Prednášky MTM 2015

Diskusia o všetkom ostatnom.
Ninka
Dátum registrácie: 10 Mar 2015, 10:04
Kontaktovať používateľa:

Prednášky MTM 2015

Neprečítaný príspevok od používateľa Ninka »

Dostali sa mi do ruk prednasky modlitebneho tyzdna mladeze, ale musim povedat, ze po precitani par stranok som bola sklamana :( Ved posudte sami (aspon par ukazok):

"V skutočnosti tvorí celé stádo oviec deväťdesiatdeväť plus tá stratená ovečka. Spoločne potom predstavujú všetkých členov cirkvi." Podobenstvo o stratenej ovecke vysvetlene sposobom, ze pastierovo stado su len clenovia cirkvi, som este nepocula... A co ludia, ktori veria v Jezisa, ale nie su clenmi cirkvi? Alebo ti, ktori su sice clenmi, ale nemaju ziadny vztah s Bohom?

"Ovce robia pastierovi radosť. Sú jeho pokladom. Boh má tiež radosť z tých, ktorí sú v cirkvi." Detto...

"Ježišovým zámerom však bolo predstaviť cirkev a tiež Božie kráľovstvo." V texte sa jasne hovori o nebi (a.k.a. Bozie kralovstvo), o cirkvi som sa tam ale nedocitala...

"Medzi deväťdesiatimi deviatimi ovcami v stáde sú niektoré choré kusy." Opat, nic take v texte nevidim...

"Mohlo sa stať, že tlak spojený so štúdiom alebo prácou, či sklamanie spojené s nečinnosťou, alebo zmena sociálnej situácie spôsobili, že boli ľudia takí unavení, že sa rozhodli zostať jednu sobotu doma a vyspať sa. Nakoniec sa však nikdy z toho nespamätali." :D Moj oblubeny uryvok... Aj mne sa uz stalo, ze som v sobotu zostala doma, ale nemam pocit, zeby som sa z toho nikdy nespamatala ::scratch:: . Zaujimalo by ma, odkial autor cerpal taketo myslienky, ci zo svojej skusenosti alebo urobil prieskum medzi adventistami...

"Mnoho mladých ľudí sa pýta: "Načo potrebujeme cirkev alebo zbor? Je mnoho zaujímavejších vecí, ktoré by sme mohli robiť. V zbore to nie je také zaujímavé. Je to predsa môj život a budem ho žiť tak, ako chcem!" Je to ale rovnaké, akoby sme povedali: "Bože, prial by som si, aby si bol mŕtvy! A pre mňa vlastne mŕtvy si." " Porovnat vety "V zbore to nie je zaujimave" a "Boze, prial by som si, aby si bol mrtvy!" a dat ich na jednu uroven je na mna trochu silna kava :D

A na zaver dojemny pribeh: "Alena bola členkou cirkvi, nemala prácu ani manžela, jej život bol ťažký a veľmi sa jej nedarilo. Už mala plné zuby toho, čo sa smie a nesmie, nudného zboru, zdĺhavých kázaní a otravných členov. Odišla z cirkvi kvôli priateľstvu s mladým mužom, ktorý sa nezaujímal ani o cirkev, ani o zbor. Onedlho otehotnela a mladého otecka už nikdy nevidela. Skončila mimo cirkev, bez práce, bez manžela a s dieťaťom, ktoré nemalo otca, bez peňazí a bez niekoho, kto by sa o ňu postaral. Bola na sociálnej podpore a nakoniec skončila v psychiatrickej liečebni. Mnoho mladých ľudí sa pýta: Načo potrebujeme cirkev alebo zbor?... " Tak, mili mladi ludia, nezabudnite, co sa vam stane, ked nahodou opustite nasu jedinu pravu CASD! :)

Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok, je to len nieco malo z toho, co ma zarazilo v prvych troch prednaskach. Mozno som len prehnane kriticka alebo som prehliadla kontext, preto by ma zaujimal vas nazor :)
(prednasky MTM si mozte stiahnut na: https://dl.dropboxusercontent.com/u/202 ... M-2015.pdf)

Rajon
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Re: Prednášky MTM 2015

Neprečítaný príspevok od používateľa Rajon »

Z MTM si môžeš urobiť príležitosť na stretnutie, modlitby, rozumné diskusie, budovanie priateľstva... alebo príležitosť pre kritiku úloh (ktoré naozaj nemusia byť ideálne), frustráciu, pohoršovanie sa, rozoberanie ako sú zlé napísané a pod. :) (ale rozumiem ti)
Naposledy upravil/-a ričard v 18 Mar 2015, 20:50, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Dovolil som si odstrániť citáciu celého príspevku od Ninky. Príde mi zbytočné citovať tak dlhý príspevok, keď píšeš hneď pod neho... Treba potom zbytočne veľa scrolovať. Ak to malo ale nejaký špeciálny kontextuálny význam, tak sa ospravedlňujem a môžeš tú citáciu vrátiť späť.

salome

Neprečítaný príspevok od používateľa salome »

Ninka, súhlasím. Žiaľ neodbornosť autorov MTM 2015 je rukolapná. ::Cherna:: . Verím, že budúci rok to už bude inak :D .

inka
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 17:55
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa inka »

Nevyužitá príležitosť osloviť mladých ľudí!!!!!Myslím, že mladí inteligentní ľudia musia pochopiť, že toto je snaha o nejakú manipuláciu a nie motivácia, akou motivoval Ježiš. Škoda.

inka
Dátum registrácie: 12 Jan 2015, 17:55
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa inka »

Rajon napísal:Z MTM si môžeš urobiť príležitosť na stretnutie, modlitby, rozumné diskusie, budovanie priateľstva... alebo príležitosť pre kritiku úloh (ktoré naozaj nemusia byť ideálne), frustráciu, pohoršovanie sa, rozoberanie ako sú zlé napísané a pod. :) (ale rozumiem ti)
Musíš uznať, že by sa dali napísať prednášky pre mládež, ktoré by neboli hodné kritiky, neboli by pohoršením. No uvedené odstavce to určite nie sú.

Rajon
Kontaktovať používateľa:

inka napísal:
Rajon napísal:Z MTM si môžeš urobiť príležitosť na stretnutie, modlitby, rozumné diskusie, budovanie priateľstva... alebo príležitosť pre kritiku úloh (ktoré naozaj nemusia byť ideálne), frustráciu, pohoršovanie sa, rozoberanie ako sú zlé napísané a pod. :) (ale rozumiem ti)
Musíš uznať, že by sa dali napísať prednášky pre mládež, ktoré by neboli hodné kritiky, neboli by pohoršením. No uvedené odstavce to určite nie sú.
Áno, určite by sa dali napísať aj lepšie.

ngma
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

za seba keď poviem ako to chápem..
Celé ľudské pokolenie sú Božie deti. Tie o ktorých sa píše v prednáškach sú tie, ktoré patria do jedného ovčinca - sú to tí, čo nazývajú svojho otca Hospodinom.
Tie iné ovce sú v inom košiari - lebo niekedy nejakú ovečku sklamala cirkev, možno ja či Ty a povie si no ak o tomto je Boh tak to ja nemusím.
Sú tam ovečky ktoré len povedali ja to nemusím...nie je našou vecou určovať Bohu koľko má mať ovčincov, a kto do ktorého patrí.
Veď sú to Božie ovčince, jemu patriace a on sa stará - aj keď nám o všetkom nemusí toho toľko povedať

Ninka
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, ze MTM beriem hlavne pozitivne... Stretnutie mladych v Martine minuly vikend bolo velmi obohacujuce a v tychto kritizovanych prednaskach som si nasla aj pekne myslienky, hodne uvazovania a aplikovania do zivota :) Ale ked vidim, ze su napisane preto, aby mladych ludi manipulovali argumentami zalozenymi na citovom vydierani, tak mi to uplne pokazi dojem ::nea:: Viem, ze su ludia, ktori nad tym mavnu rukou a ide sa dalej, ale ja som asi proste iny typ cloveka... Ked viem, kolko prace s tym muselo byt - napisat, prelozit, vytlacit, rozdistribuovat na zbory atd., tak mi to pripada ako velka skoda. Myslim si, ze v nasej unii mame vela teologov a kazatelov, ktori by vedeli napisat ovela, ovela lepsie prednasky. Ako povedala [mention]inka[/mention], pripada mi to ako nevyuzita prilezitost oslovit mladych ludi... Niet divu, ze ich potom tolko odchadza z cirkvi ::Cherna::

Rajon
Kontaktovať používateľa:

Ninka napísal:
Samozrejme, ze MTM beriem hlavne pozitivne... Stretnutie mladych v Martine minuly vikend bolo velmi obohacujuce a v tychto kritizovanych prednaskach som si nasla aj pekne myslienky, hodne uvazovania a aplikovania do zivota :) Ale ked vidim, ze su napisane preto, aby mladych ludi manipulovali argumentami zalozenymi na citovom vydierani, tak mi to uplne pokazi dojem ::nea:: Viem, ze su ludia, ktori nad tym mavnu rukou a ide sa dalej, ale ja som asi proste iny typ cloveka... Ked viem, kolko prace s tym muselo byt - napisat, prelozit, vytlacit, rozdistribuovat na zbory atd., tak mi to pripada ako velka skoda. Myslim si, ze v nasej unii mame vela teologov a kazatelov, ktori by vedeli napisat ovela, ovela lepsie prednasky. Ako povedala [mention]inka[/mention], pripada mi to ako nevyuzita prilezitost oslovit mladych ludi... Niet divu, ze ich potom tolko odchadza z cirkvi ::Cherna::
Súhlasím s tebou, i keď to s tým dochádzaním mladých ľudí z cirkví, tam si myslím, že nejaké znenie prednášok je to posledné, čo by mohlo byť dôvodom.
Mne nesedí na týchto (a pod. štýlom písaných) prednáškach čosi, čo presne ani neviem pomenovať, asi to nazvem, že sú príliš USA :-) (i keď to tiež nie je celkom výstižné, lebo niektoré prednášky a prednášatelia z USA vedia byť aj naozaj výborný a oslovujúci), ale tieto sú také, akoby také nejaké vnútro-géto-ideálno-naivno-cirkevno-adventistické :-). Snáď som aspoň trochu vystihol, čo tým myslím (nechce sa mi to až tak rozoberať).

Ninka
Kontaktovať používateľa:

Rajon napísal: Mne nesedí na týchto (a pod. štýlom písaných) prednáškach čosi, čo presne ani neviem pomenovať, asi to nazvem, že sú príliš USA :-) (i keď to tiež nie je celkom výstižné, lebo niektoré prednášky a prednášatelia z USA vedia byť aj naozaj výborný a oslovujúci), ale tieto sú také, akoby také nejaké vnútro-géto-ideálno-naivno-cirkevno-adventistické :-). Snáď som aspoň trochu vystihol, čo tým myslím (nechce sa mi to až tak rozoberať).
Tak to s tebou suhlasim, tiez mi vadi ten americky styl :) Asi by bolo nacase, aby sme ako Europania nazbierali odvahu a povedali GK, ze ich sposob myslenia nam je cudzi a chceme si ulohy, prednasky, atd. pisat sami ::reead:: :D

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní