vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Rozsiahlejšie články s diskusiou.
Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Re: vyučování o ,,poslední době" z pohledu préterismu

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Dušan Seberíni napísal:Liduška, prosím ťa, toto nerob !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zmiešala si výpovede od Weltona s mojimi komentármi.
To môže veľmi dopliesť človeka, ktorý je na tomto fóre prvýkrát
a namiesto Weltona (ktorého som kritizoval) budem bludárom ja.
Dušan Seberíni napísal:A teraz moja odpoveď -
odpoveď Dušana Seberíniho Lidke Rohalovej, ale aj Tomymu:

Som rád, že sme nielen na tej istej ceste, ale máme aj rovnaký smer.
Rozdiel medzi nami dokonca nie je ani pri chápaní plus a mínus.
Rozdiel je len v intenzite podania hodnôt.
Ja tvrdím, že Welton je bludár a nechcem weltonovčinami strácať čas.
Lidka tvrdí presne to isté, len diplomatickou rečou neposiela Weltona do kelu,
ale zdvorilo čaká, kým sa dotyčný sám odprace...
...dobrú noc ...[/color]
Dušane, citace jsem opravila, protože nechci, abys byl považován podle svých slov za bludaře a aby to lidi nemátlo.

Taky si myslím, že jsme na stejné cestě. Jen chci podotknout, že netvrdím, že je Welton bludař.
Nemám potřebu o něm mluvit diplomatickou řečí.
V jeho spisech je třeba rozlišovat, ale zatím ho za bludaře nepovažuji.
Ty vycházíš z toho, že préterismus neuznáváš za směr, ale za blud, na což máš právo, a já vycházím z toho, že préterismus je pro mě jeden z klasických směrů při výkladu Zjevení, a proto mi nedělá problém filtrovat.

Jinak Ti děkuji za upozornění na špatné citace, opraveno. Za způsobenou možnou újmu se omlouvám :).

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Realisto, mohl bys, prosím, napsat, v čem je podle Tebe znamenitá kniha The Secret Book of Revelation: The Apocalypse of St John the Divine?

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Ahoj. Urcite muzu. Jde o vyvazeny vyklad predniho odbornika na novozakonni rectinu profesora Gillese Quispela. Je to vyklad zalozeny na dokonale znalosti literarniho a doboveho kontextu ocisteny od nanosu mytologickeho balastu a roztodivnych nabozenskych obsahu. Tedy toho v cem se tady na 5 strankach utapite.
Samozrejme neni to material pro Karoly, mikimi a Dusany, kteri ve sve sektarske samolibosti pohrdaji vsim co neladi s jejich zatvrzelou vizi. Tim spise pokud je autor ovenceny zaslouzenyni tituly, pak se tato averze nasobne zesiluje.

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Realista napísal:Ahoj. Urcite muzu. Jde o vyvazeny vyklad predniho odbornika na novozakonni rectinu profesora Gillese Quispela. Je to vyklad zalozeny na dokonale znalosti literarniho a doboveho kontextu ocisteny od nanosu mytologickeho balastu a roztodivnych nabozenskych obsahu. Tedy toho v cem se tady na 5 strankach utapite.
Samozrejme neni to material pro Karoly, mikimi a Dusany, kteri ve sve sektarske samolibosti pohrdaji vsim co neladi s jejich zatvrzelou vizi. Tim spise pokud je autor ovenceny zaslouzenyni tituly, pak se tato averze nasobne zesiluje.
Proc si myslis, ze mam zapotrebi hajit jakekoliv sektarske - lidske uceni a vyklady ? Proste se jen pevne drzim poznane Pravdy v souladu se svym nejlepsim vedomim a svedomim, ktere v mem pripade podleha pouze moci Nejvyssiho Boha YHWH a jako hlavy se drzim nim ustanoveho Pana Jezise Krista.

Az chces komukoliv z nas zdelit neco uzitecne udelej to predevsim vlastnimi slovy, jak si co ty sam pochopil a jak ti to bylo dano od naseho nebeskeho OTCE. Odvolavanim se na nejakych jinych smrtelnych omylnych lidi jako na neomylne autority mne zcela jiste presvedcit nijak nemuzes. Radsi se odvolavej primo na slova uceni Jezise Krista a kdyz pro ne existuje vice prekladu i vykladu uved je a rekni ke kteremu se ty sam nejvice priklanis a proc. Pro mne je vzdy dulezity komplexni vyklad neodporujici kontextu a dalsim slovum a myslenkam zapsanym v uceni Boziho slova.

Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Drzis se jen sve vlastni projekce bez spetky reflexe. Vzdy me pobavi, kdyz lide zakladaji cele sve zivoty na 2000 let starych textech, ale zaroven uzkostlive odmitaji jakekoliv overitelne poznatky o nich. Mne stacilo tve vyjadreni k prekladatelum CEP, abych pochopil ze debata s tebou neni mozna. Takze sni dal svuj kvazijehovisticky sen, nebudu rusit.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Jonathan Welton napísal: 3
Nejste v posledních dnech vůbec ničeho. Nejste v posledních dnech!
Jsou bláznivá učení dokonce v našich vlastních řadách, které říkají, že poslední dny započaly příchodem Ježíše ...
Protože se jednalo o poslední dny toho chrámového systému, systému Staré smlouvy ...

Jak se budeme pohybovat vpřed, tak nebe a země se budou víc spojovat,
ale nečeká nás žádná apokalyptická událost,
která by se někdy v budoucnosti musela stát.
Celé to bylo o přechodu od Staré smlouvy k Nové.

Takže poslední dny vždycky a pouze znamenaly
období od roku 30 n. l. do roku 70 n. l. - "poslední dny věku Mojžíše"
Dušan Seberíni napísal: ????
čo vy na to ???? Človek neznalý Biblie môže tým byť nadchnutý.
Ale človek Biblie znalý to môže prijať, len ak prijme weltonovského ducha.
Bod 3)
Zde Welton komentuje pasáž 2 Pt 3,1-10, konkrétně verš 4 – kde je ten jeho zaslíbený příchod? V řečtině Kde je ten slib (zaslíbení) příchodu jeho?
Slovo "příchod" παρουσία znamená přítomnost, příchod.

Když se podíváme do biblických veršů, tak vidíme, že tento termín se používal pro běžný příchod nebo něčí přítomnost. Např.:

2 K 7,6 Ale Bůh, který potěšuje sklíčené, potěšil i nás příchodem Titovým

2 K 10,10 Někdo totiž říká: „Jeho dopisy jsou závažné a mocné, ale osobní přítomnost slabá a řeč ubohá."

Parúsia se objevuje také v „nebeských souvislostech" s Božím dnem, s Kristovým příchodem:

2 Pt 3,12 kteří očekáváte a urychlujete příchod Božího dne! Kvůli němu se nebesa rozplynou v ohni a prvky se žárem roztaví.

2 Pt 1,16 Vždyť jsme nenásledovali vymyšlené báje, když jsme vás seznámili s mocí a příchodem našeho Pána Ježíše Krista, ale sami jsme se stali očitými svědky jeho velebnosti.

Jk 5,7 Buďte tedy trpěliví, bratři, až do Pánova příchodu. Hle, rolník očekává vzácný plod země, trpělivě na něj čeká, až se mu dostane podzimního a jarního «deště».

Atd.

Welton slovy o posledních dnech navazuje právě na slovo „příchod" (2 Pt 3,12) a říká, že my si ten příchod okamžitě spojujeme s „posledními dny".

Dále spojuje pasáž z 2 Pt se zničením jeruzalémského chrámu.

I v minulosti přicházel Bůh se svými soudy - aspoň tak to chápe biblický pisatel - (např. Iz 13, Jr 46 atd.). Zničení jeruzalémského chrámu byla tak závažná událost, že musí mít své místo v Bibli a Welton tomu dává prioritní místo. Otázkou je, jestli je to až tak prioritní, jak to on chápe.

Pokud bylo zničení chrámu Božím soudem (nad kým, nad čím?), tak ne tím konečným – ten ještě neproběhl.

Welton říká, že poslední dny jsou od roku 30–70 n. l. – myslí tím ukončení Staré smlouvy a přechod k Nové. Podle Weltona již nejsme v posledních dnech ničeho.

A zde je důležité si uvědomit, že naše eschatologie určuje naše chování, jak píše Welton. Jak se chová člověk, který je veden strachem z nějakých apokalyptických strašáků, a jak se chová člověk, který je motivován láskou?

A nemyslím tím vůbec, že na světě už teď bude absolutní pokoj a že nic nemůže přijít. Tomu nic nenasvědčuje.

Bible zná pojem poslední dny/doby/časy prezentované slovy ἔσχατος a ὕστερος v uvedených verších dole.
ἔσχατος jeden z významů poslední, konečný, krajní
ὕστερος pozdější, poslední

Pár příkladů z NZ, čti v Bibli v kontextu:

Sk 2,17 Letnice (ἔσχατος)
1 Ti 4,1 v posledních dobách odpadnutí od víry (ὕστερος)
2 Ti 3,1 v posledních dnech nastanou těžké časy (ἔσχατος)
Jk 5,3 nashromáždili jste si v posledních dnech (ἔσχατος)
2 Pt 3,3 v posledních dnech přijdou posměvači (ἔσχατος)

Žijeme tedy v posledních dnech? Myslím, že ano. I když padl jeruzalémský chrám, křesťané dál očekávali Kristův slavný návrat. Očekávám ho také.

Na druhé straně nevím, jak dlouho to bude ještě trvat, to není důležité. V tomto má Welton správnou prioritu – soustředění se na podstatné, na království Boží.
Jonathan Welton napísal: 4
... kniha Zjevení je paralelou zničení Jeruzaléma,
které bylo prorokované v Matouši, Lukáši a Markovi v rozmluvě na Olivetské hoře.
A stalo se to brzy anebo "rychle" poté, co to bylo prorokováno.
To je na hlubší studium. K tomu ti něco řeknu, až získám lepší porozumění než to adventistické.
Ještě k datování knihy Zjevení: Možné jsou obě verze – devadesátá léta i šedesátá léta. Každý přístup má své pro a proti. Přiklonit se k datování šedesátých let není chybou. Podrobnosti čti např. v knize Zjevení Janovo – Jiří Mrázek.
Jonathan Welton napísal: 5
Už by nám to mělo konečně dojít, jsme přece správní charismatici,
takže se máme soustředit na Království - a někteří lidé to i chápou.
Třeba proroctví u nás začalo tak, že lidi šli doprostřed kruhu,
vložili jsme na ně ruce
a říkali jsme jim, co jsme mysleli, že jim Ježíš chce právě teď říct.
Dušan Seberíni napísal: ... naozaj zvláštna "charizma" prorockého daru ...
Neznám charismatická hnutí v Americe a jejich zvyky. Nevím, co bych si myslela, kdybych se toho účastnila a zda by to bylo pro mě stravitelné. Každopádně mi z toho vyplývá, že Bůh se k nim přiznával a přiznává, realita nadpřirozena je pro ně úplně normální a běžná.

Když si to tak srovnám v hlavě, tak jsem si všimla, že to, čemu věříme, nás silně ovlivňuje, a stává se v našem životě realitou. Není to jen o viditelných zázracích, ale i o vnitřní proměně člověka, kdy člověk, který chtěl s Bohem skončit, se obrátí. Z poslední doby mám hodně pěkných zkušeností a vím, že není jednoduché sdílet svůj pohled s lidmi, kteří nejsou zvyklí na jiný přístup k víře, k Bohu.

Stačí ti to tak, Dušane? Nebo mám ještě něco doplnit? :)

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Realista napísal:Ahoj. Urcite muzu. Jde o vyvazeny vyklad predniho odbornika na novozakonni rectinu profesora Gillese Quispela. Je to vyklad zalozeny na dokonale znalosti literarniho a doboveho kontextu ocisteny od nanosu mytologickeho balastu a roztodivnych nabozenskych obsahu. Tedy toho v cem se tady na 5 strankach utapite.
Ahoj. Díky moc za info, zaujalo mě to. Objednávám :)

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Ba aj z vás samých povstanú mužovia,
ktorí budú hovoriť prevrátené veci,
aby tiahli učeníkov za sebou.
{Sk 20:30}
Jonathan Welton napísal:Nejste v posledních dnech vůbec ničeho. Nejste v posledních dnech! ...
Jak se budeme pohybovat vpřed, tak nebe a země se budou víc spojovat,
ale
nečeká nás žádná apokalyptická událost,
která by se někdy v budoucnosti musela stát.
...
Božie slovo hovorí v knihe Zjavenia, že prídu hrôzostrašné udalosti ! Ak to Welton spochybňuje je podvodník!
Jonathan Welton napísal:...nečeká nás žádná apokalyptická událost ...
Apokalypsa znamená zjavenie a súčasne je názvom poslednej knihy NZ. A Welton tu tvrdí, že tá kniha už nie je potrebná, lebo jej posolstvo sa nás netýka.
Ja knihu Zjavenia pokladám za pravdivú a od Weltonovho posolstva sa oddeľujem v mene Ježiš!

Tým je otázka weltonovského préterizmu z mojej strany uzavretá !

Odkaz pre Lidušku:
Weltonovčinu prijať ako celok nedokážeš a odmietnuť si sa doteraz neodhodlala. To sa v Zj 3:16 nazýva vlažnosť. Kiež by si v tom neostala.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Dušan Seberíni napísal:Božie slovo hovorí v knihe Zjavenia, že prídu hrôzostrašné udalosti ! Ak to Welton spochybňuje je podvodník!
O jaké události se jedná?
Dušan Seberíni napísal:Ja knihu Zjavenia pokladám za pravdivú a od Weltonovho posolstva sa oddeľujem v mene Ježiš!

Tým je otázka weltonovského préterizmu z mojej strany uzavretá !
Kniha Zjevení je určitě pravdivá. Dokonce i Welton ji pokládá za pravdivou...
Dušan Seberíni napísal:Odkaz pre Lidušku:
Weltonovčinu prijať ako celok nedokážeš a odmietnuť si sa doteraz neodhodlala. To sa v Zj 3:16 nazýva vlažnosť. Kiež by si v tom neostala.
Nepokládám Weltona za bludaře, takže s jeho komplexním odmítnutím ještě počkám. Stále pokládám préterismus za jeden z výkladových směrů knihy Zjevení a Weltonovu knihu za jeden z pohledů. Knize se ještě budu věnovat.

Ve své vlažnosti jsem si objednala knihu doporučenou Realistou, přijde mi v květnu, pak si můžeme popovídat na nějakém nosném základu.

Největším problémem knihy Zjevení je, že ač je to "odhalení", nesetkala jsem se zatím s člověkem, který by jí rozuměl. Pokud máš nějaké lepší odpovědi než Welton, budu se těšit ve vláknu Otázky k poslední době. Nemyslím to nijak ironicky. Je správné rozsuzovat, co je dobře, co špatně.

Než s préterismem úplně skončíš, mám na Tebe ještě 3 otázky:

Pvní otázka je v příspěvku nahoře.
Druhá otázka zní: Jak ty sám si vykládáš verš: Mt 24,34 Amen, pravím vám, že určitě nepomine toto pokolení, dokud se toto všechno nestane?
A třetí otázka souvisí s mým příspěvkem o slovnících, encyklopediích, komentářích. Ty považuješ tyto věci za manipulaci, tak z čeho čerpáš informace o dobovém pozadí, literárním kontextu, přemýšlení té doby ty?

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Realista napísal:Drzis se jen sve vlastni projekce bez spetky reflexe. Vzdy me pobavi, kdyz lide zakladaji cele sve zivoty na 2000 let starych textech, ale zaroven uzkostlive odmitaji jakekoliv overitelne poznatky o nich. Mne stacilo tve vyjadreni k prekladatelum CEP, abych pochopil ze debata s tebou neni mozna. Takze sni dal svuj kvazijehovisticky sen, nebudu rusit.
O jake projekci a snech pises ? Dokazes i vecne reagovat ? Proc bych mel nazor kterekoliv lidske autority brat jako smerodajny a zavazny ? Beres jako zavazne rozhodnuti RKC a jejich koncilu ? Uznavas v RKC papeze jako neomylnou autoritu ? Skus misto techto neustalych odvolani se na nekoho nazor argumentovat sam vlastnimi slovy a presvec mne a uved argumenty proc bych mel necemu verit a podloz to primo ucenim Boziho slova a Krista. Az existuje k nekterym slovum vice ruznych prekladu a vykladu uved je a presvec mne, ze ten kteremu ty veris je opravdu ten spravny a je v souladu s kontextem i dalsim ucenim Boziho slova a nicemu, co je v podobne veci zapsane jinde v Bozim slove nijak neodporuje.

Ses tedy schopen vest vecnou debatu a nebo se zmuzes jen na prazdna slova a pohrdlive a sebevedome posmesky myslis si, ze mas ve vsem cemu veris pravdu jen ty sam a ti, co to nevidi stejne jak ty jsou proste hloupi a nehodni tveho zajmu a pozornosti.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných