Ellen Gould White

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Re: Ellen Gould White

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Učím se diskutovat po vzoru Ježíše Krista, někdy dál svým "protivníkům" proti otázku a teprve potom jim odpověděl, někdy pro jejich neschopnost jim neodpověděl. Dál jsem otázku, jestli může Bůh použít nemocného nebo rozšiřují hendikepované a kdo o tom rozhoduje. Nedostal jsem žádnou konkrétní odpověď. Jen se korouhvička točila dokola. Takže znovu a jasnou odpověď ANO nebo NE.

Jsem stále v terénu (sociální služba) píšu z tabletu, nemám u sebe Bibli, nesedím za stolem, nepohodlně stojím. Přečtěte si co odpověděl Ježíš ohledně Jana (z nebe nebo z lidí).

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Ok beru výzvu
Já věřím, že Bůh může použít hendicapovaného.

Věřím, že se to pravidelně děje. Nick Vujcic, v čechách Daniel Hotmar např.

Dokonce si také myslím, že To, že EGW trefil někdo v mládí kamenem do hlavy a ona byla kvůli tomu po zbytek života handicapovaná, také není žádná zábrana k tomu, aby si jí Bůh použil např. i jako prorokyni.

Úraz hlavy pro mne není rozhodující ve prospěch nebo neprospěch její inspirace. Ale je to významná událost v jejím životě a následně určitě ten úraz její život ovlivňoval.

Nikomu bych nepřál úraz jaký zažila ona.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

"Dál jsem otázku, jestli může Bůh použít nemocného nebo rozšiřují hendikepované a kdo o tom rozhoduje."

Dovolím si odpovedať. Áno, môže si ich použiť. Božie cesty sú iné ako cesty človeka. Na druhú stranu ak jej videnia priamo súvisia s konkrétnou časťou poškodeného mozgu, potom môžem mať vážne pochybnosti, že videnia sú naozaj od Boha. Epileptici často počas záchvatu aj po záchvate zostávajú v strnulej polohe, môžu počas záchvatu počuť zvuky, hudbu alebo majú vizuálne halucinácie. Téma pre odborníkov z neurológie. Epileptici majú sklon opakovať určité slová alebo slovné spojenia aj v písanom prejave. EGW nebola výnimkou, práve naopak. Ďalší fakt je, že bola grafomanka. Proste stále pociťovala nutnosť až obsedanciu písať. Lekári, ktorí skúmali život a prejavy EGW, nevylučujú poškodenie časti mozgu (pravdepodobne spánkový lalok), úraz mohol byť rozhodujúcim momentom. Ďalší fakt z jej života je, že bola značne náladová, pre niektorých až neznesiteľná. To tiež môže súvisieť s jej ochorením (epilepsiou).

ambassador
Kontaktovať používateľa:

John 3:16 napísal:"Dál jsem otázku, jestli může Bůh použít nemocného nebo rozšiřují hendikepované a kdo o tom rozhoduje."

Dovolím si odpovedať. Áno, môže si ich použiť. Božie cesty sú iné ako cesty človeka. Na druhú stranu ak jej videnia priamo súvisia s konkrétnou časťou poškodeného mozgu, potom môžem mať vážne pochybnosti, že videnia sú naozaj od Boha. Epileptici často počas záchvatu aj po záchvate zostávajú v strnulej polohe, môžu počas záchvatu počuť zvuky, hudbu alebo majú vizuálne halucinácie. Téma pre odborníkov z neurológie. Epileptici majú sklon opakovať určité slová alebo slovné spojenia aj v písanom prejave. EGW nebola výnimkou, práve naopak. Ďalší fakt je, že bola grafomanka. Proste stále pociťovala nutnosť až obsedanciu písať. Lekári, ktorí skúmali život a prejavy EGW, nevylučujú poškodenie časti mozgu (pravdepodobne spánkový lalok), úraz mohol byť rozhodujúcim momentom. Ďalší fakt z jej života je, že bola značne náladová, pre niektorých až neznesiteľná. To tiež môže súvisieť s jej ochorením (epilepsiou).
Tvé pochybnosti ti neberu. Je to na tobě. Napsal si to docela od určitostí k neurčitosti. O opakování stejných slov už jsem zde psal.
Může to být také znak malé slovní zásoby. ( Nějakou dobu jsem měl šéfa epileptika.) Také máš informace typu: z druhé ruky.

Dík těm, kteří se vyjádřili k mé otázce o použitelnosti konkrétně, cením si toho.

Zdravotní stav ap. Pavla také ovlivnil jeho práci pro Pána, závislost na pomocí písaře.

Kontaktovať používateľa:

Informacie z druhej ruky a tradovane pribehy (napr. ten o drzani tazkej biblie pocas videnia) mame vsetci. Ktore informacie z "prvej ruky" mozu byt v tejto dobe?

ambassador
Kontaktovať používateľa:

John 3:16 napísal:Informacie z druhej ruky a tradovane pribehy (napr. ten o drzani tazkej biblie pocas videnia) mame vsetci. Ktore informacie z "prvej ruky" mozu byt v tejto dobe?
Netvrdil jsem, že mám z první ruky. To držení může být už jen "domalované". Je-li to tak, pak je to bod do mínusu.

Kontaktovať používateľa:

Suhlasim ze Boh si povolava nedokonalych ludi. Aj Mojzis mal svoj hendikep. Pozrime sa na postavy ucenikov, jediny Judas mal navrch svojou vychytralostou. Z nasho pohladu, Boh si skor povolava outsiderov.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

John 3:16 napísal:"Dál jsem otázku, jestli může Bůh použít nemocného nebo rozšiřují hendikepované a kdo o tom rozhoduje."

Zase nějaký expert na epilepsii viď Johne 3:16, přečti si aspoň něco o tom jak vůbec vypadá epileptický záchvat než zase napíšeš nějakou kravinu o tom, že epileptici mají vizuálné halucinácie, ty EGW rozhodně nikdy neměla a vůbec ne projevy epileptika, to je holý nesmysl.
Epileptický záchvat:
https://www.celostnimedicina.cz/epileps ... achvat.htm

http://zdravi.euro.cz/clanek/postgradua ... ych-169658

EGW při viděních nedýchala,

http://www.otazky.ellenwhiteova.cz/kdyz ... nedychala/

zná někdo nějakého epileptika, který dokáže při záchvatu třeba 2h jako EGW nedýchat? Já rozhodně ne!
Nejen, že nedýchala, ale třeba ani jednou nemrkla, zná někdo epileptika co zvládá několik hodin nedýchat? Jindy jak už bylo řečeno a je všeobecně známo (bylo u toho mnoho svědků vč. doktora) navíc dokázala držet cca 2h nad hlavou těžkou několikakilogramovou bibli v jedné ruce a druhou rukou v ní vyhledala přesně verše, které ji byly řečeny ve vidění, aniž by do Bible jakkoliv viděla (to byla jasně nadpřirozená moc Boží, která toto způsobovala). Dospělý člověk vydrží držet takto těžkou knihu nad hlavou několik málo minut.
Náš soused je epileptik a musí brát silné léky celý život, několikrát to sním seklo a válel se po zemi s pěnou u úst, dnes už dostal nějaké lepší léky, které ho drží bez záchvatu, často se ale celý "třepe" a ani skoro ani neudrží propisku v ruce a ani není schopen pořádně něco napsat, každopádně EGW pokud by byla epileptik, žádné léky ve své době nedostala, protože jednoduše ani nebyly v tehdejší době, ale za svůj dlouhý život zvládla popsat 100000 stran textu, to bych nikdy nezvládl ani já zdravý člověk.

http://www.otazky.ellenwhiteova.cz/byla ... neurologa/

Bůh si vybírá slabé a dává jim sílu zvládnout skoro i nemožné...

Kontaktovať používateľa:

dakujem mikim ze si mi to pekne vysvetlil aj s uvedenymi odkazmi. teraz uz viem ze egw ani nedychala (2 hod. nedychat tak to je sila), len prosim ta moc sa neprezentuj s tymito nazormi na verejnosti, lebo toto uz nie je dobre ani ako vtip.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Mikime, to že nedýchala může znamenat více věcí:

1) špatné měření v té době
2) uvedení do stavu hybernace - existují zvířata i někteří fakíři/ jogíni, kteří se naučí silou vůle ovládat srdeční tep. Slyšel jsem o jednom, který se nechal na 10 dní pohřbít do rakve do země a pak vylezl ven v pořádku, ačkoliv by tam měl bez kyslíku umřít.
3) další zdravotní anomálie nebo dosud nevysvětlené záchvaty, nebo jiné neurologické jevy
4) Zásah nadpřirozené bytosti, ale ani tady není jasné, že jde o Boha. Stejně tak mohla být posedlá démonem. Proč žil posedlý z gerasy v hrobě (dýchal tam?) a nedokázal ho nikdo spoutat? viz. Marek 5,2-3 O EGW také kolovala zpráva, že při jejím stavu ve vidění s ní najednou nedokázali hnout ani silní muži.

Rozhodující je stejně prorokovo poselství srovnáno s biblí, to jestli se předpověď když se o ní jedná naplní.( a případně ovoce jeho vlastního života.)

Ty bys Mikime uvěřil Josephu Smithovi a jeho spisům jen proto, že bys dostal do ruky ověřené svědectví lidí z tehdejší doby, že při Transu nedýchal, nemohli s ním pohnout a držel ve vzduchu těžké zlaté desky, ze kterých citoval z knihy Néfiho, kterou mu Zjevil anděl?

(to se nestalo, sem si to vymyslel, reps. nevím jak to s ním bylo)
Já bych si kvůli tomu možná ani nezvedl zadek, abych zjišťoval co vlastně v té knize Mormon stojí, nebo co ten člověk tehdy hlásal.
Takže otázka je jestli si to šel studovat i u ostatních ,,kandidátů na proroka" a pokud ne, tak proč u EGW ano? ;-)

Jo a s tím argumentem o 100 000 stranách rukopisu - 1) White Estate sama píše 50 000 a to včetně kompilací - tedy zrecyklování toho co napsala znovu a znovu v jiné nové kompilaci, tak nepřeháněj. 2) Sama Estate přiznává, že EGW pomáhal celý redakční tým nejen shánět příslušné zdroje z dějin, které by mohla použít a schválit, ale také že často zpracovali látku, ona jim to schvália, nebo že ona napsala kostru a oni to doupravili a patřičně literárně rozepsali. Minimálně jednu knihu okopírovala kompletně včetně názvu a celý obsah - ukradla jí, ale když se autor ozval, tak vydavatelství knihu stáhlo až do autorovy smrti. V mnoha jiných knihách jsou celé kapitoly okopírované.
3) Ehm nejde vždy o objem, ale také o kvalitu a ta je u jejích knih na jiné úrovni, než ta kvantita.

A že by žádný jiný ,,neinspirovaný člověk" nemohl napsat tolik knih, zkus si nastudovat např. objem díla čecha Josefa Škvoreckého - myslím že je to více než 20 000 stran, ale jeho záběr témat a styl psaní je úplně jiný.

White Estate píše, že EGW vydala za život 40 knih.
Německý spisovatel alfred Bekker za 46 let svého života vydal už více než 300 knih. Většina jsou romány

https://www.topzine.cz/alfred-bekker-pa ... z-300-knih

Tak si nemusíš z EGW hned ve všem sedat na zadek.
Jak už jsem řekl výše, ani počet strán napsaných, ani počet minut nedýchání pod vodou nebo nad vodou, ani počet kilo bible nad hlavou neurčuje že by měla být EGW dodnes ctěna jako prorokyně!!!

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných