"V skutočnosti tvorí celé stádo oviec deväťdesiatdeväť plus tá stratená ovečka. Spoločne potom predstavujú všetkých členov cirkvi." Podobenstvo o stratenej ovecke vysvetlene sposobom, ze pastierovo stado su len clenovia cirkvi, som este nepocula... A co ludia, ktori veria v Jezisa, ale nie su clenmi cirkvi? Alebo ti, ktori su sice clenmi, ale nemaju ziadny vztah s Bohom?
"Ovce robia pastierovi radosť. Sú jeho pokladom. Boh má tiež radosť z tých, ktorí sú v cirkvi." Detto...
"Ježišovým zámerom však bolo predstaviť cirkev a tiež Božie kráľovstvo." V texte sa jasne hovori o nebi (a.k.a. Bozie kralovstvo), o cirkvi som sa tam ale nedocitala...
"Medzi deväťdesiatimi deviatimi ovcami v stáde sú niektoré choré kusy." Opat, nic take v texte nevidim...
"Mohlo sa stať, že tlak spojený so štúdiom alebo prácou, či sklamanie spojené s nečinnosťou, alebo zmena sociálnej situácie spôsobili, že boli ľudia takí unavení, že sa rozhodli zostať jednu sobotu doma a vyspať sa. Nakoniec sa však nikdy z toho nespamätali."

"Mnoho mladých ľudí sa pýta: "Načo potrebujeme cirkev alebo zbor? Je mnoho zaujímavejších vecí, ktoré by sme mohli robiť. V zbore to nie je také zaujímavé. Je to predsa môj život a budem ho žiť tak, ako chcem!" Je to ale rovnaké, akoby sme povedali: "Bože, prial by som si, aby si bol mŕtvy! A pre mňa vlastne mŕtvy si." " Porovnat vety "V zbore to nie je zaujimave" a "Boze, prial by som si, aby si bol mrtvy!" a dat ich na jednu uroven je na mna trochu silna kava

A na zaver dojemny pribeh: "Alena bola členkou cirkvi, nemala prácu ani manžela, jej život bol ťažký a veľmi sa jej nedarilo. Už mala plné zuby toho, čo sa smie a nesmie, nudného zboru, zdĺhavých kázaní a otravných členov. Odišla z cirkvi kvôli priateľstvu s mladým mužom, ktorý sa nezaujímal ani o cirkev, ani o zbor. Onedlho otehotnela a mladého otecka už nikdy nevidela. Skončila mimo cirkev, bez práce, bez manžela a s dieťaťom, ktoré nemalo otca, bez peňazí a bez niekoho, kto by sa o ňu postaral. Bola na sociálnej podpore a nakoniec skončila v psychiatrickej liečebni. Mnoho mladých ľudí sa pýta: Načo potrebujeme cirkev alebo zbor?... " Tak, mili mladi ludia, nezabudnite, co sa vam stane, ked nahodou opustite nasu jedinu pravu CASD!

Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok, je to len nieco malo z toho, co ma zarazilo v prvych troch prednaskach. Mozno som len prehnane kriticka alebo som prehliadla kontext, preto by ma zaujimal vas nazor

(prednasky MTM si mozte stiahnut na: https://dl.dropboxusercontent.com/u/202 ... M-2015.pdf)