Taky si myslím, že lze být členem Kristova těla a nebýt člen církve. Asi k tomu směřuji, kdysi jsem byl pokřtěn v CASD, ale pak jsem došel k tomu, že některé věci správně neučí. Mám samozřejmě svobodu odejít, ale kam jít? Nenašel jsem církev s učením, na kterém by mi nic nevadilo. Jednou jsem navštívil v zahraničí veliké město a prošel asi dvě delší ulice. Napočítal jsem asi 12 církví...Súhlasím s Memberom, že sa to dá. Asi by bolo ideálom patriť do nejakej cirkvi, ale čo keď mi žiadna cirkev nevyhovuje? (Asi sa to zdá nereálne, ale koľko cirkví z tých mnoho stoviek existujúcich vyhovuje tebe? Možno jedna - dve? To nie je oveľa viac ako nula) Je to ako keby si povedal, že sa nedá byť dobrým občanom svojej vlasti, ak nie si člen, alebo aspoň podporovateľ, niektorej politickej strany. Tiež sú ich desiatky, a napriek tomu si mnohí pred voľbami nevedia vybrať. Každá cirkev je nejakým spôsobom ovplyvnená ľuďmi, čo ju tvoria a hlavne vedú, a nie každý sa s tým musí stotožniť. Prečo by sam mal zľavovať zo svojich ideálov a vybrať si jedno z nie celkom dobrých riešení? Aj CASD učí o neviditeľnej cirkvi, a to sú práve tí, ktorí nepatria do žiadnej cirkvi, ale patria Kristovi ... A možno ich je veľa, len ich nevidno ...
Někteří to řeší odchodem, znám pár případů, ale jejich postoj se mi moc nelíbí. Jsou to takoví samotáři, hodně mluví či diskutují (i zde) o problémech učení CASD, ale zdá se mi, že žijí soběstředně. Nezastávají samozřejmě už žádnou služebnost v původní ani jiné církvi, postupem let se spíše zaměřují na vydělávání peněz, kariéru,koníčky, rodinu...k tomu dojít nechci, přece jen křesťanství je i o službě, nebo především o ní. Dá se to realizovat i v církvi, která nemá ideální učení. Mnoho věcí tedy i zde vidím jako neplodných - donekonečna můžeme diskutovat o formulaci křtu v adventistické církvi, jak není dobrá, o zneužívání peněz, neplatnosti desátků atd., ale vidím to jako ztrátu času a energie. Lepší asi je využít čas na čtení Písma, udělat někomu radost, věnovat se rodině.
Na přímou otázku, kam tedy jít, do jaké církve, většina kritizujících neodpoví - buď nechodí nikam, ale mají stále "pupeční šňůru" k adventismu, který jim vadí, nebo si uvědomují, že i v jiných církvích jsou členové s velmi rozdílnými postoji k Bohu a některé nauky jsou pouze tradicemi.
Vinu ale nese i CASD (duchovní pastýři), protože některé věci nejsou podány férově, tj. nejsou podloženy biblí, nebo velmi diskutabilně.
Vidím to tedy podobně, existují i lidé, kteří nepatří do žádné církve a slouží a zdravě myslí, jen jich je asi málo, velmi málo.