Dakujem za odpoved. Ano vyššiu úroveň vedomia považujem za klúčovú aby sme sa pohli aj ako cirkev ale aj ako ľudia.Ano věřím, že až se velká většina nebo všichni lidé dostanou na vyšší úroveň vědomí kde setrvají, tak dojde ke změně společnosti jako celku a ,,vlády" a ,,zákony" jak je známe teď nebudou už potřeba a ty,, nové" principy lásky a neubližování si budou mnohem menší či skryté a vnímány za samozřejmé a sdílené lidmi automaticky.
Kam směřuje ateismus?
-
Host
Re: Kam směřuje ateismus?
-
Neregistrovaný
Viete aký je najväčší podvod v dejinách? Že existuje "bohom vyvolený národ". Pocit vyvolenosti môže viesť k nacionalizmu, izolacionizmu alebo pocitu morálnej nadradenosti nad „tými druhými“.
-
Host
Najvačší podvod to neni ale patrí medzi top 40 hoaxov.Neregistrovaný napísal: ↑18 Mar 2026, 09:34 Viete aký je najväčší podvod v dejinách? Že existuje "bohom vyvolený národ". Pocit vyvolenosti môže viesť k nacionalizmu, izolacionizmu alebo pocitu morálnej nadradenosti nad „tými druhými“.
Viera v to, že je niečí národ „vyvolený“ (či už v náboženskom alebo svetskom zmysle), vyvoláva v jednotlivcovi širokú škálu psychologických stavov, od hlbokého pocitu bezpečia až po toxickú nadradenosť. Táto forma sebaidentifikácie, v psychológii známa aj ako národný narcizmus, má svetlé aj temné stránky.
U mnohých jednotlivcov môže toto presvedčenie pôsobiť ako psychologická kotva.
Jedinec získava jasné miesto vo svete a silné prepojenie so skupinou, čo zvyšuje jeho sebahodnotu.
Viera vo výnimočnosť národa môže posilňovať ochotu spolupracovať na spoločných cieľoch a cítiť hrdosť na národné úspechy.
V náboženskom kontexte môže byť vedomie vyvolenia zdrojom nádeje a útechy, najmä v ťažkých časoch.
Presvedčenie o vlastnej výnimočnosti alebo nadradenosti sa v dejinách objavuje naprieč kultúrami a kontinentmi. Často vychádza z kombinácie náboženstva, histórie alebo ideológie.
Židia majú koncept „vyvoleného národa“ v judaizme pôvodne znamená národ, ktorý prijal zmluvu s Bohom a s ňou spojené prísne povinnosti, nie vrodenú nadradenosť. V priebehu vekov bol však tento pojem rôzne interpretovaný zvonku aj zvnútra.
Puritáni boli raní osadníci v Amerike verili, že budujú „mesto na kopci“. Z toho sa vyvinul koncept Manifest Destiny , Zjavné predurčenie – viera, že Američania sú vyvolení šíriť slobodu a demokraciu po celom kontinente a neskôr svete.
Nacistické Nemecko je extrémny príklad viery v árijskú rasu. Nacisti verili, že Germáni sú „nadľudia“, ktorým prináleží právo vládnuť ostatným „menejcenným“ rasám.
Apartheid v JAR je o tom že bieli afrikánci , potomkovia Holanďanov ospravedlňovali segregáciu a svoju nadvládu vierou, že sú Boží vyvolenci v africkej divočine.
Zabudol som ale na Adventistov, Katolíkov, Svedkov Jehovových a rôzne iné skupiny ktoré si tiež o sebe myslia že majú niečo viac ako ostatní.
-
Viktorrealita
- Dátum registrácie: 30 Sep 2018, 10:46
- Kontaktovať používateľa:
Mal by si viac čítať Bibliu a potom sa pozrieť na realitu sveta.Neregistrovaný napísal: ↑18 Mar 2026, 09:34 Viete aký je najväčší podvod v dejinách? Že existuje "bohom vyvolený národ". Pocit vyvolenosti môže viesť k nacionalizmu, izolacionizmu alebo pocitu morálnej nadradenosti nad „tými druhými“.
Podvod trvajúci tisíce rokov? Ak by to bol podvod a lož, tak Izraelský národ by už dávno neexistoval, že. Lož má totiž krátke nohy. Keďže vyvolenie Bohom nie je lož, tak stále tento národ existuje a nikto a to aj napriek mnohým pokusom ho zničiť to nedokázal. Ťažko sa prijíma očividná realita, ak sa odmieta zvrchovanosť Božia a teda ignoruje Božie Slovo, alebo sa dokonca odmieta existencia Boha, ktorý to všetko aj vyriekol a je to zapísané v Biblii.
Izraelský národ sa sám nevyvolil, ale je Bohom vyvolený národ. Či s tým niekto súhlasí, alebo nie, realita je realitou. Ak by jeho vyvolenie nebolo od Boha, tak nič také nemôže byť trvalé, ale blízke zániku. Lenže Boh má s týmto národom plán spásy a často ho trestal oveľa viac, ak robili to, čo okolité národy. Spása je totiž zo Židov. Ježiš bol podľa tela zo Židov a aj proroci a všetci učeníci boli zo Židov. Evanjelium Ježiša Krista bolo zvestované najprv Židom. Ich neposlušnosťou bolo následne evanjelium zvestované pohanom, aby došli milosrdenstva mnohí z pohanov. Ak sa naplní počet, ktorí majú uveriť v Krista z pohanov, bolo spätne evanjelium zvestované Izraelskému národu, aby aj oni došli milosrdenstva a uverili v Ježiša Krista. Sú to Božie cesty, aby sa nazývali Božím ľudom a to v Kristu Ježišovi ako z pohanov, tak aj zo Židov – cirkev Ježiša Krista - duchovný Izrael.
Ako vidíme podľa proroctva, že Izraelský národ existuje a to na tom istom mieste, odkiaľ ho Boh rozptýlil a to medzi mnohé národy a jeho čas práve prichádza, aby aj mnohí zo Židov uverili vo svojho Mesiáša – Ježiša Krista a tak budú znova vštepení do svojej vlastnej olivy.
Kto neignoruje realitu v celých dejinách existencie Izraelského národa, tak vie, čo sa deje aj teraz. Izrael je stále vyvoleným národom.
Ateizmus by bol smiešny, ak by nebol tragický.
-
Neregistrovaný
Biblia ti zastrelia oči a nevidíš realitu. Ale to vôbec nevadí lebo Boh miluje aj teba.. Mal by si viac čítať Bibliu a potom sa pozrieť na realitu sveta.
-
Viktorrealita
Kde inde, ako v Biblii sa dozvieš, prečo sa Izrael nazýva Izraelom. Ak máš iný zdroj, tak sem s ním.Neregistrovaný napísal: ↑20 Mar 2026, 11:04 Biblia ti zastrelia oči a nevidíš realitu. Ale to vôbec nevadí lebo Boh miluje aj teba.
-
Neregistrovaný
Neexistuje nič také ako Bohom vyvolený národ. Takisto nie je náhoda, že autori Biblie (anonymní), vyvolenosť prisudzujú svojmu národu. Táto vyvolenosť im umožnila aj genocídu okolitých národov, viď SZ. Vlastne to vidíme aj dnes. V 21.storočí sú politici schopní viesť vojny v mene Boha. Pozrite si tlačové konferencie ministra vojny USA. Snažia sa o koniec sveta alebo neviem o čo ide tým šialencom. Štát Izrael je umelý projekt, nemá to s Bibliou nič spoločné.
-
Viktorrealita
Predsa v štáte Izrael a teda na tom istom mieste, je znova zhromaždený Izraelský národ, že. Síce nie sú tam všetci Židia z celého sveta, ale národný štát Izrael už existuje a dokáže sa aj ubrániť oveľa početnejším národom. Nie je ani náhoda, že práve najväčšia mocnosť sveta - USA, je ich spojencom. Ak by tento štát bol iba nejakým umelým projektom z vôle človeka, tak kto z človeka, by dokázal okolo 2000 rokov udržiavať takýto malý národ a to bez toho, aby sa vo svete neasimilovali a nezanikol? V Biblii sa dočítame o Božom zasľúbení, že ho Boh znova zhromaždí na to isté miesto, čo sa aj stalo. A tak sa v čase tisícok rokov ukazuje, že Izrael je od počiatku Božím projektom a je v stave budovania nového srdca, ktoré dostáva od Boha v Kristu Ježišovi a zákon Boží, už nebude napísaný na kamenných doskách, ale v ich srdciach. Nie je to len nejaká náhodná zhoda okolností, keď sa nejaké mocnosti rozhodli nechať vytvoriť štát Izrael, ale je to naplnenie Božie Slova, hoci si to ani nemusia uvedomovať, čo sa deje. Aj mocnosti ustanovuje zvrchovaný Boh a spôsobí všetky okolnosti, aby sa stalo to, čo vyriekol Boh. Okolo 2000 rokov rozptýlený národ sa znova navrátil na to isté miesto a to svedčí o Božej moci, že to, čo vyriekol aj učinil a suché kosti sa potiahnu mäsom a Duch Boží ich oživí v Kristu Ježišovi.Neregistrovaný napísal: ↑20 Mar 2026, 16:51 Neexistuje nič také ako Bohom vyvolený národ. Takisto nie je náhoda, že autori Biblie (anonymní), vyvolenosť prisudzujú svojmu národu. Táto vyvolenosť im umožnila aj genocídu okolitých národov, viď SZ. Vlastne to vidíme aj dnes. V 21.storočí sú politici schopní viesť vojny v mene Boha. Pozrite si tlačové konferencie ministra vojny USA. Snažia sa o koniec sveta alebo neviem o čo ide tým šialencom. Štát Izrael je umelý projekt, nemá to s Bibliou nič spoločné.
Jer 31 31 Hľa, idú dni, hovorí Hospodin, že učiním s domom Izraelovým a s domom Júdovým novú smluvu. 32 Nie takú smluvu, jakú som učinil s ich otcami toho dňa, ktorého som ich pojal za ruku, aby som ich vyviedol z Egyptskej zeme, ktorú to moju smluvu oni zrušili, hoci som ja bol stal ich manželom, hovorí Hospodin. 33 Lebo toto je smluva, ktorú učiním s domom Izraelovým po tých dňoch, hovorí Hospodin: Dám svoj zákon do ich vnútornosti a napíšem ho na ich srdce a budem im Bohom, a oni mi budú ľudom.
To sa dá jedine v Kristu Ježišovi, lebo Mat 26,28 lebo toto je moja tej novej smluvy krv, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov.
Ez11 17 Preto povedz: Takto hovorí Pán Hospodin: A shromaždím vás z národov a soberiem vás zo zemí, do ktorých ste rozptýlení, a dám vám zem Izraelovu. 18 A vojdú ta a odpracú z nej všetky jej mrzkosti a všetky jej ohavnosti. 19 A dám im jedno srdce a nového ducha dám do vášho vnútra, odstránim kamenné srdce z ich tela a dám im srdce z mäsa, 20 aby chodili v mojich ustanoveniach a ostríhali moje súdy a činili ich. A tak mi budú ľudom, a ja im budem Bohom.
Jána 6:63 Duch je, ktorý oživuje; telo nič neosoží. Slová, ktoré vám ja hovorím, sú duch a sú život.
Najprv sa suché kosti potiahnú mäsom a až následne Duch oživuje.
Ez37 1 Bola nado mnou ruka Hospodinova, a vyviedol ma von v duchu Hospodinovom a postavil ma a nechal prostred údolia, ktoré bolo plné kostí. 2 A previedol ma popri nich kolom dookola. A hľa, bolo ich veľmi mnoho na tvári údolia, a hľa, boly veľmi suché. 3 A riekol mi: Synu človeka, či ožijú tieto kosti? A ja som povedal: Pane, Hospodine, ty vieš. 4 Vtedy mi riekol: Prorokuj o týchto kostiach a povieš im: Vy, suché kosti, počujte slovo Hospodinovo! 5 Takto hovorí Pán Hospodin týmto kostiam: Hľa, ja uvediem do vás ducha, a ožijete. 6 A dám na vás žily a spôsobím to, aby na vás vystúpilo telo a potiahnem vás kožou, dám do vás ducha a ožijete a zviete, že ja som Hospodin. 7 Vtedy som prorokoval, ako mi bolo rozkázané. Tu povstal zvuk, keď som prorokoval, a hľa, bolo počuť hrkot, a kosti sa približovaly, kosť ku svojej kosti. 8 A videl som, že hľa, ukázaly sa na nich žily, a vystúpilo mäso, a koža ich potiahla po vrchu, ale ducha v nich nebolo. 9 A riekol mi: Prorokuj k duchu, prorokuj, synu človeka, a povieš duchu: Takto hovorí Pán Hospodin: Od štyroch vetrov prijdi, duchu, a vej na týchto pobitých, aby ožili! 10 Nuž prorokoval som tak, ako mi rozkázal. A vošiel do nich duch, a ožili a postavili sa na svoje nohy, zástup vojska, veliký náramne. 11 A riekol mi: Synu človeka, tieto kosti sú celý dom Izraelov. Hľa, hovoria: Naše kosti uschly, a zahynula naša nádej, už je po nás! 12 Preto prorokuj a povieš im: Takto hovorí Pán Hospodin: Hľa, ja otvorím vaše hroby a vyvediem vás z vašich hrobov, môj ľude, a dovediem vás do zeme Izraelovej. 13 A zviete, že ja som Hospodin, keď otvorím vaše hroby a keď vás vyvediem z vašich hrobov, môj ľude. 14 A dám do vás svojho ducha, a ožijete, a osadím vás na vašej zemi, a zviete, že ja Hospodin som hovoril aj učiním, hovorí Hospodin.
Proroci neprorokujú zo seba, ale hovoria len to, čo povedal Boh. Nie je to teda zásluha ľudu Izraela, alebo nejakých mocnosti, ale je to z Božej moci, aby sa oslávilo Božie meno medzi národami, keďže národy to vidia. Je to teda plán Izraelského národa, ktorý sa podaril, alebo nejakej ríše človeka, ktoré vznikajú a zanikajú podľa Božej vôle, alebo je to Boží plán, aby sa ukázala Božia moc a jeho milosť?
Ez 36,22 Preto povedz domu Izraelovmu: Takto hovorí Pán Hospodin: Nie pre vás to činím, dome Izraelov, ale pre meno svojej svätosti, ktoré ste poškvrnili medzi národami, kam ste prišli.
V akých rukách je tento vyvolený národ, ktorý je predsa hlavným nástrojom v rukách Boha? Predsa zo Židov vyšla Bohom realizovaná spása. No nie je určená len pre Židov, ale aj pohanom. Týmto bol zachránený svet. Ak popieraš Boží plan spásy sveta a vidíš v existencii Izraela, ktorý bol rozptýlený okolo 2000 rokov, len nejakú konšpiráciu, tak veríš v nemožné, lebo bez Božej moci, sa v tak dlhom časovom horizonte nedá nič také realizovať. Je to nemožné a ani to nie je v záujme žiadných národov, alebo ríš, keďže v ich záujme bolo často tento národ zničiť a nie zachovať.
Nie je možné a nie je v ľuských silách tisíce rokov udržiavať takýto malý národ, ktorý bol dokonca rozptýlený medzi mnohé národy a znova zhromaždený na to isté miesto a dostal schopnosť sa ubrániť , keďže je obklopený oveľa početnejšími nepriateľskými národami.
Všetky národy sú Božím vlastníctvom. Ale Boh si vybral Izrael, ako nástroj pri realizovaní planu spásy sveta, aby skrz tento národ sa pripravil príchod Mesiáša a zjavenie pravého Boha v Kristu Ježišovi.
1M 12,3 A požehnám tých, ktorí ťa žehnajú, a tých, ktorí ti zlorečia, prekľajem, a budú požehnané v tebe všetky čeľade zeme.
1M 18,18 keďže Abrahám istotne bude veľkým národom a mocným, a budú v ňom požehnané všetky národy zeme?!
-
Neregistrovaný
Politický projekt pod názvom Izrael nemá nič spoločné s nejakými zasľúbeniami. Izrael je v prieskumoch paradoxne radený medzi „najmenej náboženské“ krajiny sveta (ak sa pýtame na osobnú religiozitu), no zároveň medzi krajiny s najväčším vplyvom náboženstva na štátne právo (manželstvá, rozvody, šabat). Ďalší trend je v poslednej dobe úbytok obyvateľstva, viac ich odtiaľ odchádza ako prichádza, nižšia pôrodnosť. Vzhľadom k neustálym vojenským konfliktom tento trend bude narastať.
Tak neviem o akej zasľúbenej zemi sa bavíme.
Ďalší fakt je ten, že tzv Palestínci sú potomkovia pôvodných obyvateľov. Väčšina súčasných genetických výskumov ukazuje, že obe skupiny – Palestínčania aj židia – zdieľajú spoločných predkov v Kanaáncoch. Izraeliti sa historicky vyvinuli práve z kanaánskeho prostredia.
Štúdie publikované v odborných časopisoch (napr. Cell alebo American Journal of Human Genetics) potvrdzujú, že viac ako 80 % genetického fondu Palestínčanov a aškenázskych či sefardských židov pochádza z lokálnych blízkovýchodných populácií.
Tak neviem o akej zasľúbenej zemi sa bavíme.
Ďalší fakt je ten, že tzv Palestínci sú potomkovia pôvodných obyvateľov. Väčšina súčasných genetických výskumov ukazuje, že obe skupiny – Palestínčania aj židia – zdieľajú spoločných predkov v Kanaáncoch. Izraeliti sa historicky vyvinuli práve z kanaánskeho prostredia.
Štúdie publikované v odborných časopisoch (napr. Cell alebo American Journal of Human Genetics) potvrdzujú, že viac ako 80 % genetického fondu Palestínčanov a aškenázskych či sefardských židov pochádza z lokálnych blízkovýchodných populácií.
-
Nevyvoleny
Noe
Minule som si pozeral v ilustrovanej detskej biblii príbeh o Noem. Ten vyvolený Noe. Tých vyvolených pár ľudí. Na obrázku kdesi vzadu plával koráb ale vpredu na vlnách plávali topiace sa detičky a hľadali ako premočené myši čoho sa z posledných síl chytiť. Pre deti pekná rozprávka. No ako dospelý v Tom vidím ohavné náboženstvo. Ktory normálny dospelý sa môže zžiť s taký príbehom ? Ja nie. Pamätáte tu fotku mŕtveho dieťaťa sýrskych utečencov kdesi v Grécku na pláži ? Obletela celý svet, taký to bol šok. A teraz si predstavte že takých utopenych nevyvolenych deticiek malo byť za čias Noeho milióny. Ohavnost.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných