Boží Slovo - Bible vs Příroda

Diskusia o všetkom ostatnom.
Realista
Dátum registrácie: 23 Sep 2016, 18:23
Kontaktovať používateľa:

Boží Slovo - Bible vs Příroda

Neprečítaný príspevok od používateľa Realista »

Jediným skutečným Božím Slovem je otevřená kniha Přírody, neboť byla, je a vždy bude přístupná každému člověku bez rozdílu. Tedy je universální. Nepotřebuje vykladače, interprety, prostředníky. Zakoušíme ji přímo a neustále. Můžeme z ní vyčíst vše o Bohu.

Bible je záznamem o hledání Boha různými lidmi v průběhu času. Není universální, nikdy nebyla a nikdy nebude všem přístupná. Její výklad je závislý na znalosti původních jazyků, tradici a kultuře.

Pokud si tyto dva zdroje protiřečí, musím (abych byl poctivý sám k sobě) dát přednost Přírodě.

Laco
Dátum registrácie: 25 Jan 2017, 19:35
Kontaktovať používateľa:

Re: Boží Slovo - Bible vs Příroda

Neprečítaný príspevok od používateľa Laco »

Veľmi rád čítam príspevky od realistu. Sú ľahké, nevnucujúce, svoje videnie sveta nám neobúcha o hlavu. Som rád že p. Schneider sa odmlčal, bol som z jeho príspevkov unavený.

Lída Rohalová
Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Kontaktovať používateľa:

Neprečítaný príspevok od používateľa Lída Rohalová »

Laco napísal:Veľmi rád čítam príspevky od realistu. Sú ľahké, nevnucujúce, svoje videnie sveta nám neobúcha o hlavu. Som rád že p. Schneider sa odmlčal, bol som z jeho príspevkov unavený.
Osobně to řeším tak, že příspěvky, které mě unavují, nečtu a přeskakuji je. Únavě se tak dá předejít. Třeba si uvědomit, že někoho zase můžou unavovat příspěvky moje. Nejkrásnější na tom je svobodná volba tématu a partnera pro diskusi. Žij a nechej žít :)

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

Realista napísal:Jediným skutečným Božím Slovem je otevřená kniha Přírody, neboť byla, je a vždy bude přístupná každému člověku bez rozdílu. Tedy je universální. Nepotřebuje vykladače, interprety, prostředníky. Zakoušíme ji přímo a neustále. Můžeme z ní vyčíst vše o Bohu.

Bible je záznamem o hledání Boha různými lidmi v průběhu času. Není universální, nikdy nebyla a nikdy nebude všem přístupná. Její výklad je závislý na znalosti původních jazyků, tradici a kultuře.

Pokud si tyto dva zdroje protiřečí, musím (abych byl poctivý sám k sobě) dát přednost Přírodě.
Když jdu do přírody, tak skutečně jako by byl člověk Bohu blíže. Všude krásná zeleň, stromy, houby, ticho, klid. Někdy si tam sednu na pařez nebo do trávy, přemítám, rozmlouvám s Bohem, nebo vůbec nemyslím. Je to nádherné.

Příroda ale také zahrnuje vichřice, tsunami, záplavy a formu přežití silnějšího. I to dnes lidstvo zakouší neustále.

Znalosti biblických původních jazyků, kultury, tradice jsou velmi, velmi přínosné, protože osvětlují mnohé věci, mnohé biblické pojmy a reflektují skutečnost, že i významy slov a vnímání věcí se v průběhu dějin času posunovaly. Bible mi říká detailněji o významu Ježíšovy smrti, oběti, vzkříšení pro můj život, proto pro mě není jen doplňkem přírody.

Osobně vnímám v přístupu k Bibli ještě jeden faktor - vysvětlování Ducha Svatého. Je to dar porozumět nějaké věci, které jsem dříve nerozuměla a nerozumím. A proto si myslím, že v tomto směru je Bible dostupná každému. Dar Bible považuji za vzácný. Bez pomoci Ducha Svatého je však Bible jen snůškou dogmatiky, prázdnou literou a učebnicí nesnášenlivosti...

mikim
Dátum registrácie: 06 Júl 2016, 22:44

Neprečítaný príspevok od používateľa mikim »

...Dar Bible považuji za vzácný. Bez pomoci Ducha Svatého je však Bible jen snůškou dogmatiky, prázdnou literou a učebnicí nesnášenlivosti...

Já osobně nepotřebuji pokaždé nutně Ducha Svatého, abych porozuměl v Písmu Bohu Otci nebo Pánu Ježíši Kristu a jejich Slovu...
Považovat Bibli bez DS jen za snůšku dogmatiky, prázdnou literu a jako učebnici nesnášenlivosti, takto to napsat to chce mít fakt velkou drzost před Bohem nemyslíš?

Takže i Boží slovo v Písmu považuješ za prázdnou literu, snůšku dogmatiky a učebnici nesnášenlivosti? Ježíš si o svém a Otcově Slovu, kterých je mnoho v Písmu narozdíl od Tebe myslí pravý opak.

Žalmy 33:4  Nebo pravé jest slovo Hospodinovo, a všeliké dílo jeho stálé.
Žalmy 105:8  Pamatuje věčně na smlouvu svou, na slovo, kteréž přikázal až do tisíce pokolení,
Žalmy 119:50  Toť jest má útěcha v ssoužení mém, že mne slovo tvé obživuje.
Lukáš 11:28  A on řekl: Ovšem pak blahoslavení, kteříž slyší slovo Boží a ostříhají jeho.
Jan 5:24  Amen, amen pravím vám: Že kdož slovo mé slyší, a věří tomu, jenž mne poslal, máť život věčný, a na soud nepřijde, ale přešelť jest z smrti do života.
Jan 8:51  Amen, amen pravím vám: Bude-li kdo zachovávati slovo mé, smrti neuzří na věky.
Jan 17:17  Posvětiž jich v pravdě své, slovo tvé pravda jest.
Skutky apoštolské 4:4  Mnozí pak z těch, kteříž slyšeli slovo Boží, uvěřili. I učiněn jest počet mužů okolo pěti tisíců.
Skutky apoštolské 12:24  A slovo Páně rostlo a rozmáhalo se.
Efezským 6:17  A lebku spasení vezměte, i meč Ducha, jenž jest slovo Boží,
Koloským 3:16  Slovo Kristovo přebývejž v vás bohatě se vší moudrostí; učíce a napomínajíce sebe vespolek Žalmy, a zpěvy, a písničkami duchovními, s milostí zpívajíce v srdci vašem Pánu.
2 Tesalonickým 3:1  Dále pak, bratří, modlte se za nás, aby slovo Páně rozmáhalo se a slaveno bylo, jako i u vás,
1 Timoteovi 4:5  Posvěcuje se zajisté skrze slovo Boží a modlitbu.
1 Petrův 1:23  Znovu zrozeni jsouce ne z porušitelného semene, ale z neporušitelného, totiž skrze živé slovo Boží a zůstávající na věky.
1 Petrův 1:25  Ale slovo Páně zůstává na věky. Totoť pak jest to slovo, kteréž zvěstováno jest vám.

Duch Svatý tě může (nemusí) naplnit (třeba i otevřít tvé myšlení), tak jako apoštoly, ale není to ten kdo ti všechno "polopatě" pokaždé vysvětlí tak jak ty si myslíš, nebo jak si představuješ, nebo si někde přečteš, to dělají, ať chceš nebo ne, výhradně jen lidé.

Důležité je přímé Slovo Boží a Slovo Páně, jen skrze toto Slovo v Písmu uvedeném můžeme být spaseni, duch Svatý v tom nehraje žádnou hlavní roli.

Realista
Kontaktovať používateľa:

Jediným skutečným Božím Slovem je otevřená kniha Přírody, neboť byla, je a vždy bude přístupná každému člověku bez rozdílu. Tedy je universální. Nepotřebuje vykladače, interprety, prostředníky a neunávné tapetáře.

Lída Rohalová
Kontaktovať používateľa:

mikim napísal:Takže i Boží slovo v Písmu považuješ za prázdnou literu, snůšku dogmatiky a učebnici nesnášenlivosti? Ježíš si o svém a Otcově Slovu, kterých je mnoho v Písmu narozdíl od Tebe myslí pravý opak.
Bible je kniha, za kterou se kdysi prolévalo hodně krve.
Bibli považuji za Otcův dopis svým dětem. Neznají-li ale děti svého Otce, špatně mu pak rozumí.

Laco
Kontaktovať používateľa:

Pan farář nabízel mi věčný život
říkal Musíš přece chlapče v něco věřit
a já si dal......
Vy náčelníci dobrých mravů
líbezní darmopilové a marnojedky
proutkaři pohlaví a aranžéři davů....
Ja si myslím že to že sú medzi nami kresťania je dobré lebo majú nejaký štandard - zdravotný, morálny, etický, atd aby si si mohol vychutnávať prírodu a čítať z nej. Ak by sme všetci čítali len z prírody, musel by som ťa zabiť pri stretnutí v lese. Takže muselo byť niečo vymyslené aby ľudia neboli len barbari tak postupne boh úrody, lasky, plodnosti, atd. bol zdokonalený a zapísaný. ::hi::

Realista
Kontaktovať používateľa:

Nevsiml jsem si, ze by se v prirode navzajem vybijeli prislusnici stejneho druhu. Maximalne spolu souperi o teritorium a jen malokdy byva takovy souboj fatalni. Ve vetsine pripadu se slabsi stahne. Masivni vybijeni v ramci sveho druhu je domenou cloveka s ideologii v zadech.

Laco
Kontaktovať používateľa:

Áno máš pravdu. Ideológia zabíja. Viera v niečo.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 3 neregistrovaní