Čisté a nečisté

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Neregistrovaný

Re: Čisté a nečisté

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Milan napísal:Součástí adventního učení je důraz na odevzdání se Pánu Bohu také v oblasti životosprávy a posvěcení. Z toho pro zakladatele vyplynuli i zcela praktické důsledky v oblasti stravy, trochu zjednodušeně redukované na otázku "vepřového". Do stejné oblasti patří ale také abstinence, doporučení vyváženosti práce a odpočinku...
V knize Jeremiášově čteme o rodu Rekabejců (Jer 35 kap.), kteří se dobrovolně zřekli veškerých produktů, pocházejících z vinné révy (a dalších požitků), a tento závazek stvrdili před Hospodinem. Jejich věrnost v nařízení, které se nevztahovalo na Izraelce byla příkladná a Hospodin to, ústy proroka ocenil. Možná se jim židé také posmívali, nebo je označovali za fanatiky, případně dokazovali z Tóry, že nic takového nemusí dělat.
Druhý příklad: Koho irituje, že řeholníci žijí podle určitých závazků, které se na ostatní věřící nevztahují? Rozhodli se pro to, dělají to kvůli sobě a kvůli Bohu, je to snad hodno posměchu? Cožpak platí jen "argumenty", cožpak není přijatelný předpoklad "dobré víry"?
Konečně třetí příklad: Apoštol Pavel, ač se sám necítil býti vázán Tórou ani rozhodnutím Jeruzalémského koncilu ohledně masité stravy, přece píše-berte ohled na slabé, radši nebudu jíst maso, abych nebyl k pohoršení...(Řím 14.kap)
Takže si lze vybrat: Buď můžeme být věrní tradici otců zakladatelů, nebo přijímat svobodně závazek před Hospodinem, případně být vegetariány a otázku masa neřešit.
Jídlo ani pití nás do Božího království neposune. Dělat z něj záležitost spásy je stejně scestné jako se posmívat těm, kteří mají určité zásady. ::empathy::
Že sa nejaká skupina rozhodne nieco nekonzumovať je jedna vec, ale že sa nejaka skupina ľudí rozhodne niečo nekonzumovať a potom začnú tvrdiť, že je to biblický príkaz, tak to je už neseriózne.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Reaguji na Milana:

Bylo by to krásné, kdyby to adventisté dělali tak jako Rekabejci v Jeremjášovi a doufám, že by se jim za to nikdo neposmíval, ani by je nekritizoval. A pokud ano, stál bych na straně Rekabejců/adventistů.
Ale Milane takto jednají maximálně jednotlivci, to není postoj celé církve, ani knih EGW.

Mám tu snad citovat ze 27 věroučných článků, nebo z knih EGW, že 1) považují dělení na čísté a nečisté pokrmy za OBECNĚ ZÁVAZNÉ pro všechny. EGW považovala porušování předpisů o nečistých zvířatech za stejné porušování Božích zákonů jako porušování Desatera. 2) že EGW postavila otázku jezení masa jako takového jako otázku nutného posvěcení před druhým příchodem. Stejně tak spojovala úspěch Boží odpověďi na modlitby za nemocné s poslušnostmi ,,zdravotní reformě".

Kniha ,,Rady o výživě a pokrmech" neboli ,,Council on Diet and Food" od EGW je dodnes k sehnání. Její trpké ovoce zakoušejí dodnes jednotlivci a rodiny.

Každý se s tím vyrovnává po svém. Ale vždy se vyrovnáváte s důsledkem učení církve a EGW, nejen s osobním dobrovolným omezením se.
Pamatuji si. jak jsem trpěl, když se u nás doma hádalo o jídle!!!!

Oba rodiče byli členy CASD od mého narození. Zatímco však z matčiny strany více než 4. generace adventistů, tak Otec se nechal pokřtít až jako dospělý. A moje Babička z otcovy strany je Metodistka. Otec a jeho Matka byli zvýklí jíst králíka, prase, atd. Pamatuji si dobře, jaké byly bitvy o to, co budeme my jako děti (já a mladší bratr) jíst!!

Nátlak na nás byl jak od rodičů, tak od prarodičů!! ,,Když jsi u mě, tak budeš jíst, co navařím!!""
,,Tohle jídlo je ale nečisté a Bohu se nelíbí, když to jíme" ,,Neboj se Bohu to nevadí, když to sníš. Přece bys to nenechal, když jsem to pro tebe vařila."

Ano, vím to, že je to vždy i o konkrétních lidech, jak se k tomu postaví a že to nemuseli mí rodiče, takto hrotit.
Už jako dítě, jsem si v mysli vybíral, mezi maminkou a tatínkem- komu udělám radost, nebo mezi babičkou a druhou babičkou, sním to nebo nesním. Ale co hůř.

Mezi babičkou a Bohem. Protože buď udělám radost Bohu, nebo babičce. Později i po rozvodu rodičů, při návštěvách otce - buď udělám radost otci, nebo Bohu (o kterém mluví jako o nebeském otci).

Ježíšova slova: ,,kdo miluje otce a matku víc nežli mne, není mne hoden." - to byla pro mě velice aktuální část bible (Mt 10,37)
Nikomu nepřeji, aby si musel takto vybírat! Tím spíš jako dítě! A tím spíš, když pak zjistí, že to bible po něm nevyžaduje, a že výklad Církve a EGW způsobil, že na mě rodiče a prarodiče takhle tlačili a ti druzí zase tlačili silně proti.

Takže Milane, mám s tím osobní zkušenost. Nepřenositelnou. Vím, nedá se říct, že to takto bylo i u ostatních.
Také vím, že tím, že se mě to osobně týká a mám v tom zapojené vzpomínky a emoce, tak mne to ovlivňuje.
Ale co chci říct je: 1) UČENÍ o čistém a nečistém nese v církvi i špatné ovoce, vím to, protože jsem to zažil. A nebudu určitě sám.
2) Učení církve o čistém a nečistém není o dobrovolnosti, protože říká, že je Boží vůle nejíst nečisté.

Jestliže zkusíte někteří hájit církev tím, že to budete všechno dávat za vinu mým rodičům a prarodičům, tak se vás ptám: ,,A odkud to asi vzali???? Vždyť desítky let chodili do sboru, studovali bibli dohromady s ostatními. Jestliže snad nepochopili správně jak to církev vyučuje, potom se obracím na všechny bratry a sestry v jejich sborech a jejich rodiče a všechny kazatele, kteří se za ta léta vystřídali v jejich sborech. Jaktože jim nikdo z těch ostatních jejich špatnou víru nevyvrátil a neukázal jim, jak to učí církev správně!!!???

Vím, proč jim to nikdo nevyvrátil. Protože všichni ve sboru tomu věřili stejně jako oni. Protože to je oficiální a dříve byla i veřejně hrdě ohlašovaná věrouka církve. Stačí se dodnes podívat na proslovy Teda Wilsona a stále to uslyšíte.

Nevím, jakou máš osobní zkušenost ty Milane, ale zvaž dobře, co hájíš. Možná se jednou podivíš.

Já jsem jednoznačně pro to, aby se toto učení v církvi z revidovalo a rozhodnutí, co nejíst se znovu zvěstovalo lidem jako dobrovolné před Bohem. (kromě omezení pro pohany ze Skutků 15)

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatý napísal:Reaguji na Milana:

Bylo by to krásné, kdyby to adventisté dělali tak jako Rekabejci v Jeremjášovi a doufám, že by se jim za to nikdo neposmíval, ani by je nekritizoval. A pokud ano, stál bych na straně Rekabejců/adventistů.
Ale Milane takto jednají maximálně jednotlivci, to není postoj celé církve, ani knih EGW.

Mám tu snad citovat ze 27 věroučných článků, nebo z knih EGW, že 1) považují dělení na čísté a nečisté pokrmy za OBECNĚ ZÁVAZNÉ pro všechny. EGW považovala porušování předpisů o nečistých zvířatech za stejné porušování Božích zákonů jako porušování Desatera. 2) že EGW postavila otázku jezení masa jako takového jako otázku nutného posvěcení před druhým příchodem. Stejně tak spojovala úspěch Boží odpověďi na modlitby za nemocné s poslušnostmi ,,zdravotní reformě".

Kniha ,,Rady o výživě a pokrmech" neboli ,,Council on Diet and Food" od EGW je dodnes k sehnání. Její trpké ovoce zakoušejí dodnes jednotlivci a rodiny.

Každý se s tím vyrovnává po svém. Ale vždy se vyrovnáváte s důsledkem učení církve a EGW, nejen s osobním dobrovolným omezením se.
Pamatuji si. jak jsem trpěl, když se u nás doma hádalo o jídle!!!!

Oba rodiče byli členy CASD od mého narození. Zatímco však z matčiny strany více než 4. generace adventistů, tak Otec se nechal pokřtít až jako dospělý. A moje Babička z otcovy strany je Metodistka. Otec a jeho Matka byli zvýklí jíst králíka, prase, atd. Pamatuji si dobře, jaké byly bitvy o to, co budeme my jako děti (já a mladší bratr) jíst!!

Nátlak na nás byl jak od rodičů, tak od prarodičů!! ,,Když jsi u mě, tak budeš jíst, co navařím!!""
,,Tohle jídlo je ale nečisté a Bohu se nelíbí, když to jíme" ,,Neboj se Bohu to nevadí, když to sníš. Přece bys to nenechal, když jsem to pro tebe vařila."

Ano, vím to, že je to vždy i o konkrétních lidech, jak se k tomu postaví a že to nemuseli mí rodiče, takto hrotit.
Už jako dítě, jsem si v mysli vybíral, mezi maminkou a tatínkem- komu udělám radost, nebo mezi babičkou a druhou babičkou, sním to nebo nesním. Ale co hůř.

Mezi babičkou a Bohem. Protože buď udělám radost Bohu, nebo babičce. Později i po rozvodu rodičů, při návštěvách otce - buď udělám radost otci, nebo Bohu (o kterém mluví jako o nebeském otci).

Ježíšova slova: ,,kdo miluje otce a matku víc nežli mne, není mne hoden." - to byla pro mě velice aktuální část bible (Mt 10,37)
Nikomu nepřeji, aby si musel takto vybírat! Tím spíš jako dítě! A tím spíš, když pak zjistí, že to bible po něm nevyžaduje, a že výklad Církve a EGW způsobil, že na mě rodiče a prarodiče takhle tlačili a ti druzí zase tlačili silně proti.

Takže Milane, mám s tím osobní zkušenost. Nepřenositelnou. Vím, nedá se říct, že to takto bylo i u ostatních.
Také vím, že tím, že se mě to osobně týká a mám v tom zapojené vzpomínky a emoce, tak mne to ovlivňuje.
Ale co chci říct je: 1) UČENÍ o čistém a nečistém nese v církvi i špatné ovoce, vím to, protože jsem to zažil. A nebudu určitě sám.
2) Učení církve o čistém a nečistém není o dobrovolnosti, protože říká, že je Boží vůle nejíst nečisté.

Jestliže zkusíte někteří hájit církev tím, že to budete všechno dávat za vinu mým rodičům a prarodičům, tak se vás ptám: ,,A odkud to asi vzali???? Vždyť desítky let chodili do sboru, studovali bibli dohromady s ostatními. Jestliže snad nepochopili správně jak to církev vyučuje, potom se obracím na všechny bratry a sestry v jejich sborech a jejich rodiče a všechny kazatele, kteří se za ta léta vystřídali v jejich sborech. Jaktože jim nikdo z těch ostatních jejich špatnou víru nevyvrátil a neukázal jim, jak to učí církev správně!!!???

Vím, proč jim to nikdo nevyvrátil. Protože všichni ve sboru tomu věřili stejně jako oni. Protože to je oficiální a dříve byla i veřejně hrdě ohlašovaná věrouka církve. Stačí se dodnes podívat na proslovy Teda Wilsona a stále to uslyšíte.

Nevím, jakou máš osobní zkušenost ty Milane, ale zvaž dobře, co hájíš. Možná se jednou podivíš.

Já jsem jednoznačně pro to, aby se toto učení v církvi z revidovalo a rozhodnutí, co nejíst se znovu zvěstovalo lidem jako dobrovolné před Bohem. (kromě omezení pro pohany ze Skutků 15)

...Mám tu snad citovat ze 27 věroučných článků, nebo z knih EGW, že 1) považují dělení na čísté a nečisté pokrmy za OBECNĚ ZÁVAZNÉ pro všechny. EGW považovala porušování předpisů o nečistých zvířatech za stejné porušování Božích zákonů jako porušování Desatera. 2) že EGW postavila otázku jezení masa jako takového jako otázku nutného posvěcení před druhým příchodem. Stejně tak spojovala úspěch Boží odpověďi na modlitby za nemocné s poslušnostmi ,,zdravotní reformě".

Byl to Bůh, kdo rozdělil čisté a nečisté pokrmy, nikoliv člověk, byl to Bůh kdo si přál, abychom lidé jen čisté pokrmy (dočasně maso v té době, které Bůh lidem povolil, protože reptali, že ho měli v Egyptě a na poušti ne) a nejedli ne vepřové...

Izajáš 65:1  Dal jsem se najíti těm, kteříž se na mne neptávali, nalezen jsem od těch, kteříž mne nehledali, a národu, kterýž se nenazýval jménem mým, řekl jsem: Teď jsem, teď jsem.
2  Rozprostíral jsem ruce své na každý den k lidu zpurnému, kteříž chodí cestou nedobrou za myšlénkami svými,
3  K lidu, kteříž zjevně popouzejí mne ustavičně, obětujíce v zahradách, a kadíce na cihlách,
4  Kteříž sedají při hrobích, a při svých modlách nocují, kteříž jedí maso sviňské, a polívku nečistého z nádob svých,

Izajáš 66:17  I ti, kteříž se posvěcují a očišťují v zahradách, jeden po druhém zjevně, kteříž jedí maso sviňské, a věc ohavnou i myši, též konec vezmou, praví Hospodin.

Daniel 10:3  Pokrmu pochotného jsem nejedl, ani maso ani víno nevešlo do úst mých, aniž jsem se mastí mazal, až se vyplnili dnové tří téhodnů.

Kdo nejí maso má mnohem větší šanci se dožít vyššího věku a bez nemocí než ti kdo maso "žerou" dennodenně a pravidelně.
Dr. John Scharffenberg je toho živým důkazem:

http://www.3an.sk/pg_detail.php?id=70181

a všechny videa s ním zde:

http://www.3an.sk/index.php?tbJazyk=sk& ... _Email=%40

EGW už tehdy moc dobře věděla o čem mluví, když upozorňovala na jezení tučného masa a uzenin, mluvila o něčem na co přišli doktoři až v 60 letech 20st. a podrobně až v posledních několika letech, že jezení tučného masa a uzenin škodí a způsobuje rakovinu tlustého střeva, žaludku a krve.

V ráji se maso nejedlo a v obnoveném ráji se také jíst nebude (bude tam platit Desatero a jeho 100% nezabiješ!), takže není důvod jíst maso jako hlavní potravinu i zde na zemi, i když jej jedl i Ježíš (ryby, beránek). Ale dneska je přece jenom jiná doba a dostupný velký výběr bezmasých potravin, ovoce a zeleniny. Každý člověk je rozumný, když jí maso jen málo (třeba jen 1x týdně ryby, kuřecí apod.) nebo nejlépe vůbec, tak, aby na něm nebyl závislý, pokud nemusí. Ale je to každého volba co bude jíst a čím si bude ničit zdraví nebo nebude. EGW v žádném případě nenařizuje co má člověk jíst, ale vždy jen doporučuje. A co taková miliarda Indů, kteří o EGW neví nic a maso vůbec nejí?

Tomáš Plechatý

1 Timoteovi 4,1-5
Duch výslovně praví, že v posledních dobách někteří odpadnou od víry a přidrží se těch, kteří svádějí démonskými naukami,
jsou pokrytci, lháři a mají vypálen cejch na vlastním svědomí.
Zakazují lidem ženit se a jíst pokrmy, které Bůh stvořil, aby je s děkováním požívali ti, kdo věří a kdo poznali pravdu.
Neboť všechno, co Bůh stvořil, je dobré a nemá se zavrhovat nic, co se přijímá s díkůvzdáním.
Vždyť je to posvěceno Božím slovem a modlitbou.

Genesis 9,1-3
Bůh Noemu a jeho synům požehnal a řekl jim: „Ploďte a množte se a naplňte zemi.
Bázeň před vámi a děs z vás padnou na všechnu zemskou zvěř i na všechno nebeské ptactvo; se vším, co se hýbe na zemi, i se všemi mořskými rybami jsou vám vydáni do rukou.
Každý pohybující se živočich vám bude za pokrm; jako zelenou bylinu vám dávám i toto všechno.

Takže Mikime, svědčím proti tobě - přestaň svádět démonskou naukou a zakazovat lidem jíst pokrmy. Čiň z Toho pokání.
Podle Matouše 18,15-17 ti to mám říci soukromě, pak se svědky , pak to oznámit církvi a neuposlechneš-li tak tě mít za svévolníka.
Podle Tita 3,10-11 tě mám napomenout jednou nebo dvakrát a pak se tě zříci.

Prosím tě přestaň s tím. Jdi do sebe. Čti si bibli probírej to s Bohem a zvažuj, než budeš za něco bojovat.

Pavlovi to přišlo hodně vážná věc, když viděl že někdo zakazuje druhým jíst některé pokrmy. Proto si dovoluji být také takto neústupný.
Ježíš Kristus nám vydobyl svobodu, která je kamenem úrazu lidem, kteří smýšlí zákonicky a chtěli by Boží přízeň něčím podmiňovat, nebo si ji zasloužit. Nenechme si jako křesťané znovu naložit Jho, které nemohli unést ani ti praví zbožní židé.

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Církev adventistů už dávno nemá 27 článků víry, ale to je jen drobné zaspání v čase.

Církev adventistů nezakazuje ženit se, obrať se jinam.

K jídlo je to co bylo stvořeno Bohem k jídlo a to je potom o diskuzi, co to bylo stvořeno k jídlu.
To co se může jíst se muselo před tím hýbat, žádná zdechlina.

SZ byl psán "Židy", že by oni nechápali co znamená každý pohybujícíí živočich a udělali si vlastní výběr?

Tomáš Plechatý

Církev adventistů už dávno nemá 27 článků víry, ale to je jen drobné zaspání v čase.
1) Církev stále má 27 článků + 1 nový navíc. Neznamená to, že těch dosavadních 27 přestalo platit.
2) problematika čistého a nečistého se řešila už v těch 27 článcích a ne v tom novém 28. , tedy ten nový článek stav ohledně čistého a nečistého nijak nezměnil. A je tedy správné se odkazovat na těch 27, kde se to řeší byť je přesnější říci, že je jich nyní 28.
3) Zatímco existuje kniha ,,Adventisté sedmého dne věří - Výklad základních věroučných článků", která jich má 27, tak ještě nevlastním a ani nevím nic o vydané knize, která by obsahovala všech 28. Takže to je další důvod proč se odkazuji na vydanou knihu, která zná jiný počet.
1) Vím, že církev nezakazuje lidem ženit se (ehm ale neoddá člena církve s nečlenem církve). Řeč byla o zakazování jezení pokrmů, což bylo z příspěvku a předchozí diskuse jasné. Takže jen rýpáš.
2) reagoval jsem na příspěvek Mikima a ne na příspěvek Církve. Názory Mikima nejsou vždy shodné s názory církve (tuším) a Mikim není oficiální mluvčí postojů církve (doufám :-D).
Takže tvá poznámka o tom, co církev nedělá opět nemá podstatu. O ní jsme se tu nebavili. Ačkoliv ohledně stanoviska, že nejíst nečisté maso je Boží obecná vůle pro všechny se Mikim shoduje se stanoviskem církve.
K jídlo je to co bylo stvořeno Bohem k jídlo a to je potom o diskuzi, co to bylo stvořeno k jídlu.
Námitku, že Timoteovi mluví jen o pokrmech, které Bůh už stvořil k jídlu, zatímco zvířata lidem přidal až později znám.

Myslím si, že je ta námitka slabá a že není pravdivá.
1) Pokud by Pavel myslel jen pokrmy, které Bůh stvořil, aby se jedly, potom by asi museli tehdy čelit naukám, která zakazují jíst zeleninu, ovoce, ořechy. To je myslím velice velice nepravděpodobné. Naopak z nového zákona máme mnoho zmínek, že jedním z problémů prvních křesťanů byla otázka masa, které měli židé zakázáno jíst, jakožto nečisté, ale pohané ne. A za druhé masa, které se obětovalo v pohanských rituálech a proto se dalo i zlevněně kupovat. Mnozí křesťané ze židů stále zkoušeli na Pohany naložit obřízku a dodržování ,,Mojžíšova zákona" tedy i rozlišování pokrmů.
Zakazování konzumace masa je docela běžnou praxí ve východních náboženstvích, jako třeba hiduismus:
,,Potrava nejvyšší kasty podléhá v hinduismu nejpřísnějším pravidlům: jsou striktními vegetariány, nekonzumují ani vejce a ryby. Podle jejich představ je ten, kdo se čistě živí, sám čistý."
2) V textu je níže napsáno, že co Bůh stvořil je dobré a nemá se zavrhovat nic, co se přijímá s díkuvzdáním.
V Genesis 1 se dozvíš, že při stvoření Bůh stvořil jak rostliny, tak zvířata, a u obojího řekl, že je to dobré.
V Genesis 9 je Bohem řečeno, že stejně jako jim dal rostliny, tak jim dává všechna zvířata. TEČKA.
Všechna zvířata jsou lidem za pokrm, tak jako všechny rostliny a plody.
Vyjímku udělal jenom s krví.
Tedy pokyn v 1 Timoteovi se vztahuje i na zvířata, což je dává smysl, když vezmeš v úvahu další Pavlovy výroky o mase.
,,Někdo třeba věří, že může jíst všechno, slabý však jí jen rostlinnou stravu.
Ten, kdo jí všecko, nechť nezlehčuje toho, kdo nejí, a kdo nejí, nechť neodsuzuje toho, kdo jí; vždyť Bůh jej přijal za svého."

,,Vím a jsem přesvědčen v Pánu Ježíši, že nic není nečisté samo v sobě, ale tomu, kdo něco pokládá za nečisté, je to nečisté."
,,Nenič kvůli pokrmu Boží dílo! Ano, všecko je čisté, zlé však je, když někdo pohoršuje druhého tím, co jí."
,,...Blaze tomu, kdo sám sebe neodsuzuje, když se pro něco rozhodl."

,,Čistým je všechno čisté."

,,Nikdo tedy nemá právo odsuzovat vás za to, co jíte nebo pijete, nebo kvůli svátkům, kvůli novoluní nebo sobotám."
,,Jestliže jste spolu s Kristem zemřeli mocnostem světa, proč si necháváte předpisovat:
neber to do rukou, nejez, nedotýkej se – jako byste stále ještě byli v moci světa?"
(Řím 14,1-2.14.20.22)(Titovi 1,15)(Koloským 2,16.20-21)
SZ byl psán "Židy", že by oni nechápali co znamená každý pohybující živočich a udělali si vlastní výběr?
Ano SZ byl psán židy. Ano židé chápali, co znamená každý pohybující se živočich - to samé, co to znamená v našem jazyce!!!!!
KAŽDÝ ZNAMENÁ KAŽDÝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Proto museli později židé zapsat do SZ speciální Boží vůli a nařízení do Leviticu 11, aby nově pochopili, že to každý pro ně teď už neplatí!!
Resp. pravděpodobně židé sepisovali příběh o potopě až v době, kdy už sami Byli pod Sinajskou smlouvou, ale to neznamená, že když tam je zapsáno ,,každý že to neznamená každý". To je stejné jako tvrdit, že SZ psali židé a ti věděli jaký trest je za vraždu, takže když sepisovali příběh o Kainovi, tak tím Bůh nemyslel, že Kaina ochrání, ale že ho nechá zabít pokud neuteče do útočištného města.
Padlé na hlavu.

Tolik k tvému rýpání.

mikim

Tomáš Plechatý napísal:1 Timoteovi 4,1-5
Duch výslovně praví, že v posledních dobách někteří odpadnou od víry a přidrží se těch, kteří svádějí démonskými naukami,
jsou pokrytci, lháři a mají vypálen cejch na vlastním svědomí.
Zakazují lidem ženit se a jíst pokrmy, které Bůh stvořil, aby je s děkováním požívali ti, kdo věří a kdo poznali pravdu.
Neboť všechno, co Bůh stvořil, je dobré a nemá se zavrhovat nic, co se přijímá s díkůvzdáním.
Vždyť je to posvěceno Božím slovem a modlitbou.

Genesis 9,1-3
Bůh Noemu a jeho synům požehnal a řekl jim: „Ploďte a množte se a naplňte zemi.
Bázeň před vámi a děs z vás padnou na všechnu zemskou zvěř i na všechno nebeské ptactvo; se vším, co se hýbe na zemi, i se všemi mořskými rybami jsou vám vydáni do rukou.
Každý pohybující se živočich vám bude za pokrm; jako zelenou bylinu vám dávám i toto všechno.

Takže Mikime, svědčím proti tobě - přestaň svádět démonskou naukou a zakazovat lidem jíst pokrmy. Čiň z Toho pokání.
Podle Matouše 18,15-17 ti to mám říci soukromě, pak se svědky , pak to oznámit církvi a neuposlechneš-li tak tě mít za svévolníka.

Prosím tě přestaň s tím. Jdi do sebe. Čti si bibli probírej to s Bohem a zvažuj, než budeš za něco bojovat.

Pavlovi to přišlo hodně vážná věc, když viděl že někdo zakazuje druhým jíst některé pokrmy. Proto si dovoluji být také takto neústupný.
Ježíš Kristus nám vydobyl svobodu, která je kamenem úrazu lidem, kteří smýšlí zákonicky a chtěli by Boží přízeň něčím podmiňovat, nebo si ji zasloužit. Nenechme si jako křesťané znovu naložit Jho, které nemohli unést ani ti praví zbožní židé.

...Takže Mikime, svědčím proti tobě - přestaň svádět démonskou naukou a zakazovat lidem jíst pokrmy. Čiň z Toho pokání.

Chlapče už se prosím konečně probuď a přestaň mi psát něco co se mně v dnešní době vůbec netýká, já nežiju v době ap. Pavla a nemusím jíst maso jako on (pokud ho vůbec kdy jedl, když sám doporučoval, aby ho nejedli, Řím. 14.19-22)... ::dash::

Pokud zvítězíš a budeš spasený počítej s tím, že půjdeš s Ježíšem do nebeského ráje, kde se maso jíst nebude, stejně tak jak maso Bůh Otec nedal za potravu Adamovi a Evě v ráji, který byl na zemi. A co jim dal za potravu?

KB1613: Genesis 1:28  A požehnal jim Bůh, a řekl jim Bůh: Ploďtež se a rozmnožujte se, a naplňte zemi, a podmaňte ji, a panujte nad rybami mořskými, a nad ptactvem nebeským, i nad všelikým živočichem hýbajícím se na zemi.

panujte rozhodně neznamená zabíjejte je a jezte!!!

29  Řekl ještě Bůh: Aj, dal jsem vám všelikou bylinu, vydávající símě, kteráž jest na tváři vší země, a všeliké stromoví, (na němž jest ovoce stromu), nesoucí símě; to bude vám za pokrm.

30  Všechněm pak živočichům zemským, i všemu ptactvu nebeskému, a všemu tomu, což se hýbe na zemi, v čemž jest duše živá, všelikou bylinu zelenou dal jsem ku pokrmu. I stalo se tak.

ČEP: 30  Veškeré zemské zvěři i všemu nebeskému ptactvu a všemu, co se plazí po zemi, v čem je živá duše, dal jsem za pokrm veškerou zelenou bylinu." A stalo se tak.

I každý živočich se živil zelenou bylinou, nikoliv zabíjením a pojídáním dalších živočichů!!!

Takže tvé tvrzení:

...Všechna zvířata jsou lidem za pokrm, tak jako všechny rostliny a plody.

je zcela falešné a úplně nesmyslné...

Co jedl Adam a Eva po vypuzení z ráje? Maso? Ani omylem!

Genesis 3:17  Adamovi také řekl: Že jsi uposlechl hlasu ženy své, a jedl jsi z stromu toho, kterýžť jsem zapověděl, řka: Nebudeš jísti z něho; zlořečená země pro tebe, s bolestí jísti budeš z ní po všecky dny života svého.
18  Trní a bodláčí tobě ploditi bude, i budeš jísti byliny polní.
19  V potu tváři své chléb jísti budeš, dokavadž se nenavrátíš do země, poněvadž jsi z ní vzat. Nebo prach jsi a v prach se navrátíš.

Teprve po potopě jim Bůh dovolil jíst maso, protože nebylo nic zeleného...

A co jedli na poušti? Řekl jim snad Bůh zabíjejte zvířata a pořádně se nažerte tak jako v Egyptě? Ani omylem!

Exodus 16:14  A když přestalo padání rosy, aj, ukázalo se po vrchu pouště drobného cosi a okrouhlého, drobného jako jíní na zemi.
15  Což vidouce synové Izraelští, řekli jeden druhému: Man jest toto. Nebo nevěděli, co by bylo. Tedy řekl jim Mojžíš: To jest ten chléb, kterýž vám dal Hospodin ku pokrmu.
16  To jest, o čemž přikázal Hospodin: Nasbírejte sobě toho každý k svému pokrmu; gomer na jednoho člověka vedlé počtu osob vašich, každý na ty, kteříž jsou v stanu jeho, vezmete.

A co napadlo proselyty (pohany), kteří se k Izraelitům přidali?

Numeri 11:4  Lid pak k nim přimíšený napadla žádost náramná; a obrátivše se, plakali i synové Izraelští a řekli: Kdo nám to dá, abychom se masa najedli?

32  Protož vstav lid, celý ten den a celou noc, i celý druhý den shromažďovali sobě ty křepelky; a kdož nejméně nashromáždil, měl jich s deset měr. I rozvěšeli je sobě pořád okolo stanů.
33  Ještě maso vězelo v zubích jejich, a nebylo právě sžvýkáno, když hněv Hospodinův vzbudil se na lid. I ranil Hospodin lid ranou velikou náramně.

34  Protož nazváno jest jméno místa toho Kibrot Hattáve; nebo tu pochovali lid, kterýž žádal masa.

Po celou dobu Bůh nechtěl aby jedli maso, proč asi?

A co my dnes a naše tělo, nemáme o ně pečovat i správnou životosprávou, cvičením apod,? Není snad naše tělo chrámem ducha svatého? K čemu nám bude nemocné tělo např. z pojídání masa způsobujícího rakovinu? Jak může duch svatý přebývat pak v takovém nemocném těle?

1 Korintským 3:16  Zdaliž nevíte, že chrám Boží jste, a Duch Boží v vás přebývá?
17  Jestližeť kdo chrámu Božího poskvrňuje, tohoť zatratí Bůh; nebo chrám Boží svatý jest, jenž jste vy.

Přísloví 23:20  Nebývej mezi pijany vína, mezi žrouty masa,
21  vždyť pijan a žrout přijdou na mizinu, dřímota je oblékne v cáry.

Ten kdo zvítězí dostane od Boha maso?
Zjevení Janovo 2:17  Kdo má uši, slyšiž, co Duch praví církvím: Tomu, jenž vítězí, dám jísti mannu skrytou a dám jemu kamének bílý, a na tom kaménku jméno nové napsané, kteréhož žádný neví, než ten, kdož je přijímá.

Máme si snad brát příklad od těch, kteří chtěli na poušti po Bohu maso? Nebo raději přijímat duchovní pokrm jímž je sám Kristus?

1 Korintským 10:3  A všickni týž pokrm duchovní jedli,
4  A všickni týž nápoj duchovní pili. Pili zajisté z duchovní skály, kteráž za nimi šla; a ta skála byl Kristus.
5  Ale ne ve mnohých z nich zalíbilo se Bohu, nebo zhynuli na poušti.
6  Ty pak věci za příklad nám býti mají k tomu, abychom nebyli žádostivi zlého, jako i oni žádali.

I ap. Pavel chce, abychom byli svatí a hlavně klid a nehádat se o mase::noo:: jinak všichni skončíme v ::diablo::

Židům 12:14  Pokoje následujte se všechněmi a svatosti, bez níž žádný neuzří Pána,

Jezení ani nejezení masa nás nespasí, ale ten kdo ho nejí (nebo jen málo) má mnohem větší šanci se ve zdraví dožít vysokého věku a tudíž i 2 příchodu Ježíše Krista našeho Pána, a je mu to tak i průpravou pro nový život v nebi, kde se maso zcela jistě jíst nebude, protože tam bude 100% platit NEZABIJEŠ. Jaký má smysl umírat předčasně na rakovinu tlustého střeva či žaludku z pojídání masa?

Není nyní čas, aby cílem každého bylo vzdát se jedení masa? Jak mohou ti, kteří usilují o to být čistí, zušlechtění a svatí, kteří smějí mít společenství nebeských andělů, pokračovat v jedení jídel, která jsou tak škodlivá duši i tělu? (Ministry of Healing, p. 317)

A co k tomu napsala EGW?

http://www.ellenwhiteova.cz/cesta-ke-zd ... 17/search/
https://www.ulozto.cz/!qzWMBi1fL/uceni ... ritici-pdf

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Jaký má smysl umírat předčasně na rakovinu tlustého střeva či žaludku z pojídání masa?
Robil si vlastný výskum? Alebo si niečo o tom čítal?

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Tomáš Plechatý napísal:
1) Církev stále má 27 článků + 1 nový navíc. Neznamená to, že těch dosavadních 27 přestalo platit.
2) problematika čistého a nečistého se řešila už v těch 27 článcích a ne v tom novém 28. , tedy ten nový článek stav ohledně čistého a nečistého nijak nezměnil. A je tedy správné se odkazovat na těch 27, kde se to řeší byť je přesnější říci, že je jich nyní 28.
3) Zatímco existuje kniha ,,Adventisté sedmého dne věří - Výklad základních věroučných článků", která jich má 27, tak ještě nevlastním a ani nevím nic o vydané knize, která by obsahovala všech 28. Takže to je další důvod proč se odkazuji na vydanou knihu, která zná jiný počet.
1) Vím, že církev nezakazuje lidem ženit se (ehm ale neoddá člena církve s nečlenem církve). Řeč byla o zakazování jezení pokrmů, což bylo z příspěvku a předchozí diskuse jasné. Takže jen rýpáš.
2) reagoval jsem na příspěvek Mikima a ne na příspěvek Církve. Názory Mikima nejsou vždy shodné s názory církve (tuším) a Mikim není oficiální mluvčí postojů církve (doufám :-D).
Takže tvá poznámka o tom, co církev nedělá opět nemá podstatu. O ní jsme se tu nebavili. Ačkoliv ohledně stanoviska, že nejíst nečisté maso je Boží obecná vůle pro všechny se Mikim shoduje se stanoviskem církve.
Námitku, že Timoteovi mluví jen o pokrmech, které Bůh už stvořil k jídlu, zatímco zvířata lidem přidal až později znám.

Myslím si, že je ta námitka slabá a že není pravdivá.
1) Pokud by Pavel myslel jen pokrmy, které Bůh stvořil, aby se jedly, potom by asi museli tehdy čelit naukám, která zakazují jíst zeleninu, ovoce, ořechy. To je myslím velice velice nepravděpodobné. Naopak z nového zákona máme mnoho zmínek, že jedním z problémů prvních křesťanů byla otázka masa, které měli židé zakázáno jíst, jakožto nečisté, ale pohané ne. A za druhé masa, které se obětovalo v pohanských rituálech a proto se dalo i zlevněně kupovat. Mnozí křesťané ze židů stále zkoušeli na Pohany naložit obřízku a dodržování ,,Mojžíšova zákona" tedy i rozlišování pokrmů.
Zakazování konzumace masa je docela běžnou praxí ve východních náboženstvích, jako třeba hiduismus:
,,Potrava nejvyšší kasty podléhá v hinduismu nejpřísnějším pravidlům: jsou striktními vegetariány, nekonzumují ani vejce a ryby. Podle jejich představ je ten, kdo se čistě živí, sám čistý."
2) V textu je níže napsáno, že co Bůh stvořil je dobré a nemá se zavrhovat nic, co se přijímá s díkuvzdáním.
V Genesis 1 se dozvíš, že při stvoření Bůh stvořil jak rostliny, tak zvířata, a u obojího řekl, že je to dobré.
V Genesis 9 je Bohem řečeno, že stejně jako jim dal rostliny, tak jim dává všechna zvířata. TEČKA.
Všechna zvířata jsou lidem za pokrm, tak jako všechny rostliny a plody.
Vyjímku udělal jenom s krví.
Tedy pokyn v 1 Timoteovi se vztahuje i na zvířata, což je dává smysl, když vezmeš v úvahu další Pavlovy výroky o mase.
,,Někdo třeba věří, že může jíst všechno, slabý však jí jen rostlinnou stravu.
Ten, kdo jí všecko, nechť nezlehčuje toho, kdo nejí, a kdo nejí, nechť neodsuzuje toho, kdo jí; vždyť Bůh jej přijal za svého."

,,Vím a jsem přesvědčen v Pánu Ježíši, že nic není nečisté samo v sobě, ale tomu, kdo něco pokládá za nečisté, je to nečisté."
,,Nenič kvůli pokrmu Boží dílo! Ano, všecko je čisté, zlé však je, když někdo pohoršuje druhého tím, co jí."
,,...Blaze tomu, kdo sám sebe neodsuzuje, když se pro něco rozhodl."

,,Čistým je všechno čisté."

,,Nikdo tedy nemá právo odsuzovat vás za to, co jíte nebo pijete, nebo kvůli svátkům, kvůli novoluní nebo sobotám."
,,Jestliže jste spolu s Kristem zemřeli mocnostem světa, proč si necháváte předpisovat:
neber to do rukou, nejez, nedotýkej se – jako byste stále ještě byli v moci světa?"
(Řím 14,1-2.14.20.22)(Titovi 1,15)(Koloským 2,16.20-21)
SZ byl psán "Židy", že by oni nechápali co znamená každý pohybující živočich a udělali si vlastní výběr?
Ano SZ byl psán židy. Ano židé chápali, co znamená každý pohybující se živočich - to samé, co to znamená v našem jazyce!!!!!
KAŽDÝ ZNAMENÁ KAŽDÝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Proto museli později židé zapsat do SZ speciální Boží vůli a nařízení do Leviticu 11, aby nově pochopili, že to každý pro ně teď už neplatí!!
Resp. pravděpodobně židé sepisovali příběh o potopě až v době, kdy už sami Byli pod Sinajskou smlouvou, ale to neznamená, že když tam je zapsáno ,,každý že to neznamená každý". To je stejné jako tvrdit, že SZ psali židé a ti věděli jaký trest je za vraždu, takže když sepisovali příběh o Kainovi, tak tím Bůh nemyslel, že Kaina ochrání, ale že ho nechá zabít pokud neuteče do útočištného města.
Padlé na hlavu.

Tolik k tvému rýpání.
Počet 27 dnes 28 bylo pro Mikima. Nedávno hrozilo, že bude 29, tato poznámka nebyla pro tebe. Nepoužívám červenou barvu v komentářích!

Měl jsi tučně vytištěno i ženění , proto jsem reagoval.
Mám za to že je potřeba brát v úvahu inspirovanost pisatele.
Pro podporu svého pohledu jsi použil SZ.
Rýpání je jev , který sám používáš a také ti co mají podobný postoj k casd.
Co si Bůh "myslel" tak to mi povídej.
Bůh to nemyslel tak, jak to nechal napsat, lidé to nenapsali, jak to myslel Bůh a všechno je podle............

Možná podporu pro svá tvrzení čerpáš i od Dale Ratzlaff a i jiných, nezapomeň - nejsou neomylní.

mikim

Hosť napísal:
Jaký má smysl umírat předčasně na rakovinu tlustého střeva či žaludku z pojídání masa?
Robil si vlastný výskum? Alebo si niečo o tom čítal?
čítal:
ČERVENÉ MASO ZVYŠUJE RIZIKO VZNIKU RAKOVINY: DŮVODEM JE REAKCE NAŠEHO TĚLA
http://www.national-geographic.cz/clan ... 01501.html
nebo zde:
Konzumace masa způsobuje rakovinu
http://blisty.cz/art/23772.html

nebo:
FAKTA O RAKOVINĚ – KONZUMACE MASA A RIZIKO RAKOVINY
https://faktaozdravi.wordpress.com/2008 ... -rakoviny/

nebo:
Deset důvodů, proč jíst více vegetariánsky
http://www.godsdirectcontact.org/veg/al ... /czech.htm

nebo:
Uzeniny způsobují rakovinu, řekli oficiálně lékaři. Dva plátky slaniny denně zvednou riziko o pětinu
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/uz ... 1482150608

nebo něco od adventistů (tady s tím výzkumem mě teď naši advetističtí chlapci v USA nasrali, protože ryby a kuřecí jím jako semivegetarián také):
Drůbež, ryby a rakovina tlustého střeva
http://www.magazinzdravi.cz/drubez-ryby ... eho-streva

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných