech umřela i žena.
28 Protož
při vzkříšení kterého z těch sedmi bude žena? Nebo všickni ji měli.
29 I odpověděv Ježíš, řekl jim: Bloudíte, neznajíce Písem ani moci Boží.
30 Však
při vzkříšení ani se nebudou ženiti ani vdávati, ale budou jako andělé Boží v nebi.
31
O vzkříšení pak mrtvých zdaliž jste nečtli, co jest vám povědíno od Boha, kterýž takto dí:
32 Já jsem Bůh Abrahamův a Bůh Izákův a Bůh Jákobův; a Bůhť není Bůh mrtvých, ale živých.
Tady se mluví jednoznačně při vzkříšení a ani Abraham, ani Izák, ani Jákob nebyli dodnes vzkříšení!!! Ježíš nijak nepotvrzuje, že již nyní žijí v nebi. A že by Abrahám zemřel jako ten kdo byl zamordovaný dle Zj 6.9 a tedy byl vzkříšen v těle a odešel s Ježíšem do nebe? Jejich hrob je tu v Izraeli na Palestinském území dodnes.A v nebi jsou vždy podle Písma jen živé duše, skládající se z oslavených těl a ducha, nikoliv jen jako živí duchové bez těl.
http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zprav ... lo--722822
Stejně jako u Davida, který leží v hrobě dodnes:
Skutky apoštolské 2:29 Muži bratří, sluší směle mluviti k vám o patriarchovi Davidovi, že i umřel, i pochován jest, i hrob jeho jest u nás až do dnešního dne.
http://eretz.cz/2013/07/izrael-poprel-j ... le-davida/
[KB1613] J 11:25 Řekl jí Ježíš: já jsem vzkříšení i život. Kdo věří ve mne, byť pak i umřel, živ bude.
Žít bude v budoucnu po vzkříšení při 2PJK, nikoliv hned po smrti. Stejně tak tomu věřil i apod. Pavel, že bude vzkříšení!!!
Skutky apoštolské 24:15 Maje naději v Bohu, že bude, jehož i oni čekají, vzkříšení z mrtvých, i spravedlivých i nespravedlivých.
2 Timoteovi 2:17 A řeč jejich jako rak rozjídá se. Z nichžto jest Hymeneus a Filétus,
18
Kteříž při pravdě pobloudili od cíle, pravíce, že by se již stalo vzkříšení, a převracejí víru některých.
Zjevení Janovo 20:4 I viděl jsem stolice, a posadili se na nich, i dán jest jim soud, a viděl jsem duše stínaných pro svědectví Ježíšovo a pro slovo Boží, a kteříž se neklaněli šelmě, ani obrazu jejímu, a aniž přijali znamení jejího na čela svá, anebo na ruce své. A ožili a kralovali s Kristem tisíc let.
5
Jiní pak mrtví neožili, dokudž by se nevyplnilo tisíc let. A toť jest první vzkříšení.
6
Blahoslavený a svatý, kdož má díl v prvním vzkříšení. Nad těmiť ta druhá smrt nemá moci, ale budou kněží Boží a Kristovi, a kralovati s ním budou tisíc let.
...ČLOVEK
Človek je podľa Biblie trojzložkový:
Človek je duch, má dušu a býva v tele.
Genesis 2:7 I učinil Hospodin Bůh člověka z prachu země, a vdechl v chřípě jeho dchnutí života, i byl člověk v duši živou.
Člověk v žádném případě není trojnožkový, ale jen dvousložkový tělo + duch (dech Boží) = duše živá, Genesis 2.7 nemůžeš ignorovat!
...Ježiš sa rozpráva s dvomi mužmi Mojžišom a Eliášom – ukázali sa im. Ako ich poznali? Podľa čoho? Množstvo otázok …
Matouš 17:3 A aj, ukázali se jim Mojžíš a Eliáš, rozmlouvající s ním.
4 A odpověděv Petr, řekl Ježíšovi: Pane, dobré jest nám tuto býti. Chceš-li, udělejme tuto tři stánky, tobě jeden a Mojžíšovi jeden a Eliášovi jeden.
Lukáš 9:30 A aj,
dva muži mluvili s ním, a ti byli Mojžíš a Eliáš.
31 Kteříž okázavše se v slávě, vypravovali o smrti jeho, kterouž měl podstoupiti v Jeruzalémě.
32 Petr pak a ti, kteříž s ním byli, obtíženi byli snem, a procítivše, viděli slávu jeho
a dva muže, ani stojí s ním.
33 I stalo se,
když oni odešli od něho, řekl Petr k Ježíšovi: Mistře, dobréť jest nám zde býti. Protož udělejme tuto tři stánky, tobě jeden, a Mojžíšovi jeden, a Eliášovi jeden, nevěda, co mluví.
34 A když on to mluvil, stal se oblak, i zastínil je. Báli se pak učedlníci,
když oni vcházeli do oblaku.
Byli to muži v oslavených tělech, kteří mluvili, vcházeli, nikoliv jen duchové, pro duchy by rozhodně nechtěli stavět stany!
...7. Kórach, Dátan, Abiram (Nu 16:29-33) – živí do pekla
[Pavlik_CZ]jestliže však Hospodin bude provádět něco neobyčejného, takže půda rozevře svá ústa a pohltí je a vše, co je jejich , a oni živí sestoupí
do šeólu, pak budete vědět, že tito muži pohrdli Hospodinem.
[SEB]No ak Hospodin urobí niečo neobvyklé a zem roztvorí svoje ústa a zhltne ich so všetkým, čo majú, a ak zaživa zostúpia
do ríše mŕtvych(1), poznáte, že títo muži znevážili Hospodina.
(1) Hebr. šeól.
Šeól. Hebrejské "šeól", které se nachází ve Starém zákoně 65x, se překládá hlavně jako "hrob", "podsvětí", "peklo" nebo "propast". Jestliže si vezmeme biblickou konkordanci, rychle zjistíme, že pro hebrejské "šeól" přeložené jako "peklo" by se stejně dobře hodil výraz "hrob". Hrob je vlastně říše mrtvých, místo pobytu mrtvých. Mrtví jsou v hrobě ve stavu nevědomí (Kaz 9,5.6.10) a čekají na vzkříšení (Da 12,2; J 5,28.29).
Termín "šeól" se pouze jednou vyskytuje v mimobiblické literatuře, a to v elefantinských papyrech, kde má význam "hrob", tedy místo, kam se ukládají mrtví.