Krst v prvokresťanskej cirkvi

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Re: Krst v prvokresťanskej cirkvi

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

Casto sa tu spomina br.Barkoci. Nechcem ho spochybnovat, ale ma byt on akoze nejaky referencny bod, na zaklade ktoreho slov alebo skutkov mame posudzovat spravnost konania v cirkvi? S prepacenim co je to za blbost pokrstit niekoho bez toho, aby sa krstenec hlasil k nejakemu spolocenstvu alebo cirkvi?

Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

Referenčným bodom má byť Písmo. Iba Bibliou sa dá posúdiť čo je správnym Biblickým postupom a čo nie. Nie podľa brata Barkóciho. On predsa nie je neomylný. K akému spoločenstvu a k akej cirkvi sa pred krstom hlásili krstenci v Novom Zákone?

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

John 3:16 napísal:Casto sa tu spomina br.Barkoci. Nechcem ho spochybnovat, ale ma byt on akoze nejaky referencny bod, na zaklade ktoreho slov alebo skutkov mame posudzovat spravnost konania v cirkvi? S prepacenim co je to za blbost pokrstit niekoho bez toho, aby sa krstenec hlasil k nejakemu spolocenstvu alebo cirkvi?
Existuje i neorganizovaná církev.

viz:

https://sites.google.com/site/nejotazky ... ane-cirkve

Jak už psal někdo dříve, do jaké církve Filip pokřtil Etiopského dvořana, kterého už poté asi nikdy neviděl? (Sk 8)

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Layman napísal:
mikim napísal:Ty bys pokřtil někoho jen tak, aniž bys ho znal a v co věří? Já ne.
Vyzerá to ako logická otázka, a tiež by som mal tendenciu odpovedať Nie; ale myslím, že Ján Krstiteľ, alebo Ježišovi učeníci putujúci po krajine, alebo učeníci krstiaci v jeden deň 3000 ľudí toto jednoducho neriešili a ani nemohli riešiť...
Chápem to tak, že zodpovednosť za krst nie je na tom kto krstí, ale na tom, kto sa krstí ...
Ano, ale kdo se nechá pokřít ve jméno Ježíše Krista musí znát vše co Ježíš učil, samotné ponoření pro dotyčného hříšníka do vody vůbec nic neřeší, pokud ten bude vědomě pokračovat ve svém hřešení a nebude žít křesťanským životem, proto je lepší dotyčného "proklepnout" v co a jak věří předtím, než bude pokřtěn. Dnes Ježíš nechodí po zemi a neučí ostatní a tak nevíme v co nebo v koho dotyčný případný hříšník vůbec věří...
Kdo pokřtí třeba někoho o kom ví, že ještě včera bral drogy, tak podle mne má hřích ten kdo takového neobraceného člověka křtí.

Tomáš Plechatý

Neprečítaný príspevok od používateľa Tomáš Plechatý »

Mikim
Kdo pokřtí třeba někoho o kom ví, že ještě včera bral drogy, tak podle mne má hřích ten kdo takového neobraceného člověka křtí.
Lukáš 7,36-50
Jeden z farizeů pozval Ježíše k jídlu. Vešel tedy do domu toho farizea a posadil se ke stolu.
V tom městě byla žena hříšnice. Jakmile se dověděla, že Ježíš je u stolu v domě farizeově, přišla s alabastrovou nádobkou vzácného oleje,
s pláčem přistoupila zezadu k jeho nohám, začala mu je smáčet slzami a otírat svými vlasy, líbala je a mazala vzácným olejem.
Když to spatřil farizeus, který ho pozval, řekl si v duchu: „Kdyby to byl prorok, musel by poznat, co to je za ženu, která se ho dotýká, že je to hříšnice.“
Ježíš mu na to řekl: „Šimone, chci ti něco povědět.“ On řekl: „Pověz, Mistře!“ –
„Jeden věřitel měl dva dlužníky. První byl dlužen pět set denárů, druhý padesát.
Když neměli čím splatit dluh, odpustil oběma. Který z nich ho bude mít raději?“
Šimon mu odpověděl: „Mám za to, že ten, kterému odpustil víc.“ Řekl mu: „Správně jsi usoudil!“
Pak se obrátil k ženě a řekl Šimonovi: „Pohleď na tu ženu! Vešel jsem do tvého domu, ale vodu na nohy jsi mi nepodal, ona však skropila mé nohy slzami a otřela je svými vlasy.
Nepolíbil jsi mne, ale ona od té chvíle, co jsem vešel, nepřestala líbat mé nohy.
Nepomazal jsi mou hlavu olejem, ona však vzácným olejem pomazala mé nohy.
Proto ti pravím: Její mnohé hříchy jsou jí odpuštěny, protože projevila velikou lásku. Komu se málo odpouští, málo miluje.“
Řekl jí: „Jsou ti odpuštěny hříchy.“
Ti, kteří s ním byli u stolu, začali si říkat: „Kdo to jen je, že dokonce odpouští hříchy?“
A řekl ženě: „Tvá víra tě zachránila, jdi v pokoji!“
---------------------------------------------------------

Ježíš věděl, že ta žena je hříšnice. Věděl to u každého. Ježíš odpouštěl hříchy už před svou smrtí a tím ty lidi zachránil/spasil.
Pokřtění na vyznání hříchů a víry v Ježíše také přináší odpuštění hříchů a spasení - jde tedy o totéž.

Podle tebe Mikime Ježíš neměl té ženě odpustit, protože věděl, že ještě včera cizoložila, v Janovi 8 je žena, která zcizoložila pár minut před tím. Dokonce tam není ani napsán nějaký její projev pokání. A Ježíš jí řekne - ani já tě neodsuzuji, jdi a už nehřeš.

Kdyby v tu chvíli ta žena zemřela, tak se vás ptám, bude v nebi odsouzena za tento hřích? Ježíšem, který jí právě řekl, ani já tě neodsuzuji?

Mikime mám pro pro tebe jeden citát z bible, ale není jen pro tebe, je pro nás všechny:

,,Pravím vám, že z každého planého slova, jež lidé promluví, budou skládat účty v den soudu.
Neboť podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen.“ (Mt 12,36-37)

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

Tomáš Plechatý napísal:
Mikim
Lukáš 7,36-50
Jeden z farizeů pozval Ježíše k jídlu. Vešel tedy do domu toho farizea a posadil se ke stolu.
V tom městě byla žena hříšnice. Jakmile se dověděla, že Ježíš je u stolu v domě farizeově, přišla s alabastrovou nádobkou vzácného oleje,
s pláčem přistoupila zezadu k jeho nohám, začala mu je smáčet slzami a otírat svými vlasy, líbala je a mazala vzácným olejem.
Když to spatřil farizeus, který ho pozval, řekl si v duchu: „Kdyby to byl prorok, musel by poznat, co to je za ženu, která se ho dotýká, že je to hříšnice.“
Ježíš mu na to řekl: „Šimone, chci ti něco povědět.“ On řekl: „Pověz, Mistře!“ –
„Jeden věřitel měl dva dlužníky. První byl dlužen pět set denárů, druhý padesát.
Když neměli čím splatit dluh, odpustil oběma. Který z nich ho bude mít raději?“
Šimon mu odpověděl: „Mám za to, že ten, kterému odpustil víc.“ Řekl mu: „Správně jsi usoudil!“
Pak se obrátil k ženě a řekl Šimonovi: „Pohleď na tu ženu! Vešel jsem do tvého domu, ale vodu na nohy jsi mi nepodal, ona však skropila mé nohy slzami a otřela je svými vlasy.
Nepolíbil jsi mne, ale ona od té chvíle, co jsem vešel, nepřestala líbat mé nohy.
Nepomazal jsi mou hlavu olejem, ona však vzácným olejem pomazala mé nohy.
Proto ti pravím: Její mnohé hříchy jsou jí odpuštěny, protože projevila velikou lásku. Komu se málo odpouští, málo miluje.“
Řekl jí: „Jsou ti odpuštěny hříchy.“
Ti, kteří s ním byli u stolu, začali si říkat: „Kdo to jen je, že dokonce odpouští hříchy?“
A řekl ženě: „Tvá víra tě zachránila, jdi v pokoji!“
---------------------------------------------------------

Ježíš věděl, že ta žena je hříšnice. Věděl to u každého. Ježíš odpouštěl hříchy už před svou smrtí a tím ty lidi zachránil/spasil.
Pokřtění na vyznání hříchů a víry v Ježíše také přináší odpuštění hříchů a spasení - jde tedy o totéž.

Podle tebe Mikime Ježíš neměl té ženě odpustit, protože věděl, že ještě včera cizoložila, v Janovi 8 je žena, která zcizoložila pár minut před tím. Dokonce tam není ani napsán nějaký její projev pokání. A Ježíš jí řekne - ani já tě neodsuzuji, jdi a už nehřeš.

Kdyby v tu chvíli ta žena zemřela, tak se vás ptám, bude v nebi odsouzena za tento hřích? Ježíšem, který jí právě řekl, ani já tě neodsuzuji?

Mikime mám pro pro tebe jeden citát z bible, ale není jen pro tebe, je pro nás všechny:

,,Pravím vám, že z každého planého slova, jež lidé promluví, budou skládat účty v den soudu.
Neboť podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen.“ (Mt 12,36-37)
...Podle tebe Mikime Ježíš neměl té ženě odpustit, protože věděl, že ještě včera cizoložila, v Janovi 8 je žena, která zcizoložila pár minut před tím. Dokonce tam není ani napsán nějaký její projev pokání. A Ježíš jí řekne - ani já tě neodsuzuji, jdi a už nehřeš.

Kdo mohl tehdy a může i dnes odpouštět hříchy? Jedině Bůh Otec a Ježíš Kristus. Nikdo jiný z lidí nemůže odpouštět jakýkoliv hřích. Hříchy si můžeme navzájem jedině vyznávat, nikoliv odpouštět, to umí max. jedině falešný kněz černoprdelník k řk. budce v řk. kostele.
Dnes tady Ježíš není přímo fyzicky přítomný, aby komukoliv řekl, odpouštějí se ti všechny hříchy. Proto, kdo chce být pokřtěný a mít odpuštěny všechny dosavadní hříchy, musí nejdříve vyznat že uvěřil v Ježíše Krista a chce žít bez hříchu jak žil On, a přijímá veškerou pravdu z Písma, která jej povede k Bohu a chce podle ní žít. Pak takového člověka může kdokoliv pokřtít. Sama voda nemá ve skutečnosti vbec žádný účinek, nedochází v ní k nějaké zázračné proměně, je to jen obřad. Proměna podle mne musí nastat v srdci a v mysli ještě před křtem.

TriQ

Re: Krst v prvokresťanskej cirkvi - zneužitie krstu adventistami

Neprečítaný príspevok od používateľa TriQ »

Cirkev sama niekedy cituje texty, ktoré zakazujú k biblickému učeniu niečo pridať. Vždy sa ale aplikujú na iné cirkvi. Ale v prípade krstu to je úplne jasné. Tým, že CASD ku krstu pridala veci, ktoré sa v súvislosti s krstom v Biblii vôbec nespomínajú, teda podmienila vykonanie krstu množstvom sľubov, napríklad sľubom o finančnej podpore cirkvi desiatkami, v podstate zneužila inštitúciu krstu na zabezpečenie svojich príjmov. Z krstu „pokánia na odpustenie hriechov“ (Luk 3,3) sa u nás stal krst „doživotného platenia desiatkov“. Očividne sa do priebehu krstu pridalo niečo, čo tam nikdy nebolo a ani nemalo byť. Divím sa tým našim študovaným kazateľom, že sa takto nechávajú cirkvou zneužívať, a zneužívajú aj tie nevinné, čerstvo obrátené duše.

Member
Dátum registrácie: 27 Sep 2016, 19:13
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Member »

John 3:16 napísal:S prepacenim co je to za blbost pokrstit niekoho bez toho, aby sa krstenec hlasil k nejakemu spolocenstvu alebo cirkvi?
A koľko má Pán Ježiš spoločenstiev alebo cirkví? Koľko Ježišových cirkví, ktoré sú mu v Písme ako nevestou pripravujúcou sa na sobáš s ním má? A môžeš potom aj uviesť, ktoré spoločenstvá alebo cirkvi sú Ježišove a ktoré nie sú.

John 3:16
Dátum registrácie: 28 Dec 2015, 18:54
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa John 3:16 »

member trochu od veci je tvoja odpoved alebo skor otazka. Stojim si za tym co som tu napisal. Nemozem byt sucastou tela Kristovho a zaroven sa nehlasit ku ziadnej cirkvi. Prist s odpovedou, ze staci byt krestan mi pride velmi jednoduche. Budeme "spolocenstvom" krestanov individualistov?

Layman
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 20:48
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Layman »

John 3:16 napísal:Nemozem byt sucastou tela Kristovho a zaroven sa nehlasit ku ziadnej cirkvi.
Súhlasím s Memberom, že sa to dá. Asi by bolo ideálom patriť do nejakej cirkvi, ale čo keď mi žiadna cirkev nevyhovuje? (Asi sa to zdá nereálne, ale koľko cirkví z tých mnoho stoviek existujúcich vyhovuje tebe? Možno jedna - dve? To nie je oveľa viac ako nula :) ) Je to ako keby si povedal, že sa nedá byť dobrým občanom svojej vlasti, ak nie si člen, alebo aspoň podporovateľ, niektorej politickej strany. Tiež sú ich desiatky, a napriek tomu si mnohí pred voľbami nevedia vybrať. Každá cirkev je nejakým spôsobom ovplyvnená ľuďmi, čo ju tvoria a hlavne vedú, a nie každý sa s tým musí stotožniť. Prečo by sam mal zľavovať zo svojich ideálov a vybrať si jedno z nie celkom dobrých riešení? Aj CASD učí o neviditeľnej cirkvi, a to sú práve tí, ktorí nepatria do žiadnej cirkvi, ale patria Kristovi ... A možno ich je veľa, len ich nevidno ...

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný