Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

John 3:16 napísal:Takže v podaní casd je dôležité zachovávať sabath, lebo ak sa chceme stretávať s Pánom iný deň, tak vlastne urážame Boha.
To si zle pochopil.
Som presvedčený, že dobre chápeš, aký je rozdiel s niekým sa stretnúť alebo s niekým odpočívať celý deň.
Ale to nie je o prikázaní, ani o zákone, ani o ničom inom.
To je o láske!
Ak nebeského Ocka máme radi, tešíme sa na každé stretnutie s ním.
A veľmi sa tešíme na možnosť byť s ním celý deň...
A „zhromaždenie“ slúži na to, aby sa stretli s Ockom aj tí druhí, ktorí sa k tomu stretnutiu „zhromaždili“.
A termín šabatu (siedmy deň) je len zjednocujúca pomôcka, aby Ďuro neprišiel v pondelok a Mišo v utorok...
John 3:16 napísal:Ďalšia vec je, či si veriaci v sobotu uvedomujú, či naozaj zachovávajú sabath (v zbore, po zhromaždení).
To je najdôležitejšia otázka na túto tému.
Lebo Pán Boh nepotrebuje ani nábožných farizejov, ani zbožných otrokov.
A medzi týmito dvomi mantinelmi je dosť málo ozajstných „zachovávačov“ šabatu.

Doporučujem ti prečítať si „Podobenstvo o otcových narodeninách“ na stránke
http://www.dobreslovo.sk/data/category/ ... bota-v-sz/

John 3:16 napísal:Nepoužívam termín svätiť sobotu, lebo podľa predchádzajúcich príspevkov, nie je úplne jasné, čo sa pod pojmom svätiť sobotu skrýva.
  • Na odpočívanie s Otcom sa nedá vyrobiť zákon,
    ani ustanovenie,
    ani predpis
    ani nijaký súbor prikázaní.

Lebo jediným vodidlom a
    cieľom prikázania je láska,
    vychádzajúca z čistého srdca,
    dobrého svedomia
    a úprimnej viery.

(1Tim 1:5)

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

"Lebo Pán Boh nepotrebuje ani nábožných farizejov, ani zbožných otrokov.
A medzi týmito dvomi mantinelmi je dosť málo ozajstných „zachovávačov“ šabatu."

Takže sobotu môžem tráviť "s Ockom" aj na kúpalisku alebo na turistike vo Vys.Tatrách a môžem sa cítiť slobodne. A nik z tzv. "pravých zachovávačov" alebo "novodobých farizejov" mi nemôže povedať ani mäkké "f". Pochopil som to dobre?

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

John 3:16 napísal:
Seberíni napísal:Lebo Pán Boh nepotrebuje ani nábožných farizejov, ani zbožných otrokov.
A medzi týmito dvomi mantinelmi je dosť málo ozajstných „zachovávačov“ šabatu.
John 3:16 napísal:Takže sobotu môžem tráviť "s Ockom" aj na kúpalisku alebo na turistike vo Vys.Tatrách a môžem sa cítiť slobodne. A nik z tzv. "pravých zachovávačov" alebo "novodobých farizejov" mi nemôže povedať ani mäkké "f". Pochopil som to dobre?
Pochopil si to veľmi zle.
Ale nemyslím, že si to zle pochopil. Len to tak trochu takto hráš.

Poznám adventistov.
Naozaj je medzi nimi hodne nábožných farizejov
a je medzi nimi tiež veľa zbožných otrokov.

Ibaže

SÚ MEDZI NIMI AJ BRATIA A SESTRY,
KTORÍ ZACHOVÁVAJÚ SIEDMEHO DŇA ŠABAT ÚPLNE PRIRODZENE,
ÚPRIMNE SA NAŇ TEŠIA A NIE JE TO PRE NICH BREMENO.
NAOPAK - VNÍMAJÚ TO AKO POŽEHNANIE.

A AJ PRI NAJPRÍSNEJŠOM POHĽADE SI ČLOVEK UVEDOMÍ,
ŽE TO POŽEHNANIE JE U NICH VIDIEŤ.

TENTO DRUH KRESŤANOV POCHOPÍŠ LEN VTEDY,
KEĎ POCHOPÍŠ, ŽE ICH MOTIVÁCIOU JE
LÁSKA
Žiadne „musím-nesmiem“, ale
CHCEM.

• Fórum ACOSTYM prinieslo poriadnu metlu. A zametať už bolo treba.
    Ale skupina, ktorú som práve opísal, nepotrebuje zametať.
    Tam je potrebná mäkká flanelová handrička, ktorou treba jemne odstrániť napadaný prach,
    a ukáže sa ich vysoký lesk.

A možno nám vtedy napadne aj slovo "úcta".

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Áno, chápem. A čo motivuje kresťanov iných denominácií, keď sa schádzajú k bohoslužbám v iný deň, nie o sabate. To už nie je láska?
Alebo inak. Prečo by mal byť iba jeden deň v týždni vymedzený pre Pána, chcem povedať, že otrokom z Egypta musel Boh niečo dať príkazom, lebo oni nevedeli premýšľať ako slobodní ľudia, aby si aspoň jeden deň v týždni spomenuli na JHVH (El-Šaddaj) komu vďačia za záchranu.
Pozrime sa z pohľadu Novej Zmluvy. Už nie sme deťmi Starej Zmluvy. Veď ani samotní otcovia nevedeli, nedokázali dodržiavať, čo im bolo nariadené Mojžišom. Nepochopili podstatu. Urobili si z toho bremeno. Stará Zmluva bola iba predobrazom, tieňom vecí budúcich. S Ježišom prišlo naplnenie Starej Zmluvy. Môžeme prežívať spoločenstvo s Ním každý deň, nie iba 1/7 života.

edmontom
Dátum registrácie: 10 Sep 2016, 07:22
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa edmontom »

Osobně bych toto téma rozdělil na dvě otázky:
1) proč zachovávat den odpočinku?
2) proč to má být sobota?
ad 1) Přiznám se, že rozumím lidem, kteří podléhají svodům zákonictví. Už od malého dítěte se učíme, že každou dobrou věc si musíme zasloužit: "Když budeš hodný chlapec, dostaneš autíčko". Ve škole to pokračuje známkováním, v práci dostane prémie ten, kdo splní úkol ...
A najednou přichází Bůh a říká: "To nejlepší, co můžeš nabídnout, má hodnotu lejna (Fil 3,8). Ale já ti nabízím spásu, ne pro nějaké tvé zásluhy, ale protože jsi mé milované dítě". Ta zpráva je současně nádherná i neuvěřitelná.
Spasení z milosti a ujištění o nepodmíněné lásce je skutečně nepochopitelné, z jiného světa.
Přistihl jsem se, že i poté co jsem uvěřil Bohu, že jsem spasen Jeho milostí, mám stále tendenci sklouzávat ke starému zákonickému přemýšlení: "Toto bych neměl dělat, jinak mě Bůh potrestá" nebo "Bůh mi určitě požehná, když vidí, čeho se pro něj vzdávám".
Poznal jsem, že musím své přijetí a prožití spasení z víry pravidelně restartovat.
A zde vidím zvláštní význam dne odpočinku - je to příležitost znovu se ujistit o Boží lásce, znovu prožít tu neuvěřitelnou skutečnost že mě miluje ne proto, jaký jsem, ale navzdory tomu jaký jsem.
A při tom mi úžasně pomáhá, když si o Boží milosti čtu v Bibli, když slyším kázání o Boží lásce, když se vzájemně povzbuzujeme s jinými křesťany. A taky když dělám neumělé, vrávoravé a směšné krůčky ve snaze napodobit Boha a rozdávat bezpodmínečnou lásku kolem sebe.
Samozřejmě, že toto vše se děje i během ostatních šesti dnů, ale je obrovský rozdíl, jestliže mám k dispozici celý den, kdy nemusím přemýšlet o pracovních problémech, o tom jak ušetřit peníze na dovolenou nebo na dětský tábor, kdy se můžu na celý den odstínit od společnosti, která se řídí pravidlem "něco za něco".

ad 2) Z objektivního hlediska jsou všechny dny týdne stejné (například všechny mají 24 hodin). Proto dnem, který oddělím pro poznávání a prožívání Boží lásky, může být stejně tak dobře i neděle, nebo třeba úterý. Pro mě je to sobota, protože to tak čtu v Bibli. Je to mé vyznání, že Ježíš je můj Pán.
Ale nechci tuto svou víru nikomu vnucovat, nebo soudit někoho za jiný názor. Musí platit "každý nechť má jistotu svého přesvědčení". Spasení jsme vírou nebo Boží milostí, ne kvůli zachovávání soboty.
Mi osobně však sobota pomáhá poznat hloubku, šířku a výšku Boží lásky.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Pekne napísané a vyjadrené ale nie je to zhodné s učením adventistov. Časť adventistov vpáli znak šelmi medzi oči každému, kto by nezachoval ba až neuctieval sobotu a iná časť adventistov zdôrazní, že ano, milosťou ALE desať Božích prikázaní platí, ALE nečisté mäso platí, ALE alkohol... a ďalej platí adventistická skladačka vierouky a EGW. A tak sa milosť dostáva na koľaj vedľajšiu a aj sobotou si treba milosť zaslúžiť. Minimálne sa ňou odlíšiť ako pravý Boží ľud aspoň si ju dať do názvu.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Pekne napísané a vyjadrené ale nie je to zhodné s učením adventistov.
Naopak, mám za to, že tím "edmontom" vystihl, jak mnozí adventisté promysleli a přijali "adventní učení", týkající se soboty.
Adventisté až do 50. let minulého století neměli "definovanou" dogmatiku, a teprve v 80. letech minulého století přijali 27 věroučných článků jako vyjádření toho, jak chápou Písmo. Adventismus měl dlouhá léta charakter hnutí a odmítal "kodifikaci" věrouky, protože tím by se snížil význam studia a promýšlení Písma, a jeho autority.
Výraz "sedmého dne" nepoužívají jen adventisté, ale také baptisté, aby bylo zřejmé, o jaké společenství se jedná. Je snad pojmenování baptisté, metodisté, evangelíci augsburgského vyznání, římští katolíci ... něčím jiným?

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Pre adventistov je siedmy deň sobota a preto ten ich názov a tak ak by si niekto zvolil deň iný (ako píše edmonton v bode 2.), napríklad stredu, už to nebude adventista a adventista na neho bude hľadieť ako na nesprávne veriaceho. To by ešte nebolo také zlé ako keby si niekto zvolil nedeľu (veď aj o tom sa dá dočítať) ako svoje vyznanie, že Ježiš je jeho Pán. V takom prípade to vôbec také idilické ohľadom adventistov nebude. 3an, EGW, mnohí členovia a mikim označia takéhoto veriaceho za nesprávne veriaceho minimálne a bežne za odpadnutého od pravej viery či satanom oklamaného služobníka so znamením šelmy.

grano

Zlatá perla Grano Salis

Neprečítaný príspevok od používateľa grano »

Ocenený príspevok uživateľa mikima na portáli Grano Salis cenou Zlatá perla:

"To samozřejmě můžete, ale v neděli s Vámi opravdový Bůh Otec nebude a není ve skutečnosti nikdy přítomen (sic!), protože v tento den On už dávno zase pracuje, tvoří vesmíry apod. Pouze v sobotu, kterou si k tomu On sám vyhradil, požehnal a posvětil si na nás Bůh udělá celý den čas (to samozřejmě neznamená, že naše modlitby v jiné dny nevyslýchá nebo nás neslyší (sic!)).

Takže v neděli oslavujete Vašeho Boha úplně zbytečně, protože na Vás nemá ve skutečnosti čas (sic!). Jediný "bůh", který si na Vás udělá v neděli čas a kterého ve skutečnosti oslavujete je satan nebo jeho pozemský sluha antikrist pápa."

Perfektná vizitka učenia adventistov!

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní