Member napísal:Desatoro podľa mňa, poukazovalo iba na skutky a neskutky. Bolo o tom, čo nesmie Itraelita a čo musí. Nesmel si vyrobiť modly, nesmel sa im klaňať, nesmel brať Božie meno nadarmo, nesmel pracovať, nesmel kradnúť, cudzoložiť, klamať, vraždiť, závidieť, ctiť si rodičov a nesmel počas šabatu pracovať.mikim napísal:No mně duch Boží vede k tomu, abych dodržoval sobotu, nebral Boží jméno nadarmo, nekradl atd.
Jan 14x26: „Ale Přímluvce, Duch Svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všecko, co jsem vám řekl."
Jan 16x7-8: Říkám vám však pravdu: „Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepříjde. Odejdu-li, pošlu ho k vám. On příjde a ukáže světu, v čem je hřích, spravedlnost a soud.
Hřích je když kradeš, smilníš a třeba i nedodržuješ sobotu..., Tobě to duch neukazuje?
Desatoro nepojednáva o Duchu, nepojednáva o vnútre a srdci človeka. Desatoro nezachovávali Izraelci pre to, aby boli viac duchovný. Desatoro nie je o duchu ale o vykonaných, dokonaných skutkoch.
Ak príhovorca, ktorého Pán prisľúbil poslať mal za úlohu pripomenúť im to, čo všetci poznali, Desať prikázaní a mal ukázať svetu v čom je hriech, potom prišiel asi iba pre to na tento svet aby ukázal, že hriech je prestúpenie najakého z tých desiatich prikázaní a potom podľa toho, prišiel príhovorca preto, aby celý svet nerobil to, čo je v Desatore a robil to čo je v Desatore. Príhovorca potom prišiel asi iba preto, aby zo sveta urobil židov. Ale toto už dovtedy bolo v Božom ľude Izraelitov a nefungovalo to. Aj preto, že oni nevedeli, čo znamená nebrať Božie meno nadarmo a nevedeli ani ako zachovať šabat.
Aj neveriaceho človeka v Boha, dobre vychovaného v dobrej spoločnosti, jeho svedomie obviňuje z toho, že kradnúť sa nemá. Viem, že kradnúť a smilniť sa nemá a ku tomu nepotrebujem Ducha. Ale Duch vo mne pôsobí aj to, že si uvedomujem aký som zlý pred Bohom preto, aké mám niekedy myšlienky a ukazuje mi, že hriech je aj myslieť na dokonaný skutok, až ktorý postihuje nejaké prikázanie, ktoré bolo v Desatore. Preto je odpoveď ano, Duch mi ukazuje, že keď smilním a kradnem hreším, ukazuje mi aj mnohé iné, čo hriechom podľa Desatora nie je, ale neukazuje mi, že keď nedodržiavam šabat že mám hriech.
Necítim potrebu dodržiavať židovský šabat. Neviem čo znamená dodržiavať šabat, čo je a čo nie je dodržanie šabatu, neviem kedy má byť šabat a neviem prečo by sa mal dodržiavať šabat tak, ako ho Boh dal Izraelu ako znamenie pre nich, znamenie zmluvy.
...Preto je odpoveď ano, Duch mi ukazuje, že keď smilním a kradnem hreším, ukazuje mi aj mnohé iné, čo hriechom podľa Desatora nie je, ale neukazuje mi, že keď nedodržiavam šabat že mám hriech.
Jestliže ti nějakých "duch" neukazuje, že máš dodržovat celé Desatero přikázání a nevede tě k tomu co je správné a co vede k životu (což Desatero právě dělá, ukazuje na hřích), pak to zcela jistě není duch Boží, kterého posloucháš, ale spíše duch satanův, který ti namlouvá co chce a co není v souladu s Písmem, které jasně u Jakuba říká, "provinil jsi se proti jednomu přikázání, provinil jsi se proti všem"!
...Necítim potrebu dodržiavať židovský šabat. Neviem čo znamená dodržiavať šabat, čo je a čo nie je dodržanie šabatu, neviem kedy má byť šabat a neviem prečo by sa mal dodržiavať šabat tak, ako ho Boh dal Izraelu ako znamenie pre nich, znamenie zmluvy.[/quote]
Tak si dělej co chceš, ale pak nečti Písmo a neposlouchej ani nekopíruj ve všem Ježíše, apoštoly, kteří všichni jako křesťané šabat (svátek) v sedmý den sobotu dodržovali a Ježíš měl zákon Boží ve svém nitru a proto i nám ho dal do srdce a mysli.
Žalmy 40:8 Tehdy řekl jsem: Aj, jduť, jakož v knihách psáno jest o mně.
[KB1613] L 2:42 A když byl ve dvanácti letech, a oni vstupovali do Jeruzaléma, podlé obyčeje toho dne svátečního. (Kristův výrok)
[KB1613] L 4:16 I přišel do Nazaréta, kdež byl vychován, a všel podlé obyčeje svého v den sobotní do školy. I vstal, aby četl.
[KB1613] L 4:31 I sstoupil do Kafarnaum, města Galilejského, a učil je ve dny sobotní.
[KB1613] L 6:6 Stalo se pak i v jinou sobotu, že všel do školy Ježíš a učil. A byl tu člověk, jehož pravá ruka byla uschlá.
[KB1613] L 23:56 Vrátivše se pak, připravily vonné věci a masti, ale v sobotu odpočinuly, podlé přikázaní.
[KB1613] J 12:49 Nebo já sám od sebe jsem nemluvil, ale ten, kterýž mne poslal, Otec, on mi přikázaní dal, co bych měl praviti a mluviti.
[KB1613] J 12:50 A vím, že přikázaní jeho jest život věčný. A protož, což já mluvím, jakž mi pověděl Otec, takť mluvím.
[KB1613] J 15:10 Budete-li zachovávati přikázaní má, zůstanete v mém milování, jakož i já přikázaní Otce svého zachoval jsem, i zůstávám v jeho milování.
Matouš 24:3 A když se posadil na hoře Olivetské, přistoupili k němu učedlníci jeho soukromí, řkouce: Pověz nám, kdy to bude, a která znamení budou příchodu tvého a skonání světa?
[NBK] Mt 24:20 Proto se modlete, aby váš útěk nenastal v zimě nebo v sobotní den.
[CEP2001] Sk 13:14 Přes Perge šli dál do Pisidské Antiochie. Když nastala sobota, vešli do synagógy a posadili se.
[KB1613] Sk 13:27 Nebo ti, kteříž přebývají v Jeruzalémě, a knížata jejich, toho Ježíše neznajíce, odsoudili, a tak hlasy prorocké, kteříž se na každou sobotu čtou, naplnili.
[KB1613] Sk 13:42 A když vycházeli ze školy Židovské, prosili pohané, aby jim v druhou sobotu mluvili táž slova.
[KB1613] Sk 13:44 V druhou pak sobotu téměř všecko město sešlo se k slyšení slova Božího.
[KB1613] Sk 15:21 Nebo Mojžíš od dávních věků má po městech, kdo by jej kázal, poněvadž v školách na každou sobotu čítán bývá.
[KB1613] Sk 16:13 V den pak sobotní vyšli jsme ven za město k řece, kdež býval obyčej modliti se. A usadivše se, mluvili jsme ženám, kteréž se tu byly sešly.
[KB1613] Sk 17:2 Tedy Pavel podlé obyčeje svého všel k nim, a po tři soboty kázal jim z písem,
[NBK] Sk 18:4 Každou sobotu však promlouval v synagoze a přesvědčoval Židy i Řeky.
Každou sobotu!!!!!!!!!!!