Peniaze vládnu svetom (i cirkvou)

Diskusia o všetkom ostatnom.
Jerry

Peniaze vládnu svetom (i cirkvou)

Neprečítaný príspevok od používateľa Jerry »

Možno ste postrehli, že dňa 5. apríla 2017 sa na tomto fóre udiala výnimočná udalosť. Vedenie Slovenského združenia sa historicky prvý krát oficiálne zapojilo do diskusie. Bratia z vedenia uverejnili svoj komentár do diskusie pod článkom „Pochybnosti o plnení záväzkov firmy Alfa Bio voči cirkvi?“, v ktorom obhajujú bezúhonnosť J. Luntera a vysvetľujú dôvody, prečo bola ustanovená komisia na preskúmanie úplnosti jeho platieb. (Budem predpokladať, že ich príspevok je autentický, zdá sa, že všetko tomu nasvedčuje.)

Zdalo by sa, že ide o veľký posun v myslení cirkvi. Doteraz bolo fórum zo strany vedenia označované za odpad a stoku. Kazatelia museli v minulosti verejne prehlásiť, že na fórum nechodia a ani doň neprispievajú (tí, ktorí sa do fóra už stihli zapojiť, sa museli z toho kajať). Minulé vedenie vydalo proti fóru obežník a dokonca viedlo oficiálne schválené „vyšetrovanie“ za účelom odhalenia admina a jeho tímu, pričom sa nestránilo použiť akékoľvek metódy.
Nedalo sa teda veľmi čakať, že by sa kazatelia, alebo dokonca vedenie, začali zapájať do príspevkov a obohatili tak názorové spektrum o svoj odborný pohľad.

V uvedený deň sa ale stal taký malý zázrak, ktorý iste prekvapil nielen administrátorov fóra. Prečo sa ale vedenie rozhodlo zapojiť práve do diskusie pod článok o tak okrajovej téme ako je nejaký prenájom priestorov v jednom zbore, dokonca ani nie v Bratislave?
Myslím si, že medzi témami na tomto fóre by sa našli omnoho závažnejšie témy, kde by príspevok vedenia skutočne napomohol k lepšiemu pochopeniu konkrétnej problematiky, už či ide o dôležité otázky vieroučné alebo organizačné z celoslovenským dopadom. Nie, nič také si bratia nevybrali, to nepokladajú za dôležité. To všetko je pre nich naďalej stoka a anonymný odpad, na ktorý predsa oni nebudú reagovať.
Prečo teda práve nájom priestorov? Osobou stojacou za spochybneným prenájmom totiž nie je nikto iný než (nielen v adventistických kruhoch) známy podnikateľ J. Lunter, ktorý práve v tomto období kandiduje na župana banskobystrického kraja. Usilovní členovia jeho volebného tímu si všimli tento nenápadný článoček na neznámom fóre a identifikovali ho ako potenciálnu hrozbu pre prípadný volebný úspech. JL nelenil, zavolal na vedenie a požiadal ich, aby urobili niečo pre očistenie jeho mena.

Treba uznať, nebola to pre nich ľahká úloha. Po prvé, už samotná predstava, že sa musia zapojiť do nenávideného a odsudzovaného fóra, musela byť pre nich strašná. Po druhé, čo napísať? Veď keby bola situácia okolo prenájmu jasná a ľahko zdokladovateľná, nebolo by treba ustanovovať žiadnu komisiu. No a po tretie, ako budú vyzerať pred členmi cirkvi a hlavne pred kazateľmi, ktorí dostali výslovný zákaz sa do fóra zapájať?
Ale naše vedenie sa nezľakne žiadnej výzvy. Vedia si spočítať, čo sa oplatí viac. Stratiť svoj kredit bojovníka proti anonymnému fóru v očiach celej cirkvi a spochybniť všetko svoje minulé konanie v tejto veci, alebo riskovať nevôľu jedného jediného člena? Ako by ste sa rozhodli vy?
Vedenie si spočítalo, o koľko peňazí by mohla cirkev prísť, ak sa by JL naozaj nahneval a prestal by cirkev finančne podporovať. To by si už kazatelia možno nemohli dovoliť drahé paušály na mobily a iné nadštandardné výhody. Česť nečesť, zásady nezásady, peniaze sú peniaze. Sečteno a podtrženo, vedenie sa rozhodlo poslúchnuť podnikateľa. A tak prekonali všetky zábrany a napísali niečo, čo by ho mohlo upokojiť.

Možno si niekto povie, že tu vôbec nemuselo ísť o peniaze. Vedenie len chcelo očistiť pošpinené meno člena cirkvi. JL však nebol v článku priamo a jednoznačne obvinený z neplatenia. Šlo len o zamyslenie vyplývajúce z toho, že práve vedenie nedokázalo výboru jasne vysvetliť jeho bezúhonnosť.
A okrem toho, na tomto fóre boli v minulosti omnoho jasnejšie obvinení z evidentných prešľapov aj iní členovia cirkvi (napr. kvôli netransparentnému zamestnávaniu, nedodržaniu cirkevných pravidiel a podobne. V nijakom z tých prípadov sa však vedenie na fóre k tomu nevyjadrilo. Urobilo tak až teraz, keď ide o podnikateľa.

Aké poučenie si z toho môžeme zobrať my, radoví členovia?
Tak predovšetkým, nie je jedno, koľko desiatkov dávate. Kto dáva viac, má vplyv. Vedenie tu je na to, aby vyhovelo každej, aj trochu rozmarnej požiadavke majetných. Skúste vy, so svojimi trápnymi 65 eur mesačne zavolať na vedenie, aby sa na fóre vyjadrili napríklad k podozrivému zamestnávaniu príbuzných alebo k tomu, prečo F. Kolesár dva roky hlasoval vo výbore. Prinajmenšom vás odignorujú, alebo vám slušne vysvetlia, že fórum Acostym je hanbou cirkvi a odpadom všetkého najhoršieho, kde sa oni určite nemienia zapájať.
Ale ak by ste náhodou mali úspešnú firmu a cirkev by ste finančne podporovali, situácia je úplne iná. Vedenie sa ochotne vyjadrí, k čomu si len zaželáte. A nezabudnite uviesť, v akom duchu má ich príspevok vyznieť. Vaše peniaze totiž dokážu zázraky.

A aké poučenie si z toho môžu zobrať naši kazatelia, ktorí dostali od vedenia zákaz prispievať na fórum? No predsa že aj z tých najväčších morálnych zásad a hriechov existuje jedna výnimka – peniažky. Nepochybujem, že to všetci pochopia. Nik z nich si totiž nevie ani len predstaviť, čo by sa stalo, keby im na budúci mesiac neprišla výplata.
Ak by teda nejaký kazateľ chcel prispieť do fóra, môže to vysvetliť tým, že tak zachránil pre cirkev nejaké peniaze. Potom to bude zrejme v poriadku.

Ja samozrejme postup vedenia chápem. Každý si predsa vyberá menšie zlo. Ak stojíte na suchom chodníku v čistých sandáloch, aj 10 cm hlboká stoka je pre vás neprijateľná. Ale ak by vám hrozila polmetrová stoka, bez váhania jej uniknete tou desať centimetrovou.
Natíska sa otázka, asi aká veľká stoka hrozila nášmu vedeniu, keď zrazu nebol problém sa zapojiť do stoky – fóra?

Nevystihol to Pavel správne, keď napísal, že koreňom všetkého zlá je láska k peniazom? Nenapísal, že koreňom zla je vynášanie dôverných informácií, anonymita, zverejňovanie správ z výborov alebo spochybňovanie vierouky, teda to, čo sa fóru občas zvykne vyčítať. Koreňom zla je podľa Pavla nesprávny vzťah k peniazom. A správanie vedenia v tomto prípade tomu nasvedčuje.

Tak si ich teda bratia v zdraví užite. Dúfam, že vám to stálo za to.

Neregistrovaný

Re: Peniaze vládnu svetom (i cirkvou)

Neprečítaný príspevok od používateľa Neregistrovaný »

Predvolebná kampaň s podporou adventistov. Vedenie adventistov na Slovensku a nie iba na Slovensku by sa rado popýšilo po voľbách, že má svojho člena infikovaného za župana.

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Ján 15:19: „Nie ste [Ježišovi nasledovníci] časťou sveta, ale ja som si vás vyvolil zo sveta.“

Ján 14:30: „[Ježiš povedal:] Prichádza vládca sveta. A nemá nado mnou moc.“

1. Jána 5:19: „Celý svet leží v moci toho zlého.“

Jak. 4:4: „Cudzoložnice, či neviete, že priateľstvo so svetom je nepriateľstvo s Bohom? Teda ktokoľvek chce byť priateľom sveta, stáva sa nepriateľom Boha.“

Ján 6:15: „Ježiš vediac, že [Židia] chcú prísť a zmocniť sa ho, aby ho urobili kráľom, utiahol sa opäť sám na vrch.“

(Ján 18:36) Ježiš odpovedal: „Moje kráľovstvo nie je časťou tohto sveta. Keby bolo moje kráľovstvo časťou tohto sveta, moji služobníci by boli bojovali, aby som nebol vydaný Židom. Moje kráľovstvo však nie je odtiaľto.“

(Matúš 6:10) Nech príde tvoje kráľovstvo. Nech sa deje tvoja vôľa, ako v nebi, tak i na zemi.

Daniel 2:44 "A za dní tých kráľov zriadi nebeský Boh kráľovstvo, ktoré nebude nikdy zničené. A kráľovstvo nebude prenesené na nijaký iný ľud. Rozdrví a ukončí všetky tieto kráľovstvá a ono samo bude stáť až na neurčité časy;"

„Vládcovia pohanského sveta neprejavovali raným kresťanom mnoho pochopenia a neboli im priaznivo naklonení... Kresťania odmietali účasť na určitých povinnostiach rímskych občanov... Neprijali by politický úrad.“ — On the Road to Civilization, A World History (Na ceste k civilizácii, dejiny sveta), Philadelphia 1937, A. Heckel a J. Sigman, s. 237, 238.

„Kresťania stáli ako kňazský a duchovný rod bokom od štátu a boli od neho odlíšení, pričom sa zdalo, že kresťanstvo môže zasahovať do občianskeho života iba jediným spôsobom, ktorý je, priznajme si, najčistejší, totiž snahou v stále väčšej miere praktickým spôsobom šíriť medzi občanmi štátu sväté zmýšľanie.“ — The History of the Christian Religion and Church, During the Three First Centuries (Dejiny kresťanského náboženstva a cirkvi počas prvých troch storočí), New York 1848, Augustus Neander, z nemčiny do angličtiny preložil H. J. Rose, s. 168.

Ján 17 kap. „14 Dal som im tvoje slovo, ale svet ich nenávidel, lebo nie sú časťou sveta, tak ako ja nie som časťou sveta.
15 Neprosím ťa, aby si ich vzal zo sveta, ale aby si nad nimi bdel kvôli tomu zlému. 16 Nie sú časťou sveta, tak ako ja nie som časťou sveta. “

Dušan Seberíni
Dátum registrácie: 18 Apr 2016, 22:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Dušan Seberíni »

Jerry napísal:Možno ste postrehli, že dňa 5. apríla 2017 sa na tomto fóre udiala výnimočná udalosť.
Nemyslím, že to bolo zapojenie do diskusie.
(Na to by bol potrebný oficiálne delegovaný spíker.)
Išlo o prehlásenie, ktoré bolo nanajvýš potrebné.
Jerry napísal:Zdalo by sa, že ide o veľký posun v myslení cirkvi.
Ale o žiadny posun sa nejedná. Toto príkladom si práve ty.
Juraj, skús si pozorne prečítať svoj príspevok, zamysli sa nad ním a pouvažuj, čo ti bráni,
aby si sa k tvojim slovám hlásil svojím skutočným menom. (Napríklad Juraj Jurcy...)

Až nebude potrebná anonymita, vtedy to bude skutočný posun...

Karol Schneider
Dátum registrácie: 01 Apr 2017, 11:56
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Karol Schneider »

Dušan Seberíni kritizujes Juraja, ale sam si sa zrejme nijako nezamyslel nad duchovnym smilstvom, ktoreho sa dopustaju i viaceri predstavitelia CASD. Jejich politicka aktivita a este snaha inym v zbore vladnut a rozhodovat o ich zivote aj v ropore s ucenim Krista im urcite dobru vizitku nerobi. To, co som napisal teraz samozrejme plati pre kazdeho.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

Karol Schneider napísal:zrejme nijako nezamyslel nad duchovným smilstvom, ktorého sa dopúšťaju i viaceri predstavitelia CASD
Duchovné smilstvo - dávno som nepočul tento výraz, naposledy v kostole RKC v spojitosti s ekuménou. Podobne ale v opačnom garde si myslím o Svedkoch Jehovových že sa dopúšťajú sakrálneho smilstva.

Milan
Dátum registrácie: 07 Aug 2016, 05:26
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Milan »

Dušan Seberíni kritizujes Juraja, ale sam si sa zrejme nijako nezamyslel nad duchovnym smilstvom, ktoreho sa dopustaju i viaceri predstavitelia CASD. Jejich politicka aktivita a este snaha inym v zbore vladnut a rozhodovat o ich zivote aj v ropore s ucenim Krista im urcite dobru vizitku nerobi. To, co som napisal teraz samozrejme plati pre kazdeho.
Duchovné smilstvo - dávno som nepočul tento výraz, naposledy v kostole RKC v spojitosti s ekuménou. Podobne ale v opačnom garde si myslím o Svedkoch Jehovových že sa dopúšťajú sakrálneho smilstva.
Nezapoměli jste ve spravedlivém hněvu nad smilstvem "těch druhých" na jejich konkubínu- nevěstku Babylonskou? ::Cherna::

ambassador
Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa ambassador »

Pro některé jedince platí zásada, že to co oni považuji za "duchovní smilstvo", tak to je biblická pravda a Bůh na to musí dát razítko. Spolupráci přejmenovali na smilstvo. Izolací naopak považuji za věrnost. Nějak jim uniká praxe ze života Ježíše Krista a "skandály" kolem jeho přístupu k věcem a lidem.
Vlákno nevlákno, "jejich pravda" musí vládnout všude nehledě na téma.
Peníze jsou jen prostředek, pro některé se staly peníze cilem, proto někdy hledají "skandály". Nějaký se vždy najde a to jim pomáhá přežívat co by spravedlivý lidé.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných