Organizování kázání
Organizování kázání
Už nějakou dobu přemýšlím o jedné věci a tou je, jak se plánují úvahy ve sborech. Je to cele záležitost sborového či okrskového kazatele, naplánuje svoje kázání, rozešle laikům nebo jiným kazatelům termíny, kdy by měli kázat, zda jim to vyhovuje a po odsouhlasení to vyvěsí na nástěnku.
Nikdo jiný do toho nezasahuje, ani výbor, ani sbor. Pokud se kazateli někdo nelíbí, nenechá ho kázat, anebo, když má na starost pouze 1-2 sbory, káže prakticky každou druhou sobotu. Někdy se to tak praktikuje, když je na sboru kazatel v nástupní praxi, aby se zdokonalil v kázání.
Kdysi jsem kazatele žádal, aby k nám do sboru přijeli kázat i jiní,než ti, kteří běžně káží, ale nenaplánoval je.
Myslím, že to není správné, aby plánování úvah bylo cele v rukou kazatele, ale spíše by to mělo být na rozhodnutí výboru sboru. Ten by měl rozhodnout, koho chce na úvahy mít, samozřejmě s přihlédnutím na to, že kazatel má svoje termíny na kázání ve sboru.
Místní sbor by měl mít pravomoc pozvat si koho chce, dokonce i z jiné církve. Když to jde v Aliančním týdnu, proč by to nešlo i při nějaké zvláštní příležitosti?
Zažil jsem také, že měl laik naplánovanou úvahu a v sobotu se objevil ve sboru kazatel, který přijel na návštěvu k příbuzným. Hádejte, kdo kázal? Prostě bratrovi laikovi řekli, že je zde na návštěvě kazatel a tak bude kázat on, no jak by to vypadalo, aby kazatel seděl mezi posluchači a kázal laik, že...
Máte s tím nějakou zkušenost? Konzultoval kazatel vašeho sboru s výborem či sborem výběr kázajících?
Nikdo jiný do toho nezasahuje, ani výbor, ani sbor. Pokud se kazateli někdo nelíbí, nenechá ho kázat, anebo, když má na starost pouze 1-2 sbory, káže prakticky každou druhou sobotu. Někdy se to tak praktikuje, když je na sboru kazatel v nástupní praxi, aby se zdokonalil v kázání.
Kdysi jsem kazatele žádal, aby k nám do sboru přijeli kázat i jiní,než ti, kteří běžně káží, ale nenaplánoval je.
Myslím, že to není správné, aby plánování úvah bylo cele v rukou kazatele, ale spíše by to mělo být na rozhodnutí výboru sboru. Ten by měl rozhodnout, koho chce na úvahy mít, samozřejmě s přihlédnutím na to, že kazatel má svoje termíny na kázání ve sboru.
Místní sbor by měl mít pravomoc pozvat si koho chce, dokonce i z jiné církve. Když to jde v Aliančním týdnu, proč by to nešlo i při nějaké zvláštní příležitosti?
Zažil jsem také, že měl laik naplánovanou úvahu a v sobotu se objevil ve sboru kazatel, který přijel na návštěvu k příbuzným. Hádejte, kdo kázal? Prostě bratrovi laikovi řekli, že je zde na návštěvě kazatel a tak bude kázat on, no jak by to vypadalo, aby kazatel seděl mezi posluchači a kázal laik, že...
Máte s tím nějakou zkušenost? Konzultoval kazatel vašeho sboru s výborem či sborem výběr kázajících?
Re: Organizování kázání
No loni se nám stalo, že kazatel v sobotu byl jinde a laik na to, že má kázat u nás ve sboru na to zapomněl nebo se špatně domluvili, takže jsme si pustili video. A to se stalo v posledních 5 letech už vícekrát, že nikdo nepřišel kázat z jakýchkoliv důvodů.Guy napísal:Už nějakou dobu přemýšlím o jedné věci a tou je, jak se plánují úvahy ve sborech. Je to cele záležitost sborového či okrskového kazatele, naplánuje svoje kázání, rozešle laikům nebo jiným kazatelům termíny, kdy by měli kázat, zda jim to vyhovuje a po odsouhlasení to vyvěsí na nástěnku.
Kdo určuje kdo bude kázat mimřádně u nás ve sboře? No dnes byl u nás B. Kern s manželkou-předseda Slovenského sdružení (místopředseda ČS-SK unie), protože odpoledne kázal na téma manželství na Ostravské Atmosféře, kde byl pozván, tak dopoledne mu byl mimořádně přidělen náš sbor a přidělil mu jej další předseda br. Staněk. Náš kazatel br. Gomola už po x-té za celou dobu své působnosti jen seděl a poslouchal a neměl v našem sboru kázání ani nikde jinde, jen br. Kerna uvedl, jak se poznali před desítkami let.
Br. Kern měl pěkné kázání, kdy ke konci vzpomněl výrok EGW (neupřesnil kde se to píše) o tom, že kromě hlásání pravdy máme mít hlavně soucit, modlitby, praktické jednání a pomoc bližním + z nás má vyzařovat Kristus, aby všichni okolo nás poznali, že jsme křesťané.
Sestra Kernová taktéž zaperlila: "Moraváci jsou všichni Slováci co nedošli do Prahy"....
A pak perlila i na Atmosféře, že prý ona je extrovert a manžel introvert, dvě děti mají v Dubaji, jedno v Indonésii, další dva na Slovensku, ona jak se rozjede s mikrofonem tak to stojí za to...umí řečnit a je i vtipná...na svůj věk 10 let v důchodu nevypadá, hádal bych ji tak 55.
Tak tak. Všade kde prídem a "náhodou" má kazeň br. Kern, tak jeho manželka si nenechá ujsť príležitosť aby porozprávala že má deti v Dubaji v Indonésii, v USA, a aká sú šťastná rodina keď dôverujú bohu. Keď to počúvam 37 krát tak skloním hlavu a zavriem oči.mikim napísal:dvě děti mají v Dubaji, jedno v Indonésii, další dva na Slovensku, ona jak se rozjede s mikrofonem

-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
- Kontaktovať používateľa:
Mám za to, že program kázání je dostupný pro všechny a pak se stačí podívat kde je kdo. Tím se vyhneš 37 krát počúvat to isté.Laco napísal:Tak tak. Všade kde prídem a "náhodou" má kazeň br. Kern, tak jeho manželka si nenechá ujsť príležitosť aby porozprávala že má deti v Dubaji v Indonésii, v USA, a aká sú šťastná rodina keď dôverujú bohu. Keď to počúvam 37 krát tak skloním hlavu a zavriem oči.mikim napísal:dvě děti mají v Dubaji, jedno v Indonésii, další dva na Slovensku, ona jak se rozjede s mikrofonem
Možná, že když si to teď od Kernu někdo přečte, poučí se - nebude k vůli Lacovi v hledišti mluvit o své rodině.
Laco tlačí se mi otázka: "Ty tolko cestuješ po sborech na Slovensku"? Nebo můžeš říci přímo z pléna: "Sestro to už sme počuli, řekni nám dačo iné."
Guy napsal:
Fungování i určitá pluralita hlasů je dána dvěma faktory: Soudností kazatele a čtvrtlením plánem. V našem sboru káže náš kazatel obvykle 3-4x za čtvrtletí (má ještě starost o jiné sbory) a o zbytek se podělí 10 různých kazatelů (z řad "lidu i kléru").
V případě, že dojde k neočekávané situaci, rozhoduje vedoucí bohoslužby, což jsou vesměs starší sboru. Princip je-přednost má ten, kdo je plánován a uveden v čtvrtletním rozpisu, leda že by se sám rozhodl jinak.
Čas od času se vyskytnou lidé, kteří by rádi kázali, ale nemají pověření laického kazatele, ani nejsou kazateli ve smyslu pověření sdružení nebo Unie a domáhají se možnosti kázat. Ale to už je jiná otázka.
V našem sboru máme na čtvrtletním programu pro každou sobotu ca 20 sloupců s lidmi, kteří mají nějaký úkol. Každý z pověřených vedoucích odpovídá za své oddělení v obsazení služeb. Kázající má na starosti kazatel sboru-je to jeho právo i povinnost, které Výbor sboru respektuje. Kromě návštěv "administartivních kazatelů" ze sdružení a Unie, případně ze zahraničí , které jsou obvykle plánovány, musí zvládnout poměrně náročný úkol koordinace časových možností kazatelů-seniorů, laických kazatelů, kazatelů "na výměnu" ze sousedních sborů a svých vlastních. Ani mu to nazávidím.Máte s tím nějakou zkušenost? Konzultoval kazatel vašeho sboru s výborem či sborem výběr kázajících?
Fungování i určitá pluralita hlasů je dána dvěma faktory: Soudností kazatele a čtvrtlením plánem. V našem sboru káže náš kazatel obvykle 3-4x za čtvrtletí (má ještě starost o jiné sbory) a o zbytek se podělí 10 různých kazatelů (z řad "lidu i kléru").
V případě, že dojde k neočekávané situaci, rozhoduje vedoucí bohoslužby, což jsou vesměs starší sboru. Princip je-přednost má ten, kdo je plánován a uveden v čtvrtletním rozpisu, leda že by se sám rozhodl jinak.
Čas od času se vyskytnou lidé, kteří by rádi kázali, ale nemají pověření laického kazatele, ani nejsou kazateli ve smyslu pověření sdružení nebo Unie a domáhají se možnosti kázat. Ale to už je jiná otázka.
"Doma nikto nie je prorokom" A keď príde nikto z vonku tak máme pocit že konečne k nám prišiel niekto "z hora" aby nám povedal niečo povzbudzujúce. Aby nám vysvetlil ako to ústredie vlastne myslelo keď tak konalo. Prečo je niečo tak a iné zase naopak. Je to normálne v každej organizácii kde je nejaká štruktúra "výkonnej moci". Je povinnosťou aby vrchnosť chodila medzi ľudí, ktorý potom nebudú mať pocit že vedenie je niekde ďaleko v Bratislave. U nás vo firme ked sa riaditel prejde po výrobnej hale a zastaví sa pri robotníkovi a chvílu s ním debatuje o problémoch a riešeniach, spraví viac ako keby mu pridal 1€ na hodinu.Guy napísal:Prostě bratrovi laikovi řekli, že je zde na návštěvě kazatel a tak bude kázat on, no jak by to vypadalo, aby kazatel seděl mezi posluchači a kázal laik, že...
"Tak tak. Všade kde prídem a "náhodou" má kazeň br. Kern, tak jeho manželka si nenechá ujsť príležitosť aby porozprávala že má deti v Dubaji v Indonésii, v USA, a aká sú šťastná rodina keď dôverujú bohu. Keď to počúvam 37 krát tak skloním hlavu a zavriem oči.
"
Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo som odišiel z casd. Toto tzv. "kresťanstvo prosperity" je propagované priamo z najvyšších miest a zbory sú ním infikované. Nie je tu miesto pre slabých jedincov. Oni potrebujú výkonných ľudí, a najlepšie, keď sú dobre finančne zabezpečení. Chcú byť výkladnou skriňou pre "svet".

Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo som odišiel z casd. Toto tzv. "kresťanstvo prosperity" je propagované priamo z najvyšších miest a zbory sú ním infikované. Nie je tu miesto pre slabých jedincov. Oni potrebujú výkonných ľudí, a najlepšie, keď sú dobre finančne zabezpečení. Chcú byť výkladnou skriňou pre "svet".
-
- Dátum registrácie: 26 Jan 2016, 18:25
Prožil jsem úplně obrácenou zkušenost. Byl jsem na programu ve vzdálenějším sboru. Nevěděl jsem, že do sboru je pozvána s kazatelem mládež s programem. Dorazil jsem a při vzniklé situaci jsem sám pro sebe řekl: "Dnes sloužit Božím Slovem nebudeš". Tak jsem v klidu čekal, jak se to vykrystalizuje. Proběhla sobotní škola. Po sobotní škole se mě omlouval br. za to, že mi nedali vědět. Bylo evidentní, že hledají jak to vyřešit. Já jen poznamenal: "Rozhodnout musíte vy". Jaké překvapení bylo pro mě, že zvolili podle programu, kde jsem byl na rozpisu. Jen jsem zaslechl, jak dotyčný kazatel prohlásil: "Když chce kázat, tak ať káže" (tón hlasu je nesdělitelný). Tu sobotu jsem měl myšlenky o Božím Slově, které nemá být okoralým, suchým chlebem.
-
- Dátum registrácie: 10 Jan 2017, 10:40
Stát za kazatelnou může být pokušení. Pokušení v tom prezentovat sebe a své myšlenky. Pokud stojí za kazatelnou kazatel, který vede lidi k Bohu samotnému, křesťanství přestane být "mrtvé". Jen více takových kazatelů i služebníků laiků, kteří mají stejný přístup jako ty.ambassador napísal:Jaké překvapení bylo pro mě, že zvolili podle programu, kde jsem byl na rozpisu. Jen jsem zaslechl, jak dotyčný kazatel prohlásil: "Když chce kázat, tak ať káže" (tón hlasu je nesdělitelný). Tu sobotu jsem měl myšlenky o Božím Slově, které nemá být okoralým, suchým chlebem.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných