Feven napísal:Pamätám si z časov môjho vyučovania ku krstu, ako mi kazateľ dával čítať rôzne texty na podporu toho, že zákaz jesť bravčové mäso je stále platný. Jedným z tých textov boli aj Božie kritické slová z Izaiáša 65, 2-5:
„Celý deň som vystieral ruky k vzdorovitému národu, ktorý chodil nedobrou cestou za svojimi výmyslami; k ľuďom, ktorí ma ustavične do tváre popudzovali, ktorí obetujú v záhradách a kadia na tehlách; ktorí sedávajú v hroboch a nocujú v jaskyniach, jedia bravčové mäso a nečistú polievku majú vo svojich nádobách. Hovoria: Ostaň, kde si, nepribližuj sa ku mne, lebo prenesiem svätosť na teba!“ (Evanjelický preklad)
Neskôr som na tento text znovu natrafil, prečítal som si ho a uvažoval som: Čo ak sa nejaký jaskyniar stane adventistom? Musí zanechať svoju prácu alebo záľubu? Veď Boh označuje za vzdorovitých aj tých, čo „nocujú v jaskyniach“! Môže sa mu predsa stať, že pri objavovaní alebo zdolávaní nejakej jaskyne v nej bude musieť prespať, a to by bol podľa tohto textu jasný hriech, asi ako zjedenie bravčového mäsa!
Študoval som si text podrobnejšie, a zistil som, že celé to je asi trochu inak. Text hovorí najprv o tých, čo „obetujú v záhradách a kadia na tehlách“. Tu ide očividne o nejaké pohanské náboženské rituály, ktoré niektorí židia praktikovali a tak popudzovali Hospodina. Podobne je na tom aj zmienené vysedávanie na hroboch – šlo o snahu nadviazať kontakt z mŕtvymi, čo Boh jasne zakazuje. Ale čo nocovanie v jaskyniach a jedenie bravčového? Pozrel som si iný preklad, Ekumenický, a tam je časť o jaskyniach preložená takto: „nocujú v jaskyniach mŕtvych“.
Takže je to jasné, nešlo o prípad nejakých zatúlaných pútnikov, ktorí majú zakázané v čase núdze prespať v jaskyni, ale opäť o nejaké mystické vyhľadávanie kontaktu s mŕtvymi, zrejme prevzaté od okolitých pohanských národov.
No ale čo s tými, čo „jedia bravčové mäso a nečistú polievku majú vo svojich nádobách“? Ide tu o niekoho, kto si na obed nesmie dať bravčový rezeň alebo polievku?
Z kontextu vyplýva, že opäť ide o nejaký pohanský náboženský rituál, pri ktorom sa jedol takýto druh jedla. Všetky činnosti, ktoré zmieňuje Izaiáš v uvedenom texte, sú predmetom Hospodinovej kritiky len a len pre svoje jednoznačné modloslužobné zameranie a pre evidentnú snahu získať akúsi svätosť vykonávaním nejakého rituálu. Dôkazom toho sú slová toho aktéra: „Ostaň, kde si, nepribližuj sa ku mne, lebo prenesiem svätosť na teba!“
A tak je mi jasné, že nejaká letná grilovačka v záhrade nie je to isté ako obetovanie v záhradách. Veď aj adventisti si občas urobia zborovú opekačku, ale to neznamená, že obetujú v záhradách cudzím bohom. Účelom grilovačky totiž nie je dosiahnuť svätosť, ale stráviť príjemný čas s priateľmi a pri dobrom jedle.
Je mi tiež jasné, že ak máte radi adrenalínové out-doorové športy a raz vás zastihne búrka a budete musieť prespať pod nejakým previsom, Hospodinovi to nebude vadiť, pretože to nie je to isté ako snaha o nadväzovanie kontaktov s mŕtvymi, ktorí sa niekedy pochovávali do jaskýň. Účelom vášho prenocovania v jaskyni totiž nie je snaha dosiahnuť svätosť pomocou mŕtvych, ale len podľa možností prespať a ráno ísť ďalej.
No a nakoniec, je mi jasné, že dať si jedlo s obsahom bravčového mäsa nie je to isté ako nejaký pohanský náboženský rituál spojený s jedením. Lebo mojim obedom nechcem dosiahnuť nejakú mystickú svätosť, ale sa len nasýtiť a pokračovať vo svojej práci.
Preto by som ti, milý brat kazateľ, áno, tebe, chcel touto cestou vytknúť, že hoci si toto všetko ako vzdelaný človek určite vedel, predložil si mi pri vyučovaní len vytrhnutý text a učil si ma jeho falošnému významu. Neupozornil si ma na možnosť, že kontext poukazuje na iný význam použitých výrazov. Uviedol si ma do omylu, hoci tvojou úlohou je vykladať Božie slovo pravdivo. Možno si len potreboval dostať bod alebo príplatok za ďalšieho vyučeného človeka, a nezaujímalo ťa, ako to môže ovplyvniť môj život. Poviem ti úprimne, hnevám sa za to na teba. Veril som ti, ale ty si zneužil moju dôveru a učil si ma klamstvá. Ale neodsudzujem ťa, iný je, kto to posúdi.
V ráji se maso nikdy nejedlo:
Genesis 1:29 Řekl ještě Bůh: Aj, dal jsem vám všelikou bylinu, vydávající símě, kteráž jest na tváři vší země, a všeliké stromoví, (na němž jest ovoce stromu), nesoucí símě; to bude vám za pokrm.
Genesis 3:17 Adamovi také řekl: Že jsi uposlechl hlasu ženy své, a jedl jsi z stromu toho, kterýžť jsem zapověděl, řka: Nebudeš jísti z něho; zlořečená země pro tebe, s bolestí jísti budeš z ní po všecky dny života svého.
18 Trní a bodláčí tobě ploditi bude,
i budeš jísti byliny polní.
A v nebi ti kdo zvítězí...
Zjevení Janovo 2:7 Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím:
Tomu, kdož zvítězí, dám jísti z dřeva života, kteréž jest uprostřed ráje Božího.
,,Hospodin to opětně zjevil skrze svého Ducha, že nás chce vést krok za krokem k svému původnímu záměru, podle něhož se má člověk živit přírodními plodinami země...Pokud ještě požíváme maso' dáváme tím najevo, že se ještě plně neshodujeme se světlem,
které nám Bůh ve své milosti dal."
Křesť. střídmost 15,-152