Já to nevím, nebyl jsem u toho.NOmikim napísal:Ale prvý pár zachovával aspoň šabat od večera do večera![]()
![]()
Vykonštruovať sa dá kadečo a ľudská fantázia či ideológia má temer neobmedzené hranice. Hlavne sa dá ľahko vykonštruovať to, čo v Biblii nie je. Pre podporu vlastnej pravdy to často mnohým poslúži.ambassador napísal:"Prolomit" zažitá tvrzení není jednoduché. Vzpomínám si, že na jedné unijní konferenci jsme v sobotu utvořili kroužky a diskutovali jsme nad tématem Desatera. Jen jeden kazatel spolu se mnou jsme řekli, že není možné, aby desatero bylo už v ráji. Potom jsme se těch druhých ptali na některé otázky. Např: "Jak mohli porušit některá jednotlivá přikázání?" 5.6. Zvláště 7. a 9.10.
Členění Desatera je rozdílné, ale o to nejde. Je nemožné, aby první pár znal Desatero ze Sinajského vrchu.
Guy napísal:Mohl by jsi doložit tvrzení o propojení s kultem Měsíce biblickými texty ?Pravděpodobně byl původně propojen s kultem měsíce jak je vskutku naznačeno pravidelnými zmínkami sabatu a novoluní v jedné větě. Staří Semité uctívali měsíc a hvězdy.
Já Ti předložím text, který to vyvrací:
abys nepovznášel své zraky k nebesům, a když bys viděl slunce, měsíc a hvězdy, všechen nebeský zástup, nedal se svést a neklaněl se jim a nesloužil tomu Deut 4:19
Ano, některé semitské národy uctívaly měsíc a hvězdy, ale Izraelité to nebyli. Jen tehdy, když od Hospodina odpadli, tak se to dělo.
Měsíční cyklus trvá přes 29 dní, tedy jde o dobu, kdy se měsíc dostane např. z úplňku znovu do opozice, tedy úplňku. Nejde tedy o 28 dní a nějaké 4 fáze po 7-mi dnech. Zajímavé je, že předkládáš nebiblický původ šabatu. Bible jasně říká, že šabat zachovávali už na poušti, tedy před usídlením a obděláváním půdy. Navíc v bibli nic není o lunárním náboženství, které by bylo původním náboženstvím Izraele.Avšak měsíc má 4 fáze během přibližně 28 dní a zdánlivě se zastaví na obloze každých 7 dní. Dny, pří kterých toto měsíční "božstvo" odpočinulo (zastavilo) byly pokládány za tabu nebo špatné znamení.
V dobách, kdy byli Izraelci nomády to na základě pozorováni fází měsíce nemohl být pevně stanovený den. Když se Izraelci usadili v zemi a začali obdělávat půdu, pak jejich nový způsob života vyžadoval, aby sabat přicházel v pravidelných intervalech a tato změna byla mnohem snadnější jakmile opustili původní lunární náboženství.
Abych pravdu řekl, myslím si, že Genesis s žádnou látkou nepracuje. Samozřejmě jde o autora či autory Genesis, Kristus považoval text nejen Genesis za pravdivý, tedy od Boha.Neber to prosím zle, ale podle všeho nejsi člověk, který má bibli jako autoritu, svědčí o tom Tvůj celý příspěvek. Zde se těžko domluvíš s lidmi, kteří bibli jako autoritu Božského původu s lidským prvkem berou.Genesis pracuje s látkou, která je starší než židovský národ a prokazatelně mytologického původu.
Nevím jak tyto věci chceš praktikovat v oblasti náboženství, alespoň křesťanského, která vyžaduje také víru. Někteří lidé se vydali touto cestou, podávají "důkazy" o všem možném -potopě, přechodu Rudého moře, Sodomě, Bohu...ale je to nakonec slepá ulička.Mě zajímají ověřená historická fakta, autentická tradice, dobová svědectví.
Bible jasně říká, že v šesti dnech Bůh učinil Zemi a sedmý odpočinul, to je věc víry. Šabat je na památku stvoření. Diskuse nebyla o nepřetržitosti, vůbec jsem o tom nemluvil, ale o tom, zda je šabat na stejném místě, jako jej měli v úctě starověcí židé a nakonec i o tom, zda jej mají zachovávat křesťané dnešní doby. Pro mne je třeba důkazem i to, že tento sedmidenní cyklus funguje dodnes.Pokud mluvíš například o nepřetržitém sedmidenním týdenním cyklu od stvoření, tak bys to měl umět nějak prokázat.
Výklad bible má svá pravidla, jedno z nich je, že pokud není text zřetelně symbolický, je třeba ho brát tak, jak je. Dalším aspektem je, jak chápal text Kristus a apoštolové. Pokud si někdo udělá pravidlo, že bude chápat symbolicky to, co tak být chápáno nemá, tak si může podat ruku s otcem alegorie Origenem.Pokud tyto texty chápeš doslovně, tak je pak hledání pravdy těžké.
Trochu mi to připomíná židovství Ježíšovy doby, kdy židovští "odborníci" totálně selhali a nepoznali v Kristu Spasitele světa. A tak dále bádají a sepisují, jak to mohlo všechno vzniknout. Lunární sabat možná někteří zachovávali či zachovávají, ale není to biblický model.Stejný názor mají přední židovští odborníci...Nejde o mé tvrzení, ale o přeložený text z Universální židovské encyklopedie...Já důkazy pro lunární sabat předložil...například z Filona
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní