omlouvám se bude to delší...ambassador napísal:Jak tomu každý z nás vlasně věříme, rozumíme? Je jeden Bůh? Je trojjediný Bůh? Je dvojjediný Bůh? Je Bůh jeden a Kristus je kdo? Duch svatý, je Bůh, nebo vliv?
Citovat verš, jaký to má význam, když je možné proti tomu položit jiný verš?
...Je jeden Bůh?
Ano podle Písma zcela 100% je to Bůh Otec. Není dvojjediný ani trojjediný Bůh, to v Písmu není.
Jakub 2x19: Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho.
Jan 17x3: A život věčný je v tom, když poznají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista.
Efezským 4x6: jeden je Bůh a Otec všech, který je nade všemi, skrze všechny působí a je ve všech.
Matouš 4x9-10: a řekne mu: „Toto všechno ti dám, padneš-li přede mnou a budeš se mi klanět.“ Tu mu Ježíš odpoví: „Jdi z cesty, satane, neboť je psáno: „Hospodinu, Bohu svému, se budeš klanět a jeho jediného uctívat.“
1. Janova 5x20-21: Víme, že Syn Boží přišel a dal nám schopnost rozeznávat, abychom poznali, kdo je pravý Bůh. A jsme v tom pravém Bohu, (pozn. Otci) protože jsme v jeho Synu Ježíši Kristu. On je ten pravý Bůh a věčný život. (pozn. Otec) Děti vyvarujte se modlářství. (pozn. stejně tak zde je jinými vykládači míněn i Ježíš Kristus, kdo je ten pravý Bůh a věčný život).
1.Timoteova 1x14-16: Abys bez poskvrny a výtky plnil své poslání až do příchodu našeho Pána Ježíše Krista. Jeho příchod zjeví v určený čas požehnaný a jediný Vládce, Král králů a Pán pánů. On jediný je nesmrtelný a přebývá v nepřístupném světle, jeho nikdo s lidí neviděl a nemůže vidět. Jemu patří čest a věčná moc. Amen. (pozn. Otci)
Juda 1x24-25: Tomu pak, který má moc uchránit vás před pádem a postavit neposkvrněné a v radosti před tvář své slávy, jedinému Bohu, který nás spasil skrze Ježíše Krista, našeho Pána, buď sláva, velebnost, vláda i moc přede vším časem i nyní i po všecky věky. amen.
4.Mojžíšova 4x35,39: Tobě bylo odhaleno poznání, že Hospodin je Bůh, kromě něho není žádný jiný.v39, Proto poznej dnes a vezmi si k srdci, že Hospodin je Bůh nahoře na nebesích i dole na zemi, žádný jiný není.
2.Mojžíšova 20x2-3: Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiného boha mimo mne.
Izaiáš 41x4: Kdo to uskutečnil a vykonal? Ten, jenž od počátku povolává všechna pokolení. Já Hospodin jsem první, já budu též u posledních věcí.
Izaiáš 43x10-12: „Mými svědky jste vy, je výrok Hospodinův, a můj služebník, jehož jsem vyvolil. Tak mě poznáte a uvěříte mi a pochopíte, že to jsem já. Přede mnou nebyl vytvořen Bůh a nebude ani po mě. Já, já jsem Hospodin, kromě mne žádný spasitel není. Já jsem oznamoval a zachraňoval, já jsem ohlašoval, a nikdo cizí mezi vámi. Jste moji svědkové, je výrok Hospodinův, a já jsem Bůh!
Izaiáš 45x5-7: Já jsem Hospodin a jiného už není, mimo mne žádného Boha není…Aby poznali od východu slunce i od západu, že není žádného kromě mne. Jáť jsem Hospodin, a není, žádného více. Kterýž formuji světlo, a tvořím tmu, působím pokoj, a tvořím zlé, já Hospodin činím to všecko.
Izaiáš 48x11: Kvůli sobě, kvůli sobě samému to dělám. Což smí být mé jméno znesvěceno? Svou slávu nikomu nedám./pozn. tento verš moc nechápu, když v NZ je, že Otec dal slávu svému Synu- Ježíši Kristu nebo jej oslavil/.
...Je Bůh jeden a Kristus je kdo?
Kristus je Syn Boží. Je zajedno se svým Otcem. Není to jakási druhá osoba božství. Ježíš není součást dvojjediného ani trojjediného Boha, je ten, který byl fyzickou osobou jako člověk zde na zemi. Nikde není psáno, že by byl Ježíš duch (třeba už předtím v nebi), jako je jeho Otec duch.
Jedni říkají, že Ježíš byl na zemi plně člověkem i plně Bohem, jiní říkají, že byl jen 100% člověkem, ti i ti mohou mít pravdu, já se přikláním k těm kdo říkají, že zde byl 100% člověkem. A proč?
trocha ctrl C a ctrl V:
Aby se mohlo mluvit o třech bozích v jednom bohu, tzv. Trinitě (Trojjedinosti), musí být nejprve objasněna definice této teorie. Již v pohanství je možno najít symbol pro Trojjedinost, který je všude v katolických kostelích ke shlédnutí – rovnoramenný trojúhelník s okem uprostřed. Tento trojúhelník má znázorňovat Boha-Otce, jeho Syna, a Ducha Svatého. Tak jak je v takovém trojúhelniku všechno stejné, tak se učí, že také tito tři bohové jsou ve všem stejní; oni tvoří jeden celek – jednoho boha (oko uprostřed).
Oni jsou stejní jako bytost (osoba), stejní ve své věčnosti, nesmrtelnosti, v absolutní moci a všichni tři jsou vševědoucí.
Na této Trojici chybí tolik reality, že, aby ji udržet, tvrdí se, že ona je pro lidský rozum nepochopitelná. Na ní se musí prostě bezpodmínečně celé věřit. Jestli, ale tato požadovaná víra protiřečí bibli a zdravému rozumu, je žádoucím přezkoušet takovou víru!
Jestli, podle této nauky, ten jeden bůh je ve všech věcech absolutní, nač ještě druhý a třetí, kteří jsou také absolutní. Jelikož hovoří bible o Otci a Synu, pak podle této nauky zde není žádný skutečný Otec a Syn. Oni hrají pouze takovou roli – jakože. Tzn. oni hrají divadlo.
Podle této nauky pozbývá celé Evangelium svoji moc. Tvrdí se, že Pán Ježíš, když byl na zemi, byl současně plným bohem a plným člověkem. Jenom že, aby spasil člověka od věčné smrti, musel zemřít Syn Boží – ten Syn, který byl v nebi, ne součást jakési dvojné (duální) osoby. Podle toho skutečný Syn vůbec nezemřel, neboť Bůh nemůže zemřít. Takto je naše naděje na příští život bez vyhlídky.
Aby mohl zemřít bible poznamenává, že odložil Syn Boží svoje nesmrtelné božství a přišel na svět zcela jako člověk:
Filipským 2:6 Kterýž jsa v způsobu Božím, nepoložil sobě toho za loupež rovný býti Bohu,
7 Ale samého sebe zmařil, způsob služebníka přijav, podobný lidem učiněn.
Jsou-li Otec a Syn absolutně jedno, pak se Pán Ježíš nemodlil k svému Otci, ale sám k sobě. Jsou-li jedno znamená, že se Pán Ježíš musel učit poslušnosti, pak to také nesouhlasí, neboť absolutní Bůh se nemusí ničemu učit. Jsou-li jedno znamená, že Ježíš, když byl člověkem, potlačoval své božství, pak vedl pokryteckou a nečestnou hru, neboť Bůh může vše. Jestli On tvrdil, že „sám od sebe nemůže nic činit“, pak neřekl plnou pravdu.
Jsou-li jedno znamená, že Pán Ježíš je naším vzorem, pak je to nemožné. Neboť byl-li On na zemi plným Bohem a zároveň plným člověkem, nemůže být člověku příkladem, neboť člověk je pouze člověkem.
Přísloví 8x22: Hospodin měl mne při počátku cesty své, před skutky svými, přede všemi časy.
Jan 1x1-3: Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo /pozn.Syn Boží/ bylo Bůh, To bylo na počátku u Boha. Všechno povstalo skrze něj/B21/ a bez něho nepovstalo nic co jest. /pozn. pokud bez Ježíše nepovstalo nic co jest, je jasné, že musel být u celého tvoření!!
Jan 1x14: A Slovo/pozn.zde již Ježíš/ se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn, plný milosti a pravdy.
Koloským 1:15-19: On je obraz Boha neviditelného, prvorozený všeho stvoření, neboť v něm bylo stvořeno všechno na nebi i na zemi, svět viditelný i neviditelný, jak nebeské trůny, tak i panstva, vlády a mocnosti-a všechno je stvořeno skrze něho a pro něho. On předchází všechno, všechno v něm spočívá, on jest hlavou těla-totiž církve . On je počátek, prvorozený z mrtvých - takže je to On, kdo má prvenství ve všem. Plnost sama rozhodla se v něm přebývat, aby skrze něho a v něm bylo smířeno všechno co jest, jak na zemi tak v nebesích - protože smíření přinesla jeho oběť na kříži.
Jan 8x58: Ježíš jim odpověděl: „Amen, amen pravím vám, dříve než se Abrahám narodil, já jsem.
Židům 13x8: Ježíš Kristus je tentýž včera i dnes i navěky.
Žalm 2x7: Přednesu Hospodinovo rozhodnutí. On mi řekl: „Ty jsi můj syn, já jsem tě dnes zplodil. (pozn. tento verš je o cca 1000 let starší než když se Ježí narodil Marii, tzn. že byl Bohem Otcem zplozen někdy dříve na věčnosti)
Jan 5:26: Neboť jako Otec má život sám v sobě, tak dal i Synu, aby měl život sám v sobě.
Židům 1x6: A když chce uvést Prvorozeného do světa, praví opět: „Ať se mu pokloní všichni andělé Boží“./Pozn. zde je uvedeno, že andělé mohli být stvořeni souběžně s Prvorozeným a možná i dříve/.
Jan 17x5: A nyní ty Otče, oslav mne svou slávou, kterou jsem měl u Tebe, dříve než byl svět.
Jan 17x24: Otče, chci, aby také ti, které jsi mi dal, byli se mnou tam, kde jsem já, ať hledí na mou slávu, kterou jsi mi dal, neboť jsi mě miloval již před založením světa./pozn. zde je zcela jasně řečeno, že se Ježíš narodil mnohem dříve než na Zemi před cca 2000 roky…/
Koloským 1x19: Plnost sama se rozhodla v něm přebývat…Bohu se zalíbilo všechnu plnost složit v něm/B21st./
Koloským 2x9: V něm je přece vtělena všechna plnost božství.
Jan 14x28:…Jestliže mě milujete, měli byste se radovat, že jde k Otci, neboť Otec je větší než já. /pozn. řekl Ježíš jako obyčejný člověk, když byl zde na zemi. Proto možná byl Otec v tu dobu větší než On. Teprve až znovu vystoupil do nebe ke svému Otci, tak až tehdy mu Otec opět obnovil Božskou slávu!/Skutky 4x13/. A nebo vždy byl a je jeho Otec větším Bohem.
Matouš 20:23: Praví jim: "Můj kalich budete pít, ale udělovat místa po mé pravici či levici není má věc; ta místa patří těm, jimž je připravil můj Otec."
Jan 20x28-29: Tomáš mu odpověděl: „ Můj Pán a můj Bůh.“ Ježíš mu řek: „Že jsi mě viděl, věříš. Blahoslavení, kteří neviděli a uvěřili.
Jan 13x13: Nazýváte mne Mistrem a Pánem, a máte pravdu: Skutečně jsem.
Řím 10x9: Vyznáš-li svými ústy, že Ježíš je Pán, a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš zachráněn. / Slovo Pán, v Judaistickém kontextu, označuje totiž Boha. Novozákonní autoři citovali žalmy, kde se Bůh nazývá slovem Pán/.
Shrnutí:
Ježíš byl v nebi zplozen jako Boží Syn, byl ve všem zajedno se svým Otcem, přesto věřím, že jen Otec je jediný vládnoucí Bůh na nebi i na zemi, Otec spolu se Synem stvořili tento svět, na něm byl Ježíš podruhé svým Otcem zplozen v Marii a byl zde na zemi 100% člověkem s božským původem, ale jako Bůh by na zemi nemohl zemřít, protože Bůh nemůže zemřít! Svou smrtí vykoupil člověka z hříchu ( a nejen) a nyní je v nebi spolu se svým Otcem, kde opět získal svou slávu (boží) a přimlouvá se za nás u Otce a odpouští naše vyznané hříchy + probíhá tříbicí soud. Otec je nejvyšší a jediný Bůh, Syn je "nejvyšší" Pán (rovný s Bohem), v myšlení, jednání a skutcích jsou spolu zajedno. Jsou to ale jinak dvě odlišné bytosti.
O duchu svatém příště.