Ste Trinitariáni? Veríte v Trojicu? Sú jeden alebo sú jedno?

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Jiří Kupka
Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Ste Trinitariáni? Veríte v Trojicu? Sú jeden alebo sú jedno?

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiří Kupka »

Já bych název vlákna mírně poupravil:

Ste Trinitariáni? Veríte v Trojicu? Sú jeden alebo sú jedno? Alebo je to úplne jedno?
----
Je to úplně jedno ... . A kolik že se těch andělů vleze na špičku nože?

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Jiří Kupka napísal:Já bych název vlákna mírně poupravil:

Ste Trinitariáni? Veríte v Trojicu? Sú jeden alebo sú jedno? Alebo je to úplne jedno?
----
Je to úplně jedno ... . A kolik že se těch andělů vleze na špičku nože?
Není to jedno, žádná Trojice neexistuje, aspoň podle Písma, Je jen jeden Bůh Otec a jeden jeho Syn Ježíš Kristus, takže jsou dva (a nikdy nebyli tři), jak jasně potvrzuje Písmo. A ti dva posílají ducha svého nebo i Ježíš posílá ducha Otcova.

Ačkoliv není ap. Pavel u mne na prvním místě, ale když se to šikne tak ho použiji:

1.Korintským 8x5-6: I když jsou takzvaní bohové na nebi či na zemi – jakože je mnoho takových bohů a pánů, my přece víme, že je jediný Bůh a Otec, od něhož je všecko, a my jsme tu pro něho, a jediný Pán Ježíš Kristus, skrze něhož je všecko, i my jsme skrze něho.

Jeremiáš 10x10: Avšak Hospodin je Bůh pravý. On je Bůh živý a Král věčný. Před jeho rozlícením se chvěje země, pronárody neobstojí před jeho hrozným hněvem.

Jakub 2x19: Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho.

Jan 17x3: A život věčný je v tom, když poznají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista.

Efezským 4x6: jeden je Bůh a Otec všech, který je nade všemi, skrze všechny působí a je ve všech.

4.Mojžíšova 4x35,39: Tobě bylo odhaleno poznání, že Hospodin je Bůh, kromě něho není žádný jiný.v39, Proto poznej dnes a vezmi si k srdci, že Hospodin je Bůh nahoře na nebesích i dole na zemi, žádný jiný není.

Izaiáš 43x10-12: „Mými svědky jste vy, je výrok Hospodinův, a můj služebník, jehož jsem vyvolil. Tak mě poznáte a uvěříte mi a pochopíte, že to jsem já. Přede mnou nebyl vytvořen Bůh a nebude ani po mě. Já, já jsem Hospodin, kromě mne žádný spasitel není. Já jsem oznamoval a zachraňoval, já jsem ohlašoval, a nikdo cizí mezi vámi. Jste moji svědkové, je výrok Hospodinův, a já jsem Bůh!

Izaiáš 45x5-7: Já jsem Hospodin a jiného už není, mimo mne žádného Boha není…Aby poznali od východu slunce i od západu, že není žádného kromě mne. Jáť jsem Hospodin, a není, žádného více. Kterýž formuji světlo, a tvořím tmu, působím pokoj, a tvořím zlé, já Hospodin činím to všecko.

Izaiáš 48x11: Kvůli sobě, kvůli sobě samému to dělám. Což smí být mé jméno znesvěceno? Svou slávu nikomu nedám./pozn. tento verš moc nechápu, když v NZ je, že Otec dal slávu svému Synu - Ježíši Kristu nebo jej oslavil/.

1.Timoteova 1x14-16: Abys bez poskvrny a výtky plnil své poslání až do příchodu našeho Pána Ježíše Krista. Jeho příchod zjeví v určený čas požehnaný a jediný Vládce, Král králů a Pán pánů. On jediný je nesmrtelný a přebývá v nepřístupném světle, jeho nikdo s lidí neviděl a nemůže vidět. Jemu patří čest a věčná moc. Amen.

Juda 1x24-25: Tomu pak, který má moc uchránit vás před pádem a postavit neposkvrněné a v radosti před tvář své slávy, jedinému Bohu, který nás spasil skrze Ježíše Krista, našeho Pána, buď sláva, velebnost, vláda i moc přede vším časem i nyní i po všecky věky. amen.

Bůh je jenom jeden a to Bůh Otec, a potom je Jeho Syn Boží Ježíš Kristus, který je zajedno se svým Otcem, takže jsou celkem dva.
Z nich vychází jejich duch Svatý jako moc a síla.

Izaiáš 42x5: Toto praví Bůh Hospodin, který stvořil nebesa a roztáhl je, zemi překlenul i s tím co se an ní nachází, jenž dává dech lidu na ni a ducha těm, kteří po ní chodí.

1 Mojžíšova 41x38: Farao svým služebníkům tedy řekl: „ Zda najdete podobného muže, v němž je duch Boží?/

Soudců 3x10: Na něm spočinul duch Hospodinův a on se ujal soudu nad Izraelem.

Izaiáš 42x1: „Zde je můj služebník, jehož podepírám, můj vyvolený, v němž jsem našel zalíbení. Vložil jsem na něho svého ducha, aby vyhlásil soud pronárodům i tvé dítě bude svaté a bude nazváno Syn Boží.
Duch svatý sestoupil a zůstal na Ježíši Kristu v celé své plnosti/Jan 3x34/:

Jan 1x32: Jan vydal svědectví: „Spatřil jsem, jak Duch sestoupil jako holubice z nebe a zůstal na něm.

Izaiáš 61x1: Duch Panovníka Hospodina je nade mnou.

Micheáš 3x8: Já však jsem naplněn mocí, duchem Hospodinovým.

Jan 1x32: Jan vydal svědectví: „Spatřil jsem, jak Duch sestoupil jako holubice z nebe a zůstal na něm.

Lukáš 4x18: Duch Hospodinův jest nade mnou, proto mne pomazal, abych přinesl chudým radostnou zvěst.

Jan 14x15-17: Milujete-li mne, budete zachovávat má přikázání, a já požádám Otce a on vám dá jiného Přímluvce, aby byl s vámi na věky. Ducha pravdy, kterého svět nemůže přijmout, poněvadž ho nevidí ani nezná. Vy jej znáte, neboť s vámi zůstává a ve vás
bude.

Jan 15x26: Až přijde Přímluvce, kterého vám pošlu od Otce, Duch pravdy, jenž od Otce vychází, ten o mě vydá svědectví

Skutky apošt. 1x8: ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí.

Skutky apošt. 10x38: Bůh obdařil Ježíše z Nazareta Duchem svatým a mocí, Ježíš procházel zemí, všem pomáhal a uzdravoval všechny, kteří byli v moci ďáblově, neboť Bůh byl s ním.

2 Korintským 3x18: Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Ačkoliv není ap. Pavel u mne na prvním místě, ale když se to šikne tak ho použiji:
Teraz som to pochopil, všetko, čo píše Mikim, je len paródia na adventistov - teraz sa prezradil. Takýmto spôsobom nám chce ukázať niektoré nelogické spôsoby uvažovania.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Mikim napsal
Není to jedno, žádná Trojice neexistuje, aspoň podle Písma, Je jen jeden Bůh Otec a jeden jeho Syn Ježíš Kristus, takže jsou dva (a nikdy nebyli tři), jak jasně potvrzuje Písmo. A ti dva posílají ducha svého nebo i Ježíš posílá ducha Otcova.
Svým způsobem je tvrzení variantou hledání obsahu toho, jak vnímáme Hospodina (JHWH), Boha Otce, Ježíše Krista-Božího Syna a Ducha svatého. Jako by se v "lidovém podání" oživl spor, podobný schizmatu východní a západní církve, kter vypukl nad vsuvkou "filoque" v nicejsko-cařihradském vyznání víry. Tisíciletí nestačí k nápravě, jsou li rozdílné pohledy, rozdílné důrazy, rozdílná tradice a zřejmě i touha po autoritě a moci, po tom "vlastnit pravdu". Mám za to, že Bůh se lidskému úsilí o "definice" vymyká-čím jsou definice propracovanější, tím jsou vzdálenější "skutečnosti". Buďme při rozjímání o Bohu pokorní, mlčení může někdy znamenat více než tisíce slov...::shhh::
Nesmělá otázka: Proč nás Pán Ježíš učí křtít ve jméno Otce, Syna i Ducha svatého (Mat 28:19)?

Jiří Kupka
Dátum registrácie: 24 Sep 2016, 21:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Jiří Kupka »

No, je to úplně jedno proto, protože "předmět našeho zkoumání" není přístupný; kdyby "byl přístupný", nebyl by už Tím, za koho jej my lidé hledající považujeme.

Je to oblast čistě subjektivní, "žitá víra" (dosl. pravdivost života) se neprojevuje v teoriích. V druhotných věcech svoboda (kolik, Jeho jméno), v podstatných jednota, tedy že Je a že je možné s Ním pro-žít (doslova změna kvality života, přesměrování života) se-tkání (výsledek: něco z toho vznikne, od slova tkát ...). Obávám se, že Jaký je, je už žel věcí svobod.

mikim

Hosť napísal:
Teraz som to pochopil, všetko, čo píše Mikim, je len paródia na adventistov - teraz sa prezradil. Takýmto spôsobom nám chce ukázať niektoré nelogické spôsoby uvažovania.
Ty sám anonymní hoste jsi tady se svými názory jedna velká komedie a šašek v jednom...(nebrat doslova)... ::rolleyes::

Eliška Partyková
Dátum registrácie: 27 Apr 2016, 09:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Eliška Partyková »

Milan napísal: Nesmělá otázka: Proč nás Pán Ježíš učí křtít ve jméno Otce, Syna i Ducha svatého (Mat 28:19)?
Je velmi pozoruhodné, že v Písmu není ani jeden případ toho, že by apoštolové křtili ve jménu Otce, Syna a Ducha Svatého. Všechny zmínky mluví pouze a výhradně o křtu ve jménu Pána Jehošuy (Ježíše). Ani jednou ve jménu Otce, ani jednou ve jménu Ducha Svatého!!!

Sk 2:38:A Petr k nim děl: Dejte se na pokání a každý z vás buď pokřtěn ve jménu Ježíše Krista k odpuštění hříchů, a dostanete dar Svatého Ducha

Sk 8:16:neboť na nikoho z nich ještě nebyl padl, nýbrž zůstávali jen jako pokřtěni ve jméno Pána Ježíše.

Sk 10:47,48:Což snad někdo může zabránit vodě, by tito, kteří dostali Svatého Ducha jako i my, nebyli pokřtěni? I nařídil, by byli ve jménu Páně pokřtěni.

Sk 19:5:A když to uslyšeli, byli pokřtěni ve jméno Pána Ježíše...

Navíc Bible nikde jinde nepoužívá pojem křtu ve jménu Ducha Svatého, ale vždy tvrdí, že byli křtěni Duchem Svatým, což je rozdíl.
Podobně jako byli křtěni vodou nikoli ve jménu vody.

Sk 1:5: protože Jan sice křtil vodou, vy však nyní po nemnoha dnech budete pokřtěni Svatým Duchem.

Sk 2:38: Petr jim řekl: „ Učiňte pokání a každý z vás ať se dá pokřtít na základě jména Ježíše Mesiáše na odpuštění svých hříchů, a přijmete dar Ducha Svatého.

Sk 10:47: „Může někdo odepřít vodu, aby nebyli pokřtěni ti, kteří přijali Ducha Svatého tak jako my?“

1K 12:13: Neboť v jednom Duchu jsme my všichni byli pokřtěni ...

Již se tady někdo zmiňoval o tom, že je všeobecně znám pokus dosadit do Janova evangelia myšlenku trojice úpravou veršů.
Kdo chce může srovnat následující dvě různé varianty a uvědomit si v čem se liší.

ČSP 1.Jana 5: 7, 8 Tři jsou, kteří vydávají svědectví na nebi -- Otec, Slovo a Duch Svatý -- a ti tři jsou jedno. A jsou tři, kteří vydávají svědectví na zemi -- Duch, voda a krev --, a ti tři jsou zajedno.

SPMP
1.Jana 5: 7, 8 protože ti, kteří svědčí, jsou tři, Duch a voda a krev, a ti tři jsou v jedno.

Takže je otázkou zůstává proč apoštolové ani jednou nezapsali situaci, kdy byl splněn Jehošuův příkaz zaznamenaný u Matouše 28:19, a vždy píší pouze o křtu ve jménu Pána Ježíše? A i na jiných místech používají terminologii křes Duchem Svatým a ne křest ve jménu Ducha Svatého. A ani jednou se v celé Bibli nevyskytuje zmínka o skutečně provedeném křtu ve jménu Otce, Syna a Ducha svatého. Tato formule však navíc neobsahuje ani jedno konkrétní skutečné jméno.

Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

Milan napísal:Nesmělá otázka: Proč nás Pán Ježíš učí křtít ve jméno Otce, Syna i Ducha svatého (Mat 28:19)?
Pán Ježiš učí aj iné v rovnakom Matúšovi (10:8):
Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, démonov vyháňajte.
Čo z toho robíme?

mikim

A já ještě doplním, a jak to, že všichni učedníci křtili jen ve jménu Ježíše Krista? Proč se nedrželi Jeho slov a nekřtili ve jméno Otce, Syna i ducha Svatého?

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Hosť napísal:Teraz som to pochopil, všetko, čo píše Mikim, je len paródia na adventistov - teraz sa prezradil. Takýmto spôsobom nám chce ukázať niektoré nelogické spôsoby uvažovania.
To zial neni len parodia na adventistov. Mikim je svojim uvazovanim a pouzivanim toho co sa ako hodi ich typickym reprezentantom. To mozes citat aj na tejto forum stranke.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný