Sobota - šabat

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Re: Sobota - šabat

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

To je dobře, žes to připomněl, jdu si dát zmrzlinu... ::rolleyes::
a já Mikime taky.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Guy napísal:Ani adventisté sobotu nějak zvlášť nezachovávají, ale sobota zachová, alespoň některé, z nich.
Samozrejme, ze sobota ich zachovava. Vari nie evanjelium.
Ide tu o nejaku schizofreniu alebo co? Adventisti nezabudaju ked sa k tomu prilezitost vytvori zdoraznit, ze ine cirkvi neucia zachovavat vsetkych desat prikazani. Ze to iba adventisti jediny tak ucia veriacich a ze v tom stvrtom prikazani Boh nariadil zachovavat sobotu a PRETO... Ale kazdu chvilu tu nejaky adventista napise ze s tou sobotou je to akosi INAK, ze je to o INOM, ze to treba INAK CHAPAT alebo ze ju vlastne nejak zvlast NEZACHOVAVATE. ;)

Neregistrovaný

mikim napísal:Internet se řídí automaticky, mobily také, elektřina a plyn také, hromadnou dopravu nemusím využívat, mám auto, kolo, umím chodit, plynom se vykuruje naše modlitebna automaticky, Vy ještě nemáte automatický kotel?, elektrina k nám proudí do sboru automaticky, u Vás na Slovensku snad ne?, chladnička i mraznička nám doma funguje automaticky, stejně tak výtah v dome, radiátory sú teplé, pretože nám dodávají teplo automaticky centrálně, semafory funguji automaticky, odpad sa v sobotu a v neděli u nás neodváží, není to až tak potřeba, takže dnes je vše řízeno automaticky a na několik roků už budou běžná auta bez řidičů, jako jsou už i teď ve zkušebním provozu, metro už jezdí ve světě bez řidičů, u nás v Praze bude do cca 10 let s postavením nové linky D.
Dnes je potřeba k automatizovanému provozu v sobotu už opravdu jen minimum lidí.
Internet sa neriadi automaticky, aj v sobotu su nepretrzite smeny v serverovniach, konaju sa non stop sluzby na telekomunikacnych uzloch, spravuje a monitoruje sa opticka siet a aj ked to pre takeho znalca ako Ty vyzera, ze je to vsetko automaticke, je za tym praca ludi v sobotu. Mobilne siete tak isto funguju cez vikendy s vynalozenim prace ludi mobilnych operatorov, nejde to automaticky. Elektrina sa vyraba nepretrzite, co je tazko pochopitelne ale aj v sobotu, pretoze vodnu, jadrovu alebo tepelnu elektraren nikto v sobotu nevypne a bez dozoru a prace ludi neponecha v cinnosti. Nepisuc o mnozstve ludi pracujucich v sobotu na distribucnej sieti rozvodu elektriny, transformatorovych staniciach, elektrickych uzloch, vymenickach tepla. Plyn sa tazi nepretrzite a nepretrzite, teda aj v sobotu sa transportuje plynovodmi a plnia sa zasobniky. V distribucii plynu sa preto pracuje aj v sobotu. Aj ked to vyzera pri primitivnom pohlade ze vsetko funguje automaticky, ze staci mat automaticky kotol, ze staci mat centralne vykurovanie, ze v dnesnej dobe to vsetko funguje automaticky, ze vsetko co si vymenoval ide same, nejde to same, nejde to bez prace ludi v sobotu a nie je to automaticke.
Ale zachovavacovi to vsetko bezi automaticky. Nemusi si nic v sobotu odriekat, ved v tu sobotu by aj tak ti ostatni pracovali, tak preco to nevyuzit.

Guy
Dátum registrácie: 28 Jan 2016, 17:53
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Guy »

Samozrejme, ze sobota ich zachovava. Vari nie evanjelium.
Ide tu o nejaku schizofreniu alebo co? Adventisti nezabudaju ked sa k tomu prilezitost vytvori zdoraznit, ze ine cirkvi neucia zachovavat vsetkych desat prikazani. Ze to iba adventisti jediny tak ucia veriacich a ze v tom stvrtom prikazani Boh nariadil zachovavat sobotu a PRETO... Ale kazdu chvilu tu nejaky adventista napise ze s tou sobotou je to akosi INAK, ze je to o INOM, ze to treba INAK CHAPAT alebo ze ju vlastne nejak zvlast NEZACHOVAVATE. ;)
Všetkých nás zachovává Boh, jeho moc, sila, láska, to je jasné. My sa sami nezachováváme, ani prijímáním evanjelia ani sobotou, On dává dych a všetko.Zachraňuje Kristus.
Niektorí adventisti sú neobrátený a chcú obracať druhých, rádi zdorazňujú rozdiely namiesto spoločného. Mnoho ludí ale už pochopilo a klima v církvi je iné, než pred sametom.
Zachovávanie soboty je podla mňa dost vecou tradície, neisme Židia ale ponechali sme si niektoré židovské veci. Na druhú stranu by sme u Židov sitom neprešli.
Moja stará mať mala susedov Židov, tý skutočne v sobotu nevarili, neohrievali, ako je bežná prax adventistov.
Je tu taková zmodernizovaná sobota, adventisti prevzali od Židov princípy, nie až tak prax.
Skutočně si myslím, že sobotu v plnosti ani nie je možné zachovať, je tu mnoho rušivých vplyvov, najma vlastný hriech a vplyv okolia. To ale neznamená, že nemá byť snaha byť vo spojení s Bohom v tento deň.

Neregistrovaný

mikim napísal:
Dušan Seberíni napísal:https://www.youtube.com/watch?v=z2J96xCnjsk
od 14:22 min.
Je to dobře a naprosto srozumitelně vysvětleno, každý by si to měl poslechnout, Bůh odpočívá v sedmý den v Jeho svátek šabatu ne proto, že by musel odpočívat, ale výhradně kvůli nám, aby se s námi mohl setkávat a my s ním v tento svátek šabatu, který je v sedmý den v sobotu. V jiný den Bůh neodpočívá, ale pracuje, protože "až dosud pracuje" a přitom "odpočívá od chvíle kdy stvořil svět" jak potvrzuje zcela bez jakýchkoliv pochyb Písmo.
Tak ludia moji, toto je pecka! To som este ani nestravil takuto argumentaciu a to som uz od adventistov cital a pocul kadeco. ::jew:: Wow.
Chcel som si pozriet video z tochto odkazu ale kym som to posunul na ten uvedeni cas, pozrel som si uvod. Dozvedel som sa ze brat Barkoci je najvacsi evenjelista, Boh ho poslal kazat evanjelium, kazat evanjelium je jedna vec ale ucit je vec druha. Barkoci je najvacsi evanjelista akeho europa mala ale problem je v tom, ze ho poznaju statisice ludi v celej europe, uzasne mnozstvo ludi malo to pozehnanie byt pri nom a prijimat Bozieho ducha, ktory cez neho prichadza ale nevie vyucovat v zmysle Bozieho slova a ludia mu to zhltnu. ::read::
Iba zhrniem, ze brat Barkoci kona zazraky v moci Jezisa Krista, robi biblicke hodiny, kaze, vyucuje pred krstom, krsti atd. ale on vyucuje a kaze zle, ma sice Bozieho ducha, ale nevie, ze sa ma svatit sobota. Ale ten pan co hovori v tom videu tak on na to prisiel.

Neregistrovaný

Guy napísal:Zachovávanie soboty je podla mňa dost vecou tradície, neisme Židia ale ponechali sme si niektoré židovské veci. Na druhú stranu by sme u Židov sitom neprešli.
Moja stará mať mala susedov Židov, tý skutočne v sobotu nevarili, neohrievali, ako je bežná prax adventistov.
Je tu taková zmodernizovaná sobota, adventisti prevzali od Židov princípy, nie až tak prax.
Skutočně si myslím, že sobotu v plnosti ani nie je možné zachovať, je tu mnoho rušivých vplyvov, najma vlastný hriech a vplyv okolia. To ale neznamená, že nemá byť snaha byť vo spojení s Bohom v tento deň.
Nemám vôbec nič proti tým, čo zachovávajú sobotu a je mi jedno ako dôsledne, benevolentne alebo moderne ju zachovávajú. Či sa viac podobajú zachovávaním na židov alebo sú podobní veriacim, čo sa stretávajú v nedeľu (alebo aj v stredu ako my), ibaže oni to všetko robia v sobotu. Výhrady mám len proti adventistom, ktorí sobotu používajú ako meč, ktorý rozhoduje o spáse alebo zatratení, ktorí majú sobotu ako ohnivú pec v ktorej sa prečistí pravé od falošného, alebo ktorí svoju výlučnosť a ľúbosť Bohu stavajú na tomto dni, pritom ani sami nevedia ako na to zachovávanie a či tak robiť z lásky alebo kvôli prikázaniu atď. Ohľadom zachovania soboty a praktického prežitia tých 24 hodín soboty už len medzi sebou riešia také veci, čo tých čo sa s Kristom v spoločenstvách stretávajú v iný deň by ani na um neprišlo. A štve ma, keď adventisti sa na každého nesobotára pozerajú ako na palivo do pekla, zatrateného, satanom pomýleného človeka, ktorý mu podsunul iný deň.

Pre mňa za mňa, nech si adventisti žijú v tieni budúcich vecí, ale nepochopili, že skutočnosť je telo Kristovo. Kol. 2:16-17

Neregistrovaný

mikim napísal:...uz to tu bolo povedane, sobota neexistovala pred Sinajom

[KB1613] Gn 2:2 A dokonal Bůh dne sedmého dílo své, kteréž dělal; a odpočinul v den sedmý ode všeho díla svého, kteréž byl dělal.
[KB1613] Gn 2:3 I požehnal Bůh dni sedmému a posvětil ho; nebo v něm odpočinul Bůh ode všeho díla svého, kteréž byl stvořil, aby učiněno bylo.
Adventisti uvádzajú, že sobota sa má zachovávať od večera do večera, od západu slnka do západu slnka. Ďalej tu bolo napísané niečo v tom zmysle, že len vtedy na nás má Boh čas. Vtedy, keď je sobota, sa treba zosynchronizovať s Bohom na termín jeho odpočívania, ktorý určil, ktoré trvá od stvorenia periodicky v tento deň sobotný a začalo siedmym dňom, keď Boh odpočinul od všetkého čo stvoril. Ak to ale vyplýva zo siedmeho stvoriteľského dňa, musí ale aj začiatok aj koniec vyplývať od stvorenia, hlavne kvôli synchronizácii aby sme si to nemenili podľa seba. Siedmy deň pri stvorení ale nie je v Písme ohraničený večerom a ránom ako predošlých šesť dní. Nie je v Písme uvedený koniec siedmeho dňa a koniec (ani začiatok) Božieho odpočívania. Ak sa má kresťan zosynchronizovať s Bohom začiatkom v západe slnka, znamená to, že Boh začal odpočívať ešte v šiesty deň večer, keď zapadlo slnko a bol už deň siedmy? Alebo začal odpočívať ráno v deň siedmy po skončení dňa šiesteho jeho ránom ako je zapísané pri každom dni alebo začal odpočívať až večer po západe slnka v deň siedmy, teda do dňa ôsmeho? Lebo ak je dôležitá synchronizácia a tá nevyplýva z nariadenia vo štvrtom prikázaní Izraelcom ale od počiatku, tak je to dôležité vedieť ak sa má sobota zachovávať od večera do večera a museli to vedieť aj ľudia pred vydaním Zákona ako sa synchronizovať západmi slnka.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Hosť napísal:
mikim napísal:Internet se řídí automaticky, mobily také, elektřina a plyn také, hromadnou dopravu nemusím využívat, mám auto, kolo, umím chodit, plynom se vykuruje naše modlitebna automaticky, Vy ještě nemáte automatický kotel?, elektrina k nám proudí do sboru automaticky, u Vás na Slovensku snad ne?, chladnička i mraznička nám doma funguje automaticky, stejně tak výtah v dome, radiátory sú teplé, pretože nám dodávají teplo automaticky centrálně, semafory funguji automaticky, odpad sa v sobotu a v neděli u nás neodváží, není to až tak potřeba, takže dnes je vše řízeno automaticky a na několik roků už budou běžná auta bez řidičů, jako jsou už i teď ve zkušebním provozu, metro už jezdí ve světě bez řidičů, u nás v Praze bude do cca 10 let s postavením nové linky D.
Dnes je potřeba k automatizovanému provozu v sobotu už opravdu jen minimum lidí.
Internet sa neriadi automaticky, aj v sobotu su nepretrzite smeny v serverovniach, konaju sa non stop sluzby na telekomunikacnych uzloch, spravuje a monitoruje sa opticka siet a aj ked to pre takeho znalca ako Ty vyzera, ze je to vsetko automaticke, je za tym praca ludi v sobotu. Mobilne siete tak isto funguju cez vikendy s vynalozenim prace ludi mobilnych operatorov, nejde to automaticky. Elektrina sa vyraba nepretrzite, co je tazko pochopitelne ale aj v sobotu, pretoze vodnu, jadrovu alebo tepelnu elektraren nikto v sobotu nevypne a bez dozoru a prace ludi neponecha v cinnosti. Nepisuc o mnozstve ludi pracujucich v sobotu na distribucnej sieti rozvodu elektriny, transformatorovych staniciach, elektrickych uzloch, vymenickach tepla. Plyn sa tazi nepretrzite a nepretrzite, teda aj v sobotu sa transportuje plynovodmi a plnia sa zasobniky. V distribucii plynu sa preto pracuje aj v sobotu. Aj ked to vyzera pri primitivnom pohlade ze vsetko funguje automaticky, ze staci mat automaticky kotol, ze staci mat centralne vykurovanie, ze v dnesnej dobe to vsetko funguje automaticky, ze vsetko co si vymenoval ide same, nejde to same, nejde to bez prace ludi v sobotu a nie je to automaticke.
Ale zachovavacovi to vsetko bezi automaticky. Nemusi si nic v sobotu odriekat, ved v tu sobotu by aj tak ti ostatni pracovali, tak preco to nevyuzit.

Jako adventista nepotřebuji mít v sobotu dodávku plynu, ten si umím sehnat v bombě pro plynový vařič a v sobotu na něm ohřát jídlo ale ani elektřiny, lednička a mraznička mi vydrží 24h po vypnutí, mobily, tablety i PC mám nabité a nabíjím je přes solární panel, ale i bez mobilu se 1 den obejdu, v kotli jakémkoliv si zatopím sám, při dopravě nemusím vůbec používat službu cizích lidí, takže když na to přijde v sobotu se obejdu dnes stejně jako Ježíš před 2000 léty bez služby cizích lidí. Když jede někdo na vandr na hory a spí pod širákem, také nic víc ani nikoho dalšího k základnímu přežití nepotřebuje a vše potřebné si veze s sebou a to ne na jeden den, ale obvykle na několik dní. To, že musíme nutně využívat služby jiných v sobotu je jen hloupá výmluva!!!

mikim

Hosť napísal:
Guy napísal:Zachovávanie soboty je podla mňa dost vecou tradície, neisme Židia ale ponechali sme si niektoré židovské veci. Na druhú stranu by sme u Židov sitom neprešli.
Nemám vôbec nič proti tým, čo zachovávajú sobotu a je mi jedno ako dôsledne, benevolentne alebo moderne ju zachovávajú. Či sa viac podobajú zachovávaním na židov alebo sú podobní veriacim, čo sa stretávajú v nedeľu (alebo aj v stredu ako my), ibaže oni to všetko robia v sobotu. Výhrady mám len proti adventistom, ktorí sobotu používajú ako meč, ktorý rozhoduje o spáse alebo zatratení, ktorí majú sobotu ako ohnivú pec v ktorej sa prečistí pravé od falošného, alebo ktorí svoju výlučnosť a ľúbosť Bohu stavajú na tomto dni, pritom ani sami nevedia ako na to zachovávanie a či tak robiť z lásky alebo kvôli prikázaniu atď. Ohľadom zachovania soboty a praktického prežitia tých 24 hodín soboty už len medzi sebou riešia také veci, čo tých čo sa s Kristom v spoločenstvách stretávajú v iný deň by ani na um neprišlo. A štve ma, keď adventisti sa na každého nesobotára pozerajú ako na palivo do pekla, zatrateného, satanom pomýleného človeka, ktorý mu podsunul iný deň.

Pre mňa za mňa, nech si adventisti žijú v tieni budúcich vecí, ale nepochopili, že skutočnosť je telo Kristovo. Kol. 2:16-17
Hoste nejsi ty IvanP.? Ten se také schází s luterány ve středu a v sobotu ide rubať drevo...

[KB1613] Ko 2:16 Protož žádný vás nesuď pro pokrm, aneb pro nápoj, aneb z strany svátku, neb novuměsíce, aneb sobot. (…h or sabbatwn of the sabbath)

[KB1613] Ko 2:17 Kteréžto jsou stín věcí budoucích, ale pravda tělo jest Kristovo.

Slovo „protož“, znamená „na základě toho, co bylo právě řečeno, musíme dojít k tomuto závěru“. Jinými slovy říká: „Vzhledem k faktu, že tato ustanovení byla vymazána (v 14), žádný vás nesmí soudit pro pokrm nebo nápoj.“
Je jisté, že desatero přikázání neřeší pokrmy a nápoje. Ale co ty „soboty“? Mohou být tyto „soboty“- sobotami sedmého dne, o kterých hovoří čtvrté přikázání desatera? Ne, nemohou. Jsou totiž jasně definovány jako „stín toho, co mělo přijít“. Pamatujte prosím na to, že týdenní sobota byla ustanovena Bohem před tím, než hřích vstoupil na náš svět. Nemohly existovat žádné předobrazy nebo stíny, dokud neexistoval hřích. Všechny tyto stíny byly zavedeny KVŮLI hříchu a ukazovali na vysvobození z hříchu prostřednictvím Krista. Například – všichni obětovaní beránci představovali Ježíše, pravého Beránka, který měl zemřít za hříchy světa. Pokud by hřích nevstoupil na svět, nebylo by třeba Spasitele a tím pádem ani žádných beránků (stínů) ukazujících na Spasitele.
Takže tyto „soboty, které jsou stínem“ se nemohly vztahovat k sobotě sedmého dne. Ale o jakých jiných sobotách by zde mohla být řeč? Existovaly nějaké jiné „soboty“, než ty týdenní? Ano. Po vyjití z Egypta byly ustanoveny výroční soboty, celkem sedm „sobot“ v roce, které neměly absolutně nic do činění se sobotou čtvrtého přikázání desatera. Byly to výroční slavnosti a připadaly na různé všední dny v týdnu (něco jako dnes dny pracovního klidu) a v tyto „soboty“ se přinášely zvláštní oběti, které poukazovaly na smrt Beránka Božího na Golgotě. Tyto soboty byly součástí systému „ustanovení“, který skončil na kříži.
O „stínových“ sobotách se hovoří např. v Lv 23 x 24, 27, 32, tyto výroční soboty připadají každý rok na jiný den v týdnu. Bůh zdůraznil, že neměly být zaměňovány s týdenními sobotami v Lv 23 x 37, 38 - všechny verše uvedeny viz výše. Pro každý z těchto výročních svátečních dní byly předepsány jisté oběti, které byly stínem poukazujícím k budoucí oběti Ježíše Krista. Ale Bible jasně říká, že tyto dny byly „kromě Hospodinových sobot“, tedy sobot sedmého dne.

Už je snad zcela jasné, který zákon byl vymazán a přibit na kříž. V okamžiku Kristovy smrti byla chrámová opona roztržena od vrchu dolů (Mt 27,51). Bylo odhaleno nejsvatější místo svatyně, místo kde byla rozstřikována krev za hříchy lidu. Ale teď už nebylo třeba, aby byla stříkána další krev, nebyly třeba oběti dalších beránků. Přišel pravý Beránek, na kterého všechny tyto oběti ukazovaly. Bylo by tedy odmítnutím Spasitele, kdyby byla přinášena další zvířata. Bylo by odmítnuto, že On byl naplněním všech stínů a předobrazů. Proto by bylo „proti nám“ nebo „nám nepřátelské“ pokračovat v dodržování Mojžíšova zákona.

Abychom dále objasnili tuto záležitost, položme si jednu nebo dvě jednoduché otázky. Byl by to hřích, kdyby den před Ježíšovou smrtí člověk odmítl přinést beránka, aby mu byly odpuštěny hříchy? Odpověď je samozřejmě ano. Byl by to hřích, protože toto byla jediná cesta k odpuštění. Druhá otázka: Byl by to hřích, kdyby někdo odmítl přinést beránka den po Ježíšově smrti? Ne, protože pravý Beránek zemřel, opona byla roztržena a ustanovení vymazána. A zákon („ceremoniální“ Mojžíšův zákon) byl zrušen přibitím na kříž. Pavel mluví o stejném zákonu v listu Efezským 2,15 (NBK)

Pokud by Ko 2,16 měl odstraňovat soboty, musel by odstranit i jídlo a pití (kontext mluví o postu a ne o rozlišování jídel a pití - viz všechny moderní překlady).

V NZ je cca 150 odkazů na sobotu, ale jen jeden je zdánlivě proti ní (Ko 2,16). Dle 2. Kor 13,1 je třeba více podpůrných hlasů pro potvrzení nějaké skutečnosti (a ne pouze jeden).

V Koloským se nikde nevyskytuje výraz „nomos“ (zákon) i když v Gal a Ř je více než 100x. Proto lze odvozovat, že se v listu Koloským řeší pre-gnostická „filosofie“ (lidské nauky), která nemá souvislost s Tórou. (Argumenty Dr. Desmonda Forda pro platnost soboty)

mikim

Hosť napísal:
mikim napísal:...uz to tu bolo povedane, sobota neexistovala pred Sinajom

[KB1613] Gn 2:2 A dokonal Bůh dne sedmého dílo své, kteréž dělal; a odpočinul v den sedmý ode všeho díla svého, kteréž byl dělal.
[KB1613] Gn 2:3 I požehnal Bůh dni sedmému a posvětil ho; nebo v něm odpočinul Bůh ode všeho díla svého, kteréž byl stvořil, aby učiněno bylo.
Adventisti uvádzajú, že sobota sa má zachovávať od večera do večera, od západu slnka do západu slnka. Ďalej tu bolo napísané niečo v tom zmysle, že len vtedy na nás má Boh čas. Vtedy, keď je sobota, sa treba zosynchronizovať s Bohom na termín jeho odpočívania, ktorý určil, ktoré trvá od stvorenia periodicky v tento deň sobotný a začalo siedmym dňom, keď Boh odpočinul od všetkého čo stvoril. Ak to ale vyplýva zo siedmeho stvoriteľského dňa, musí ale aj začiatok aj koniec vyplývať od stvorenia, hlavne kvôli synchronizácii aby sme si to nemenili podľa seba. Siedmy deň pri stvorení ale nie je v Písme ohraničený večerom a ránom ako predošlých šesť dní. Nie je v Písme uvedený koniec siedmeho dňa a koniec (ani začiatok) Božieho odpočívania. Ak sa má kresťan zosynchronizovať s Bohom začiatkom v západe slnka, znamená to, že Boh začal odpočívať ešte v šiesty deň večer, keď zapadlo slnko a bol už deň siedmy? Alebo začal odpočívať ráno v deň siedmy po skončení dňa šiesteho jeho ránom ako je zapísané pri každom dni alebo začal odpočívať až večer po západe slnka v deň siedmy, teda do dňa ôsmeho? Lebo ak je dôležitá synchronizácia a tá nevyplýva z nariadenia vo štvrtom prikázaní Izraelcom ale od počiatku, tak je to dôležité vedieť ak sa má sobota zachovávať od večera do večera a museli to vedieť aj ľudia pred vydaním Zákona ako sa synchronizovať západmi slnka.

...Ak sa má kresťan zosynchronizovať s Bohom začiatkom v západe slnka, znamená to, že Boh začal odpočívať ešte v šiesty deň večer, keď zapadlo slnko a bol už deň siedmy? Alebo začal odpočívať ráno v deň siedmy po skončení dňa šiesteho jeho ránom ako je zapísané pri každom dni alebo začal odpočívať až večer po západe slnka v deň siedmy, teda do dňa ôsmeho? Lebo ak je dôležitá synchronizácia a tá nevyplýva z nariadenia vo štvrtom prikázaní Izraelcom ale od počiatku, tak je to dôležité vedieť ak sa má sobota zachovávať od večera do večera a museli to vedieť aj ľudia pred vydaním Zákona ako sa synchronizovať západmi slnka.[/quote]

Bůh musel začít odpočívat od šestého dne večer a odpočíval do sedmého dne večer, pak samozřejmě nezačínal den osmý, ale znovu den první a Bůh opět odpočíval v další den sedmý. Židé začínali a dodnes začínají nový den večer předchozího dne se západem slunce a po vyjití první hvězdy, v tomto se u nich dodnes nic nezměnilo. A proto i dnes adventisté začínají sobotu v pátek večer. Verš v Písmu o tom ale nejspíše nenajdeš.

Před Sinajem, Bůh nebo Mojžíš jim vždy určovali kdy bude den sedmý:
[KB1613] Ex 13:6 Za sedm dní jísti budeš chleby přesné, dne pak sedmého slavnost bude Hospodinova.

[KB1613] Ex 16:23 Kterýžto řekl jim: Toť jest, což mluvil Hospodin: Odpočinutí soboty svaté Hospodinu bude zítra. Což byste měli péci, pecte, a což byste vařiti měli, vařte dnes; což pak koli zbude, nechte sobě a schovejte to k jitru.

[KB1613] Ex 16:25 I řekl Mojžíš: Jeztež to dnes, poněvadž sobota jest dnes Hospodinu; dnes toho nenaleznete na poli.

Někdy museli obětovat a pracovat i od večera do rána...

KB1613: Deuteronomium 16:6  Ale na místě, kteréž by vyvolil Hospodin Bůh tvůj, aby přebývalo tam jméno jeho, tu obětovati budeš Fáze, a to u večer, při západu slunce v jistý čas vyjití tvého z Egypta.

7  Péci pak budeš a jísti na místě, kteréž by vyvolil Hospodin Bůh tvůj, a ráno navracuje se, půjdeš do stanů svých.

8  Šest dní jísti budeš přesnice, dne pak sedmého bude slavnost Hospodinu Bohu tvému; ničehož v ní dělati nebudeš.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní