Čisté a nečisté

Diskusia o vieroučných bodoch CASD.
Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Re: Čisté a nečisté

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

Hosť napísal:No ak by bol Boh vo svojom Slove zanechal čo i len jedinú zmienku o niečom "nečistom", teda neužitočnom pre moje telo, nediskutoval by som viac, ale s úctou prijal Jeho radu.
Ano, Boh zanechal množstvo zmienok o nečistom pre ľudské telo, tak ich prijmi. Ale taktiež Boh zanechal veľa zmienok o tom, čo ľudské telo môže nečisté vyprodukovať a ako čisté ľudské telo môže byť nečisté znečistením sa alebo znečistiť sa.

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Member napísal:
mikim napísal:Já vím, že chceš všechny překonat v kopírování veršů z Písma, to ti jde celkem dobře,
Ďakujem za uznanie ale v kopírovaní textov teba neprekoná nikto a ani ja.
mikim napísal:co se týče všeho ostatního v knize Mojžíšově, platilo jen to té doby, dokud byl Izraelský národ po ukřižování JK, jakmile přestal existovat, přestaly platit kromě obětních zákonů od ukřižování JK i ostatní zákony v knize zákona Mojžíšova, takže zanikl. Proto nemá žádný křesťan od roku +-120 n.l. po zániku Izraele povinnost z knihy zákona Mojžíšova cokoliv dodržovat co se týká civilních zákonů pro židovský národ. Takže si ten svůj výron semene či menštruáciu, jak o nich píšeš můžeš strčit však váš kam.
Ukrižovaním sa to, čo bolo nečisté stalo čistým? Nečisté to pred ukrižovaním bolo, kvôli zdravotnémi hľadisku, ako nečisté = závadné, alebo nečisté = rizikové, alebo nečisté = infekčné alebo nečisté = nečisté a odrazu po ukrižovaní to neplatilo? Po ukrižovaní ostalo platiť iba Desatoro, ktoré bolo tiež súčasťou Zákona a vydané v rovnakej dobe?
Ukřižováním se to co bylo nečisté včetně masa asi nestalo čistým o tom jsem nikdy nikde nečetl. A po ukřižování platí už jen Desatero zapsané v našich srdcích a v naší mysli, není už na deskách, desky už pak nebyly, jak povrzuje i Písmo, Desatero na deskách skončilo schované v jeskyni kde ho uchoval Jeremiáš? A je tam dodnes chráněno anděly a každý kdo by se k němu chtěl dostat zemře. Vše je na www.b-a-n.cz a tomu já věřím. To že bylo i přepsáno do knihy Mojžíšova zákona nic neznamená, protože má věčnou platnost a jeho přikázání nevedou k smrti, ale k milování Boha a Bližních.

mikim

Member napísal:
mikim napísal:Hrozná lež, Member ty jsi se asi už úplně zbláznil, to bude tím, že se v důchodu musíš hodně nudit, protože tady jsi na těchto stránkách téměř neustále po celý den i v noci.
Keď toto dokážeš napísať tak potom asi nie si úplne čistý. Buď niečo berieš, čo by vysvetľovalo mnohé, alebo si ma s niekým iba pletieš, čo je lepší prípad.

Když napíšeš, že to co Ježíš dělal není pro nás vzorem, abychom žili jako On, pak se nediv, že ti napíšu co jsem ti napsal...

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

pre Member:

"Ano, Boh zanechal množstvo zmienok o nečistom pre ľudské telo, tak ich prijmi. Ale taktiež Boh zanechal veľa zmienok o tom, čo ľudské telo môže nečisté vyprodukovať a ako čisté ľudské telo môže byť nečisté znečistením sa alebo znečistiť sa."

Toto si napísal ako reakciu na môj príspevok. Všimol som si, že máš snahu "odbiehať" od zásadného k povrchnému. Neber to tak, že Ťa súdim, v žiadnom prípade NIE, len som to postrehol v tvojej komunikácii (aj s ostatnými). Otázka "čistého a nečistého" sa zdá byť pre teba španielskou dedinou. Mne si totiž akýmsi pseudo biblickým argumentom vytkol obhajobu vecí, ktoré sa vôbec netýkali duchovnej oblasti "nečistoty" a parafrázoval si to slovami Ježiša, ktorý vysvetľoval, čo duchovne poškvrňuje človeka.

Na inom mieste sa zase píšeš toto:

"Ano, ale napodobovanie či život podľa vzoru ako idolu, nie je cieľom kresťanstva. Ak áno, potom majú výhodu takí, čo to dobre vedia napodobiť, ktorí to super zahrajú, ktorí dokážu byť takí ako ich vzor, ktorý aj keď to v nich vrie a aj keď majú nenávisť v srdci, nezabijú, ovládajú sa, kontrolujú sa podľa svojho vzoru, a hrajú tú svoju náboženskú rolu v náboženskom divadle."

Napodobovanie Ježiša Krista pre človeka vedeného Duchom Božím prináša radosť. Ako by sme asi žili, ak by nám ten príklad nebol daný? To nie je úloha, do ktorej sme nasilu postavení, v ktorej zahráme svoju rolu podľa scenára za vopred určený honorár. Je to niečo, s čím sme sa obrátením od hriechu z milosťi Božej stotožnili, a teraz sa tou istou milosťou postupne premieňame na obraz toho, na ktorého sa dívame. Písmo nás uisťuje, že vo večnosti mu budeme úplne podobní. Prečo by sme teda nemali mať pred sebou obraz toho, na ktorého sa chceme podobať?

"Prečo si adventista v reštaurácii neobjedná bravčovinu alebo divinu ale si dá kura, či tofu ale nezaujíma ho, či nádoby, náradie a nôž, ktoré sa používajú na prípravu jeho čistého jedla nie sú znečistené od nečistého mäsa, lebo tým istým nožom predchvíľou kuchár rezal bravčovinu na tej istej pracovnej doske, čo teraz krája jeho čisté jedlo?"

Prepáč, ale v tomto si úplne "ujel". Takáto argumentácia mi silno pripomína uvažovanie príslušníkov fundamentálistických náboženstiev. Aj od nich je požadované, aby slepo plnili požiadavky, ktoré často nemajú absolútne nič spoločné s duchovnosťou. V akom príkrom rozpore je ich vynútené konanie k slobode, ktorá je výrazom záujmu nášho Nebeského Otca o naše zdravie. On najlepšie vie, že sa v týchto podmienkach nemôžeme úplne uchrániť vplyvu zla ani v otázke stravovania, ale v žiadnom prípade nás neženie do slepého "preciedzania komára". (Mt23,24 Slepí vodcovia! Komára preciedzate a ťavu prehĺtate.) Ak niekto chce jest "nečisté", prosím, nech si poslúži, ja sa nechcem podobať Adamovi, pre mňa je vzorom Kristus, ale aby som chodil všade, kamkoľvek sa pohnem s pojazdným laboratóriom a skúmal, či sa môjho jedla pred tým ako bolo pripravené nedotklo niečo "nečisté", tak toto je biblický úplne mimo. Veď predsa ani jesť neumytými rukami nie je zo zdravotného hľadiska v poriadku, ale Ježiš za to nekarhá svojich učeníkov, naopak, svoju výčitku namieril do radov "dokonalých". Je diametrálny rozdiel (keď na to príde) ísť z času na čas na večeru do reštaurácie, kde sa mohlo moje jedlo "dotknúť nečistého" alebo sa denne natlačiť hromadou klobás, šunky, slaniny a podobných "dobrôt", ako to býva v našich končinách od nepamäti zvykom. Nakoniec, ak by mi vadilo čo i len pomyslenie, že predsa sa niečo nečisté mohlo dotknúť môjho jedla, kto ma núti ísť do takého podniku? Jeden stupidný príklad na koniec. Čo myslíš, ak do olejovej vane motora naplnenej normálnym množstvom prileješ pár kvapiek slnečnicového oleja, stane sa niečo? Ale ako ďaleko asi zájdeš, ak celý obsah vymeníš za jedlý olej? Ja by som skutočne toho komára necedil.

Na začiatku som spomenul, že "odbiehaš" od zásadného k povrchnému. Zo skúsenosti viem, že ľudia, ktorí otvárajú svoje srdcia a mysle pôsobeniu Ducha Svätého majú vyvážený pohľad na duchovné veci, neprebiehajú od jedného k druhému. Toto je diskusná pôda, neber moje slová ako kritiku, nemám zlý úmysel. Napísal som iba to, čo som videl, každý sa predsa môžeme dívať na tie isté veci z iného uhla a máme právo nevidieť všetko tak, ako vidia iní. A toto bol môj postreh. Kedysi som i ja hľadal svoju "parketu" a narobil som plno chýb. Presne v duchu napísaného: <1 Kor 2, 14 Živočíšny človek neprijíma veci Božieho Ducha; sú mu bláznovstvom a nemôže ich pochopiť, lebo ich treba duchovne posudzovať.> Keď som zmenil uvažovanie, znenil sa i môj pohľad, a už by som nechcel po starom.

Pán ti žehnaj!

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Ukřižováním se to co bylo nečisté včetně masa asi nestalo čistým o tom jsem nikdy nikde nečetl. A po ukřižování platí už jen Desatero zapsané v našich srdcích a v naší mysli, není už na deskách, desky už pak nebyly, jak povrzuje i Písmo, Desatero na deskách skončilo schované v jeskyni kde ho uchoval Jeremiáš? A je tam dodnes chráněno anděly a každý kdo by se k němu chtěl dostat zemře. Vše je na http://www.b-a-n.cz a tomu já věřím. To že bylo i přepsáno do knihy Mojžíšova zákona nic neznamená, protože má věčnou platnost a jeho přikázání nevedou k smrti, ale k milování Boha a Bližních.
Ak sa ukrižovaním nestalo všetko nečisté, čo Boh v prikázaniach spomenul už čistým, prečo Božie prikázania o nečistom, od ukrižovania už neplatia?

Veriť môžeš kadejakým špekuláciám aj o jaskyni aj o Desatore. Večnú platnosť ale nemá, pretože bolo ako súbor vydané až na púšti, až Izraelitom. Večné je len to, čo večné je a to je len Boh. Ale tých tvojich špekulácií je veľa, no všetko je to len kvôli sobote a EGW. Dôležité je, čo je v Biblii a nie čomu veríš Ty.

Neexistencia výkladu zachovania štvrtého prikázania vylučuje jeho zachovanie ako podmienky spasenia. Židia, pre ktorých šabat platil ako znamenie zmluvy, nevedeli čo s ním a ako ho zachovať a neviete to ani vy.

Member
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Když napíšeš, že to co Ježíš dělal není pro nás vzorem, abychom žili jako On, pak se nediv, že ti napíšu co jsem ti napsal...
Dúfam, že nie si ženatý a že si nepoznal ženu, lebo nezabúdaj na to, že Ježiš v tom, čo On urobil je pre Teba vzorom aby si žil ako On. Ježiš nejedol bravčovinu, nejedz ju ani ty, lebo ti dal príklad. Ježiš nebol ženatý, nežeň sa. Ježiš nemal ženu a sex, nedopusti sa niečoho podobného! Ale Ježiš napríklad uzdravoval.

Nedivím sa ničomu čo napíšeš. Žiť ako Ježiš má byť výsledkom zmeny, ktorú vykoná v nás Boh, zmenou srdca. Zmena srdca, myšlienok a pohnútok je to najdôležitejšie, čo v nás môže urobiť Boží Duch, myslím si, že Bohu ide o to, pretože to správanie potom príde samo. A potom, budeme žiť ako Ježiš, lebo On bude žiť v nás. Až potom budeme ako On, prirodzene, ako ovocie, ako výsledok.

Ale nie tak, že budem robiť to, čo robil Ježiš, lebo som si to prečítal a tak budem vyzerať svojim správaním ako môj vzor ale vo vnútri budem stále ten istý skazený človek, iba budem človekom, ktorí bude používať svoju silu vôle a sebakontroly na napodobovanie správania sa a ovládanie sa, podľa vzoru. A ak chceš robiť, čo robil Ježiš, tak rob všetko, čo robil On, ak máš ku tomu moc Ducha. Prečo si z toho, čo robil On, vyberieš iba niečo, to čo sa ti hodí?

Dôležité je, že ťa tvoja viera vedie k istote spasenia a života v Duchu Pánovom.
Si spasený?

Member
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:Prepáč, ale v tomto si úplne "ujel". Takáto argumentácia mi silno pripomína uvažovanie príslušníkov fundamentálistických náboženstiev. Aj od nich je požadované, aby slepo plnili požiadavky, ktoré často nemajú absolútne nič spoločné s duchovnosťou.
Otázka ambassadora bola o tom, čo si o čistom a nečistom myslím v kontexte SZ. Napísal som, že tak ako väčšina kresťanov, čisté a nečisté neriešim a nezaoberám sa tým. Prečítal som si množstvo veršov SZ, prikázaní Boha o nečistom a čistom a napísal svoju úvahu. Tá úvaha je podľa mňa správna, no tebe pripadá fundamentalistická, bez duchovnosti.

Ale je to len preto, že beriem Božie nariadenia ohľadom čistého a nečistého ako celok, nie ako lego skladačku, z ktorej si adventista vyskladá svoju pravdu.

O akej duchovnosti hovorí Božie prikázanie v Jeho zákone o nečistom a znečistení čistého aj len dotykom s nečistým? Je to jasne vysvetlené v Božom Slove, čo mal ľud Izraela považovať za nečisté, ako sa z inak čistého mohlo stať nečisté a ako mali postupovať, keď ku tomu došlo. Tam nie je žiadna duchovnosť, to boli prikázania pre každodenný praktický život Izraela. Aby vedeli čo je čisté, čo je nečisté, kedy čisté sa stane nečistým, aké lehoty očisťovania čistého od nečistého platia v jednotlivých prípadoch, aké postupy platia pri nakladaní s nečistým a aké tresty je potrebné aplikovať na porušenie čistoty.

Z tohoto uceleného súboru Bohom určeného pravidiel mechanizmu čistého a nečistého ste si vy, adventisti, vypichli len čisté a nečisté mäso tvrdiac, naďalej platí, ale že ostatné prikázania z uceleného súboru o čistom a nečistom neplatia od smrti Pána Ježiša.

Preto je legitímna moja otázka smerujúca ku tomu, že ak pre Izraelitov platilo nečisté a čisté mäso, ale toto čisté jedlo sa mohlo znečistiť od nečistého, prečo dnes pre adventistu platí už len nečisté a čisté mäso ale znečistenie čistého jedla neplatí a nie je možné toto čisté jedlo znečistiť? Túto možnosť znečistenia zrušil Pán Ježiš ale ponechal v platnosti nečisté mäso?

V Božom Slove som sa nedočítal nič o tom, že by Boh ohľadom čistého a nečistého riešil nejakú mieru znečistenia a že by Izraelitom dal zaznamenať, že ak ku znečisteniu došlo len nakrátko alebo ak je to len malé znečistenie, alebo miera znečistenia voči predmetu znečistenia je malá, tak to neplatí. Boh nariadil, že k znečisteniu dôjde aj obyčajným dotykom, čo je omnoho menší objem prenesenia nečistoty pri dotyku, ako pri tvojom príklade s kvapkou oleja. Napriek tomu, to Boh dal do Jeho prikázaní ale pre teba je to len komár: "Ja by som skutočne toho komára necedil" si napísal. Povedz to svojmu Bohu, že cedil v SZ nejakých komárov.

Už samotný dotyk bol Bohom, v prikázaniach o čistom a nečistom ošetrený a pochybujem, že v tej dobe by Božie nariadenia niekto z Izraela znevažoval a robil z toho banalitu, že je to len dotyk, že v pomere voči veľkému objemu niečoho čistého to znečistenie nepredstavuje žiadnu vážnu hrozbu alebo, že by niekto z Izraela rozprával kňazovi podobenstvo o olejovej vani a slnečnicovom oleji, alebo že to nič nie je, že tomu kňazovi chýba akákoľvek duchovnosť, keď Božie prikázania chce aplikovať na jeho prípad.

To iba vypovedá o tom ako uvažuješ ty. Ja totiž necedím komára, beriem Božie nariadenia ohľadom čistého a nečistého ako celok pre Izrael a vnímam v tom, praktické každodenné mantinely života Izraelčanov, lebo aj týmito nariadeniami Boh formoval tento súbor ľudí odídených z Egypta do národa.

Pre adventistu je, nejakým spôsobom, tam potrebné zachovať to mäso, ale vylúčiť z toho spôsob jeho prípravy a aj ostatné Božie ustanovenia o čistom a nečistom.

Neregistrovaný

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

pre Member:

Zjavne máš rád polemiku na "oboch hranách", stred je pre teba neprijateľný. Boh, ktorému verím však nie je extrémista. Poznam ale i takého, a ten vždy prekrúca jasné Božie pravdy.

mikim

Member napísal:
mikim napísal:Ukřižováním se to co bylo nečisté včetně masa asi nestalo čistým o tom jsem nikdy nikde nečetl. A po ukřižování platí už jen Desatero zapsané v našich srdcích a v naší mysli, není už na deskách, desky už pak nebyly, jak povrzuje i Písmo, Desatero na deskách skončilo schované v jeskyni kde ho uchoval Jeremiáš? A je tam dodnes chráněno anděly a každý kdo by se k němu chtěl dostat zemře. Vše je na http://www.b-a-n.cz a tomu já věřím. To že bylo i přepsáno do knihy Mojžíšova zákona nic neznamená, protože má věčnou platnost a jeho přikázání nevedou k smrti, ale k milování Boha a Bližních.
Ak sa ukrižovaním nestalo všetko nečisté, čo Boh v prikázaniach spomenul už čistým, prečo Božie prikázania o nečistom, od ukrižovania už neplatia?

Veriť môžeš kadejakým špekuláciám aj o jaskyni aj o Desatore. Večnú platnosť ale nemá, pretože bolo ako súbor vydané až na púšti, až Izraelitom. Večné je len to, čo večné je a to je len Boh. Ale tých tvojich špekulácií je veľa, no všetko je to len kvôli sobote a EGW. Dôležité je, čo je v Biblii a nie čomu veríš Ty.

Neexistencia výkladu zachovania štvrtého prikázania vylučuje jeho zachovanie ako podmienky spasenia. Židia, pre ktorých šabat platil ako znamenie zmluvy, nevedeli čo s ním a ako ho zachovať a neviete to ani vy.

...Ak sa ukrižovaním nestalo všetko nečisté, čo Boh v prikázaniach spomenul už čistým, prečo Božie prikázania o nečistom, od ukrižovania už neplatia?

poslechni si přednášku Dr. Veighta kde to přehledně vysvětluje:
https://www.youtube.com/watch?v=9Zlua_K1beY

..Veriť môžeš kadejakým špekuláciám aj o jaskyni aj o Desatore...

To není spekulace je to napsáno i u Jeremiáše, že tam desky zákona ukryl...

...Večnú platnosť ale nemá, pretože bolo ako súbor vydané až na púšti, až Izraelitom. Večné je len to, čo večné je a to je len Boh.

Jakubův 4:12  Jeden je zákonodárce i soudce; on může zachránit i zahubit. Ale kdo jsi ty, že odsuzuješ bližního? Jeho Slovo je věčné to nevíš?

Má 100% věčnou platnost, protože některá z přikázání znali už dávno předtím Kain (nezabiješ), Abraham (znal možná všech 10), Josef (nezcizoložíš), národ Izraelský (sobota - manna) a to ještě vše před Sinají. Sobotu navíc musel znát i Adam a Eva, protožě museli vědět od Boha, že tento den požehnal a posvětil.

Žalmy 119:160  To hlavní v tvém slovu je pravda, každý soud tvé spravedlnosti je věčný.

...Dôležité je, čo je v Biblii a nie čomu veríš Ty.

Důležité je obojí a pokud nemáš i víru pak jsi asi jen ateista, ti všechno potřebují něčím doložit a víru neuznávají.

...Neexistencia výkladu zachovania štvrtého prikázania vylučuje jeho zachovanie ako podmienky spasenia.

[KB1613] 1 J 5:2 Po tomť poznáváme, že milujeme syny Boží, když Boha milujeme, a přikázaní jeho ostříháme.

[KB1613] Zj 22:14 Blahoslavení, kteříž zachovávají přikázaní jeho, aby měli právo k dřevu života, a aby branami vešli do města.

Member
Kontaktovať používateľa:

Hosť napísal:pre Member:

Zjavne máš rád polemiku na "oboch hranách", stred je pre teba neprijateľný. Boh, ktorému verím však nie je extrémista. Poznam ale i takého, a ten vždy prekrúca jasné Božie pravdy.
Nechcem prekrúcať žiadne Božie pravdy. Z toho dôvodu sa už niekoľký krát pýtam teba aj mikima ako sa to stalo, že všetko nečisté, čo definoval Boh už nečisté nebolo a ostalo nečisté iba mäso? Z toho, čo píšeš o prekrúcaní jasných Božích právd to vychádza práve na toho, kto ich prekrúca tak, že časť ano a časť nie. Pretože Boh nie je extrémista ani podľa mňa, dostatočne presne a obsiahle vymenoval to všetko čo je nečisté aby nebol priestor na nejaké prekrúcania Božej pravdy.

Ak v opise postupov a zozname nečistého nachádzaš nejaké odtiene šedej, ide o tvoj výklad zoznamu čistého a nečistého, ktorý zostavil Boh. Z môjho pohľadu, preto že je to tak obsiahle a podrobné tam nie je akýkoľvek priestor na odtiene šedej, pretože Boh vymenoval vo svojom Zákone prikázania o čistom a nečistom dostatočne zrozumiteľne a určil, čo je biele a čo čierne.

Ja chcem iba vedieť, ak niekto zostavuje vieroučný bod pre iných, ktorí ho majú prijať a tento bod aplikovať vo svojich životoch, prečo tento vieroučný bod nie je šedý, ponechaný na vieru veriaceho, ponechaný na stred ale je striktne zadefinovaný jednou "hranou" výkladu? Prečo rovnakým pravidlom, nie je vo vierouke zostavený aj iný bod o tom istom ale pri inom?

Boží Zákon pre Izrael bol vo svojej podstate jasný a zrozumiteľný a Boh pri určení čistého a nečistého venoval dostatočnú pozornosť vymenovaniu toho, čo je nečisté. Boh venoval aj dostatočnú pozornosť príkladom toho, ako môže dôjsť k znečisteniu.

Boží Zákon pre Izrael nebol o nejakom strede, ktorý ty hľadáš, ale bol práve o oboch hranách, aby jasne odlíšil čo je hriech a aký je trest zaň má mať ten, kto ho porušil. V SZ je množstvo príkladov a Božích prikázaní o aplikácii trestu ak sa niekto dopustil priestupku voči niečomu, čo Boh určil alebo Boh zakázal. Nikto tam Bohu neoponoval tým, že Boh má rád polemiku na oboch hranách alebo že by Boh neprijal nejaký stred. Jednoducho Zákon. Zrozumiteľný a jasný. Toto áno a toto nie, takto áno a takto nie.

Vyhľadaj, prosím ťa, všetky zmienky o tom, čo Boh určil, že je nečisté. Prosím ťa, jasne, zrozumiteľne, bez šedého filtra, mne, obyčajnému človeku, považujúc ma za hocikoho len chceš, bez preduchovnelých rečičiek, ktoré si prenechaj pre niekoho iného, napíš:

Čo z toho všetkého, čo Boh určil v Písme, že je nečisté, je ešte dnes nečisté?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných